Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 ноября 2022, вопрос №75986 850₴

Права наследования, при условии, что один из детей постоянно проживал вместе с мамой и полностью её содержал

Добрый день.

Исходная ситуация: есть мама, у нее двое детей - сын (я) и дочь; сын постоянно проживает с мамой, у дочери своя жилплощадь и она уже более 20 лет живет отдельно. У мамы частный дом с участком в 6 соток.

Уже около 20 лет все расходы на лечение матери (она инвалид 2 группы) были на мне (что-то можно подтвердить документально , что-то нет - некоторые услуги в больнице без чеков). Начиная с 2012 года мама сказала, что оформит дом на меня и он останется мне. С 2012 года я за свой счет выполнил ремонт в доме (нанимал людей для перекрытия крыши, замены окон, утепления дома, замены электрики, косметического ремонта в жилых помещениях и т.п.) на что-то есть чеки, на что-то нет (частники чеков не дают); в общей сложности ремонт мне обошелся в сумму около 7 тысяч долларов.
Так же в доме есть бытовая техника (как крупная, так и мелкая кухонная), которую я покупал + различные электроинструменты.

Но вот в данный момент, когда я спросил маму об переоформлении дома, мне было сказано "я на тебя ничего переписывать не буду".

И у меня вопросы
1) в случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?
2) если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)
3) имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

(если можно - ответы простыми словами "да, сможете, нет, не сможете" - в таком плане)

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    41.2%

    Вітаю, Андрію!

    И у меня вопросы1) в случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?

    БУДЕ ВІДБУВАТИСЬ ПРОЦЕС СПАДКУВАННЯ НАЛЕЖНОГО НА ПРАВІ ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ МАТЕРІ МАЙНА!

    При цьому як на мене, Ви маєте право ті речі, які були куплені виключно Вами і наявні чеки, Ви можете залишити собі як куплені Вами.

    Тобто вони не повинні спілкуватись як належне мамі майно!

    Щодо будинку, то так, буде поділ на 2, і донька також претендуватиме на майно!

    2) если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)

    Як на мене, так! Але у Вас має бути обов’язково підтвердження їх купівлі, тобто чеки, накладні тощо.

    3) имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

    На жаль, ні! Юридичну силу має тільки заповіт!

    Співчуваю, адже Ви опинились в неприємній ситуаціі! І все таки залишати справу на потім я Вам не раджу! Головне, аби не сталось найприкріше - складення заповіту на користь доньки!

    Пропоную вирішувати питання із купленими Вами речами прямо зараз, бо потім на будинок, як спадкове майно, може бути накладено режим захисту!

    Успіхів! Якщо ж питання, звертайтесь

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Спадкоємці мають рівні права та рівні частки на спадщину (майно яке належало спадкодавцю на момент смерті), незалежно від того з ким мешкає спадкодавець.

    Відповідно до ч.1 ст.1279 Цивільного кодексу України спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім’єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить. Наявність у законі зазначеного правила зумовлено необхідністю зберегти звичний рівень комфорту, що склався в сім’ї спадкодавця, — як для самої сім’ї, так і для тих спадкоємців, які проживали з ним разом, підтримували побут.

    Майно, яке Ви придбали за свої кошти, не є спадковим, незалежно від того що воно знаходиться в спадковому будинку.

    Обіцянка подарувати будинок не має жодної юридичної сили.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Спочатку про основні питання прийняття спадщини,,,

    Спадкування нерухомості – процедура довготривала та клопітка. Спадкоємці можуть отримати нерухомість двома способами: за заповітом і за законом. До речі, почати процедуру спадкування необхідно у чітко визначений термін – до 6-ти місяців від моменту смерті родича. Спочатку необхідно звернутися до приватного або державного нотаріуса, який здійснює свою діяльність на території нотаріального округу (місто, район), де на момент смерті був зареєстрований (не проживав – важливо) померлий. Якщо ж даний факт відсутній, тоді місцем відкриття спадку можна вважати територіальне місцезнаходження нерухомості, тобто звертатись необхідно до нотаріуса, який здійснює свою діяльність на території розташування нерухомого майна. Важливий момент, якщо ви хочете користуватися послугами державного нотаріуса звернутися до нього варто найраніше, як тільки можливо, через величезні черги. Унотаріуса пишемо заяву про прийняття спадщини після померлого.

    Перелік документів, які необхідні щоб отримати спадок

    свідоцтво про смерть померлого – оригінал;

    довідка, де зафіксовано місце реєстрації померлого, де він і з ким був зареєстрований на момент смерті;

    документи, які підтверджують право власності на майно померлого (наявність не обов’язкова);

    паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;

    заповіт (якщо спадкуємо за заповітом);

    якщо за законом – документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

    оплата послуг нотаріуса і державного мита за відкриття спадкової справи.

    Запам’ятайте, згідно Порядку вчинення нотаріальних дій, нотаріус не може прийняти заяву про прийняття або відмову від спадщини від імені спадкоємців третіми особами.Спадкоємець повинен або сам з’явитись до нотаріуса або з’явитись до найближчого нотаріуса, який посвідчить підпис на заяві про прийняття спадщини й відправити цю заяву до нотаріуса для прийняття спадщини. Коли увесь пакет документів сформовано і подано нотаріусу, той у свою чергу надає витяг зі спадкового реєстру. Побутує думка, що жити у квартирі чи будинку, яку отримали у спадок, не можна протягом 6-ти місяців. Жити можна, але заборонено її продавати чи дарувати, поки не отримаєте у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину. Випадки спадкування:

    За заповітом – ніхто і ніяк не впливає на процеси спадкування (винятки, які потрібно уточнювати у нотаріуса, якщо на житловій площі були зареєстровані– інваліди, пенсіонери, неповнолітні діти)

    За законом мають право спадкувати родичі за ступенем споріднення:

    1 черга – один з подружжя, діти або батьки, 2 черга – рідні брати й сестри, баби, діди 3 черга – тітки, дядько 4 черга – зареєстровані мешканці, які прожили не менше 5 років разом з померлим однією сім`єю. Якщо немає претендентів на спадщину серед вище вказаних категорій, тоді спадкують родичі до 6 ступеня споріднення. Після закінчення терміну 6 міс після смерті спадкодавця, нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину. Слід зазначити, що термінів для отримання свідоцтва про право на спадщину немає.

    Документи, які потрібні:

    Заява про видачу свідоцтва про право на спадщину;

    Оригінали правовстановлюючих документів на майно;

    Квитанції про сплату державного мита та адміністративного збору за реєстрацію у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    оплата послуг нотаріуса.

    Після цього нотаріус видає свідоцтво на спадщину за законом/за заповітом Разом із видачею свідоцтва на право на спадщину нотаріус реєструє за вами право власності на спадкове майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. І тоді ви – законний власник нового майна. На кожне нерухоме майно видається окреме свідоцтво (земельна ділянка, пай, будинок, квартира тощо). Оплата державного мита Щоб здійснити оплату нотаріус, що займається вашою справою, має дати реквізити за якими оплатити або сам оплатить Ви йому просто залишаєте кошти. Оплатити можна у будь-якому відділенні банку. Процедура відмови від спадку Всі особи, які отримали спадок можуть написати відмову від нього протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця. Цей строк поновленню не підлягає. Якщо пропустили 6 місячний термін, тоді потрібно звертатися до суду із позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Якщо спадкоємець, який прийняв спадщину, надасть вам згоду також на прийняття спадщину– теж звертаємося до нотаріуса. Зверніть увагу, якщо хтось зі спадкоємців звернувся до нотаріуса про прийняття спадщини, то усі інші повинні йти теж до того ж нотаріуса. Після померлого заводиться лише одна спадкова справа, яку може вести лише той нотаріус, до якого першого звернулись спадкоємці.

    ТЕПЕР ВАШІ ПИТАННЯ:

    1) в случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?

    Як я і написав вище:

    За заповітом – ніхто і ніяк не впливає на процеси спадкування.

    За законом мають право спадкувати родичі за ступенем споріднення:

    1 черга – один з подружжя, діти або батьки,

    2 черга – рідні брати й сестри, баби, діди

    3 черга – тітки, дядько

    4 черга – зареєстровані мешканці, які прожили не менше 5 років разом з померлим однією сім`єю. Якщо немає претендентів на спадщину серед вище вказаних категорій, тоді спадкують родичі до 6 ступеня споріднення. Після закінчення терміну 6 міс після смерті спадкодавця, нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину. Слід зазначити, що термінів для отримання свідоцтва про право на спадщину немає.

    2) если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)

    Якщо це буде вкладатися у Вашу часику, а інші не юбудуть заперечувати, то зможете забрати свої речи.

    3) имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

    На жаль, ні. Заповіт повинен бути завірений нотаріально!

    Для отримання повної і більш конкретної консультації треба мати більше інформації. Тож натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Завжди готовий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    1. Наследниками первой очереди являются супруги, дети и родители умершего и наследуют в равных долях имущество наследодателя после его смерти - проще дом и имущество будет поделено между Вами и сестрой.

    2. Ваши личные вещи, находящиеся в доме матери, разделу между наследниками не подлежат ( РЕКОМЕНДУЮ ИМЕТЬ ДОКУМЕНТЫ И ЧЕКИ НА ТО ИМУЩЕСТВО, КОТОРОЕ ВЫ ПОКУПАЛИ).

    3. Устное обещание Вашей мамы оформить дом на Вас, юридической силы не имеет - только она принимает решение, как распорядиться своим имуществом.

    В настоящее время Вы можете потребовать от матери компенсировать Вам часть расходов, потраченных на ремонт дома.

    Гончаренко Константин
    23.5%

    Доброго дня!

    Якщо мама не складе заповіту , де виразить ,що і кому заповідає, розподіл буде проходити за законом.

    Цивільний Кодексу України ст. 1222

    У термін 10-ти місяців всі спадкоємці подадуть нотаріусу заяви на вступ у спадщину(враховуючи воєнний стан 10 місяців є), нотаріус визначає обсяг майна , фінансових коштів , авто , паїв і розподіляє за законом ,між сином, дочкою , чоловіком у шлюбі, іншими дітьми. Якщо згода є оформить ваші частки ,якщо ні видасть постанову про відмову і направить до суду.

    Суд відкриє провадження вивчить справу ,майно , докази сторін , Вам треба подати докази , що саме ви брали участь у ремонті і техніку придбали , договори ,накладні, чеки, акти, відео записи процесу свідки , суд вивчить і визначить вашу частку.

    Винесе рішення для всіх і з ним сторони до нотаріуса ідуть і оіормлять майно.

    Заповіт це воля особи ,тиск не можливий на заповідача.

    Можна спробувати ,аби мама нотаріально подарувала Вам окреме майно, але це її право ,якщо буде незгода нотаріус не оформить дарування.

    Тоді всі підуть до суду на довго та дорого.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрый день!

    1) в случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?

    Недвижимость. По закону она будет делиться 50/50 между Вами и сестрой.

    Бытовые вещи мамы так же делятся 50/50. То, что вы купили за свои средства и сможете подтвердить документально - сможете забрать без проблем КАК ВАШИ ЛИЧНЫЕ ВЕЩИ, они не будут являться наследством. Что не сможете подтвердить документально, может быть спор в случае смерти мамы и раздела имущества, поэтому по возможности ваши личные вещи перенесите в ваше личное помещение или любое другое место из дома матери.

    2) если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)

    То, что вы купили за свои средства и сможете подтвердить документально - сможете забрать без проблем КАК ВАШИ ЛИЧНЫЕ ВЕЩИ, они не будут являться наследством. Что не сможете подтвердить документально, может быть спор в случае смерти мамы и раздела имущества, поэтому по возможности ваши личные вещи перенесите в ваше личное помещение или любое другое место из дома матери.

    3) имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

    Нет, юридическую силу может иметь в случае наследования только наследственный договор или завещания, составленные у нотариуса или другого уполномоченного лица. Однако, как я понял, какой-либо из этих документов не составлялся.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    11.8%

    Доброго дня!

    В случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?

    Якщо волевиявлення відсутнє, то набуття спадщини має певний порядок. За законом на все майно набувають права родичі відповідно до черговості.

    Черговість правоволодіння майном після смерті спадкодавця прописана у статті 1258 ЦКУ:

    діти, одне із подружжя, батьки померлого; брати з сестрами та бабусі з дідусями; дядьки та тітки; члени сім’ї, які є кровними родичами. Вони повинні проживати не менше п’яти років разом із загиблим до його загибелі та відкриття справи про спадщину.

    Розрахунок конкретної частки допоможе виконати адвокат із розподілу майна. Претенденти однієї черги мають успадкувати рівні частки майна згідно із законом. Наприклад, якщо це нерухомість, всі стають співвласниками. Перерозподіл часток можна досягти лише через суд.

    Если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)

    Так, тим бльше, що у вас є на це відповідні чеки.

    Имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

    Ні, адже це немає ніякої юридичної сили при спадкувані. Це все мало документально підтверджено.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    11.8%

    Вітаю,

    У вашому випадку, мама може за життя переписати будинокна вас шляхом договору дарування.

    Може скласти заповіт на вас.

    Якщо перші два варіанти не будуть реалізовані, то спадкування відбуватиметься по закону.

    Стаття 1261 ЦК України зазначає, що у першу чергу право на спадкування за законом мають:

    - діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті,

    - той з подружжя, який його пережив,

    - та батьки.

    У вашому випадку, наскільки я розумію, є ви та сестра.

    Стаття 1267 ЦК визначає розмір частки у спадщині спадкоємців за законом

    1. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

    2. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    3. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    Тобто ви з сестрою можете домовитися про частки, якщо не домовитесь, то вони є рівними. Щодо форми, то такий договір має бути укладено письмово і нотаріально посвідчено.

    Ваша сестра може відмовитись від спадщини на вашу користь відповідно до ст. 1274 ЦК - спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    Якщо вона не відмовиться – відповідно до ст. 1279 ЦК

    1. Спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім'єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить.

    2. Спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців, що мають істотне значення.

    Якщо вже зовсім не вдасться домовитися з сестрою про поділ майна, який вас влаштує, то можна звернутися до суду

    Відповідно до пункту 26 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" при поділі спадщини між спадкоємцями необхідно враховувати правило частини першої статті 1278 ЦК України про те, що коли спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між спадкоємцями, частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними. При розподілі такої спадщини необхідно застосувати норми, що регулюють відповідні правовідносини спільної часткової власності.

    У разі виникнення спору між спадкоємцями щодо виділу їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку суд повинен враховувати використання цього майна одним із спадкоємців, тривалість такого користування, призначення цих предметів, інші обставини, які мають істотні значення.

    Спадкоємець може звернутися з позовом про виділення частки майна в натурі. Така позовна вимога може містити умову про передачу позивачу певного об’єкта. Суд в такому випадку повинен ухвалити рішення про стягнення грошової компенсації на користь іншого спадкоємця. Розмір компенсації повинен дорівнювати вартості частки іншого спадкоємця.

    И у меня вопросы1) в случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?

    Порівну між спадкоємцями 1 черги

    2) если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)Маєте право на виділення цих речей в натурі

    3) имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

    Ні

    Якщо консультація була корисна, прошу її оцінити.

    Керімов Рафаель Рагимович

    Приветствую, Андрей.

    1) в случае смерти мамы каким образом будет происходит раздел имущества (недвижимости и бытовых вещей, которые находятся в доме (в том числе и те, которые я купил сам)?

    Здесь имеет значение что Ваша мать укажет в завещании – она может оставить свое имущество Вашей сестре в полном размере, или вообще все оставить Вам, не смотря на то, что она сейчас говорит, или каким-то образом поделить между Вами свое имущество в различных долях (не обязательно равных). Если завещания не будет, то имуществом Вашей матери поделится пополам между Вами и Вашей сестрой.

    Но при этом, хочу обратить Ваше внимание на то, что если вещь находится в доме Вашей матери, то это не значит, что такая вещь ей принадлежит. Если Вы что-то покупали и у Вас есть доказательство такой покупки (например, чек), то такую вещь можете спокойно забрать себе – эта вещь Ваша, а не Вашей матери.

    2) если имущество должно делится в раных частях - смогу ли я забрать свою бытовую технику и свои электроинструменты (вещи дорогие и купить их в данный момент у меня возможности нет)

    Свое имущество (о котором я писал выше, с чеками) Вы можете забрать хоть прямо сейчас.

    3) имеют ли юридическую силу обещание мамы о том, что она перепишет дом на меня, которые она мне говорила ранее (после чего я и начал ремонт дома)?

    Никакой юридической силы обещание Вашей матери не имеет.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Шановний Андрій.

    1.Нажаль дім буде ділитися на пополам з сестрою.

    2. Техніку можите залишити собі.

    3. Ні.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Якщо є питання Задавайте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Танача Юлія  Антонівна
    11.8%

    Добрый день, Андрей!

    Все улучшения по дому - крупный и мелкий ремонт выполненные Вами ( либо за Ваш счет), увеличивают стоимость дома - наследственного имущества, на которое в случае смерти матери могут претендовать все наследники первой очереди:

    переживший супруг,

    дети,

    родители.

    Независимо от того, насколько хорошо Вы ухаживали за матерью и насколько безразлично к ее жизни и здоровью относилась Ваша сестра, вы оба ее дети и наследуете в равных долях.

    По сути ситуации:

    вывозите дорогостоящую и важную для Вас бытовую технику уже сейчас, мать не является собственницей вещей, которые куплены Вами.

    поговорите с матерью и попробуйте договориться о заключении наследственного договора или договора пожизненного содержания, завещания ( выбрать любой из трех вариантов), чтобы зафиксировать права на дом за Вами.

    Словам даже близких людей, к сожалению, верить нельзя.

    Удачи Вам и всех благ!

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 368. Право спільної сумісної власності

    1. Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю...

    4. Майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім'ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі...

    Стаття 1224. Усунення від права на спадкування...

    5. За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07#Te...):

    "23...Майно, яке належало одному з подружжя, може бути віднесено до спільної сумісної власності укладеною при реєстрації шлюбу угодою (шлюбним договором) або визнано такою власністю судом з тих підстав, що за час шлюбу його цінність істотно збільшилася внаслідок трудових або грошових затрат другого з подружжя чи їх обох".

    ---

    Доброї ночі, Андрію! По-перше, який сенс було викладати питання, звертатись до юристів, платити кошти, щоб отримати: "так, можете; ні, не можете" - що Ви збираєтесь з цими словами робити, як і де іх застоувати; які можливо отримати у бабусь біля під'їзду. Тепер по суті питання - я не стану відповідати на перелічені питання. а надам пораду: враховуючи вкладені Вами кошти в ремонт будинку, вважаю за належне, правомірне та справедливе подати позов до матері про визнання будинку спільною з Вами сумісною власністю. В цьому випадку Ви отримаєте право власності на будинок порівно з матір'ю; спадщина матері буде складати 1/2 долю у власності будинку, яку спадкуєте Ви з сестрою. Більш того, враховуючи утримання Вами матері, маєтет право звернутись до суду з позовом про усунення сестри від спадкування.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України