Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 19 ноября 2022, вопрос №75998 400₴

Оплата іпотеки під час бойових дій

Доброго вечора. До війни у мене була іпотека під залог квартири. Місто регулярно обстрілюють і я живу за кордоном не маючи можливості працювати. Компанія погрожує судом и продажом квартири. Що мені робити?

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, хочу вас заспокоїти під час дії військового стану це неможливо. Також нарахування пені і штрафу теж заборонено.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Катерино.

    У першу чергу, потрібно аналізувати укладений між Вами договір іпотеки.

    У другу чергу, під час форс-мажорних обставин, до яких належить воєнний стан, сторони зазвичай не несуть відповідальності за невиконання договору, але тільки на час таких обставин. Тобто всі зобов'язання буде відновлено після закінчення війни.

    Однак наявність воєнного стану не скасовує сплати кредиту. Позичальники однаково мусять виплатити всі свої споживчі кредити, до яких належить і іпотека. Якщо буде суд, то ще в суді потрібно довести наявність факту форс-мажору, який прямо вплинув на можливість повернути кошти.

    У разі якщо у Вас немає можливості сплачувати кредит і відсотки за ним через втрату роботи чи вимушений переїзд, закон дозволяє поставити виплати на паузу.

    ПОДАЙТЕ ЗАЯВУ ДО КОМПАНІЇ ПРО НАСТАННЯ У ВАС ФОРС-МАЖОРУ, ЯКИЙ ПОЗБАВИВ МОЖЛИВОСТІ ВАС СПЛАЧУВАТИ КОШТИ. ЯКЩО ВСЕ Ж СПРАВА ДІЙДЕ ДО СУДУ, ПЕРЕКОНАНИЙ ПРО ПЕВНІ ПОЗИТИВНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВАС.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Буду радий відповісти на додаткові питання. Для цього тисніть зелену кнопку «Звернутися»!

    Корнійчук Євген Іванович

    ОСЬ НОРМОТИВНА БАЗА ДЛЯ ПІДТВЕРДЖЕННЯ МОЄЇ ПОПЕРЕДНЬОЇ ВІДПОВІДІ.

    Підпунктом 8 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2120-ІХ Прикінцеві положення Закону «Про іпотеку» доповнено пунктом 5-2, відповідно до якого у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його припинення або скасування щодо нерухомого майна (нерухомості), що належить фізичним особам та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія:

    - статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки),

    - статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки),

    - статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об'єкти),

    - статей 41, 47 (у частині реалізації предмета іпотеки на електронних торгах) цього Закону

    У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від:

    - відповідальності, визначеної статтею 625 ЦКУ (частина друга статті 625 ЦКУ передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом);

    - обов'язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до Закону від 15.03.2022 № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», Закон «Про іпотеку» доповнено пунктом 5-2, відповідно до якого у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його припинення або скасування щодо нерухомого майна (нерухомості), що належить фізичним особам та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія:

    - статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки),

    - статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки),

    - статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об'єкти),

    - статей 41, 47 (у частині реалізації предмета іпотеки на електронних торгах) цього Закону.

    Простою мовою це означає, що звернення стягнення на квартиру яка знаходиться в іпотеці, неможливо. також неможливо стягнення всієї суми іпотечного кредиту наперед. Стягнути можуть виключно суму не сплачених платежів без пені чи інших штрафів.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України