Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 23 листопада 2022, питання №76163

Какую ответственность может понести 17-летний гражданин?

Мне пришлось столкнуться с ситуацией, в которой путём манипуляций и использования моего доверия с меня была взята крупная сумма денег. Гарантированное время возврата средств прошло. С моей стороны были даны отсрочки, но никаких продвижений нет.
Теперь я хочу узнать, могу ли я на этой почве подать заявление на несовершеннолетнего гражданина и если да, то какую ответственность он или его семья за это понесёт?
Будут ли они обязаны вернуть деньги и какие сроки устанавливаются для возврата?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дар'я!

    Це можливо, якщо буде доведено саме факт шахрайства! В іншому випадку я вбачаю в описаному Вами випадку цивільно-правові стосунки.

    Якщо виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте сіру галочку та залиште відгук.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Необхідно отримати від Вас більше інформації.

    За загальним правилом:

    Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення договору, укладеного нею самостійно та договору укладеного за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника. Однак, якщо в неповнолітнього немає майна, достатнього для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть його батьки (усиновлювачі), піклувальники (стаття 33 ЦК України).Якщо у неповнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується її батьками (усиновлювачами), піклувальником або закладом у якому перебувала неповнолітня особа, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Батьки (усиновлювачі), піклувальники, заклад, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, зобов’язані відшкодувати шкоду до досягнення особою повноліття. Особа відшкодовує завдану шкоду самостійно після досягнення повноліття або якщо неповнолітня особа стане власником майна, достатнього для відшкодування такої шкоди (стаття 1179 ЦК України).

    Таким чином, якщо в 17 річної особи не має майна на повернення коштів, то відповідати будуть батьки.

    Але потрібно вивчити умови угоди та які є докази про її укладання, яким чином вона була оформлена та інше.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    НУЖНО ЗНАТЬ ВСЕ ОБСТОЯТЕЛЬСТВА ДЕЛА.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дарья.

    У першу чергу, потрібно розуміти на підставі чого була передана певна сума коштів.

    Це важливо знати, аби мати уявлення про процес повернення коштів: або шляхом подання позову до суду (цивільно-правові відносини) або шляхом звернення до правоохоронних органів із заявою про вчинення шахрайства.

    Однозначно потрібно мати більше інформації.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго дня. Якщо 17-річна особа справді вчинила шахрайство та виманила в якості позики велику суму грошей, яку вона не мала наміру віддавати, то Ви маєте право звернутись до поліції. 17-літній громадянин підлягає кримінальній відповідальності за шахрайство. Є невеликі обмеження з призначення покарань за злочини, вчинені особами віком 14-18 років.

    Якщо ж Ви просто на прохання 17-річної особи позичили їй велику суму грошей і боржник їх не повертає, то така ситуація є цивільно-правовим спором. Ви точно маєте право звернутись до суду з позовом.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію з цілим рядом різних юридичних послуг, написати тексти правничих документів тощо. Можу написати для Вас текст заяви в поліцію чи допомогти з написанням тексту позовної заяви.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України