Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 03 грудня 2022, питання №76542 550₴

Что делать, если следователь пытался вручить повестку?

Перезвонил по пропущенному на телефоне, оказалось сотрудник полиции приходил, пытался вручить повестку, но не достучался до меня. Он называет себя следователем, фамилию следователя я проверил, такой сотрудник в том отделении есть. Говорит, что повестка мне в роли свидетеля - можно ли этому верить? Или это может быть повестка в военкомат? Следователь отказался по телефону отвечать на вопросы о повестке.

Вопросы:
Мог ли следователь соврать о том что я в повестке свидетель? Может ли это быть повестка в военкомат или могу ли я быть подозреваемым? Есть ли способ это выяснить не получая повестку?
Обязан ли я по телефону отвечать на вопросы есть ли/был ли я дома, когда буду и где я сейчас?
Можно ли обманывать в ответах по телефону или это лжесвидетельство и может привести к проблемам?
Что будет если просто игнорировать, не отвечать на телефон, не открывать двери?
Я давно не проверял почту, будет ли полезным это сделать сейчас, учитывая что в подъезде камеры и факт получения почты можно по ним установить?
Могут ли у меня потребовать разблокировать телефон/ноутбук для осмотра и на каком основании я могу отказаться?
Могут ли мне "вручить" эту повестку устно по телефону, смской или электронной почтой?
Какие будут последствия, если я получу повестку и не являюсь в отделение (или все же в военкомат?).
Если я явлюсь по повестке в отделение, что мне следует знать и как себя вести, как подготовиться?
Какие дальнейшие действия порекомендуете?

Відповіді юристів (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Владе.

    Спробу. прояснити Вам ситуацію:

    Вопросы:

    Мог ли следователь соврать о том что я в повестке свидетель? Может ли это быть повестка в военкомат или могу ли я быть подозреваемым? Есть ли способ это выяснить не получая повестку?

    Все може бути. Це може бути дійсно повістка на допит як свідку. Аби Ви були підозрюваним, Вам спочатку повинні вручити повідомлення про підозру. Загалом не варто цього боятись. Ще нічого не сталось.

    З'ясувати це дистанційно, без Вашої участі, відверто кажучи складно. Згадайте, чи мали місце з Вашого боку порушення законодавства, або можливо Ви були свідком якихось подій.

    "...Он называет себя следователем, фамилию следователя я проверил, такой сотрудник в том отделении есть..."

    Назвати себе слідчим може будь-хто. Я б радив Вам зателефонувати до того відділення, та перевірити інформацію щодо Вас у чергового.

    Обязан ли я по телефону отвечать на вопросы есть ли/был ли я дома, когда буду и где я сейчас?

    Ні. Можете просто повідомити, що Ви не вдома або взагалі проживаєте в іншому місці. Якщо вони хочуть вручити Вам повістку, у них є можливості зробити це по пошті або через Ваших родичів.

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text

    Стаття 135. Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні

    1. Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

    2. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

    ...

    Можно ли обманывать в ответах по телефону или это лжесвидетельство и может привести к проблемам?

    Я не радив би цього робити. Просто говоріть правду, але нехай слідчий дотримується порядку виклику особи до слідчого, прокурора або суду.

    Что будет если просто игнорировать, не отвечать на телефон, не открывать двери?

    Не буде нічого. Вони просто мають право вислати повістку про виклик простою поштою, електронною поштою або навіть вручити її під розписку дорослому члену сім'ї.

    Зверніть увагу вище на статтю 135 КПК України.

    Я давно не проверял почту, будет ли полезным это сделать сейчас, учитывая что в подъезде камеры и факт получения почты можно по ним установить?

    Звичайно. Варто перевіряти як квартирну пошту, так і особисту електронну пошту.

    Могут ли у меня потребовать разблокировать телефон/ноутбук для осмотра и на каком основании я могу отказаться?

    Вони не мають права цього робити. Відмовляйтесь та вимагайте надання Вам дозволу слідчого судді.

    Стаття 168. Порядок тимчасового вилучення майна

    1. Тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями 207, 208, 298-2 цього Кодексу. Кожна особа, яка здійснила законне затримання, зобов’язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тимчасово вилучене майно. Факт передання тимчасово вилученого майна засвідчується протоколом.

    {Частина перша статті 168 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2617-VIII від 22.11.2018}

    2. Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

    Тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

    {Частину другу статті 168 доповнено абзацом другим згідно із Законом № 191-VIII від 12.02.2015; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2137-IX від 15.03.2022}

    Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об’єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов’язаний з подоланням системи логічного захисту.

    {Частину другу статті 168 доповнено абзацом третім згідно із Законом № 2213-VIII від 16.11.2017; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2137-IX від 15.03.2022}

    У разі необхідності слідчий чи прокурор виготовляє за допомогою технічних, програмно-технічних засобів, апаратно-програмних комплексів копії інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, електронних комунікаційних системах, інформаційно-комунікаційних системах, комп’ютерних системах, їх невід’ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

    {Частину другу статті 168 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 2213-VIII від 16.11.2017; в редакції Закону № 2137-IX від 15.03.2022}

    На вимогу володільця особа, яка здійснює тимчасове вилучення комп’ютерних систем або їх частин, залишає йому копії інформації з таких комп’ютерних систем або їх частин (за наявності технічної можливості здійснення копіювання) з використанням матеріальних носіїв володільця комп’ютерних систем або їх частин. Копії інформації з комп’ютерних систем або їх частин, які вилучаються, виготовляються з використанням технічних засобів, програмно-технічних засобів, апаратно-програмних комплексів володільця із залученням спеціаліста.

    {Частину другу статті 168 доповнено абзацом п'ятим згідно із Законом № 2137-IX від 15.03.2022}

    Дія абзацу п’ятого цієї частини не поширюється на випадки, якщо обіг інформації заборонено законом. Дія абзацу п’ятого цієї частини поширюється на інформацію з обмеженим доступом у частині, що не суперечить встановленому законодавством порядку обігу та захисту такої інформації.

    {Частину другу статті 168 доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 2137-IX від 15.03.2022}

    3. Слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа під час затримання або обшуку і тимчасового вилучення майна або негайно після їх здійснення зобов’язана скласти відповідний протокол, копія якого надається особі, у якої вилучено майно, або її представнику.

    {Частина третя статті 168 із змінами, внесеними згідно із Законом № 394-VIII від 13.05.2015}

    4. Після тимчасового вилучення майна уповноважена службова особа зобов’язана забезпечити схоронність такого майна в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    5. Якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я, уповноважена службова особа зобов’язана тимчасово вилучити таку тварину та забезпечити її утримання в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    ...

    Могут ли мне "вручить" эту повестку устно по телефону, смской или электронной почтой?

    Вже відповів вище на це питання.

    Какие будут последствия, если я получу повестку и не являюсь в отделение (или все же в военкомат?).

    Слідчий не буде займатись врученням Вам повістки до військкомату. Це однозначно і оскарженню не підлягає. Але можливо Ваш виклик до слідчого пов'язаний з ухиленням від військової служби? Подумайте над цим.

    Якщо повістка буде вручена під підпис, Ви зобов'язані з'явитись.

    Стаття 139. Наслідки неприбуття на виклик

    1. Якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі:

    {Абзац перший частини першої статті 139 із змінами, внесеними згідно із Законом № 314-VII від 23.05.2013}

    від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;

    {Абзац другий частини першої статті 139 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1791-VIII від 20.12.2016}

    від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

    {Абзац третій частини першої статті 139 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1791-VIII від 20.12.2016}

    2. У випадку, встановленому частиною першою цієї статті, до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано привід.

    3. За злісне ухилення від явки свідок, потерпілий несе відповідальність, встановлену законом.

    {Частину четверту статті 139 виключено на підставі Закону № 767-VII від 23.02.2014}

    5. Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

    {Статтю 139 доповнено частиною п'ятою згідно із Законом № 1689-VII від 07.10.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 119-VIII від 15.01.2015; в редакції Закону № 1422-IX від 27.04.2021}

    Если я явлюсь по повестке в отделение, что мне следует знать и как себя вести, как подготовиться?

    Вам краще одразу йти до поліції з адвокатом. Золоте правило, ВИ маєте право не свідчити проти себе.Конституція України говорить:

    Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Какие дальнейшие действия порекомендуете?

    1. Набрати самостійно до поліції та уточнити у чергового інформацію щодо себе.

    2. Заручитись допомогою адвоката.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Влад!

    СЛЕДОВАТЕЛЬ НЕ ЗАНИМАЕТСЯ ВРУЧЕНИЕМ ПОВЕСТОК ИЗ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ)А, А ТОЛЬКО В РАМКАХ УГОЛОВНОГО ДЕЛА, МОЖЕТ ВРУЧИТЬ ПОВЕСТКУ.

    "Вопросы:Мог ли следователь соврать о том что я в повестке свидетель? Может ли это быть повестка в военкомат или могу ли я быть подозреваемым? Есть ли способ это выяснить не получая повестку"?

    - ДА, ЕСЛИ СО СЛЕДОВАТЕЛЕМ СВЯЖЕТСЯ И ПООБЩАЕТСЯ ВАШ ПРЕДСТАВИТЕЛЬ - АДВОКАТ.

    АДВОКАТ МОЖЕТ ВСТРЕТИТЬСЯ СО СЛЕДОВАТЕЛЕМ И ПООБЩАТЬСЯ ЛИЧНО.

    ЛИБО ВЫ В ТЕЛЕФОННОМ РЕЖИМЕ, НО НЕ ФАКТ, ЧТО СЛЕДОВАТЕЛЬ СКАЖЕТ ПРАВДУ.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 59. Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав."

    "Обязан ли я по телефону отвечать на вопросы есть ли/был ли я дома, когда буду и где я сейчас"?

    - НЕ ОБЯЗАНЫ, ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕННАЯ ЗАКОНОМ ПРОЦЕДУРА.

    ПРОЦЕДУРА ДОПРОСА ЗДЕСЬ:

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 224. Допит

    1. Допит проводиться за місцем проведення досудового розслідування або в іншому місці за погодженням із особою, яку мають намір допитати. Кожний свідок допитується окремо, без присутності інших свідків.

    2. Допит не може продовжуватися без перерви понад дві години, а в цілому - понад вісім годин на день.

    3. Перед допитом встановлюється особа, роз’яснюються її права, а також порядок проведення допиту. У разі якщо вік особи не встановлено, але є підстави вважати, що особа є малолітньою або неповнолітньою, до встановлення віку такої особи її допит проводиться за правилами, передбаченими для допиту малолітньої або неповнолітньої особи. У разі допиту свідка він попереджається про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і за давання завідомо неправдивих показань, а потерпілий - за давання завідомо неправдивих показань. За необхідності до участі в допиті залучається перекладач.

    4. У разі відмови підозрюваного відповідати на запитання, давати показання особа, яка проводить допит, зобов’язана його зупинити одразу після отримання такої заяви.

    5. Під час допиту може застосовуватися фотозйомка, аудіо- та/або відеозапис.

    6. Допитувана особа має право використовувати під час допиту власні документи і нотатки, якщо її показання пов’язані з будь-якими обчисленнями та іншими відомостями, які важко зберегти в пам’яті.

    7. За бажанням допитуваної особи вона має право викласти свої показання власноручно. За письмовими показаннями особи їй можуть бути поставлені додаткові запитання.

    8. Особа має право не відповідати на запитання з приводу тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати тощо) або які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею, близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення, а також щодо службових осіб, які виконують негласні слідчі (розшукові) дії, та осіб, які конфіденційно співпрацюють із органами досудового розслідування.

    9. Слідчий, прокурор має право провести одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб для з’ясування причин розбіжностей у їхніх показаннях. На початку такого допиту встановлюється, чи знають викликані особи одна одну і в яких стосунках вони перебувають між собою. Свідки попереджаються про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за давання завідомо неправдивих показань, а потерпілі - за давання завідомо неправдивих показань.

    Викликаним особам по черзі пропонується дати показання про ті обставини кримінального провадження, для з’ясування яких проводиться допит, після чого слідчим, прокурором можуть бути поставлені запитання. Особи, які беруть участь у допиті, їх захисники чи представники мають право ставити одна одній запитання, що стосуються предмета допиту.

    Оголошення показань, наданих учасниками допиту на попередніх допитах, дозволяється лише після давання ними показань.

    У кримінальних провадженнях щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, а також щодо злочинів, вчинених із застосуванням насильства або погрозою його застосування, одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб для з’ясування причин розбіжностей в їхніх показаннях не може бути проведений за участю малолітнього або неповнолітнього свідка чи потерпілого разом з підозрюваним".

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО ОТКАЗАТЬСЯ ОТ ДАЧИ ОБЪЯСНЕНИЙ, ПОКАЗАНИЙ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист. ...".

    "Можно ли обманывать в ответах по телефону или это лжесвидетельство и может привести к проблемам"?

    - НУЖНО НЕ ОБМАНЫВАТЬ, А НАЙТИ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ ИГНОРИРОВАНИЯ.

    ЛУЧШЕ СМЕНИТЬ НОМЕР ТЕЛЕФОНА. МОЖНО ВЗЯТЬ СПРАВКУ В БОЛЬНИЦЕ И СКАЗАТЬ,ЧТО ВЫ ЗАБОЛЕЛИ, ЧТО ЕСТЬ ОСНОВАНИЕМ ДЛЯ ПРЕКРАЩЕНИЯ ОБЩЕНИЯ И ДЛЯ НЕЯВКИ В ПОЛИЦИЮ ПО ПОВЕСТКЕ.

    ЗА ОБМАН ПРИ РАЗГОВОРЕ ПО ТЕЛЕФОНУ НЕТ КАКОЙ-ЛИБО УГОЛОВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ.

    ДАЧА ЛОЖНЫХ ПОКАЗАНИЙ ОФИЦИАЛЬНО ВО ВРЕМЯ ДОПРОСА ИВ ОТНОШЕНИИ ДРУГТИХ ЛИЦ МОЖЕТ ВЛЕЧЬ ЗА СОБОЙ УГОЛОВНУЮ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ПО СТ.384 УК УКРАИНЫ.

    У ВАС НЕ БУДЕТ ЗА ЭТО ОТВЕТСТВЕННОСТИ:

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 384. Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу

    1. Завідомо неправдиве показання свідка, потерпілого, завідомо неправдивий висновок експерта, спеціаліста, складені для надання або надані органу, що здійснює досудове розслідування, виконавче провадження, суду, Вищій раді правосуддя, тимчасовій слідчій чи спеціальній тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України, подання завідомо недостовірних або підроблених доказів, завідомо неправдивий звіт оцінювача про оцінку майна, а також завідомо неправильний переклад, зроблений перекладачем у таких самих випадках, -

    караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням у тяжкому чи особливо тяжкому злочині, або зі штучним створенням доказів обвинувачення чи захисту, а також вчинені з корисливих мотивів, -

    караються виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років".

    "Что будет если просто игнорировать, не отвечать на телефон, не открывать двери"?

    - ЗА ЭТО НЕ БУДЕТ ОТВЕТСТВЕННОСТИ.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом".

    "Я давно не проверял почту, будет ли полезным это сделать сейчас, учитывая что в подъезде камеры и факт получения почты можно по ним установить"?

    - ЛУЧШЕ ПРОВЕРИТЬ.

    ЭТО МОЖЕТ СДЕЛАТЬ ВАШ РОДСТВЕННИК, ЛИБО ЗНАКОМЫЙ ПО ВАШЕЙ ПРОСЬБЕ.

    ПРИ ЭТОМ, БРОШЕННАЯ В ПОЧТОВЫЙ ЯЩИК ПОВЕСТКА НЕ ЯВЛЯЕТСЯ НАДЛЕЖАЩИМ ВРУЧЕНИЕМ И НЕ МОЖЕТ БЫТЬ ИСПОЛНЕНА.

    РЕЧЬ ИДЕТ О ВРУЧЕНИИ И ПОДТВЕРЖДЕНИИ ЭТОГО ДОКУМЕНТАЛЬНО:

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 135. Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні

    1. Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою...".

    "Стаття 136. Підтвердження отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом

    1. Належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

    2. Якщо особа попередньо повідомила слідчого, прокурора, слідчого суддю, суд про адресу своєї електронної пошти, надіслана на таку адресу повістка про виклик вважається отриманою у випадку підтвердження її отримання особою відповідним листом електронної пошти".

    ЕДИНСТВЕННОЕ, ЧТО ИСХОДЯ ИЗ ТЕКСТА ПОВЕСТКА МОЖНО ОПРЕДЕЛИТЬ СУТЬ ПРОБЛЕМЫ:

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 137. Зміст повістки про виклик

    1. У повістці про виклик повинно бути зазначено:

    1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик;

    2) найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

    3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;

    4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;

    5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;

    6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;

    7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;

    8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу, та здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження;

    9) передбачені цим Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

    10) підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснив виклик".

    "Могут ли у меня потребовать разблокировать телефон/ноутбук для осмотра и на каком основании я могу отказаться"?

    - МОГУТ ТОЛЬКО В РАМКАХ УГОЛОВНОГО ДЕЛА И НА ОСНОВАНИИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ СЛЕДСТВЕННОГО СУДЬИ.

    "Могут ли мне "вручить" эту повестку устно по телефону, смской или электронной почтой"?

    - ДА, ИМЕЮТ ТАКОЕ ПРАВО.

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 135. Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні

    1. Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

    2. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

    3. Особа, що перебуває під вартою, викликається через адміністрацію місця ув’язнення.

    4. Повістка про виклик неповнолітньої особи, як правило, вручається її батьку, матері, усиновлювачу або законному представнику. Інший порядок вручення повістки допускається лише у випадку, якщо це обумовлюється обставинами кримінального провадження.

    5. Повістка про виклик обмежено дієздатної особи вручається її піклувальнику.

    6. Повістка про виклик вручається особі працівником органу зв’язку, працівником правоохоронного органу, слідчим, прокурором, а також секретарем судового засідання, якщо таке вручення здійснюється в приміщенні суду.

    7. Повістка про виклик особи, яка проживає за кордоном, вручається згідно з міжнародним договором про правову допомогу, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а за відсутності такого - за допомогою дипломатичного (консульського) представництва.

    8. Повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

    Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

    У випадку наявності в особи, зазначеної в абзаці першому цієї частини, захисника (захисників) копія повістки про її виклик надсилається захиснику (захисникам).

    9. Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення цим Кодексом строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом".

    "Какие будут последствия, если я получу повестку и не являюсь в отделение (или все же в военкомат?)".

    - НА ОСНОВАНИИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ СЛЕДСТВЕННОГО СУДЬИ, МОГУТ НАЛОЖИТЬ ДЕНЕЖНОЕ ВЗЫСКАНИЕ ЛИБО ПРИМЕНИТЬ ПРИВОД:

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 139. Наслідки неприбуття на виклик

    1. Якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі:

    від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;

    від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

    2. У випадку, встановленому частиною першою цієї статті, до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано привід.

    3. За злісне ухилення від явки свідок, потерпілий несе відповідальність, встановлену законом.

    5. Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

    Стаття 140. Привід

    1. Привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

    2. Рішення про здійснення приводу приймається: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, прокурора або з власної ініціативи, а під час судового провадження - судом за клопотанням сторони кримінального провадження, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, або з власної ініціативи. Рішення про здійснення приводу приймається у формі ухвали.

    3. Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка. Привід свідка не може бути застосований до неповнолітньої особи, вагітної жінки, осіб з інвалідністю першої або другої груп, особи, яка одноосібно виховує дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю, а також осіб, які згідно із цим Кодексом не можуть бути допитані як свідки. Привід співробітника кадрового складу розвідувального органу України під час виконання ним своїх службових обов’язків здійснюється тільки в присутності офіційних представників цього органу".

    НО ЕСТЬ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ НЕЯВКИ ПО ПОВЕСТКЕ, ВЫЗОВУ В ПОЛИЦИЮ К СЛЕДОВАТЕЛЮ:

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 138. Поважні причини неприбуття особи на виклик

    1. Поважними причинами неприбуття особи на виклик є:

    1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;

    2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;

    3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);

    4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;

    5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;

    6) смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

    7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;

    8) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик".

    "Если я явлюсь по повестке в отделение, что мне следует знать и как себя вести, как подготовиться"?

    - ЛУЧШЕ ИДТИ В ПОЛИЦИЮ С АДВОКАТОМ, ЧТОБЫ ОБЕЗОПАСИТЬ СЕБЯ ОТ НЕПРИЯТНОСТЕЙ.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 59. Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав."

    РЕКОМЕНДУЮ ВНИМАТЕЛЬНО ЧИТАТЬ ДОКУМЕНТЫ, ПЕРЕД ИХ ПОДПИСАНИЕМ.

    ИМЕЕТЕ ПРАВО ОТКАЗАТЬСЯ ДАВАТЬ ОБЪЯСНЕНИЯ, ПОКАЗАНИЯ.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом".

    "Какие дальнейшие действия порекомендуете"?

    - РЕКОМЕНДУЮ ОБРАТИТЬСЯ ЗА ПОМОЩЬЮ К АДВОКАТУ.

    В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ, ПОКА НЕТ ПРИГОВОРА СУДА, КОТОРЫЙ ВСТУПИЛ В ЗАОКННУЮ СИЛУ, ВЫ ЯВЛЯЕТЕСЬЬ НЕВИНОВНЫМ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою".

    "Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні".

    ПРИ НАЛИЧИИ ВОПРОСОВ ИЛИ ЕСЛИ НУЖНА ПОМОЩЬ, ОБРАЩАЙТЕСЬ ЧЕРЕЗ КНОПКУ "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всего доброго!

    • Влад Клієнт рік тому

      Правильно я полагаю, что если бы я был подозреваемым в уголовном деле, мне бы должны были вручить не повестку, а уведомление о подозрении, а если это только повестка, то скорее всего подозреваемым я не являюсь?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Здравствуйте, Влад!

        Да, верно, об этом говорится в статьях 42, 276-278 Уголовного процессуального кодекса Украины.

        При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Владе!

    ЩОДО ВАШИХ ПИТАНЬ:

    Мог ли следователь соврать о том что я в повестке свидетель? Может ли это быть повестка в военкомат или могу ли я быть подозреваемым? Есть ли способ это выяснить не получая повестку?

    Зазвичай це так і робиться. Тобти кажуть, що треба "поговорити, що Ви будете як свідок, що, мовляв, нічого страшного" тощо...

    Обязан ли я по телефону отвечать на вопросы есть ли/был ли я дома, когда буду и где я сейчас?

    Це Ваше право. Ви можете по телефону або відповідати на такі питання, або не відповідати. В будь-якому разі відповідальність за таке законом не передбачена!

    Можно ли обманывать в ответах по телефону или это лжесвидетельство и может привести к проблемам?

    Обдурювати людей не варто ніколи, але за неправдиву інформацію слідчому по телефону Ви відповідльності не несете!

    Что будет если просто игнорировать, не отвечать на телефон, не открывать двери?

    Слідчий в такому випадку має право винести постанову про доставлення Вас до поліції за допомогою патрульної поліції.

    Я давно не проверял почту, будет ли полезным это сделать сейчас, учитывая что в подъезде камеры и факт получения почты можно по ним установить?

    Неотримання повістки у Вашому випадку Вам не допоможе. Краще заручитись підтримкою адвоката та дізнатися у слідчого, в чому проблема.

    Могут ли у меня потребовать разблокировать телефон/ноутбук для осмотра и на каком основании я могу отказаться?

    Якщо слідчий матиме при тому завірену суддеб постанову на обшук то може це зробити за участі понятих.

    Могут ли мне "вручить" эту повестку устно по телефону, смской или электронной почтой?

    Виклик слідчого в будь-якій формі, в тому числі, по телефону є законним, а отже по ньому треба з'являтися!.

    Какие будут последствия, если я получу повестку и не являюсь в отделение (или все же в военкомат?).

    Я вже казав вище: Вас можуть доставити у відділок силомець.

    Если я явлюсь по повестке в отделение, что мне следует знать и как себя вести, как подготовиться?Какие дальнейшие действия порекомендуете?

    Все залежить від того, в якому статусі Вас викликали до поліції - підозрюваний, обвинувачений, свідок потерпілий тощо. Форма поведінки визначається Вами разом із адвокатом в залежності від статусу, причетності до правопорушення тощо.

    В БУДЬ-ЯКОМУ РАЗІ ВАМ НЕГАЙНО ПОТРІБЕН АДВОКАТ, ЯКИЙ СПЕЦІАЛІЗУЄТЬСЯ НА КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ!

    Для більщ повної та предметної консультації я мушу мати більше подробиць!

    Буде бажання продовжити розмову, звертайтесь. Для того треба лише нажати кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Вдачи, Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Влад!

    ПО ПОВОДУ ПОВЕСТКИ ИЗ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТА):

    В ЦЕЛОМ, ПОВЕСТКУ ВПОЛНЕ МОГУТ ВРУЧИТЬ СОТРУДНИКИ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТА) ИЛИ ПО ИХ ПОРУЧЕНИЮ СОТРУДНИКИ ПОЛИЦИИ: УЧАСТКОВЫЙ ОФИЦЕР ПОЛИЦИИ, ПАТРУЛЬНАЯ ПОЛИЦИЯ, ТРО, УЧИТЫВАЯ ОБСТАНОВКУ И ВОЕННОЕ ПОЛОЖЕНИЕ В УКРАИНЕ.

    НО БЕСПОКОИТЬСЯ НЕ СТОИТ, ТАК КАК ЕСТЬ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ НЕЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    ОТКАЗЫВАТЬСЯ ОТ ПОЛУЧЕНИЯ ПОВЕСТКИ НЕТ СМЫСЛА, ТАК КАК БУДЕТ СОСТАВЛЕН АКТ ОБ ОТКАЗЕ И ВСЕОДНО ВАМ БУДЕТ СООБЩЕНО О ДАТЕ, ВРЕМЕНИ И МЕСТЕ ЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    Так, самым распространенным законным основанием для неявки в ТЦКСП (военкомат), является болезнь (любое заболевание), что есть уважительной причиной для неявки в ТЦКСП (военкомат).

    Вы можете вызвать скорую помощь и получить справку о вызове скорой помощи с последующим направлением на лечение в больницу, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Также, Вы можете обратиться в любую больницу и получить справку о том, что заболел и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Кроме того, Вы можете лечь на стационар или дневной стационар любой больницу и получить справку о том, что заболели и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Эта же норма, распространяется и на военнообязанных запаса, резервистов.

    ЕСЛИ ВЫ НЕ ЯВИТЕСЬ ПО ПОВЕСТКЕ ДЛЯ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - ШТРАФ ОТ 3400 грн. ДО 5100 грн..

    ЗАОЧНО ШТРАФА БЫТЬ НЕ МОЖЕТ, ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ЕГО ПРИВЛЕЧЬ К АДМИНИСТРАТИВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НУЖНО ТОЛЬКО ЛИЧНОЕ ПРИСУТСТВИЕ, ЧТОБЫ СОСТАВИТЬ ПРОТОКОЛ И ВРУЧИТЬ ЕГО, ВЫНЕСТИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ВРУЧИТЬ ЕГО!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНИЯ ДОКУМЕНТОВ НЕ БУДЕТ ШТРАФА.

    В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ, УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    В ТО ЖЕ ВРЕМЯ УДЕЖИВАТЬ, ЗАДЕРЖИВАТЬ НЕ ИМЕЮТ ПРАВО:

    Такі дії будуть незаконні.

    Утримання дитини або дорослого де б то не було проти його волі порушує основні людські права – свободу особистості, можливість на свій розсуд вибирати місце перебування і безперешкодно пересуватися в просторі. Винятковими повноваженнями обмежувати ці привілеї, що належать кожному громадянину з народження, мають правоохоронні органи і суд, які реалізують свої функції в рамках закону.

    Викрадення людини або протиправне позбавлення волі в Україні підпадає під ст.146 Кримінального кодексу. Це суспільно небезпечне діяння є тяжким злочином з максимальною санкцією до 10 років тюремного ув’язнення. Для передачі в суд обвинувального акта наслідком повинен бути встановлений склад даного кримінального правопорушення, а саме:

    Об’єкт — особиста свобода потерпілого, недоторканність якої гарантується ст.5 Конвенції ООН і ст.29 Конституції України.

    Об’єктивна сторона — це активні дії, виражені в формі:

    1. Викрадення людини:
    • відкритого – коли жертва, присутні розуміють наслідки того, що відбувається (наприклад, під час захоплення заручників, пограбування, розбійного нападу);
    • таємного – зловмисники отримують владу над потерпілим без свідків, або з використанням безпорадного стану, нездатності оцінювати ризики через малолітній вік, психічних, фізіологічних обмежень;
    • шляхом обману або зловживання довірою;
    • із застосуванням насильства, погроз, шантажу.
    1. Протизаконного позбавлення людини свободи – якщо захоплення або утримання особи проводиться з порушенням порядку, встановленого ратифікованими міжнародними угодами та нормативними актами України.

    При дотриманні всіх процесуальних норм допускається затримання:

    • осіб, оголошених в розшук;
    • в порядку адміністративного арешту;
    • при спробі нелегального перетину кордону;
    • на місці злочину, з негайним викликом поліції;
    • з метою депортації або екстрадиції (видачі іншій державі);
    • з метою приводу осіб, що ухиляються від допиту засідання суду, в військкомат;
    • з метою утримання під вартою за рішенням слідчого судді або суду;
    • для відбування покарання в вигляді арешту, обмеження волі, ув’язнення, примусових заходів медичного характеру або заходів виховного характеру за вироком суду;
    • приміщення безпритульних дітей до 16 років в притулки або реабілітаційні центри;
    • напрямок на примусове лікування хворих з венеричними, карантинними захворюваннями, СНІДом, хронічний алкоголізм, ін’єкційних наркоманів, осіб з небезпечними для суспільства психічними відхиленнями;
    • приміщення в спеціальні розподільники осіб без певного місця проживання, яких запідозрено у занятті бродяжництвом.

    Злочин вважається завершеним з моменту заволодіння людиною і / або фактичного початку позбавлення його волі, тобто тримання в місці, де потерпілий не бажає перебувати і не може самовільно покинути (будівля, його частина, транспортний засіб, огороджена місцевість, скеля, острів).

    Суб’єкт — особа старше 16 років. Кримінальну відповідальність несуть не тільки ті, хто безпосередньо здійснював протиправне захоплення або викрадення, а й причетні до подій водії транспортних засобів, власники приміщень, наглядачі, замовники, підбурювачі, переховувачі і інші.

    Не є суб’єктами злочину за ст.146 КК:

    • представники державних органів, що діють на підставі своїх повноважень;
    • батьки і особи які їх замінюють, вихователі, вчителі, викладачі, що обмежують свободу неповнолітніх в їх інтересах, якщо це не завдає шкоди здоров’ю останніх і не перешкоджає нормальному розвиткові;
    • опікуни, піклувальники недієздатних, обмежено дієздатних громадян, якщо відсутність нагляду за ними може привести до негативних наслідків;
    • особи, зобов’язані піклуватися про кого-небудь на підставі трудового або цивільно-правового договору (гувернантки, доглядальниці, охоронці, вожаті в дитячих таборах, члени екіпажу морських і повітряних суден і т.п.).

    Суб’єктивна сторона характеризується умисною формою вини. Викрадачі та інші співучасники усвідомлюють, що за законом вони не мають права позбавляти жертву волі, однак навмисно роблять це. Мотив може бути будь-яким – користь, помста, вимагання, залякування, бажання бачити дитину, спілкування з якою було неможливим через позбавлення батьківських прав або заборони з боку іншого з батьків і т.п.

    Стаття 146 КК України. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини:

    Залежно від обставин і наслідків злочинної діяльності, міри покарання для осіб, визнаних судом винними за ст.146 КК складають:

    1. За протизаконне позбавлення волі або викрадення людини старше 14:
    • обмеження волі до 3 років;
    • тюремне ув’язнення до 3 років.
    1. За ті ж дії, якщо:
    • постраждала малолітня дитина (молодше 14);
    • зловмисники утримували двох і більше осіб;
    • співучасники попередньо домовилися між собою;
    • мотиви були корисливими (для отримання вигоди);
    • існувала небезпека для здоров’я або життя жертви;
    • потерпілому заподіяли фізичні страждання;
    • було використано зброю (в тому числі для погроз);
    • утримування тривало довго,

    засудженим призначаються санкції у вигляді:

    • обмеження волі до 5 років;
    • тюремне ув’язнення до 5 років.
    1. Якщо викрадення або позбавлення волі:
    • скоєно злочинним угрупованням;
    • спричинило тяжкі наслідки (тяжкі тілесні ушкодження за результатами судово-медичної експертизи, п.2.1.1 Наказу МОЗ №6 від 17.01.1995г.);
    • тюремне ув’язнення триває від 5 до 10 років.

    Відповідно до ст.18 Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 47/33 від 18.12.1992г., на засуджених за насильницьке викрадення людей не можуть поширюватися закони про амністію і інші заходи звільнення від кримінальної відповідальності.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Слідчий може викликати Вас на допит , як свідка згідно норм ст. 133 КПК України, але за правилами він має це робити за допомогою офіційно оформлених повісток на бланку, яку мають Вам вручити під підпис( у ній вказано назву органу підставу виклику , адресу , контакти уповноваженої особи посаду підпис та прізвище ім я.

    Повідомте працівника котрий телефонував , що Ви наполягаєте на врученні чи надсиланні повістки встановленої форми.

    Рекомендую, оформити договір на представництво інтересів адвокатом або скористатися послугою безоплатна правова допомога Вам нададуть вільного адвоката для представництва. 0 800 213 103

    Якщо повістка прийшла на бланку поліції треба взяти адвоката та прибути.

    Якщо вас не знайшли очікуйте нову повістку , тцк сп тут нідочого , вас викликають скоріше за все у кримінальному провадженні. Процесуальний статус повідомлять на місці , підстава вказується у повістці.

    ---

    Відповідно до ст. 133 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України), слідчий, прокурор під час досудового розслідування має право викликати підозрюваного, свідка, потерпілого або іншого учасника кримінального провадження у встановлених КПК України випадках для допиту чи участі в іншій процесуальній дії.

    Слідчий, прокурор під час досудового розслідування мають право викликати особу, якщо є достатні підстави вважати, що вона може дати показання, які мають значення для кримінального провадження, або її участь у процесуальній дії є обов'язковою.

    Згідно з п.1 ч. 2 ст. 66 КПК України свідок зобов’язаний прибути за викликом до слідчого, прокурора.

    Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні

    Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом:

    • вручення повістки про виклик;
    • надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком;
    • здійснення виклику по телефону;
    • здійснення виклику телеграмою.
    Особливості вручення повісток:

    У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

    Особа, що перебуває під вартою, викликається через адміністрацію місця ув’язнення.

    Повістка про виклик неповнолітньої особи, як правило, вручається її батьку, матері, усиновлювачу або законному представнику.

    Інший порядок вручення повістки допускається лише у випадку, якщо це обумовлюється обставинами кримінального провадження.

    Повістка про виклик обмежено дієздатної особи вручається її піклувальнику.

    Повістка про виклик особи, яка проживає за кордоном, вручається згідно з міжнародним договором про правову допомогу, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а за відсутності такого - за допомогою дипломатичного (консульського) представництва.

    Повістка про виклик вручається особі працівником органу зв’язку, працівником правоохоронного органу, слідчим, прокурором, а також секретарем судового засідання, якщо таке вручення здійснюється в приміщенні суду.

    Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення КПК України строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом.

    Підтвердження отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом

    Належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

    Якщо особа попередньо повідомила слідчого, прокурора, слідчого суддю, суд про адресу своєї електронної пошти, надіслана на таку адресу повістка про виклик вважається отриманою у випадку підтвердження її отримання особою відповідним листом електронної пошти.

    Зміст повістки про виклик

    У повістці про виклик повинно бути зазначено:

    • прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик;
    • найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;
    • ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;
    • найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;
    • процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;
    • час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;
    • процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;
    • наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу, та здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження;
    • передбачені цим Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;
    • підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснив виклик.
    Поважні причини неприбуття особи на виклик

    Відповідно до ст.138 КПК України до таких обставин відносяться:

    • затримання, тримання під вартою або відбування покарання;
    • обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;
    • обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);
    • відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;
    • тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;
    • смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;
    • несвоєчасне одержання повістки про виклик;
    • інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.

    Таким чином, зайнятість на роботі, перебування на навчанні, наявність інших планів або подібні обставини не є поважними причинами, що дозволяють не з’являтися за викликом слідчого (прокурора).

    Разом з тим, у разі виникнення складнощів з прибуттям за викликом у визначений час майже завжди є можливість зв’язатися зі слідчим по телефону та повідомити йому про обставини, що перешкоджають прибуттю за викликом, а також узгодити інший час. У більшості випадків слідчий може перенести час зустрічі через те, що він зацікавлений в присутності особи, що була викликана.

    Якщо слідчий не може забезпечити прибуття особи за викликом звичайними засобами він приймає інші засоби реагування.

    Наслідки неприбуття на виклик

    Статтею 139 КПК України передбачено наслідки неявки особи за викликом слідчого (прокурора): в разі якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому КПК України порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, можуть настати такі наслідки:

    1) може бути накладено грошове стягнення

    Відповідне рішення приймається слідчим суддею за клопотанням слідчого чи прокурора. Розмір грошового стягнення, що може бути накладено за неприбуття на виклик, визначається в межах:

    • від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;
    • від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

    2) може бути застосований привід(відповідне рішення також приймається тільки слідчим суддею за клопотанням слідчого або прокурора. Привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений в ухвалі час (така особа повинна прибути за викликом у супроводі особи, виконуючої ухвалу про примусовий привід, а в разі невиконання відповідних вимог – до нього можуть бути застосовані заходи фізичного впливу).

    За злісне ухилення від явки свідок, потерпілий несе відповідальність, встановлену законом.

    Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка.

    Привід свідка не може бути застосований до:

    • неповнолітньої особи;
    • вагітної жінки;
    • осіб з інвалідністю першої або другої груп;
    • особи, яка одноосібно виховує дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю;
    • а також осіб, які згідно із КПК України не можуть бути допитані як свідки.

    Привід співробітника кадрового складу розвідувального органу України під час виконання ним своїх службових обов’язків здійснюється тільки в присутності офіційних представників цього органу.

    3) може бути притягнено до адміністративної відповідальності (ст.185-4 КУпАП ), згідно якої

    злісне ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування - тягне за собою накладення штрафу від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( в сумі від 51 грн до 136 грн.)

    Даний захід може бути застосований тільки за злісне ухилення від виклику, яке, звичайно, проявляється в систематичному неприбутті на виклики.

    Такий захід застосовується суддею за результатами розгляду протоколу про адміністративне правопорушення, що складається слідчим (прокурором).

    Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

    Вищезазначені наслідки можуть настати тільки при наявності наступних обставин:• особа була викликана в установленому законом порядку (найголовніше, щоб було підтвердження отримання нею повістки про виклик чи ознайомлення з її змістом іншим шляхом)• особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила про причини свого неприбуття.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, відповідь на ваше запитання одне:

    Треба з'ясувати у чому справа, якщо ви самостійно не бажаєте йти до поліції, усі ваші питання може вирішити адвокат, надіславши адвокатський запит про те що справді ви проходите як свідок за кримінальною справою.

    Якщо так вам треба йти до поліції і давати покази бо у разі ігнорування вас можуть доставити до відділу поліції примусово.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Правильно я полагаю, что если бы я был подозреваемым в уголовном деле, мне бы должны были вручить не повестку, а уведомление о подозрении, а если это только повестка, то скорее всего подозреваемым я не являюсь?

    Ви правильно все розумієте.

    Письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений КПК України для вручення повідомлень.

    Дата та час повідомлення про підозру, правова кваліфікація кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, із зазначенням статті (частини статті) Закону України про кримінальну відповідальність невідкладно вносяться слідчим, прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань (стаття 278 КПК України).

    Влад Клієнт рік тому

    А есть возможность каким-то образом удостоверится, что в этом ресстре меня нет?

    • Корнійчук Євген Іванович

      Якщо бы вы були підозрюваним вам билу вручили повідомлення про підозру, тому у вашому випадку вас вызывают, як свідка. Але зі свідка можливо швидко опинитися підозрюваним.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Вы самі повинні розуміти, чи скоювали вы кримінальне правопорушення, якщо ні то впюам нічого боятись, а якщо так, то треба подумати за адвоката.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      До реєстру мають доступ лише службові особи. Адвокатуидоступу до реєстру не мають і такий запит задоволений не буде.

    Влад Клієнт рік тому

    Однозначно не совершал, но с некоторой долей вероятности могут быть (безосновательные) причины подозревать, поэтому всё равно страшно.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Треба знати всі деталі, для обгрунтованої консультації, а поки з ваших слів вам нічого боятися.

      Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Влад!

    Доступ к Единому реестру досудебных расследований только у следователя, начальника следственного отдела, прокурора и начальника прокуратуры.

    Вы можете подать заявление в полицию по почте, чтобы узнать есть ли какое- либо уголовное дело в отношении Вас, либо адвокат по договору с Вами, может сделать такой адвокатский запрос в полицию.

    Нужна помощь обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України