Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 09 декабря 2022, вопрос №76792 150₴

Как провести из Польши в Украину электрические пауэр-станции физическому лицу-непредпринимателю

Здравствуйте! Я физическое лицо, ФОП не оформлено. Хочу привести из Польши несколько электрических станций (литий-ионных, вес одной до 10 кг, стоимость одной до 800 евро). В каком количестве я могу привести их, не облагая налогом? Если нужен будет налог, то какой? Обязательно ли нужно иметь для этого ФОП? Какой-то определенной группы на данный вид товара? Может ли владелец ФОПа оформить меня как своего наемного сотрудника для данного перевода, если ФОП требуется для импорта 10 и более единиц товара? Какая процедура оформления на таможне? Что указывать в декларации?
Спасибо!

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Ви можете провести свої пауэр-станции як фізична особа чи як підприємець (ніякої ролі не грає) абсолютно безкоштовно!

    Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1260

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1260-2022-п#Te...

    Уряд розширив список імпортних товарів, які будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ. Мова йде про обладнання, яке має допомогти країні пережити енергетичну кризу: генератори, акумулятори та інше.

    Постанова «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита» передбачає розширення відповідного списку по наступних позиціях:

    8502 - Електрогенераторні установки.

    8504 - Трансформатори (крім товарів цивільної авіації).

    8507 60 00 00 - Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми. Літій-іонні.

    8535 - Електрична апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах (наприклад, вимикачі, перемикачі, роз’єднувачі, запобіжники плавкі, блискавковідводи, обмежувачі напруги, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з’єднувачі, коробки з’єднання), для напруги понад 1 000 В.

    8536 - Електрична апаратура для комунікацій або захисту (наприклад, вимикачi, роз’єднувачi, перемикачi, реле, запобiжники плавкі, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельнi вилки i розетки, патрони для ламп та інші з’єднувачі, коробки з’єднання) для напруги не більш як 1 000 В; з’єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів.

    8537 - Пульти, панелі, розподільчі щити.

    8546 - Ізолятори.

    8421 21 00 00 - Обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Готовий на них відповісти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви зможете це зробити без без всякого опадаткування і фоп. На підставі постанови міністрів України номер 1260

    ознайомтесь за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1260-2022-%D0%...

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    100%

    П. 4 Стаття 374 Митного Кодексу України зазначає, що

    Товари (крім підакцизних), що ввозяться громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість та/або загальна вага яких перевищують обмеження, встановлені частиною першою цієї статті, але загальна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, з поданням документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України, в частині, що перевищує еквівалент 1000 євро (при ввезенні товарів на митну територію України через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення) та еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг (при ввезенні через інші пункти пропуску через державний кордон України). Базою оподаткування таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 1000 євро (при ввезенні товарів на митну територію України через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення) та еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг (при ввезенні через інші пункти пропуску через державний кордон України).

    Тобто фактично товар підлягає декларуванню та сплаті митних платежів.

    Однак відповідно до Постанови КМУ від 20.03.2020 року № 224 «Про затвердження переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита»

    визначено чималий перелік товарів, які можна ввозити без мита та ПДВ на період карантину (не війни, а саме карантину).

    Постанова містить графу «інше», де зазначено зокрема

    8507 60 00 00

    Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми. Літій-іонні

    При поданні декларації треба буде вказати код пільги «203» відповідно до Наказу МФУ 20.09.2012 № 1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій»

    Тобто якщо ваш товар підійде під той, що підлягає пільговому розмитненню, то нічого платити не треба.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вказані прилади можете ввезти по постанові КМУ 1260 від 11.11.22

    Тут є одна важлива ремарка: постанова № 1288 додала до пільгового переліку ще одну позицію: система безперебійного електроживлення (код УКТ ЗЕД 8501, 8502). Але щодо таких товарів залишили вимогу підтвердження їх відповідності технічним регламентам (абзац 1 примітки 3 Переліку № 224).

    ВИСНОВОК. Звільнення від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита поширюється на будь-які операції з ввезення та/або постачання вищенаведених товарів (окрім систем безперебійного електроживлення), здійснені:

    в період з 11.11.2022 по 16.11.2022 — стосовно товарів щодо яких подано документи про відповідність, передбачені технічними регламентами, та нанесено на товар знак відповідності або подано повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів;

    в період з 17.11.2022 по останній день місяця, в якому закінчиться карантин на всій території України, — щодо будь-яких вищенаведених товарів незалежно від їх відповідності або невідповідності технічним регламентам.

    Щодо систем безперебійного живлення, то їх ввезення та постачання пільгується починаючи з 17.11.2022 у разі наявності підтвердження дотримання технічних регламентів.

    Зауважте, що відмовитися від пільги або зупинити її дію неможливо. Пільга діє незалежно від бажання сторін, умов договору або від того, хто є постачальником (виробником, імпортером) в операції.

    Перехідні операції При оподаткуванні операцій із постачання товарів, які наразі увійшли до категорії пільгових, слід орієнтуватися на дату виникнення ПЗ. У загальному випадку це дата першої події (п. 187.1 ПКУ):

    зарахування коштів;

    1. або постачання товару.

    У декларацію вкажіть код товару та заповніть інші дані про технічний характеристики.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України