Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 18 декабря 2022, вопрос №77189

Чоловік змушує піти з дому.

Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, у шлюбі з чоловіком 7 років, є неповнолітня дитина, будинок це власність чоловіка, але я прописана у цьому будинку, чоловік змушує піти з будинку (виганяє), дуже тисне психологічно (це образи, погрози, фізичне насилля), чи має він на це право? Які в даному випадку маю я права?

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ірина!

    У Вашому випадку йдеться про очевидне домашнє насильство!. Насильство може бути (Ваш варіант я виділив жирним шрифтом):

    • психологічним, коли агресор принижує та маніпулює вами, ігнорує або зневажає ваші думки, почуття, бажання. До цього виду насилля можна віднести погрози, переслідування, постійний контроль з боку кривдника. Також це може бути дискримінацією ваших переконання, віросповідання, національної, расової належності чи походження, шантаж тощо;
    • економічним, якщо вам забороняють використовувати ваші кошти так, як ви вважаєте за потрібне, або обмежують доступ до грошей. Це також може бути пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва;
    • сексуальним, коли кривдник примушує до небажаних сексуальних контактів з ним чи з іншими людьми, збочених форм сексуальних стосунків, до роботи у порноіндустрії чи секс-бізнесі, до вагітності чи аборту;
    • фізичним, у разі коли кривдник наносить тілесні ушкодження, обмежує вашу свободу, не випускає або не впускає до власного помешкання. Насильством слід вважати змушення до вживання алкоголю чи наркотиків, погрози вбити чи створити ситуацію, яка може загрожувати вашому життю та безпеці, примусове переміщення в межах держави або за кордон, позбавлення їжі, сну чи відпочинку.

    Покрокова інструкція – ЩО РОБИТИ ОСОБІ, ПОТЕРПІЛІЙ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА.

    КРОК 1. Негайно телефонуйте за номером «102». При виклику екіпажу патрульної поліції слід зазначити, що вам потрібен саме екіпаж «ПОЛІНА» (поліція проти домашнього насильства), які реагують виключно на виклики, що пов`язані із домашнім насильством. Виклик поліції за номером «102» в подальшому допоможе вам встановити факт здійснення такого виклику у разі, якщо поліція не приїхала або не вжила належних заходів.Екіпаж патрульної поліції фіксує прояв домашнього насильства у будь-якій формі та вживає такі заходи:складає протокол про адміністративне правопорушення (ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення), який разом з матеріалами, що зібрані працівниками поліції на підтвердження факту домашнього насильства, надсилається до суду;за наявності для цього підстав, затримує кривдника максимум на 3 години;застосовує терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься строком до 10 діб у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи).У разі, якщо з будь-яких причин ви не викликали поліцію та не зафіксували факт домашнього насильства в момент вчинення, вирушайте до територіального відділення поліції та напишіть заяву про притягнення кривдника до відповідальності.КРОК 2. У разі, якщо ви стали жертвою домашнього фізичного або сексуального насильства, НЕГАЙНО вирушайте на прийом до лікаря у травмпункт/судово-медичного експерта, щоб своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження і визначити ступінь їх тяжкості. Надалі це допоможе притягнути вашого кривдника до кримінальної відповідальності. Складіть письмову заяву про вчинення кримінального правопорушення.КРОК 3. У разі вчинення фізичного або домашнього насильства, бажано НЕГАЙНО звернутись до районного відділення поліції для складання письмової заяви про вчинення кримінального правопорушення, до якого за необхідності слід додати копію висновку судово-медичного експерта.КРОК 4. Скористайтесь правом на встановлення обмежувального припису.Обмежувальний припис це – одне або кілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис виноситься судом строком від 1 до 6 місяців (може бути продовжений до 6 місяців). Про видачу обмежувального припису варто звертатися в суд за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала. Протягом 72 годин з моменту прийняття такої заяви суд приймає відповідне рішення.

    Виникнуть питання, звертайтесь до мене персонально, натиснувши зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю. Радий буду допомогти.

    Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Ірина Клиент год назад

    Я викликала поліцію, та по приїзду вони відповіли, що не мають права його забрати з власного будинку.

    Ірина Клиент год назад

    У мене є якісь законні права залишитися в цьому будинку, якщо я тут тільки прописана. Якщо є, то на підставі якого закону, щоб я могла йому це пояснити. Тому що він каже, що я не маю ніякого права тут знаходитись.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Він не має жодного права Вас виселити. Якщо навіть зверниться до суду, то це буде йому дуже тяжко зробити!

      • Ірина Клиент год назад

        А я можу звернутися до суду з заявою, що чоловік мене виганяє з дому?

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          Айвазян Юрий Климентьевич год назад

          Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

          Общаться в чате

          Вам треба звернутись не до суду, а в поліцію!

          Відповідно до статті 1261 КК України домашнє насильство - умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

          За вчинення домашнього насильства винна особа карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Згідно з Конституцією України, Цивільним та Житловим кодексами, власник має право розпоряджатися своєю власністю, але водночас він не може зачіпати інтереси інших людей, які прописані в квартирі.

      Людина може звернутися до суду та зняти з реєстрації тих осіб, які не проживають у квартирі понад рік і без важливих на це причин. Якщо ж вона хоче виселити людей, які проживають у квартирі, вона може вимагати через суд примусового виселення. Але для цього повинні бути вагомі причини.

      "Наприклад, коли ви руйнуєте, псуєте житлове приміщення, коли використовуєте приміщення не за призначенням. Але тоді позивачу до суду потрібно надати такі докази, і ці докази повинні мати постійний характер", — говорить Олена Вдовика.

      Також перед тим, як звернутися до суду, позивач повинен звертатися неодноразово до поліції.

      Якщо виселити мають намір дитину, то перш ніж звертатися до суду, власнику житла доведеться ще звернутися до органів опіки. Заразом мама дитини є її законним представником та опікуном і до того, як дитині випрвниться 18 років, має право проживати за місцем реєстрації разом з нею.

      "Сьогодні законодавство України захищає й охороняє права дитини, її житлові права. Тому будь-який спір, який стосується її житлових проблем, розв’язується тільки за участю органу опіки та піклування. І для суду, наприклад, позивач повинен звернутися до такого органу, отримати відповідний висновок та представити його суду", — пояснює Вдовика.
    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 50 лет опыта

    Маєте право користуватися житлом власника навіть у разі розлучення із ним, ст. 405 Цивільного кодексу.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ірино.

    Ви маєте право проживати в будинку, оскільки там зареєстровані. До того ж, Ви перебуваєте в шлюбі із власником будинку. Маєте повне право залишатись та проживати.Інша справа - психологічний тиск.

    Тут треба документувати такі факти та звертатись до поліції.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України