Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 22 грудня 2022, питання №77363

Чоловік іноземець не випускає доньку до України

Я з донькою знаходжусь в Лівії, доньку має українське громадянство, скажіть чи можу я забрати доньку до України без дозволу чоловіка?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тетяна!

    У разі якщо дитину вивіз за кордон один з батьків або осіб які мають батьківські права (права опіки), або не пускає її до України, то такий спір в міжнародній юридичній практиці розглядають в площині цивільних правовідносин. Оскільки в цьому випадку обидва батьки мають батьківські права і право вільно обирати своє (та дитини) місце проживання або перебування. Однак лише до того моменту поки це не порушує батьківські права іншого з батьків.

    Повернення дитини після викрадення або незаконного виїзду з одним з батьків

    Повернути дитину можна за рішенням суду або органу влади в країні перебування дитини за кордоном, це буде швидше, але не завжди можливо. Також можна повернути дитину не виїжджаючи з України. У разі якщо виїхати в цю країну для повернення дитини неможливо з якихось причин, необхідно використовувати міжнародний договір «Конвенцію про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей» (далі Конвенція) укладена в Гаазі, Нідерланди в 1980 році. Україна приєдналася до цього договору та його виконання є обов'язковим в нашій країні і в усіх країнах, що приєдналися до цієї Конвенції.

    Згідно з Конвенцією якщо в результаті переміщення дитини або утримання її за кордоном порушуються права піклування (в Україні це батьківські права), то таке переміщення вважається незаконним. І можна вимагати повернути дитину в країну постійного проживання.

    До прав опіки (батьківських прав) відносяться:

    право обирати постійне місце проживання дитини;

    право брати участь у вихованні дитини;

    право на відвідування і проводження часу з дитиною тим з батьків хто проживає окремо і його родичами.

    Також під час відсутності дитини порушується право на визначення місця проживання дитини з одним з батьків в суді. Оскільки це важко зробити якщо дитина відсутня в країні, в деяких випадках може знадобитися участь дитини. У віці з 10 до 14 років може враховуватися думка дитини в питанні з ким вона буде постійно проживати. А у віці 14 років і більше дитина може самостійно обирати з ким із батьків вона буде проживати.

    Відповідно до вищевикладеного порушенням прав опіки або батьківських прав можна вважати не тільки порушення батьківських прав (право на опіку) того з батьків з ким постійно проживає дитина (зазвичай це мати), але і всіх інших осіб наділених правами опіки. Це можуть бути:

    батько або мати проживає окремо від дитини;

    інші родичі що володіють правами опіки над дитиною;

    дитячий заклад в якому проживала дитина позбавлена батьківського піклування.

    Батьківські права батьків які проживають окремо

    Батьки дитини які проживають окремо не позбавлені батьківських прав автоматично. Вони мають майже такі ж батьківські права і обов'язки, як і другий з батьків що проживає спільно з дитиною, за винятком того, що вони проживають окремо від дитини.

    Вибір батька з яким проживає дитина може бути визначений за рішенням суду або без нього. Якщо дитина вже зареєстрована (прописана) за якоюсь адресою, або проживає там тривалий час, то за відсутності рішення суду про визначення місця проживання дитини з одним з батьків, ця адреса буде вважатися її постійним місцем проживання. Якщо ця адреса збігається з адресою реєстрації (прописки) одного або обох батьків, це означає, що у відсутності рішення суду, можна стверджувати, що дитина постійно проживає з одним або обома відповідними батьками.

    У випадку виникнення спору щодо того, з ким із батьків залишається проживати дитина, батьки подають позовну заяву до суду про визначення місця проживання дитини, і це питання вирішується в суді.

    Заява про повернення викраденої або незаконно переміщеної дитини

    Відповідно до Конвенції в разі незаконного переміщення або утримування дитини за кордоном, необхідно подати заяву про повернення дитини до країни постійного проживання.

    Заява подається в Центральні органи влади, яким в Україні є Міністерство Юстиції.

    Перед поданням необхідно упевнитися, що країна в якій знаходиться дитина приєдналася до Конвенції. На даний момент Конвенцію підписали 55 країн.

    Заяву буде прийнято, навіть якщо на момент виїзду заявник дав дозвіл на виїзд або тимчасовий виїзд дитини, але зараз вимагає повернення дитини.

    У заяві вказується вся наявна інформація щодо обставин справи:

    докази прав опіки;

    рішення суду або договору що стосуються справи;

    дані про дитину;

    підстави для вимоги повернення дитини;

    інформація про місцезнаходження та особу з якою знаходиться дитина.

    Міністерство юстиції України має сприяти поверненню дітей і надавати допомогу заявникам.

    Міністерство юстиції відхилить заяву якщо дитині виповнилося 16 років.

    Заява та всі додатки до неї повинні бути переведені на мову країни де буде розглядатися справа, або в разі якщо це неможливо на англійську або французьку мову.

    Слід розуміти, що остаточне рішення про повернення дитини приймає суд країни в якій знаходиться дитина.

    Розгляд справи про повернення викраденої або незаконно вивезеної (що утримується) дитини

    Заяву краще подати в термін до одного року після виїзду дитини з країни постійного проживання, інакше при наявності доказів суд може вирішити, що дитина вже адаптувався у новій країні за цей час і відмовити в черговому переміщенні дитини.

    Є інші умови за яких суд може відхилити заяву про повернення, при наявності на це підстав. Наприклад якщо дитина вже досягла того віку в якому її думка може враховуватися, то така думка може бути доказом у суді.

    В ході розгляду справи будуть встановлюватися обставини виїзду дитини:

    чи дійсно виїзд відбувся без згоди другого з батьків (або особи / установи що має право опіки);

    чи здійснювались заявником батьківські права і обов'язки перед виїздом дитини;

    чи є ризик нанесення фізичної або моральної шкоди дитині в результаті повернення;

    враховується інформація про соціальне становище дитини.

    Правові наслідки повернення дитини

    Рішення про повернення дитини виключно направлено на повернення дитини до постійного місця проживання і не порушує інші питання, такі як:

    опіка над дитиною;

    позбавлення батьківських прав;

    визначення місця проживання дитини з одним з батьків;

    аліменти;

    майнові та будь-які інші питання.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте зелену галочку та залиште відгук.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України