Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 26 грудня 2022, питання №77517

«закон Савченко» 1 день за 2 отбывания в СИЗО

Вступил ли в силу «закон Савченко» 1 день за 2 отбывания в СИЗО в 2022г. Если критерии применения этого закона. Если человек отсидел большую половину срока в СИЗО, можно ли подавать иск о его освобождению по «закону Савченко»?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марина!

    З приводу цього закону є роз'яснення Великої палати Верховного Суду у справі № 663/537/17.

    Так, один день в СІЗО прирівнюється до двох днів відбування покарання у виправних установах ГДПВІН України (колонії), якщо особа вчинила злочин:

    – в період з 24 грудня 2015 року до 20 червня 2017 роки;

    – до 24 грудня 2015 року (у цьому випадку закон має зворотну силу, оскільки поліпшує становище засудженого);

    – до 20 червня (включно) і особа утримували під вартою після 21 червня 2017 року, тобто після вступу в силу Закону №2046-VIII (в цьому випадку якщо норма має ультраактівное дію в часі, тобто продовжує свою дію і після втрати законної сили).

    «Застосування в таких випадках Закону №2046-VIII є неправильним, оскільки його зворотну дію погіршує становище особи, а це, відповідно до ч. 2 ст. 5 КК, не допускається », – наголошується в постанові БП ЗС від 29 серпня 2018 року.

    Разом з тим термін досудового утримання під вартою зараховувався в строк відбування покарання день за день в разі, якщо особа вчинила злочин, починаючи з 21 червня 2017 року (включно).

    Нагадаємо, раніше Велика палата ВСУ постановила, що вирішуючи питання про те, який редакцією ч. 5 ст. 72 КК України слід керуватися, необхідно застосовувати правила дії в часі закону України про кримінальну відповідальність, а не правила дії в часі кримінального процесуального закону.

    Крім того, ще до роз’яснення великий Палати ВСУ, в червні 2018 року по кримінальній виробництву на підставі вищевикладених обставин, адвокатом-партнером АБ «Prikhodko & Partners» Божок Д.В., була подана апеляція на вирок Дніпровського районного суду міста Києва від 30.05.2018 року.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте зелену галочку та залиште відгук.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так але на період до 18 травня 2017 року.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України