Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 06 января 2023, вопрос №78048 550₴

Как получить соц помощь?

Могу ли я как инвалид второй группы получить удостоверение подтверждающее назначение социальной помощи являясь действующим фоп? При обращении в пенсионный фонд выяснилось что мне не хватает стажа 1 год и 2 мес для получения пенсии.

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Денисе!

    Давайте пійдемо по порядку. Так буде більш зрозуміло: що Ви можете в цій ситуації, а що ні.

    Пенсія - це щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку чи визнання її особою з інвалідністю, або отримують члени її сім'ї у випадках, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) пенсії по інвалідності призначаються внаслідок:

    • загального захворювання;
    • каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.

    Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи .

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Умови для оформлення пенсійних виплат

    Відповідно до статті 32 Закону, особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

    Для осіб з інвалідністю II та III груп:

    • до досягнення особою 23 років включно 1 рік
    • від 24 років до досягнення особою 26 років включно 2 роки;
    • від 27 років до досягнення особою 28 років включно 3 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 років включно 4 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 33 років включно 5 років;
    • від 34 років до досягнення особою 35 років включно 6 років;
    • від 36 років до досягнення особою 37 років включно 7 років;
    • від 38 років до досягнення особою 39 років включно 8 років;
    • від 40 років до досягнення особою 42 років включно 9 років;
    • від 43 років до досягнення особою 45 років включно 10 років;
    • від 46 років до досягнення особою 48 років включно 11 років;
    • від 49 років до досягнення особою 51 років включно 12років;
    • від 52 років до досягнення особою 55 років включно 13 років;
    • від 56 років до досягнення особою 59 років включно 14 років.

    Згідно з частиною 2 ст. 33 Закону непрацюючі особи з інвалідністю II групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком за наявності такого страхового стажу:

    • У жінок – 20, у чоловіків – 25 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 46 років включно;
    • У жінок – 21, у чоловіків – 26 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 48 років включно;
    • У жінок – 22, у чоловіків – 27 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 50 років включно;
    • У жінок – 23, у чоловіків – 28 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 53 років включно;
    • У жінок – 24, у чоловіків – 29 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 56 років включно;
    • У жінок – 25, у чоловіків – 30 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 59 років включно;

    Важливо! Непрацюючі особи з інвалідністю II групи, визнані особами з інвалідністю після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону та особами з інвалідністю III групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком за наявності страхового стажу в чоловіків – 35, у жінок – 30 років.

    Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах:

    особам з інвалідністю II групи - 90 відсотків пенсії за віком;

    Важливо! Якщо у осіб з інвалідністю є трудовий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, то пенсія по інвалідності призначається в розмірі пенсії за віком при відповідному стажі роботи.

    До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо особа з інвалідністю має на них право відповідно до чинного законодавства. Згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654:– непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, надбавка до пенсії по інвалідності виплачується у розмірі 150 гривень на кожну дитину;– особам з інвалідністю I групи, одиноким особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, одиноким особам з інвалідністю III групи, які досягли пенсійного віку, (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю “) виплачується надбавка на догляд у розмірі 50 гривень.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265, у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат особам з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає в осіб з інвалідністю (у тому числі дітей з інвалідністю) прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії та державної соціальної допомоги у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

    Важливо! Пенсії особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання обчислюються із середнього заробітку на підприємстві для даної професії та призначаються відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності. Для призначення пенсії по інвалідності надається пакет документів, необхідних для призначення пенсії за віком і витяг з акту огляду МСЕК.

    Документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності

    • заява на пенсію по інвалідності;
    • паспорт + ідентифікаційний код;
    • виписка з акта огляду МСЕК;
    • документи про стаж роботи і заробітну плату;
    • документи про місце проживання (реєстрації) особи;
    • фотокартка (для видачі пенсійного посвідчення).

    Зверніть увагу! В 2016 році ст.32 Закону було доповнено частиною другою, яка передбачає також призначення пенсії особі незалежно від наявності страхового стажу, в разі якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

    У випадку, коли у особи з інвалідністю відсутня достатня кількість страхового стажу, він може звернутися до управління праці і соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення йому допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

    Період, на який призначається пенсія по інвалідності

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.Пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності.

    Особам з інвалідністю, які досягли пенсійного віку, встановленого статею 26 цього Закону, пенсії по інвалідності призначаються довічно. Повторний огляд цих осіб з інвалідністю провадиться тільки за їх заявою.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    Савченко Олександр
    12.7%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Денисе!

    Якщо особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, то вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

    Тобто, Вам потрібно звернутися до УСЗН.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю - щомісячна державна допомога, що надається відповідно до норм відповідного Закону у грошовій формі особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю призначається і виплачується:

    1. Громадянам України, які постійно мешкають на території України;
    2. Іноземцям та особам без громадянства, які переселилися з інших держав на постійне проживання в Україні, та особам, які одержали статус біженця.

    Перелік документів для призначення допомоги та надбавки на догляд визначено Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд (Постанова Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 року № 261):

    • заява;
    • паспорт або в разі його відсутності інший документ, що може засвідчувати особу, яка подає заяву;
    • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера Єдиного державного реєстру фізичних осіб;
    • трудова книжка;
    • декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги (у разі потреби);
    • оригінал та копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю;
    • довідка про місце проживання особи з інвалідністю з дитинства або дитини з інвалідністю чи копія паспорта особи з інвалідністю з дитинства або дитини з інвалідністю з відомостями про постійне місце проживання;
    • довідка про місце проживання батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, який подав заяву, чи копія паспорта з відомостями про постійне місце проживання.
    • копія рішення про встановлення опіки чи піклування (для заяви опікуна або піклувальника).
    • копія посвідки на постійне або тимчасове проживання для іноземців та осіб без громадянства.

    Призначення і виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України від 2 квітня 2005 р. № 261.

    Для визначення права на соціальну допомогу застосовується прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлений на дату звернення за допомогою законом на відповідний рік.

    Соціальна допомога встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у такому розмірі:

    • особам з інвалідністю I групи, жінкам, яким присвоєно звання "Мати-героїня", на одну дитину померлого годувальника - 100 відсотків, на двох дітей - 120 відсотків, на трьох і більше дітей - 150 відсотків;
    • особам з інвалідністю II групи - 80%
    • особам з інвалідністю III групи - 60%
    • священнослужителям, церковнослужителям та особам, які протягом не менше десяти років до набрання чинності Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» обіймали виборні або за призначенням посади у релігійних організаціях, офіційно визнаних в Україні і легалізованих відповідно до законодавства, за наявності архівних документів відповідних державних органів і релігійних організацій або інформації від свідків, що підтверджують факт такої роботи - 50%
    • чоловікам, які досягли віку 65 років, жінкам — 65 років, крім тих, що визначені в статті 1 ЗУ "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю
    Соціальна допомога призначається з дня звернення за допомогою.

    У разі, коли звернення за соціальною допомогою відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особами віку, встановленого статтею 1 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” або встановлення інвалідності, допомога призначається відповідно з дня досягнення особами віку, встановленого статтею 1 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” або встановлення МСЕК інвалідності особі.

    Днем звернення за призначенням соціальної допомоги вважається день прийняття органом праці та соціального захисту населення заяви з усіма необхідними документами. Якщо заява з усіма необхідними документами надсилається поштою, днем звернення вважається дата на поштовому штемпелі з місця відправлення заяви. У разі, коли до заяви про призначення соціальної допомоги додано не всі необхідні документи, заявнику повідомляється, які документи необхідно додати. У разі подання решти документів не пізніше трьох місяців з дня і відправлення повідомлення про необхідність їх подання днем звернення вважається день прийняття або відправлення заяви про призначення соціальної допомоги.

    Соціальна допомога призначається довічно особам, які досягли віку, встановленого статтею 1 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”.

    У разі зміни групи інвалідності соціальна допомога у новому розмірі призначається з дня зміни групи інвалідності, якщо така зміна приводить до збільшення розміру, і з місяця, що настає за тим, у якому встановлено нову групу інвалідності, - у разі зменшення розміру допомоги. Перерахунок розміру соціальної допомоги у зв'язку із зміною групи інвалідності органи соціального захисту населення здійснюють на підставі витягу з акта огляду в МСЕК без подання заяви одержувачем.

    У такому ж порядку здійснюється перерахунок соціальної допомоги у разі встановлення особі інвалідності в період одержання допомоги.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9.1%

    Вітаю, Денисе.

    Соціальна допомога у зв'язку із інвалідністю та пенсійні виплати - це зовсім різні речі. Тому якщо права на пенсію Ви зараз не маєте, треба звернутись до органів соціального захисту із заявою про надання Вам допомоги у зв'язку із інвалідністю.

    Якщо орган соціального захисту населення задовольнить Вашу заяву та призначить соціальну допомогу, оформити посвідчення Ви зможете без проблем.

    Тому завдання № 1 для Вас зараз - звернутись до управління праці та соціального захисту за місцем Вашого проживання задля консультації щодо отримання допомогти у зв'язку із інвалідністю.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    7.3%

    Добрый день Денис.

    То что у Вас зарегистрировано ФЛП для назначения пенсии не имеет значения.

    Если у Вас не хватает стажа для назначения пенсии Вы можете обратиться в отделение Пенсионного фонда и "докупить" недостающий стаж. За год нужно заплатить 17 688 грн (22% х 6700 грн х 12 мес).

    Если Вам это неподходит, то обращайтесь в органы социальной защиты для оформления пособия лицам не имеющим права на пенсию. В таком случае органы соцзащиты выдадут Вам документ (справку), подтверждающий получение даного пособия (помощи).

    Промський Євгеній Сергійович
    12.7%

    Добрий день!

    Вам потрібно звернутись до Управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання для отримання допомоги по інвалідності у зв'язку з тим, що ви не маєте права на пенсію.

    Однак, раджу перевірити, чи вірно вам порахували Ваш стаж. Можливо ви маєте право на пенсію. Натискайте кнопку "Звернутися" для зв'язку.

    Інформаційну довідку стосовно допомоги по інвалідності додаю.

    Право на державну соціальну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України мають громадяни України, які досягли віку (чоловіки - 63 років, жінки - 58 років) або є інвалідами і не одержують пенсію та постійно проживають на території України.

    Особи, яким надано статус біженця в Україні, мають право на державну соціальну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Іноземці та особи без громадянства також мають право на державну соціальну допомогу на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

    Відповідно до вказаного Закону призначаються такі види державної соціальної допомоги:

    державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам;

    державна соціальна допомога на догляд.

    Умови призначення та розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

    Державна соціальна допомога призначається особі, яка:

    1) досягла віку (чоловік - 63 років, жінка - 58 років) та не має права на пенсію відповідно до чинного законодавства або визнана інвалідом в установленому порядку;

    2) не одержує пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, передбачені Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності";

    3) є малозабезпеченою особою.

    Призначення і виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Так, постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 р. N 261 затверджено Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються з дня звернення за допомогою. Якщо звернення за допомогою відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення віку (чоловіками - 63 років, жінками - 58 років) або встановлення інвалідності, допомога призначається з дня досягнення чоловіками - 63 років, жінками - 58 років або визнання осіб інвалідами органами медико-соціальної експертизи.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються довічно особам, які досягли віку (чоловіки - 63 років, жінки - 58 років), а інвалідам - на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

    У разі зміни групи інвалідності допомога в новому розмірі призначається інваліду з дня зміни групи інвалідності, якщо така зміна приводить до збільшення розміру, та з місяця, наступного за тим, у якому встановлена нова група інвалідності, - при зменшенні розміру допомоги.

    Якщо особа, яка не має права на пенсію, якій була призначена державна соціальна допомога або державна соціальна допомога на догляд, визнана інвалідом, виплата допомоги здійснюється в новому розмірі з дня встановлення їй інвалідності.

    Розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

    інвалідам I групи, жінкам, яким присвоєно звання "Мати-героїня", - 100 відсотків;

    інвалідам II групи - 80 відсотків;

    інвалідам III групи - 60 відсотків;

    священнослужителям, церковнослужителям та особам, які протягом не менше десяти років до введення в дію Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" займали виборні або за призначенням посади у релігійних організаціях, офіційно визнаних в Україні та легалізованих згідно з законодавством України, за наявності архівних документів відповідних державних органів та релігійних організацій або показань свідків, які підтверджують факт такої роботи, - 50 відсотків;

    особам, які досягли віку (чоловіки - 63 років, жінки - 58 років), - 30 відсотків.

    Умови призначення та розмір державної соціальної допомоги на догляд.

    Державна соціальна допомога на догляд призначається:

    1) інвалідам війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призначено пенсії по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб":

    а) інвалідам I групи;

    б) інвалідам II групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

    в) інвалідам III групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

    2) особам, які належать до інвалідів війни відповідно до статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та одержують пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років, крім зазначених у пункті 1:

    а) інвалідам I групи;

    б) інвалідам II і III груп, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

    3) особам, яким призначено пенсії за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" і які є інвалідами I групи внаслідок причин, визначених у пункті "б" статті 16 зазначеного Закону, або є одинокими пенсіонерами і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду;

    4) одиноким малозабезпеченим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів I групи);

    5) малозабезпеченим інвалідам I групи, які одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів, зазначених у пунктах 1 - 3).

    Існують також умови за якими державна соціальна допомога на догляд не призначається.

    Так, державна соціальна допомога на догляд не призначається:

    особам, які одержують соціальні пенсії або надбавки до пенсії на догляд відповідно до законодавства, що діяло раніше;

    інвалідам, яким призначено відшкодування витрат на догляд відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

    У разі якщо особи, зазначені вище, мають право на державну соціальну допомогу на догляд з декількох підстав, державна соціальна допомога на догляд призначається їм з однієї підстави за їх вибором.

    Державна соціальна допомога на догляд не виплачується в період, коли особа працює (крім інвалідів I групи) або перебуває на повному державному утриманні.

    Призначення і виплата державної соціальної допомоги на догляд здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    При цьому, слід зазначити, що Порядок призначення і виплата державної соціальної допомоги на догляд здійснюються також відповідно до вищевказаної постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 р. N 261.

    Державна соціальна допомога на догляд встановлюється:

    1) особам, зазначеним у підпункті "а" пункту 1 і пункті 3 частини першої статті 7 згаданого вище Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" (із числа інвалідів I групи), - у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

    2) особам, зазначеним у підпункті "б" пункту 1 частини першої статті 7 вказаного Закону, - у розмірі 25 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

    3) особам, зазначеним у підпункті "в" пункту 1, пунктах 2, 3 (із числа одиноких пенсіонерів), 4 і 5 частини першої статті 7 цього ж Закону, - у розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Одночасно інформуємо, що при визначенні розмірів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, та державної соціальної допомоги на догляд може застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму, встановлений законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

    Законом України „Про Державний бюджет України на 2006 рік" рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" на 2006 рік встановлено для працездатних осіб у сумі 110 гривень, непрацездатних осіб - 155 гривень, інвалідів - 165 гривень; розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям не може бути більшим ніж 75 відсотків від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

    Органи, які призначають державну соціальну допомогу.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд одиноким малозабезпеченим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів I групи) та малозабезпеченим інвалідам I групи, які одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності призначаються органами праці та соціального захисту населення.

    Державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призначено пенсії по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб":

    а) інвалідам I групи;

    б) інвалідам II групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

    в) інвалідам III групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

    особам, які належать до інвалідів війни відповідно до статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та одержують пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років:

    а) інвалідам I групи;

    б) інвалідам II і III груп, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

    особам, яким призначено пенсії за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" і які є інвалідами I групи внаслідок причин, визначених у пункті "б" статті 16 зазначеного Закону, або є одинокими пенсіонерами і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду, -органами, що призначають пенсії.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд виплачуються щомісячно за поточний місяць.

    Державна соціальна допомога на догляд, виплачується незалежно від одержуваних ними інших видів допомоги, стипендій, аліментів або інших доходів.

    Особам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), виплачується 20 відсотків призначеного розміру державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

    Одночасно з тим, слід відмітити, те, що суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд, що призначені, але не витребувані своєчасно одержувачем, виплачуються за минулий час не більш як за 12 місяців перед зверненням за її одержанням.

    Суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд, не одержані своєчасно з вини органу, який призначає або виплачує відповідну допомогу, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком. При цьому виплата допомоги за минулий час здійснюється виходячи із прожиткового мінімуму, затвердженого на момент її виплати, з нарахуванням компенсації втрати частини доходів. Компенсація втрати частини допомоги у зв’язку з порушенням строків її виплати особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам здійснюється згідно із законом.

    Також, зазначаємо, що у разі смерті одержувача державної соціальної допомоги особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання в розмірі двомісячної суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, встановленому на день смерті одержувача цієї допомоги.

    Допомога на поховання, не витребувана своєчасно без поважних причин, виплачується не пізніше дванадцяти місяців після смерті одержувача державної соціальної допомоги.

    Виплата державної соціальної допомоги і покриття витрат на її доставку здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України.

    Також, не слід забувати про обов’язок одержувачів державної соціальної допомоги повідомляти про зміну умов, що впливають на її виплату.

    Так, одержувачі державної соціальної допомоги зобов’язані повідомляти органи, що призначають державну соціальну допомогу, про обставини, що можуть вплинути на умови призначення державної соціальної допомоги та її виплату.

    У разі невиконання цього обов’язку та одержання у зв’язку з цим зайвих сум державної соціальної допомоги одержувачі повинні відшкодувати органам, що призначають державну соціальну допомогу, надміру виплачені суми.

    Крім того, необхідно зазначити, що суми державної соціальної допомоги, надміру виплачені одержувачу державної соціальної допомоги внаслідок зловживань з його боку (подання документів з неправдивими даними, неподання відомостей про зміну у складі сім’ї, про працевлаштування), стягуються на підставі рішень органів, що призначають державну соціальну допомогу.

    Відрахування на підставі таких рішень провадиться в розмірі не більш як 20 відсотків розміру державної соціальної допомоги понад відрахування з інших підстав.

    У всіх випадках звернення стягнень на розмір державної соціальної допомоги за одержувачем державної соціальної допомоги зберігається не менш як 50 відсотків належного розміру державної соціальної допомоги.

    У разі припинення виплати державної соціальної допомоги (відновлення здоров’я тощо) до повного погашення заборгованості решта заборгованості стягується в судовому порядку.

    Разом з тим, слід відмітити, що рішення органу, що призначає державну соціальну допомогу, може бути оскаржено в органі вищого рівня або у судовому порядку.

    Посадові особи, винні у порушенні законодавства про державну соціальну допомогу, несуть відповідальність згідно із законом.

    Крім того, норми Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" поширюються також на осіб, які одержують пенсію або державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам і за своїм бажанням можуть звернутися за призначенням державної соціальної допомоги відповідно до цього Закону замість пенсії чи державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

    Соціальна пенсія, призначена відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", за бажанням особи виплачується органами Пенсійного фонду України до закінчення строку її призначення.

    Гончаренко Константин
    5.5%

    Доброго дня!

    Ви як особа з інвалідністю маєте право отримувати соціальну допомогу ,якщо пенсія Вам не може бути призначена.

    Тому Вам необхідно звернутися до управління соціального захисту ,подати заяву з документи ,нехай управління визначить і призначить Вам соціальну державну допомогу з інвалідністі та оформить відповідне особове посвідчення та особову справу.

    Пенсія і соціальна допомога - це різні виплати у різних органах державної влади з забезпечення пенсійної та соціальної політики.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна
    5.5%

    Як особа з інвалідністю ви маєте право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» від 18 травня 2004 року № 1727-IV.

    Розмір допомоги становить особі з 2 групою інвалідності становить 80% розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність На сьогодні – це 2093 грн., тобто допомога становитиме 1674 грн 40 копійок.

    Для написання відповідної заяви звернутися потрібно до регіонального, районного органу соціального захисту населення, або до центру надання адміністративних послуг.

    Крім того, є приємний момент – ви маєте право на отримання допомоги за минулий час.

    Суми державної соціальної допомоги особам з інвалідністю, що призначені, але не витребувані своєчасно одержувачем, виплачуються за минулий час не більш як за 12 місяців перед зверненням за її одержанням.

    ЩОдо пенсії, то стаж краще рахувати самостійно за допомогою спеціальних калькуляторів або спеціаліста не працівника пенсійного фонду. Інколи такий стаж можна здобути тільки шляхом звернення до суду.

    Корнійчук Євген Іванович
    10.9%

    Доброго дня, Особи, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, які:- досягли віку, встановленого статтею 1 Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”;- не одержують пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», та допомогу, що призначається відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;- є малозабезпеченими особами (крім осіб з інвалідністю I групи);- є особи з інвалідністю I групи, середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.Дитина померлого годувальника (у тому числі народжена до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника ), який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії для особи з інвалідністю III групи;- діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, у професійно-технічних і вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним якщо звернення надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника. рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців ), державна соціальна допомога призначається якщо звернення надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника до закінчення ними навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення 23 років;

    ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПОСЛУГИ

    - Заява про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг за формою, затвердженою відповідним наказом Мінісоцполітики; - паспорт громадянина України та його копія;- документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.Для осіб, які не мають права на пенсію, особи з інвалідністю:- оригінал та копія трудової книжки;- декларація про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, за затвердженою формою;- копія рішення про встановлення опіки чи піклування (у разі визнання особи недієздатною або обмежено дієздатною);- довідка про склад сім’ї та реєстрацію місця проживання;- довідка МСЕК (для особи з інвалідністю);- тимчасова посвідка на постійне проживання (для іноземців та осіб без громадянства, які переселилися з інших держав на постійне проживання в Україну);- посвідчення біженця (для осіб, що набули статусу біженця;Бездомні особи замість довідки про склад сім’ї подають довідку про місце проживання або місце перебування, яка видається центром обліку бездомних осіб, де вони перебувають на обліку, або закладом соціального захисту для бездомних осіб, де їм надається тимчасовий притулок;Для внутрішньо переміщених осіб - довідка ВПО.Для призначення допомоги дитині померлого годувальника:- довідка з Пенсійного фонду про відсутність необхідного страхового стажу померлої особи; - свідоцтво про смерть померлої особи та копія;- свідоцтво про народження дитини та копія.

    ПОРЯДОК ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ

    Особисто заявником або законним представником або представником, який діє на підставі виданої йому довіреності, оформленої у відповідності з вимогами чинного законодавства

    ПІДСТАВИ ТА УМОВИ ОТРИМАННЯ ПОСЛУГИ

    - Наявність статусу; - вiдсутнiсть необхiдного трудового стажу для отримання пенсiї; - неодержання пенсію або соціальних виплат, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві; - малозабезпеченість; Для призначення допомоги дитині померлого годувальника: - якщо звернення надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника.

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДМОВИ
    • відсутність статусу;
    • зміна статусу;
    • неповний та/або неналежно оформлений пакет документів

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    10.9%

    Закон України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text):

    "Розділ XVПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ...

    14-5. Для осіб, зазначених у пунктах 2, 3, 13 частини першої статті 11 цього Закону, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року на підставі пункту 9-10 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

    14-5.1. Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої групи платників єдиного податку та які не сплачували страхові внески за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року на підставі пункту 9-10.1 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів...

    14-8. Якщо у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), в осіб, які визначені у пунктах 2 і 3 статті 11 цього Закону та здійснюють економічну діяльність, основний вид якої тимчасово зупинений рішенням Кабінету Міністрів України, внаслідок здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, сума сплачених внесків за відповідний місяць є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей місяць до страхового стажу зараховується як повний місяць за умови здійснення у порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

    У разі якщо зазначену доплату не було здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожен відповідний місяць за формулою:

    ТП = Св / В, де:

    ТП - тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

    Св - сума фактично сплачених страхових внесків за відповідний місяць;

    В - мінімальний страховий внесок, визначений абзацом першим цього пункту...";

    "Стаття 11. Особи, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню

    Загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають:...

    2) фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;..".

    ---

    Доброго дня, Денисе! Переглянте свій страховий стаж з огляду на наведені положення Закону - можливо ті 1 рік та 2 місяці є неврахованими або можуть бути донараховані до Вашого страхового стажу.

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.7%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Допомога для інвалідів та пенсія за вком це різні види допомоги.

    Соціальна пенсія — це грошова підтримка, яка виплачується щомісячно з держбюджету непрацездатним чи обмежено працездатним українцям, які не мають трудового стажу або інших джерел доходу.

    Українським законодавством встановлено три види соціальних виплат, які розрізняються за призначенням:

    • За віком – соціальна допомога особам, які досягли пенсійного віку та не мають достатнього трудового стажу для оформлення пенсії.
    • За станом здоров’я – призначається особам з інвалідністю І та ІІ груп, зокрема й дітям з інвалідністю, а також особам з інвалідністю ІІІ групи, які не мають трудового стажу.
    • При втраті годувальника – виплачується неповнолітнім дітям до 18 років та студентам очних відділень вузів до 23 років, якщо вони залишилися без одного або обох батьків.
    • Тимчасову допомогу або соціальну пенсію за віком можуть отримувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію через відсутність необхідного страхового стажу. Для призначення необхідно звернутись до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання.

    До заяви на оформлення допомоги необхідно додати такі документи:

    документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН,

    довідку про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера – протягом 5 робочих днів),

    декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

    Якщо людина має страховий стаж, але менше 15 років, можна розраховувати лише на мінімальний розмір пенсії. Він прив’язаний до прожиткового мінімуму.

    Раніше така пенсія називалася соціальна.

    До того ж право на оформлення такої виплати людина матиме у 63 роки, а не у 60 (як особи з повним стажем).

    Якщо ж людина не працювала офіційно, відповідно, не має взагалі страхового стажу – отримуватиме допомогу, а не пенсію.

    Вона має назву Державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію. Її розмір теж прив’язаний до прожиткового мінімуму.

    Тобто, коли особа досягає пенсійного віку та не має потрібного стажу для отримання звичайної пенсії, вона звертається до органів соціального захисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання та оформлює собі соціальну пенсію.

    Крім того, особи, які не мають права на пенсію, також можуть отримувати соціальну допомогу на догляд. Вона виплачується незалежно від отримання особою інших видів виплат чи допомог.

    Державна соціальна допомога та допомога по догляду виплачуються пенсіонерам щомісячно.

    Соціальна пенсія по інвалідності

    Державна соціальна пенсія призначається особам з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, які не мають страхового стажу.

    Матеріальна підтримка надається у термін, протягом якого особі призначена інвалідність. В окремих випадках (інвалідність І групи, досягнення пенсійного віку) пенсія призначається безстроково.

    Розмір такої соціальної допомоги прив’язаний до прожиткового мінімуму:

    • І група — 100%;
    • ІІ група — 80%;
    • ІІІ група — 60%.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України