Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 07 января 2023, вопрос №78097 400₴

Можно ли носить с собой СХП (охолощенное оружие) без заглушки?

Добрый день. Хочу приобрести сигнальное оружие предназначенное сугубо для отстрела холостых патронов. По закону ,насколько знаю, такая "игрушка" даже оружием не считается ,не требует разрешения ,регистрации ,разрешена к ношению. Нюанс заключается в оранжевой заглушке в конце ствола для отличия пугача от огнестрела. Изучая вопрос наткнулся на множество историй,когда лицо окрашивая заглушку в черный цвет или извлекая её полностью подвергается давлению со стороны органов и может даже привлекаться к ответственности, ведь подобные манипуляции считаются внесением изменений в конструкцию пистолета и в теории разрешают совершить выстрел патроном травматического действия.

Недавно нашел интернет магазин,в котором все экземпляры схп представлены без заглушку,что очень заинтересовало как начинающего коллекционера,ведь подобные отличить от настоящего боевого оружия очень сложно. Продавец утверждает ,что заглушка отсутствует изначально, так задумано производителем. Так же убеждает,что есть документы на пистолет.
Уважаемые юристы, подскажите пожалуйста, легальны ли подобные "игрушки" без заглушек. Могут ли возникнуть проблемы с патрулем ,если вдруг остановят на улице ,при наличии документов на ствол?Стоит ли как рекомендуют люди на форумах зарегистрировать такой пистолет как газовый или документов от производителя будет достаточно,чтоб ребята из полиции потеряли интерес к данному случаю?

Заранее благодарю за консультацию!

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Дмитро.

    Цей момент в законодавстві чітко не врегульовано.

    Нині в Україні немає ні сучасного Закону про зброю, ні Закону про самооборону. І поки ніяких бажаних реформ у цьому напрямку теж немає, а також відсутні чіткі юридичні норми. Сьогодні будь-яке застосування чогось травмуючого та потужного, як, наприклад, вогнепальна зброя, робить винною найчастіше жертву нападу. Доказів того багато у судовій практиці.

    Українські суди і правоохоронці змушені регламентувати свою роботу в цій сфері за старими законами, а виправдувальних вироків навіть у випадках із самообороною, що просто є вкрай прозорою та адекватною, досить мало. Тому найкращий шлях – це ефективність та малий ризик криміналізації Вашого самозахисту.

    З точки зору Конституції та Цивільного кодексу, оскільки немає закону, що обмежує обіг та володіння таких предметів, то все легально (дозволено все, що не заборонено законом). Але з точку зору поліції володіння без їх дозволу - це порушення їх інструкції, затвердженої Наказом МВС №622 від 21.08.98, за що вас можуть притягати по ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу.Тому можете ризикнути і купити його без дозволу. Якщо не хочете ризикувати, то несіть в дозвільну і оформляйте. Тоді вас звільнять від кримінальної відповідальності згідно ч. 3 ст. 263 ККУ (але ви вже станете "неблагонадійним").

    Можливо також спробувати зробити експертизу такого СХП, у висновку і будуть вказані всі внесені конструктивні зміни, у тому числі ті, які не дозволяють стріляти нехолостими патронами.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Дмитре!

    В даний час законом визначено тільки порядок отримання, носіння та використання вогнепальної зброї, ані її імітації без уражуючого ефекту, тобто так званої вихолощеної вогнепальної зброї.

    Рішення про видачу зброї і боєприпасів до неї приймаються керівниками головних управлінь Національної поліції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, установ забезпечення Національної поліції України (далі – уповноважених органів) в адміністративно-територіальних одиницях територій, на яких оголошено воєнний стан, або особами, уповноваженими такими керівниками органів.

    Щоб отримати вогнепальну зброю, особі необхідно звернутися особисто до уповноваженого органу з заявою про участь у відсічі збройної агресії та видачу вогнепальної зброї та/або боєприпасів до неї. До заяви необхідно також додати наступні документи:

    • документ, що посвідчує особу та його копію (власноручно засвідченою особою);

    - за наявності:

    • копія військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу; військового квитка офіцера запасу;
    • копія посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України, Служби судової охорони, Державної пожежної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, служби цивільного захисту, Бюро економічної безпеки України чи Державної кримінально-виконавчої служби України;
    • посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку; дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї;
    • посвідчення про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя»;
    • посвідчення учасника війни;
    • посвідчення учасника бойових дій.

    Заява розглядається в межах одного дня з моменту її подачі та приймається відповідне рішення про видачу або відмову у видачі вогнепальної зброї та/або боєприпасів до неї.

    Після прийняття рішення особа отримує довідку, в якій зазначаються дані про дату і місце видачі вогнепальної зброї, дані про особу, яка її отримала, вид (назва, модель) вогнепальної зброї, її ідентифікаційні номери, уповноважений орган, який видав вогнепальну зброю і боєприпаси до неї.

    У разі втрати або крадіжки вогнепальної зброї, особа має звернутися до уповноваженого органу з заявою, де уповноважені особи вносять відповідну інформацію щодо розшуку зброї до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України». До цієї системи також вносяться відомості про повернення цивільною особою вогнепальної зброї та/або невикористаних боєприпасів до неї або відомості про їх вилучення.

    Вогнепальна зброя не видається цивільним особам, якщо вони:

    • не досягли повноліття;
    • визнані недієздатними або дієздатність яких обмежена рішенням суду, що набрало законної сили;
    • вже отримали вогнепальну зброю, відповідно до Порядку, окрім випадку втрати вогнепальної зброї під час відсічі збройної агресії та подання відповідної заяви.

    Важливо! Цивільні особи зобов’язані здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

    Порядок застосування цивільними особами вогнепальної зброї під час воєнного стану

    Застосування цивільними особами вогнепальної зброї, отриманої відповідно до цього Закону, здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. А саме громадяни мають дотримуватися таких принципів:

    • неминучості (зброя має застосовуватися, коли це є абсолютно очевидним та необхідним);
    • військової необхідності (зброя має застосовуватися тоді, коли право на самооборону та/або виконати поставлені завдання в інший спосіб реалізувати неможливо);
    • пропорційності (зброя має застосовуватися у тій мірі, в якій це необхідно для досягнення мети самооборони та/або відсічі, стримування збройної агресії проти України, якщо це не заподіє стороннім особам і цивільним об’єктам надмірної шкоди порівняно з очікуваними конкретними військовими перевагами).

    Цивільні особи можуть застосовувати вогнепальну зброю для:

    • відбиття нападу або запобігання загрозі нападу на військові та/або цивільні об’єкти, що охороняються;
    • запобігання вчиненню та/або припинення протиправних дій чи діяльності осіб, причетних до збройної агресії;
    • звільнення захоплених військових та/або цивільних об’єктів або запобігання (перешкоджання) такому захопленню;
    • знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
    • захисту цивільних осіб, військових та/або цивільних об’єктів від нападу;
    • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
    • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
    • припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану;
    • відбиття нападу на осіб, залучених до виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану або інших осіб, у разі виникнення загрози їх життю чи здоров’ю.

    Рішення про застосування вогнепальної особи приймається цивільними особами з урахуванням обстановки та у взаємодії з відповідним командиром з’єднання, військової частини і підрозділу Збройних Сил. У випадку індивідуальної самооборони та захисту життя і здоров’я інших осіб, цивільні особи під час участі у відсічі та стримуванні збройної агресії проти України у період дії воєнного стану мають право самостійно приймати рішення про застосування вогнепальної зброї.

    Важливо! Цивільні особи не несуть кримінальної відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України.

    В ТОЙ САМИЙ ЧАС...

    26 листопада 2022 року у ВРУ зареєстровано Проект Закону про цивільну зброю та боєприпаси 4335-1

    https://uavz.org/u-vru-zareestrovano-proekt-zakonu...

    , в якому згадується вихолощена вогнепальная зброя і правила її отримання та використання:

    "1.5. вихолощена зброя – зброя, що імітує постріл з вогнепальної зброї, виготовлена шляхом спеціального пристосування конструкції вогнепальної зброї до стрільби лише холостими патронами, з яких неможливо зробити постріл снарядом, що здатний уразити ціль;".

    Але він поки що знаходиться у стадії розгляду в комітетах ВРУ.

    Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Савченко Олександр
    15%
    Общаться в чате Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Дмитро!

    Можно ли носить с собой СХП (охолощенное оружие) без заглушки? - можна, тому що зброя під холостий патрон взагалі не відноситься вогепальної зброї та законодавчо не визнана зброєю, яку виготовлено з метою ураження людини. У протилежному випадку магазин продавив би її тільки в разі наявності в покупця дозволу поліції на придбання.

    ІНСТРУКЦІЯ про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної ... (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0637-98#n65):

    8. Види зброї, щодо якої здійснюється дозвільна система

    8.1. Дозвільна система, що здійснюється органами поліції, поширюється на бойову нарізну військових зразків зброю або виготовлену за спеціальним замовленням, охолощену, нейтралізовану, несучасну, спортивну, мисливську вогнепальну зброю, бойові припаси до зброї, основні частини зброї, пневматичну, холодну зброю, пристрої та патрони до них, що належать підприємствам, установам, організаціям, суб'єктам господарювання та громадянам.

    8.2. Вогнепальна зброя - зброя, яка призначена для ураження цілей снарядами, що одержують спрямований рух у стволі (за допомогою сили тиску газів, які утворюються в результаті згоряння метального заряду) та мають достатню кінетичну енергію для ураження цілі, що знаходиться на визначеній відстані.

    8.3. Бойова вогнепальна зброя - вогнепальна зброя, призначена для ураження людини та (або) техніки.

    До бойової зброї не належить старовинна зброя та її сучасні копії.

    8.4. До старовинної вогнепальної зброї належить вогнепальна зброя, виготовлена не пізніше 1899 року і не призначена для стрільби патронами з металевими гільзами центрального бою та кільцевого запалення.

    До несучасної зброї належать:

    копії старовинної вогнепальної зброї;

    вогнепальна зброя, яка знята з озброєння армії та виробництва і для якої боєприпаси не випускаються серійно;

    знята з озброєння зброя і зброя, яка наявна в одиничних екземплярах;

    зброя, що виготовлена спеціально для виставок (експонування) в одиничних екземплярах.

    8.5. Охолощена зброя - пристрої, виготовлені шляхом спеціального пристосування конструкції стрілецької вогнепальної зброї до стрільби лише холостими патронами, з яких неможливо зробити постріл снарядом, що має достатню вражаючу здатність.

    Призначена для використання на кінозйомках, при проведенні театралізованих, костюмованих та інших культурних заходів.

    Охолощена зброя повинна бути приведена на заводах - виготовлювачах чи в майстернях з ремонту зброї у стан, придатний для стрільби тільки холостими патронами, що підтверджується відповідним висновком.

    8.6. Нейтралізована зброя - стрілецька зброя будь-якої моделі, яка з дотриманням вимог відповідних стандартів або технічних умов спеціально приведена на заводах-виробниках чи у спеціалізованих майстернях з ремонту зброї в непридатний для стрільби стан.

    Кожна одиниця нейтралізованої зброї повинна мати відповідний висновок про незворотне приведення її в непридатний для проведення пострілів стан та віднесення її до певного виду нейтралізованої зброї.

    На кожну одиницю нейтралізованої зброї наносять серійний номер та абревіатуру виду нейтралізованої зброї.

    Нейтралізована зброя залежно від її призначення класифікується так:

    учбова зброя - зброя, яка спеціально приведена в непридатний для стрільби стан, призначена для навчання правилам поводження зі зброєю (розбирання та складання, заряджання та розряджання, виконання стройових прийомів зі зброєю) (абревіатура виду - УЧ);

    учбово-розрізна зброя - зброя, яка спеціально приведена в непридатний для стрільби стан, основні деталі якої мають спеціально виконані вирізи, призначені для забезпечення наочності при вивченні порядку взаємодії деталей і вузлів (абревіатура виду - УЧР);

    музейна зброя - зброя, яка спеціально приведена в непридатний для стрільби стан та призначена виключно для експонування в музеях (абревіатура виду - МУЗ);

    макети зброї масогабаритні - конструктивно подібні до вогнепальної зброї вироби, призначені для колекціонування та експонування фізичними і юридичними особами, які спеціально виготовлені з вогнепальної стрілецької зброї шляхом внесення до конструкції її основних частин та механізмів змін, що виключають здійснення пострілу (абревіатура виду - ММГ).

    8.7. Спортивна зброя - вогнепальна, пневматична або холодна зброя, призначена для ураження цілей під час спортивних тренувань і змагань, що відповідає правилам спортивних змагань з видів спорту, визнаних в Україні, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, з урахуванням пропозицій відповідних всеукраїнських спортивних федерацій та правил спортивних змагань відповідної міжнародної спортивної федерації.

    Кожна одиниця спортивної зброї повинна бути сертифікована в установленому порядку та відповідати вимогам ГСТУ 78-41-002-97.

    8.8. Мисливська вогнепальна зброя - вогнепальна зброя, що відповідає вимогам, установленим до мисливської зброї технічним регламентом, а за його відсутності - національним (галузевим) стандартом.

    8.8.1. До мисливської вогнепальної зброї належать: мисливські гвинтівки, карабіни та штуцери, гладкоствольні рушниці, гладкоствольні рушниці із свердловиною "парадокс" з нарізами 100-140 мм на початку або в кінці ствола, мисливські рушниці зі свердловиною "сюпра", комбіновані рушниці, що мають поряд з гладкими і нарізні стволи.

    8.8.2. Мисливська зброя повинна відповідати таким вимогам:

    для стрільби із зброї використовуються мисливські патрони відповідного калібру;

    загальна довжина з розкладеним та зафіксованим прикладом має становити не менше 800 мм;

    ємність магазину (барабана) (з установленим обмежувачем за наявності) нарізної зброї не має перевищувати 10 патронів, а гладкоствольної - 4 патронів;

    мати запобіжник;

    довжина ствола нарізної зброї має становити більше 200 мм, гладкоствольної - не менше 450 мм.

    У разі якщо приклад складаний, загальна довжина зброї вимірюється в складаному стані, крім випадків, коли зброя із складаним прикладом нездатна здійснити постріл. Загальна довжина зброї або її ствола включає всі частини зброї або ствола, які неможливо відокремити від зброї або ствола без використання спеціальних інструментів.

    8.9. Боєприпаси - спеціально виготовлені вироби одноразового використання, які призначені забезпечити ураження цілей в умовах збройної боротьби, самооборони, полювання, спорту.

    До бойових припасів належать патрони до нарізної вогнепальної зброї різних калібрів, а також заряджені патрони до гладкоствольних мисливських рушниць, мисливський порох і капсулі.

    8.10. До пневматичної зброї належать пістолети, револьвери, гвинтівки калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, в яких снаряд (куля) приводиться в рух за рахунок стиснених газів.

    8.11. Холодна зброя - предмети та пристрої, конструктивно призначені та за своїми властивостями придатні для неодноразового заподіяння шляхом безпосередньої дії тяжких (небезпечних для життя в момент спричинення) і смертельних тілесних ушкоджень, дія яких ґрунтується на використанні м'язової сили людини.

    8.12. До пристроїв належать такі пістолети і револьвери вітчизняного виробництва, які конструктивно призначені тільки для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії і технічно не придатні для стрільби бойовими патронами. При цьому їхня конструкція має забезпечувати неможливість взаємозаміни основних частин бойової і спортивної вогнепальної зброї, унеможливлює здійснення пострілів в автоматичному режимі чергами.

    Патрони до пристроїв - належать патрони, споряджені гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, призначені для відстрілу їх тільки пристроями вітчизняного виробництва і допущені в установленому порядку до використання.

    8.13. Складові частини зброї включають основні та неосновні.

    8.13.1. Основними частинами є складові елементи або запасні деталі, спеціально призначені для вогнепальної зброї та необхідні для її функціонування, а саме: ствол, рамка, ствольна коробка (її верхня та нижня частини, за їх наявності), затвор чи інший пристрій для запирання ствола, барабан.

    8.13.2. Неосновними частинами є складові елементи або запасні деталі вогнепальної зброї, які не є необхідні для її функціонування, а також аксесуари (додаткове обладнання) до неї, які служать для покращення зовнішнього вигляду зброї, її ергономіки, комфорту у використанні, адаптації до анатомічних особливостей власника, пристосування до виконання певних завдань, зокрема: засоби зменшення гучності пострілу, засоби зменшення сили віддачі, полум’ягасники, ложа, приклади, додаткові прицільні та цілевказівні засоби, оптичні (оптично-електронні) приціли та прицільні пристрої, приціли нічного бачення, освітлювальні пристрої, магазини тощо.

    8.14. Порядок придбання, зберігання, обліку, охорони, перевезення і використання зброї та бойових припасів до неї в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах, організаціях і господарських об'єднаннях регламентується відповідними інструкціями, узгодженими з Національною поліцією України.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Стартовий пістолет сьогодні втратив свою первинну функцію подачі сигналу на спортивних змаганнях і перейшов до категорії засобів індивідуального захисту. Стартова (сигнальна) зброя популярна через безпеку в застосуванні, не вимагає дозволу на використання. Купити сигнальний пістолет в Україні може будь-хто, хто досяг повноліття. Сучасну стартову зброю за зовнішнім виглядом складно відрізнити від бойової, тому ефект від її застосування ґрунтується на створенні психологічного впливу на супротивника. При цьому сигнальний пістолет не вимагає спеціальних навичок володіння зброєю, оскільки навіть якщо і доведеться привести його в дію, то це буде лише безпечний гучний удар, що імітує звук пострілу. Холостий постріл сигнально-шумового пістолета здатен налякати противника, дезорієнтувати його і залучити допомогу сторонніх. Сигнальною зброєю неможливо нанести травми і каліцтва як нападнику, так і самому власнику.

    Якщо технічним паспортом не передбачена заглушка, то його можно сміливо носить, відповідальність у такому випадку відсутня.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    До війни питання отримання дозволу на зброю регулювалося:

    Завдяки оперативній реакції МВС виданий 01.03.2022 Наказ № 170 спростив порядок надання дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану. Цей порядок стосується лише мисливської зброї. «Травмат» за ним отримати не вийде, для цієї категорії зброї зберігаються вимоги щодо необхідної наявності спеціального статусу.

    На травматичну зброю (в нормативних документах – пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії) з 21 року можуть розраховувати працівники суду, правоохоронних органів та їхні близькі родичі; особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві; народні депутати України; члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону (дружинники); військовослужбовці, крім тих, які проходять строкову військову службу; державні службовці; журналісти.

    Обмеження щодо володіння травматичною зброєю під час воєнного стану змін не зазнали.

    Те , що ви зазначили не э категорыэю зброъ тому мможна носити.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Дмитро!

    Правом придбання мисливської гладкоствольної зброї та основних частин до неї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї та основних частин до неї - 25-річного віку, холодної, охолощеної та пневматичної зброї та основних частин до неї - 18-річного віку. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність (пункт 12.1 глави 12 розділу ІІ Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622 (далі - Інструкція).

    За відсутності будь-яких дозволів, особи, які досягли 18 років, можуть володіти пневматичною зброєю калібром менше 4,5 міліметрів і швидкістю польоту кулі нижче 100 метрів в секунду, револьверами та пістолетами під патрон Флобера, ножами побутового призначення, а також газовими балончиками (крім тих, які використовуються співробітниками правоохоронних органів). Обіг вказаної категорії засобів самооборони не регулюється законодавством України.

    Разом з цим, громадяни України також можуть законно бути власниками вогнепальної, травматичної, холодної та газової зброї за умови попереднього отримання відповідного дозволу.

    Не мають право на отримання дозволу:

    Органи поліції не мають права видавати дозволи на придбання, зберігання та носіння вогнепальної зброї та бойових припасів до неї, пневматичної чи холодної зброї, пристроїв та патронів до них громадянам, а також проводити їх перереєстрацію в разі:

    • наявності в особи медичних протипоказань до виконання вказаних функціональних обов'язків та володіння зброєю;
    • наявності даних про систематичне (два чи більше разів) порушення такою особою громадського порядку, неусунення виявлених раніше порушень вимог Інструкції щодо зберігання, перевезення, використання раніше придбаної зброї, пристроїв, зловживання спиртними напоями, вживання наркотичних речовин без призначення лікаря, інших одурманюючих засобів, вчинення домашнього насильства, що підтверджується документально;
    • наявності вмотивованої постанови державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
    • надходження від уповноваженого органу до уповноваженого підрозділу із контролю за обігом зброї центрального органу управління поліцією, уповноваженого підрозділу з контролю за обігом зброї та дозвільної системи головних управлінь Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях та м. Києві інформації про повідомлення такій особі про підозру або інформації про складення щодо такої особи повідомлення про підозру, що не вручене через невстановлення її місцезнаходження;
    • наявності в особи судимості за злочин, яка не погашена або не знята в установленому порядку;
    • відсутності довідки про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування;
    • відсутності права, визначеного актами законодавства, на придбання, зберігання і носіння пристроїв (пункт 5.1 глави 5 розділу I Інструкції).
    Документи, які необхідні для отримання дозволу:

    Для отримання в органах поліції дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї громадяни подають відповідну заяву (на ім'я керівника органу поліції за місцем проживання заявника).

    До заяви подаються наступні документи:

    • заповнена картка-заява (додаток 14 до Інструкції);
    • медична довідка (крім охолощеної зброї);
    • довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування (крім охолощеної зброї);
    • платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;
    • копії 1, 2 та 11 сторінок паспорта громадянина України (для осіб, яким видано паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм,- копію паспорта та витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання) (пункт 12.2 глави 12 розділу II Інструкції);
    • документ, що підтверджує фактичне місце проживання громадянина (договір оренди житлового приміщення, свідоцтво про право власності на житлове приміщення тощо) (якщо фактичне проживання громадянина інше, ніж зазначене в паспорті).

    Крім того, для оформлення документів потрібні 4 фотокартки розміром 3Х4 см, а для отримання дозволу на носіння та зберігання зброї - договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власника зброї, крім охолощеної зброї.

    Якщо громадянин, який звертається до органу поліції для оформлення дозволу на придбання зброї, пристрою, вже має у власності чи у користуванні зброю, пристрій, він надає копію дозволу на зберігання цієї зброї, пристрою, а документи (довідки), які були подані при отриманні дозволу на придбання, зберігання (перереєстрації), є дійсними, повторно не оформляються, власник подає їх копії.

    Видачу дозволів на придбання зброї, її реєстрацію та перереєстрацію здійснюють органи поліції.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк год назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Дозвіл на придбання, зберігання і носіння газових пістолетів, револьверів і патронів до них видається за умови наявності довідки медичного закладу. Це довідка про стан здоров'я, де зазначено, що людина може володіти спеціальними засобами самооборони і ознайомлений з порядком їх зберігання, і застосування.

    Придбані газові пістолети протягом десяти днів з моменту покупки подаються громадянами до органу внутрішніх справ за місцем проживання для реєстрації та оформлення дозволу на їх зберігання або носіння.

    Дозвіл для газових пістолетів може бути видано кожному члену сім'ї власника газового пістолета, який має на це право. Дозвіл на зберігання і носіння безномерних або саморобних газових пістолетів (револьверів) органами внутрішніх справ не видається.

    У всіх випадках носіння газових пістолетів власник зобов'язаний мати при собі дозвіл. А якщо його немає, то до розгляду справи пістолет вилучається правоохоронцями.

    Дозволи на придбання, зберігання та носіння вогнепальної мисливської гладкоствольної та нарізної зброї, пневматичної, холодної зброї видають після спеціального навчання, здачі заліку та отримання довідки про вивчення матеріальної частини зброї, спецзасобів, правил поводження з ними та їх застосування.

    Облік власників в обов'язковому порядку ведеться в Книзі обліку. А відомості про наявність такої зброї в українців заносяться в базу даних. На кожного, хто володіє вогнепальною мисливською, холодною, нагородною, пневматичною зброєю (крім відомчої зброї), заводиться особиста справа в поліції.

    Придбану вогнепальну мисливську зброю, основні частини зброї, пневматичну зброю, холодну зброю, протягом десяти днів з дня придбання потрібно зареєструвати в органах поліції за місцем проживання власника з отриманням дозволу на його зберігання і носіння.

    Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена. Однак власник зброї повинен забезпечити його безумовне збереження.

    У власності фізичних та юридичних осіб не можуть перебувати:

    зброя, боєприпаси, бойова і спеціальна військова техніка, ракетно-космічні комплекси;

    вибухові речовини і засоби вибуху. Всі види ракетного палива, а також спеціальні матеріали та обладнання для його виробництва;

    бойові отруйні речовини;

    електрошокові пристрої та спеціальні засоби, які застосовуються правоохоронними органами.

    Для самозахисту можна використовувати будь-який з перерахованих вище засобів. Однак робити це можна тільки способом, передбаченим законом і тільки в межах необхідної оборони (виключно при наявності дозволу, де він потрібен).

    Кодексом України Про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за такі правопорушення:

    порушення правил поводження зі зброєю;

    стрільба з вогнепальної, холодної металевої, травматичної або пневматичної зброї, в населених пунктах і не відведених для цього місцях (або з порушенням встановленого порядку);

    придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж вогнепальної, холодної або пневматичної зброї без отримання відповідного дозволу;

    порушення громадянами, які мають відповідний дозвіл, правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної, холодної або пневматичної зброї та бойових припасів;

    порушення строків реєстрації (перереєстрації) нагородної, вогнепальної, холодної або пневматичної зброї та правил взяття її на облік;

    порушення порядку придбання, зберігання, реєстрації або обліку газових пістолетів і револьверів і патронів до них.

    За ці порушення (залежно від виду) передбачені штрафи і конфіскація зброї.

    Володіння, зберігання, застосування вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської) без відповідного дозволу тягне за собою покарання за статтею 263 КК України у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

    Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів або іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу караються штрафом або громадськими роботами, арештом, обмеженням волі або позбавленням волі на строк до 3 років.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України