Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 07 января 2023, вопрос №78109 150₴

Можливість оформлення ФОП

Якщо я хочу оформити фопа, але в посвідчені про прописку до призовної дільниці я приписаний по місцю, а місце проживання в паспорті в мене немає , через відсутність всіх документів з будинком.

Мені можуть оформити фопа?

Ответы юристов (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тарасе!

    Це не заважає Вам оформити ФОП. В застосунку Дія, де Ви будете реєструвати підприємницьку діяльність, місце проживання не прив'язане до прописки.

    Якщо у Вас є якісь сумніви щодо оформлення ФОП в Дії, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Я допоможу Вам це зробити покроково.

    • Тарас Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Прошу! Звертайтесь за потреби!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете оформити ФОП через додаток дія, це займе 15 хвилин.

    https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Тарас Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тарасе!

    Раджу Вам не звертатися до ЦНАП/державного реєстратора з заявою щодо державної реєстрації фізичної особи - підприємця, а зробити це онлайн через ДІЯ (https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop). Тоді проблем точно не виникне. Згідно ст. 18 Закону про держреєстрацію (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15) для державної реєстрації ФОП подаються такі документи:

    1) заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем, в якій може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування;

    {Пункт 2 частини першої статті 18 виключено на підставі Закону № 132-IX від 20.09.2019}

    3) нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;

    4) договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства - у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України "Про фермерське господарство".

    Згідно з ч. 4 ст. 9 Закону про держреєстрацію, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містяться відомості про місцезнаходження фізичної особи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою-підприємцем).

    Тобто, в Законі про держреєстрацію немає уточнення, що місцезнаходження ФОП – це саме адреса прописки. У цьому Законі лише вказано, що це місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з ФОП.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

    Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15#Text):

    Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    • Тарас Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Если вы гражданин Украины и регистрация места жительства у вас в Украине, то вы естественно должны регистрироваться как ФОП в Украине и ваш налоговый адрес, будет адрес вашей регистрации места жительства. Где бы вы не находились дистанционную регистрацию ФОП можно осуществить через веб портал электронных услуг "Портал Дія".

    Вважаю, що Ви можете відкрити ФОП і без прописки.

    Згідно ст. 18 Закону про держреєстрацію (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15), для державної реєстрації ФОП подаються такі документи:

    1) Заява про державну реєстрацію ФОП.2) Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (в разі її обрання).

    Згідно з ч. 4 ст. 9 Закону про держреєстрацію, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містяться відомості про місцезнаходження фізичної особи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою-підприємцем).

    Тобто, в Законі про держреєстрацію немає уточнення, що місцезнаходження ФОП – це саме адреса прописки. У цьому Законі лише вказано, що це місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з ФОП.

    Ви можете зареєструвати ФОП без прописки, за фактичним місцем проживання:

    1) онлайн через Будинок Юстиції України або iGov, чи портал Дия, вказавши в заяві адресу, за якою Ви хочете зареєструвати ФОП (там також можна ознайомитися з відгуками користувачів, щоб бути готовим до можливих проблем під час онлайн-реєстрації). В такому випадку Вам попередньо необхідно буде отримати електронний цифровий підпис (так званий «ЕЦП»);

    2) відправивши поштою нотаріально завірену заяву про державну реєстрацію ФОП, вказавши в заяві адресу, за якою Ви хочете зареєструвати ФОП.

    Особисто подавати документи я Вам не раджу. Так як реєстратор може попросити ваш паспорт та відмовити у реєстрації у зв'язку з відсутністю прописки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    • Тарас Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь.

    Адвокат Евгений Александрович

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, ТАРАС!

    ПРИ РЕЄСТРАЦІЇ ФОП ЧЕРЕЗ ДОДАТОК "ДІЯ", У ВАС ВИХОДЯЧИ З ВАШИХ ДОКУМЕНТІВ, НЕ ПОВИННО БУТИ ПРОБЛЕМ:

    https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЧЕРЕЗ КНОПКУ ЗЕЛЕНОГО КОЛЬОРУ "ЗВЕРНУТИСЯ".

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    • Тарас Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь.

      • Адвокат Евгений Александрович

        ТАРАС!

        БУДЬ ЛАСКА!

        ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Тарасе.

    Це не впливає на Вашу можливість оформити статус ФОП.

    Детальна інструкція:

    Хто має право бути ФОПом.

    Право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа (за виключенням представників окремих професій, посадовців, держслужбовців тощо) з повною цивільною дієздатністю, тобто та, яка досягла 18-річчя.

    Зверніть увагу, що зареєструватися ФОПом може особа, яка не має повної цивільної дієздатності, але досягла 16 років і хоче займатися підприємницькою діяльністю. Для цього потрібно додатково подати нотаріально засвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

    Існує шляхи реєстрації ФОП: онлайн або офлайн.

    Для онлайн-реєстрації ФОП потрібно зробити всього кроків.

    Крок 1. Отримайте кваліфікований електронний підпис (КЕП).

    Перелік кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг можна знайти за посиланням

    Крок 2. Оберіть вид діяльності, якою плануєте займатися. Всю інформацію про відповідні КВЕДи можна знайти на офіційному сайті Державної служби статистики України за посиланням. У подальшому КВЕД знадобиться вам, як для заповнення онлайн-форми, так і для подачі відповідної заяви державному реєстратору.

    Крок 3. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на порталі державних послуг онлайн «Дія» за посиланням.

    Крок 4. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Цю заяву буде автоматично надіслано до державного реєстратора для опрацювання.

    Паралельно є можливість обрати систему оподаткування — спрощену (єдиний податок) або додатково зареєструватися платником податку на додану вартість (ПДВ). Для цього потрібно зробити окрему позначку у відповідній графі заяви про державну реєстрацію.

    Процедура державної реєстрації має бути проведена протягом 24 годин (окрім вихідних та святкових днів) із моменту прийняття в роботу онлайн-заяви.

    Крок 5. Отримайте на електронну пошту інформацію, що вас зареєстровано як ФОП. У відповідному листі міститиметься детальна інструкція, як отримати виписку з ЄДР онлайн, а також, що потрібно зробити для офіціалізації статусу платника податків.

    Пам'ятайте: в умовах дії карантинних обмежень такий онлайн-алгоритм особливо зручний, адже він безпечний, швидкий і абсолютно безкоштовний.

    Звісно, якщо у вас немає технічної можливості скористатися такою опцією в режимі онлайн, існує альтернатива — звернутися до державного реєстратора, взявши із собою документ, який посвідчує особу, та реєстраційний номер облікової картки платника податків, так званий ідентифікаційний код. Якщо останній ви не оформлювали з релігійних переконань, знадобиться паспорт з відміткою про право використовувати номер і серію паспорта замість ідентифікаційного коду або додаток до ID картки в якому є така відмітка.

    У державного реєстратора потрібно заповнити заяву про відкриття ФОП, за формою, що міститься за цим посиланням.

    Паралельно є можливість обрати систему оподаткування — спрощену (єдиний податок) або додатково зареєструватися платником ПДВ. Для цього потрібно зробити окрему позначку у відповідній графі заяви про державну реєстрацію.

    Якщо ви не маєте змоги особисто звернутися до Центру надання адміністративних послуг, це можна зробити через уповноваженого представника, або ж надіслати відповідну заяву про державну реєстрацію ФОП поштою (у цьому випадку треба засвідчити свій підпис нотаріально).

    Державна реєстрація ФОП офлайн також є безкоштовною опцією, вона має бути проведена протягом 24 годин після надходження документів, крім вихідних та святкових днів.

    Врахуйте, що вам може бути відмовлено в державній реєстрації ФОП з наступних підстав:

    • документи подано особою, яка не має на це повноважень;
    • у ЄДР містяться відомості про судове рішення щодо заборони у проведенні реєстраційної дії;
    • не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку;
    • документи подані до неналежного суб’єкта державної реєстрації;
      • наявні обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю, встановлені законом;
      • наявність в ЄДР запису, що фізична особа вже зареєстрована як ФОП;
    • подані документи суперечать вимогам законів України.

    Корисно: https://fondy.ua/uk/fop/

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    • Тарас Клиент год назад

      Дякую Вам за відповідь.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        БУДЬ-ЛАСКА! У ВИПАДКУ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України