Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 08 января 2023, вопрос №78155

получить гражданство Украины, если не отслужил в россии

здрастуйте, я проживаю в россии, и хочу получить гражданство Украины, но не могу их за того что не отслужил в армии,и из-за этого не могу отказаться от гражданства рф могу ли я что сделать в этом случае, не служба в армии рф?

Ответы юристов (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Михайло.

    Отримати громадянство України Вам буде дуже складно.

    Основними нормативно-правовими актами з питань громадянства України є Закон України “Про громадянство України” та Указ Президента України від 27 березня 2001 року № 215 “Питання організації виконання Закону України “Про громадянство України”, яким затверджено Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства та виконання прийнятих рішень.

    Ви можете набути громадянство України самостійно, на загальних підставах, або у зв’язку з перебуванням у громадянстві України Вашої матері.

    Загальні підстави.

    Оформлення набуття громадянства України здійснюється виключно за ініціативою особи. Клопотання про набуття громадянства України може подати не тільки особа без громадянства, а й іноземець, який зобов’язується припинити іноземне громадянство протягом 2 років з моменту реєстрації його громадянином України.

    Обов’язковою умовою тут є постійне проживання на території України протягом останніх 5-ти років. Даний термін відраховується з моменту отримання вами посвідки на постійне проживання. Тобто якщо у Вас не було офіційного дозволу перебувати на території України, то Ви не зможете наразі отримати громадянство України на загальних підставах.

    Якщо ж Ви проживали на території України протягом 5-ти останніх років на законних підставах, то звертаємо Вашу увагу, що особи, які набули громадянство України та взяли зобов’язання припинити іноземне громадянство, документуються тимчасовими посвідченнями громадянина України терміном до 2 років. Паспорти громадянина України таким особам видаються лише після припинення ними іноземного громадянства або в разі подання декларацій про відмову від іноземного громадянства.

    Набуття громадянства України дитиною у зв’язку з перебуванням у громадянстві України її батьків чи одного з них.

    Ваша мати може подати заяву про оформлення Вам громадянства України.

    Відповідно до статті 14 Закону України "Про громадянство України", датою набуття громадянства України у цьому випадку є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

    В даному випадку потрібно зібрати необхідні документи, звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання матері, подати заяву разом із необхідними документами, отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.

    Заява повинна подаватись матір’ю.

    Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Крім того, в залежності від умов набуття громадянства України, подаються документи, визначені п.п. 66-69 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України "Питання організації виконання Закону України "Про громадянство України".

    Термін розгляду заяви складає до трьох місяців.

    Для уточнення деталей звертайтесь до Державної міграційної служби України.

    Матеріали: https://www.bitlex.ua/uk/blog/consultation/ya_grom...

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України