Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 января 2023, вопрос №78253 150₴

Чи можна подати заяву на виплату аліментів онлайн

Я громадянка України знаходжусь в Литві. Батько дитини в Україні. Чи можна подати на виплату аліментів не виїжджаючи в Україну?

Ответы юристов (9)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю. Так, за допомогою системи Електронний суд або через представника.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольга!

    Так, Ви можете подати позов і додаткові документи в електронному вигяді, а також направити їх поштою.

    Подальша процедура така сама, як і в усіх інших форматах, А саме:

    Ви можете також подати до суду на стягнення аліментів, не розриваючи шлюб. Можна визначити розмір виплати аліментів в договірному порядку, проте це потребує бажання двох сторін і нотаріального посвідчення такого договору.

    Відповідно до частини другої статті 51 Конституції України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Також згідно з частиною другою статті 150 Сімейного кодексу України (далі – СК України) батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

    Згідно з частиною третьою статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

    Тобто Ви можете подати до суду позовну заяву про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі (наприклад, 3000 грн) або у частці від доходу (1/3, 1/5, 30 % тощо.)

    Який спосіб обрати, вирішувати вам, адже кожна така справа має свої особливості. Проте саме розмір частки та тверду суму визначатиме суд з врахуванням всіх обставин кожної справи, майнового стану, здоров’я, потреб дитини і т. д. Законодавством не визначено максимального розміру аліментів, та є мінімум, за яким розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 30 відсотків прожиткового мінімумудлядитини відповідного віку, якщо ви заявляєте вимогу про стягнення аліментів у відсотках від заробітку.

    Позовну заяву необхідно подавати до суду за місцезнаходженням відповідача. Разом з тим передбачено право позивача подавати заяву в суд за своїм місцезнаходженням при наявності на те поважних причин.

    Кожна справа є індивідуальною. Оскільки на позивача покладається обов’язок доведення тих чи інших обставин, визначення чіткого переліку документів є недоцільним. Але в будь-якому випадку необхідно долучити: копії паспортів Позивача та Відповідача, копії їх РНОКПП (ідентифікаційний код), копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про шлюб та інші документи, які Ви будете вважати необхідним довести до суду (довідка з місця роботи відповідача тощо).

    Відповідно до пункту 3 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі – у справах про стягнення аліментів.

    Крім того, зазначу, що відповідно до статті 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Сімейним кодексом України визначаються випадки звільнення (припинення) батьків від обов'язку утримувати дитину (статті 188, 190 СК України).

    Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

    Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

    Крім того, існує поняття припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно.

    Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

    Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

    Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

    Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

    У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

    Укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

    В усіх інших випадках батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Проте в деяких випадках навіть коли дитина досягла повноліття сімейним законодавством встановлюється зобов’язання для батьків з утримання повнолітньої дитини.

    Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати (стаття 198 СК України).

    Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу (стаття 199 СК України).

    Висновок

    Виходячи з Вашої ситуації, можна стверджувати, що за будь-яких обставин Ви можете вимагати від Вашого чоловіка виплату аліментів на утримання дитини як у судовому порядку, так і в позасудовому, з розлученням, чи без розлучення.

    Проте участь позивача (представника позивача) на судових засіданнях бажана, адже неявка позивача на судове слухання без поважних причин може слугувати підставою закриття судової справи. Втім, Вашу роль може виконати законний представник чи адвокат.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Готовий на них відповісти!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так цн можливо через електронний суд або за допомогою адвоката. Можу допогти, звертайтесь за потреби.

    Електронний суд за посиланням

    https://id.court.gov.ua/

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Доброго дня!

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , та контакти для листування бажано з електронними поштами.

    https://id.court.gov.ua

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    наразі воєнний стан продовжено до 19.02.23 року

    Ви маєте право звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини. Тільки Ви обираєте звертатись Вам до суду за місцем свого проживання або ж звертатись з позовом до суду (поштою можна направити), або через представника за довіреністю (адвоката) приймати участь у судовому розгляді справи.

    Відповідно до статті 28 ЦПК України Підсудність справ за вибором позивача.

    1.Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    В Вашому випадку аліменти будуть назначені з дати звернення до суду з позовною заявою про стягнення аліментів на дитину, оскільки не має письмових доказів пред"явленя вимог до батька дитини про стягнення аліментів у минулому, та не доведений факт, що він ухилявся від сплати аліментів.

    Стаття 191 Сімейний кодекс України (СКУ). Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

    1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Для подання позову до суду необхідні документи:

    1. Позовна заява.

    2. Копія свідоцтва про народження дитини.

    3. Довідка з місця проживання, що дитина зареєстрована та проживає з Вами за однією адресою.

    4. Копія Вашого паспорту та ідентифікаційного коду.

    5. Інші документи, що мають значення по справі та є доказами (наприклад, довідка про стан здоров"я, з місця навчання, відомості про Ваші доходи або батька дитини, якщо є, або про його витрати).

    Зверніть увагу на зміст ст.182 СКУ:

    Стаття 182. Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів.

    1. При визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Стаття 185 СКУ. Участь батьків у додаткових витратах на дитину

    1. Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    2. Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

    Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото, підтримайте лайком, залиште відгук.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Займаємось веденням таких справ дистанційно. Ваша участь не потрібна, наші адвокати самостійно звернуться до суду з позовною заявою про стягнення аліментів, отримають рішення суду та подадуть його на виконання.

    Натискайте кнопку "Звернутися" для зв'язку.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна

    Так маєте таку можливість.Ви можете звернутися до суду із:1)заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів (розглядається суддею без виклику але потрібно довідку, що дитина проживає з вами),

    або

    2) позовною заявою про стягнення аліментів (розглядається як з викликом сторін , так і без. Можете в позовній заяві зазначити, що просити здійснювати розгляд справи без виклику сторін за наявними матеріалами. Якщо провадження щодо стягнення аліментів буде відкрите все таки з викликом сторін, то ви можете подати заяву, в якій зазначити, що ви просите здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте і просите позов задовольнити).

    Ці документи можна подати через електронний суд. Алгоритм дій як, можу пояснити.Звертатися вам потрібно до суду, в межах району якого зареєстрований ваш чоловік.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ольго!

    Звичайно, що Ваша участь в Україні не є обов'язковою.

    У Вас є можливість вирішити це питання 2 шляхами:

    1. Самостійно через Електронний суд.

    2. Через адвоката, який знаходиться та здійснює діяльність в Україні.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!Звичайно, ви можете подати позов про стягнення аліментів або заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів онлайн.Звертаю вашу увагу, що потрібно долучити копію свідоцтва про народження дитини, довідку про те, що дитина разом з Вами проживає.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Доброго вечора, Ольга!

    ТАК, ЦЕ МОЖЛИВО ПІСЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ, ЧЕРЕЗ:

    Електронний суд (court.gov.ua)

    Позовна заява про стягнення аліментів подається у випадках, коли особа що зобов’язана сплачувати аліменти не виконує цей обов’язок добровільно, або виконує у меншому обсязі аніж встановлений законом. Традиційно аліменти сплачуються батьками на утримання дітей.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (з правої сторони від фото).

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України