Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 10 января 2023, вопрос №78313 300₴

Академ отпуск во время нахождения за границей(студент)

Академ отпуск во время нахождения за границей(студент)
Я студент 3го курса очной формы , в сентябре выехал в польшу как студент по обмену, сейчас в феврале у меня закончится обучения,и я не знаю, смогу ли я взять академ отпуск на год в своем универе, и не будет ли проблем по приезду в Украину, спасибо!

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    13.3%
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня. Ви маєте право взяти академічну відпустку за сімейними обставинами.

    Якщо вам не має 27 років і ви не служили або не проходили військову кафедру, вас не мобілізують з той підстави, що ви призовників на строкову службу, на період військового стану призыв на строкову службу не проводиться.

    У іншому випадку вас можуть мобілізувати.підстави для відстрочки за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    У подальшому ви не зможете виїхати назад за кордон, якщо не будете мати на це підстав. Ознайомтесь за посиланням

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Олег!

    Академічна відпустка – це форма реалізації права здобувачів фахової передвищої та вищої освіти на перерву у навчанні, яка надається у зв’язку з виникненням обставин, які унеможливлюють виконання освітньо-професійної, освітньої чи наукової програми.

    Право на академічну відпустку врегульоване Законом України «Про фахову передвищу освіту» (ст.44) та Законом України «Про вищу освіту» (ст.46). У вказаних законах зазначено, що порядок надання академічної відпустки визначається також положенням, що затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки (МОН).

    Оскільки процедура надання академічної відпустки у різних закладах освіти може мати певні відмінності спочатку варто проконсультуватись у деканаті навчального закладу чи приймальній (канцелярії) директора закладу фахової передвищої освіти.

    Право на академічну відпустку мають особи, які навчаються на денній та заочній формі навчання:

    • у закладах фахової передвищої освіти та здобувають освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра;
    • у закладах вищої освіти та здобувають ступінь молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії або доктора наук.

    Академічна відпустка може бути надана у зв’язку з:

    • станом здоров’я;
    • призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї;
    • сімейними обставинами;
    • з вагітністю та пологами;
    • доглядом за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку;
    • участю у програмах академічної мобільності;
    • іншими обставинами, що мають безпосереднє відношення до студента, належним чином обґрунтовані і мають документальне підтвердження.

    Максимальна тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року. При необхідності тривалість академічної відпустки може бути подовжена ще на один рік.

    Окремі види відпусток можуть надаватись на довший строк. Так, академічна відпустка по догляду за дитиною надається до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку. Тривалість таких відпусток та особливості їх надання врегульовується Кодексом законів про працю України. Вони можуть бути надані як матері, так і батькові.

    Протягом терміну навчання за певним рівнем вищої освіти студент може скористатися правом на отримання академічної відпустки, як правило, один раз. Тобто, студент має право один раз отримати академічну відпустку під час навчання на бакалавраті і один раз – під час навчання в магістратурі.

    Окремі заклади освіти дозволяють отримати академічну відпустку повторно, це зумовлено особливістю відпустки чи виключними обставинами та за наявності відповідного документально засвідченого обґрунтування. Наприклад, якщо йдеться про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, за станом здоров’я тощо.

    Перелік документів, які потрібно подати для отримання академічної відпустки може дещо відрізнятися, у залежності від ЗО.

    Окрім заяви на ім’я ректора (декана/директора) потрібно буде подати також документи, що підтверджують право на таку відпустку. Такими документами можуть бути:

    • довідка лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) студентської поліклініки, а якщо така поліклініка відсутня - довідка головного лікаря установи, що провадить медичне обслуговування студентів (для отримання академічної відпустки за станом здоров’я);
    • довідка з медичної установи, що провадить медичне обслуговування студентки (для отримання академічної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами);
    • належним чином завірена копія свідоцтва про народження дитини (для отримання академічної відпустки по догляду за дитиною до 3-х років), а у разі необхідності догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку – довідка, яка підтверджує таку необхідність (виписується лікуючим лікарем та завіряється підписами завідуючого відділенням та голови ЛКК відповідного закладу охорони здоров’я - дитячої поліклініки, центру первинної медико-санітарної допомоги, закладу, що надає амбулаторно-поліклінічну допомогу тощо);
    • довідка з військомату (для отримання академічної відпустки у зв’язку призовом на строкову військову службу);
    • запрошення на навчання/стажування від відповідної установи (для отримання академічної відпустки у зв’язку навчання чи стажування в освітніх і наукових установах іноземних держав).

    Здобувач освіти, у якого завершився термін академічної відпустки, повинен не пізніше двох тижнів до початку навчального семестру, подати заяву про повернення на навчання. Якщо академічна відпустка була надана за станом здоров’я, то потрібно буде додати до заяви висновок ЛКК про можливість повернення з академічної відпустки, якщо у зв’язку з навчанням/стажуванням закордоном – довідку про закінчення навчання/стажування. Студентам, які перебували в академічній відпустці у зв’язку з проходженням строкової військової служби, для допуску до навчання потрібен документ про закінчення строкової військової служби.

    Якщо студент не приступив до навчання після завершення академічної відпустки – його відраховують.

    Відповідно до ст.17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв’язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність або поновлені у закладі освіти не втрачають право на відстрочку від призову (якщо вони навчаються за денною формою навчання).

    Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації не підлягають також здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Така особа може бути призваною або мобілізованою лише за власним бажанням або у випадку відрахування.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олеже!

    Не бачу проблем в тому, що Ви можете отримати академвідпустку у своєму ВНЗ за наявності визначених в законі підстав.

    Але давайте розглянемо це питання по порядку...

    Наказ МОН, що визначає порядок оформлення академічних відпусток, регулює лише питання їх надання за станом здоров’я. Проте насправді підстав значно більше. Вони врегульовані в окремих статтях декількох законів та постанов КМУ.

    Зазвичай всі підстави перелічені у внутрішніх положеннях ВНЗ про академвідпустки. З ними потрібно обов’язково ознайомитися, збираючись в академвідпустку.

    ТУТ ВСЕ, ЩО ВАМ ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦЕЙ ІНСТИТУТ:

    Які є види академічних відпусток?

    Академвідпустки прийнято класифікувати залежно від підстав надання. Це може бути:

    за станом здоров’я;

    пов’язані з участю у програмах академічної мобільності;

    у зв’язку з призовом на строкову військову службу;

    за сімейними обставинами.

    За наявності інших вагомих причин студент також може отримати дозвіл на академвідпустку, оскільки їхній перелік не є вичерпним.

    На який строк можна взяти академічну відпустку?

    Термін академвідпустки залежить від підстав її оформлення. Відповідно до Положення максимально можливий строк за станом здоров’я, сімейними обставинами чи навчанням за кордоном - один рік, за необхідності його можна подовжити до двох. Проте на практиці академвідпустка на один семестр надається вкрай рідко. Натомість, наприклад, якщо хвороба не дозволяє студенту відвідувати університет протягом семестру, йому пропонують скористатися правом на повторне навчання.

    Значно довшою може бути відпустка, пов’язана з народженням та доглядом за дитиною. Вона надається в порядку, передбаченому статтею 179 Кодексу законів про працю. За загальним правилом академвідпустка для догляду за дитиною може надаватися терміном до трьох років. Але у випадку, якщо необхідний домашній догляд, то її можна продовжити до досягнення дитиною шестирічного віку. Проте конкретні строки визначає лікар за місцем реєстрації дитини, ґрунтуючись на захворюванні, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів.

    Як оформити академічну відпустку?

    Усі відпустки оформлюються відповідним наказом декана факультету, у якому зазначаються підстави надання відпустки та її термін. Проте, залежно від підстав, різняться документи, які потрібно подати, та складність адміністративних процедур, які потрібно пройти.

    Академічна відпустка за медичними показниками

    Якщо здоров’я не дозволяє студенту продовжити навчання, то для оформлення академвідпустки потрібно звернутися до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) студентської поліклініки, а якщо вона відсутня - до головного лікаря установи, що провадить медичне обслуговування студентів. Вони повинні оформити довідку про необхідність надання академвідпустки, яка разом з заявою подається до деканату.

    Академічна відпустка за сімейними обставинами

    Таку відпустку можна оформити у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-х років. А якщо дитина хворіє та потребує домашнього догляду, - можна оформити до досягнення дитиною 6-річного віку.

    Академвідпустка у зв’язку з вагітністю та пологами оформлюється на підставі заяви студентки та довідки з медичного закладу. Щодо конкретних строків обмежень немає, потрібно орієнтуватись на терміни закінчення семестрів. Проте студентці можуть відмовити в академвідпустці на ранніх місяцях вагітності, якщо на цьому не наполягає лікар. Ми б радили орієнтуватися на сьомий місяць, бо саме з такого строку надають відпустку працівникам, які працюють за контрактом, відповідно до КзПП.

    Академвідпустка у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею віку 3-х років оформлюється на підставі заяви та свідоцтва про народження дитини.

    Щоб оформити академвідпустку для догляду за дитиною, яка хворіє та потребує домашнього догляду, до досягнення нею 6-річного віку, потрібно подати заяву, свідоцтво про народження дитини та довідку про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді, із зазначенням тривалості такого догляду. Довідка виписується лікуючим лікарем та завіряється підписами завідуючого відділенням та голови ЛКК відповідного закладу охорони здоров'я. Це може бути дитяча поліклініка, центр первинної медико-санітарної допомоги, будинок дитини, заклад, що надає амбулаторно-поліклінічну допомогу і має у своєму складі дитяче відділення.

    Важливо також пам’ятати, що академвідпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 чи 6 років може оформити як мати-студентка, так і батько-студент. Це можна зробити на весь період догляду або ж вони можуть чергуватися в будь-якому порядку.

    Надання академвідпустки у зв’язку із необхідністю догляду за членами сім'ї здійснюється на підставі заяви студента та висновку ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування. У висновку обов'язково має бути зазначений термін, протягом якого особа потребує постійного стороннього догляду. Оскільки догляд пов’язаний з отриманням цільових соціальних виплат, то висновок ЛКК потрібно щорічно поновлювати. Відповідно, й академвідпустка надається на один рік з правом продовження. Її максимальна тривалість у таких випадках законом не обмежується. Але на практиці у випадку занадто довгої тривалості академвідпустки студенту зазвичай пропонують перевестися на заочну форму навчання.

    Оформлення академічної відпустки для здійснення права на академічну мобільність

    Пройшовши конкурс, студент отримує право взяти участь в програмі академічної мобільності та оформити академвідпустку. Для цього потрібно подати заяву до деканату та пересвідчитися, що вже виданий наказ ректора про направлення студента за відповідної програмою.

    Академічна відпустка у зв’язку з призовом на строкову військову службу

    Призвати студента на строкову військову службу можуть лише за його власним бажанням або ж якщо він вступив до ВНЗ повторно. Ч. 10 ст 17 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» передбачено, що відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання. Тому відрахованого студента можуть призвати на військову службу, навіть якщо він розпочав навчання повторно. У такому випадку потрібно оформити академвідпустку. Для цього необхідно подати до деканату заяву та копію повістки.

    Оформлення академічної відпустки з інших підстав

    Студенту не забороняється оформити академвідпустку з будь-яких інших підстав. Проте рішення прийматиметься на розсуд адміністрації ВНЗ. До уваги в таких випадках беруться як обґрунтованість причин, так і успішність студента.

    Найчастіше академвідпустка береться за таких умов: для навчання за кордоном поза межами програм академічної мобільності (наприклад, вивчення мови), якщо студент-контрактник перебуває в скрутному фінансовому становищі, у випадках настання стихійних лих чи гуманітарних катастроф (повінь, землетрус, війна тощо).

    ТАК ЩО, ЯК БАЧИТЕ, ФОРМ АКАДЕМВІДПУСТКИ БАГАТО І ВИБІР У ВАС Є!

    Вам також варто знати, чи можуть відмовити в оформленні академічної відпустки, і в яких випадках таке робиться?

    Так. У її оформленні можуть відмовити, якщо причини будуть визнані недостатньо обґрунтованими. Це може статися як за рішенням ректора (студент оформлює академвідпустку з інших, непередбачених законом причин), так і за рішенням лікаря. Наприклад, висновком ЛКК хвороба не визнається такою, що дає право на академвідпустку, або член сім’ї, за яким потрібно доглядати, не отримав про це відповідну довідку.

    У таких випадках Положенням передбачена можливість отримання студентом права на повторне навчання. Підставою для надання такого права є невиконання ним до початку екзаменаційної сесії навчального плану поточного семестру з поважних причин, підтверджених відповідними документами (через тривалі захворювання, пов'язані, зокрема, з епідеміями, часті захворювання (понад один місяць за семестр), службові відрядження, складні сімейні обставини, зокрема, необхідність догляду за членами сім'ї тощо).

    Питання про надання права на повторне навчання вирішується ректором ВНЗ до початку відповідного семестру й оформлюється наказом. Повторне навчання здійснюється з початку семестру, навчальний план якого студент не виконав. Йому можуть бути перезараховані дисципліни, з яких за результатами підсумкового контролю він мав оцінки не нижче «добре» або «зараховано». Перезарахування здійснюється на підставі заяви за згодою декана факультету. За весь період навчання студент може скористатися правом на проходження повторного навчання не більше двох разів. Проте слід пам’ятати, що студенти першого курсу такого права не мають.

    Як поновитися на навчання після закінчення академічної відпустки?

    Щоб вийти з академвідпустки, потрібно подати до деканату заяву на поновлення, а в окремих випадках - разом з супровідними документами. Її написання є обов’язковим, адже на підставі заяви буде видано наказ про поновлення студента.

    Якщо ви перебували в академвідпустці за станом здоров’я, то супровідним документом має бути висновок ЛКК. Отримати його необхідно за два тижні до початку семестру, звернувшись до ЛКК. Студентам, які перебували в академвідпустці у зв'язку з проходженням строкової військової служби, для допуску до навчання потрібен документ про закінчення строкової військової служби. В інших випадках достатньо лише заяви.

    Чи зберігається за студентом бюджетне місце?

    Так. Студенту гарантується збереження бюджетної форми навчання та виплата стипендії після поновлення у ВНЗ.

    Чи можна вийти з академічної відпустки достроково?

    Так. Для цього необхідно подати на ім'я ректора заяву із зазначенням причини достроково припинення відпустки. Якщо вона була надана у зв’язку зі станом здоров’я, то доведеться пройти ще раз ЛКК, щоб отримати дозвіл.

    Чи можуть відрахувати з ВНЗ, якщо не поновити навчання після академічної відпустки?

    Так. Студента обов’язково повинні відрахувати в такому випадку. Якщо не написати заяву та не поновитися, то вважатиметься, що студент не приступив до занять. Отже, ректор буде змушений видати наказ про відрахування.

    І НАСАМКІНЕЦЬ ВАЖЛИВЕ ПИТАННЯ: Чи може студент бути мобілізований під час академічної відпустки?

    Ні. Відповідно до п.11 ст.17 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», студент, який перебуває в академвідпустці, не втрачає в цей час права на надану відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Це ж стосується і мобілізації. Відповідно до статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», право на відстрочку від мобілізації втрачається в разі відрахування студента. Оскільки академвідпустка, згідно статті 46 ЗУ «Про вищу освіту», є перериванням навчання, а не відрахуванням, то студент може бути мобілізований лише за власним бажанням. Окрім того, під мобілізацію підпадають лише ті, хто має військову спеціальність. Це студенти, які раніше служили в армії, завершили військову кафедру або яким спеціальність була присвоєна по досягненню 27 років при видачі військового квитка.

    Будуть додаткові питання, тисніть кнопку «звернутись» біля мого профілю. Готовий допомогти!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Олег!

    Я студент 3го курса очной формы , в сентябре выехал в польшу как студент по обмену, сейчас в феврале у меня закончится обучения,и я не знаю, смогу ли я взять академ отпуск на год в своем универе, и не будет ли проблем по приезду в Украину, спасибо!

    Щодо можливості отримання академічної відпустки, то питання краще уточнювати у Вашому ВУЗі (деканаті). Законодавство визначає, що академічна відпустка можлива за наступними обставинами:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    ...

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, гарантується збереження місця навчання та стипендії.

    {Абзац другий частини другої статті 46 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021}

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

    ОСКІЛЬКИ ЄДИНОГО НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТА, ЯКИЙ БИ ВРЕГУЛЬОВУВАВ ПИТАННЯ АКАДЕМІЧНИХ ВІДПУСТОК, НЕМАЄ, ЯК ПРАВИЛО, ЗАКЛАДИ ОСВІТИ САМОСТІЙНО ВИДАЮТЬ ВЛАСНІ РОЗПОРЯДЧІ ДОКУМЕНТИ ЩОДО ТАКОГО ПИТАННЯ.

    ТОМУ ВАМ ПОТРІБНО:

    1. АБО СПРОБУВАТИ ЗНАЙТИ НА САЙТІ ВУЗУ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК НАДАННЯ АКАДЕМІЧНИХ ВІДПУСТОК ТА УВАЖНО ЙОГО ПРОАНАЛІЗУВАТИ

    АБО

    2. ПРОСТО ЗВЕРНУТИСЬ ДО АДМІНІСТРАЦІЇ ВУЗУ.

    ЩО БЕЗЗАПЕРЕЧНЕ, ТАК ЦЕ ВІДСУТНІСТЬ БУДЬ-ЯКИХ ПРОБЛЕМ НА КОРДОНІ ПРИ ПОВЕРНЕННІ В УКРАЇНУ, ЗА ЦЕ МОЖЕТЕ НЕ ХВИЛЮВАТИСЬ. ГОЛОВНЕ ВАМ - ОФОРМИТИ АКАДЕМІЧНУ ВІДПУСТКУ.

    При потребі можу допомогти практично.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    10%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    ___

    Наказ МОН, що визначає порядок оформлення академічних відпусток, регулює лише питання їх надання за станом здоров’я. Проте насправді підстав значно більше. Вони врегульовані в окремих статтях декількох законів та постанов КМУ. Про особливості оформлення академічних відпусток у ВНЗ розповідає Рrofrights.org.

    Зазвичай всі підстави перелічені у внутрішніх положеннях ВНЗ про академвідпустки. З ними потрібно обов’язково ознайомитися, збираючись в академвідпустку.

    Які є види академічних відпусток?

    Академвідпустки прийнято класифікувати залежно від підстав надання. Це може бути:

    за станом здоров’я;

    пов’язані з участю у програмах академічної мобільності;

    у зв’язку з призовом на строкову військову службу;

    за сімейними обставинами.

    За наявності інших вагомих причин студент також може отримати дозвіл на академвідпустку, оскільки їхній перелік не є вичерпним.

    На який строк можна взяти академічну відпустку?

    Термін академвідпустки залежить від підстав її оформлення. Відповідно до Положення максимально можливий строк за станом здоров’я, сімейними обставинами чи навчанням за кордоном - один рік, за необхідності його можна подовжити до двох. Проте на практиці академвідпустка на один семестр надається вкрай рідко. Натомість, наприклад, якщо хвороба не дозволяє студенту відвідувати університет протягом семестру, йому пропонують скористатися правом на повторне навчання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк год назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    В Україні на період навчання Ви маєте право на відстрочку від мобілізації.

    Проте повертатись в Україну зараз не рекомендую, так як якщо Вам від 18-60 років, перетнути кордон Ви не зможете, так як в Україні змінена процедура перетину кордону студентам іноземного Вузу, Ви не зможете виїхати в Польщу.

    Успіхів (ಠ‿↼)

    Савченко Олександр
    16.7%
    Общаться в чате Савченко Олександр 10 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олег!

    Ви будете мати право на відстрочку згідно абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", однак в разі повернення до України під час дії воєнного стану не зможете виїхати за кордон (пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України).

    У вищезгаданому Законі немає жодних обмежень, пов'язаних з академвідпусткою. Там є лише посилання на: здобувач освіти, який навчається. Це відсилає нас до Закону України "Про вищу освіту" і якщо аналізувати статтю 61, то студент вважається здобувачем освіти, а здобувач освіти особою, яка навчається у закладі вищої освіти.

    Так, згідно абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    При цьому, відповідно до ст. 61 ЗУ "Про вищу освіту"

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    ОТЖЕ, допоки Ви залишаєтеся в статусі студента, вважаєтеся здобувачем вищої освіти та особою, яка навчається у закладі вищої освіти. Академічна відпустка - це лише призупинення навчального процесу, а не припинення навчання.

    При цьому, законодавством не встановлено на який термін повинна надаватися відстрочка. На мою думку, на один навчальний рік (якщо брати за аналогію призовників на строкову військову службу, які повинні подавати нову довідку про навчання за формою 20 щороку до 01 жовтня).

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України