Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 18 січня 2023, питання №78785

Обов'язки засудженного з випробуванням

Які обов'язки повинен виконувати засудженний, звільненний від відбування покарання з випробуванням, крім обов'язків, покладенних рішенням суду. Наприклад, примусово працевлаштовуватися за направленням органу пробації, якщо такий обов'язок судом не покладався?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександра!

    Звільнені від відбування покарання з випробуванням зобов’язані:

    • виконувати обов’язки, які покладені на них судом;
    • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання;
    • з’являтись за викликом до зазначеного органу.

    На звільненого від відбування покарання з випробуванням, на підставі частини 1 статті 76 Кримінального кодексу України, суд покладає основні обов’язки:

    • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
    • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

    Крім того, на підставі частини 2 статті 76 Кримінального кодексу України, на засудженого суд може покласти додаткові обов’язки:

    • попросити публічно або в іншій формі пробачення у потерпілого;
    • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;
    • працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано відповідну посаду (роботу);
    • виконувати заходи, передбачені апробаційною програмою;
    • пройти курс лікування від розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб;
    • дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля.

    У разі не виконання засудженим обов’язків, встановлених Законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Александра Клієнт рік тому

    Дякую! Додаткові обов'язки, передбачені ч.2 ст. 76 КК судом не покладалися. Тобто я не повинна працевлаштовуватися за направленням, і це не буде вважатися невиконанням обов'язку з мого боку?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Виглядає так. Якщо Вам не складно, натисніть сіру галочку біля мого фото на знак подяки та залиште пару слів відгуку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України