Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 19 січня 2023, питання №78848 250₴

Штрафи за відсутність РРО під час війни

Доброго дня. ФОП 3 група, ЄП 5%. Ведеться діяльність з січня 2022, торгівля товарами через інтернет. Всі розрахунки за товари проводились через рахунок ФОП, в більшості через ключ-карту через посередництво Novapay (накладны платежы новою поштою), FUIB Money Transfer (олх доставка) та інші. До початку війни операцій було не так вже й багато, цей період не особливо турбує. Турбує, чи за час воєнного стану можуть нарахуватись штрафи за це вже після його закінчення. Якщо так, то який порядок їх стягнення (загальна сума може вийти +- 370 тис.грн). З чогось дорогого по суті володію тільки квартирою на 30 кв.м. загальної площі, прописаний та веду діяльність в іншому місці. Якщо все ж мене можуть за це оштрафувати після війни, чи можливе відчуження єдиної квартири? Якщо так, чи варінт її подарувати комусь із батьків вже зараз, в такому разі її всеодно зможуть забрати, чи ні? Якщо ж на момент нарахування штрафу у мене не буде ні майна, ні грошей щоб його погасити, ні роботи, що будет з цими боргами?

Відповіді юристів (7)

    Промський Євгеній Сергійович
    25.6%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день.

    Турбує, чи за час воєнного стану можуть нарахуватись штрафи за це вже після його закінчення.

    ДПС у листі від 07.11.2022 р. N 695/2/99-00-24-01-03-02 роз'яснила, що дія Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

    Контроль за дотриманням суб'єктом господарювання законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій здійснюється шляхом проведення документальних та фактичних перевірок.

    Зазначається, що разом із цим вимогами пункту 12 розділу II "Прикінцеві положення" цього Закону встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

    Таким чином, якщо ви не здійснювали торгівлю підакцизними товарами, санкції за роботу без РРО не застосовуватимуться.

    Якщо так, то який порядок їх стягнення (загальна сума може вийти +- 370 тис.грн).

    Подібні штрафи стягуютсья примусово лише в судовому порядку на підставі відповідного рішення суду. Тобто, податкова має подати на вас до суду та виграти цю справу. По-іншому стягнути цю суму примусово не вийде.

    Якщо все ж мене можуть за це оштрафувати після війни, чи можливе відчуження єдиної квартири?

    Можливе за певних умов.

    Закон України "Про виконавче провадження" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text

    Стаття 48. Порядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника

    1. Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації.

    Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову.

    2. Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

    Забороняється звернення стягнення та накладення арешту на кошти на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 35-1 Податкового кодексу України, кошти на рахунках платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, кошти на електронних рахунках платників акцизного податку, на кошти, що перебувають на поточних рахунках із спеціальним режимом використання, відкритих відповідно до статті 15-1 Закону України "Про електроенергетику", на поточних рахунках із спеціальним режимом використання, відкритих відповідно до статті 19-1 Закону України "Про теплопостачання", на поточних рахунках із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за інвестиційними програмами, на поточних рахунках із спеціальним режимом використання для кредитних коштів, відкритих відповідно до статті 26-1 Закону України "Про теплопостачання", статті 18-1 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення", на спеціальному рахунку експлуатуючої організації (оператора) відповідно до Закону України "Про впорядкування питань, пов’язаних із забезпеченням ядерної безпеки", на кошти на інших рахунках боржника, накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом.

    {Абзац другий частини другої статті 48 в редакції Закону № 2417-VIII від 15.05.2018; із змінами, внесеними згідно із Законом № 559-IX від 13.04.2020 - зміни набирають чинності з дня наступного за днем опублікування, в частині накладення арешту на кошти на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 35-1 Податкового кодексу з 01.01.2021}

    Арешт на майнові права у вигляді майнових прав у внутрішній системі обліку особи, яка провадить клірингову діяльність, накладається в порядку, встановленому статтею 64 Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

    {Частину другу статті 48 доповнено абзацом третім згідно із Законом № 738-IX від 19.06.2020}

    Не допускається накладення арешту на кошти, що знаходяться в Національному банку України або іноземних банках на рахунках, відкритих Центральному депозитарію цінних паперів та/або кліринговим установам для забезпечення здійснення грошових розрахунків.

    {Частину другу статті 48 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 738-IX від 19.06.2020; в редакції Закону № 1587-IX від 30.06.2021}

    Не допускається накладення арешту, звернення стягнення за власними зобов’язаннями Центрального депозитарію цінних паперів як суб’єкта господарювання на кошти, що знаходяться в Національному банку України або іноземних банках на рахунках, відкритих Центральному депозитарію цінних паперів для забезпечення виплати доходів за цінними паперами, при погашенні боргових цінних паперів чи при здійсненні емітентом інших корпоративних операцій, що передбачають виплату коштів.

    {Частину другу статті 48 доповнено абзацом пятим згідно із Законом № 1587-IX від 30.06.2021}

    3. Готівкові кошти, виявлені у боржника, вилучаються та зараховуються на відповідні рахунки органів державної виконавчої служби, приватного виконавця не пізніше наступного робочого дня після вилучення, про що складається акт.

    4. На кошти та інші цінності боржника, що перебувають на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах, накладається арешт не пізніше наступного робочого дня після їх виявлення. Арешт поширюється також на кошти на рахунках, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

    5. У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення. Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника. Боржник має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається виконавцем.

    6. Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

    7. У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

    Якщо так, чи варінт її подарувати комусь із батьків вже зараз, в такому разі її всеодно зможуть забрати, чи ні?

    Так, якщо укласти такий договір до звернення податкової до вас з вимогою про сплату штрафних санкцій.

    Якщо ж на момент нарахування штрафу у мене не буде ні майна, ні грошей щоб його погасити, ні роботи, що будет з цими боргами?

    Штрафи будуть висіти до їх сплати. Як варіант можливо ініціювати процедуру банкротства.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Винограденко Антон Анатолійович
    24.8%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Під час воєнного стану дозволені фактичні перевірки (п. 69.2 ПКУ), основий вид якої — це саме з питань використання РРО.

    Штрафів по Закону про РРО немає зараз, але ось адмін штраф може бути. Наприклад, 1700 грн за невикористання платіжного терміналу (неможливість покупцю оплати картою).

    Податкова також ухиляється від відповіді на питання, а чи будуть штрафи за ці періоди після завершення воєнного стану? Наприклад, буде перевірка після закриття ФОП десь в 2025 і будуть перевіряти 2022 — будуть штрафи по РРО чи ні?

    Існує депутатьське звернення, в якому було питання саме про штрафи після воєнного стану, але податкова на то не відповіла. Аналогічно, коли зараз проводяться фактичні перевірки і виписують акт (без ППР — без штрафу) — перевіряючі не коментують, а як будуть ці періоди перевірятись після.

    Проблема ще в тому, що в Законі про РРО зазначено «НА період воєнного стану», а не «ЗА періоди воєнного стану».

    Я ввпевнений, що і в майбутньому не мають штрафувати за ці періоди. Але від податківців можна чекати всього, що можна. Тоді звернення с суд - буде цілком дієвим способом скасувати всі такі штрафи. Сталої судової практики на даний час немає.

    Якщо все ж мене можуть за це оштрафувати після війни, чи можливе відчуження єдиної квартири? - можливо, але я впевнений, що штрафів не буде, а якщо і будуть в судовому порядку їх можна буде скасувати

    Якщо так, чи варінт її подарувати комусь із батьків вже зараз, в такому разі її всеодно зможуть забрати, чи ні? - так, це варіант, щоб убезпечити майно у випадку якихось проблем.

    Якщо ж на момент нарахування штрафу у мене не буде ні майна, ні грошей щоб його погасити, ні роботи, що будет з цими боргами? - цей борг буде "висіти" за вами, буде арештоване все ваше рухоме/нерухоме майно, навіть якщо його фактично у вас і не буде, тобто арешт є, а майна немає. Як тількі ви купуєте, наприклад, автомобіль - то він буде арештований після оформлення допоки ви або не сплатите штраф, або не скасуєте його

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня Василю!

    Для отримання права не вживати РРО Вам треба було використовувати для розрахунків з клієнтами IBAN рахунок. Розрахунки чере ключ-карту таких переваг, на жаль, не дають.

    Проте за невикористання РРО під час війни штрафів не буде. Така офіційна думка ДПСУ. За розʼясненням ДПСУ, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

    Раніше територіальні податківці вказували, що ДПС не позбавлені права проводити перевірки СГ як під час дії воєнного стану, так і після його завершення. При цьому період їх господарської діяльності з 24 лютого 2022 року по день закінчення воєнного стану перевіряється у загальному порядку.

    Тепер ДПСУ у своєму листі від 07.11.2022 року № 695/2/99-00-24-01-03-02 у відповідь на запит народного депутата Ярослава Железняка зазначила, що дія Закону про РРО поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції.

    Водночас вимогами пункту 12 розділу II "Прикінцеві положення" Закону про РРО встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вимогами пункту 12 розділу II "Прикінцеві положення" цього Закону встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

    https://ips.ligazakon.net/document/view/z950265?ut...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    24.8%
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    П. 12. Прикінцевих положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР.

    Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

    Однак не всім треба застосовувати РРО. Зокрема, якщо ви продаєте через інтернет, то вам підходить таке:

    Стаття 9 ЗУ «Про РРО» реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються:

    2) при виконанні банківських операцій, крім:

    операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, якщо такі операції виконуються не в касах банків;

    операцій комерційних агентів банків та небанківських надавачів платіжних послуг та їх комерційних агентів з приймання готівки для виконання платіжних операцій з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, крім програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають користувачеві змогу здійснювати виключно операції з отримання коштів.

    Використання програмно-технічних комплексів самообслуговування з приймання готівки для виконання платіжної операції, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій), забороняється;

    14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Таким чином, вам потрібно з податковій розібратися чи для вашої діяльності взагалі треба РРО.

    Щодо відповідальності, то вона можлива за п. 1 ст. 17 ЗУ «Про РРО», а саме непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій, яка передбачає відповідальність - 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше; 150 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

    Рішення про застосування санкцій завжди можна оскаржити до суду, тому воно не є беззаперечним.

    Щодо стягнення з вас можливих штрафів, то для цього - за умови, що вами нарахування не оскаржено, податковий орган матиме право звернутися до суду про стягнення з вас коштів. Потім видається виконавчий лист, який направляється на виконання до ДВС. Виконавча служба вживає заходи щодо стягнення. Зокрема – арешт майна, якщо на рахунках коштів не достатньо.

    Насправді це дуже довгий процес. Пів року мінімум з моменту нарахування.

    Переписувати квартиру за штраф, який можливо буде, а скоріш за все його не буде - не варто.

    Савченко Олександр
    24.8%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Василь!

    Всі розрахунки за товари проводились через рахунок ФОП, в більшості через ключ-карту через посередництво Novapay (накладны платежы новою поштою), FUIB Money Transfer (олх доставка) та інші. - у вашому випадку взагалі непотрібно застосувати РРО, тому ніякі штрафи Вам не загрожують. Частиною другою статті 664 ЦК передбачено, що якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходження, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

    Тобто, якщо споживач (клієнт) замовив товар на вебсайті продавця (Інтернет - магазин), не здійснював передоплату за замовлений товар, а доставка товару здійснюється службою доставки на підставі договору, відповідно до якого товар передається такій службі для доставки покупцю, то у такому випадку РРО та/або ПРРО застосовується службою доставки безпосередньо при отриманні нею коштів як оплати за товар та передачу товару покупцю. Продавець зобов'язаний вкласти у посилку видаткову накладну або інший супровідний документ, який буде свідчити про походження товару.

    Разом з цим, за умови надання продавцем, як можливого способу оплати товарів покупцем, виключно реквізитів розрахункового рахунку, відкритого в установі банку, РРО/ПРРО таким продавцем також може не застосовуватись.

    Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%...):

    Стаття 9. Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються:

    14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    ХХХ

    Фізичні особи – підприємці платники єдиного податку другої – четвертої груп при продажу товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяплати із використанням платіжної системи «NovaPay» можуть не застосовувати РРО і це не буде порушенням законодавства. Оскільки покупцеві фіскальний касовий чек видає ТОВ «НоваПей», а не підприємець. ФОП лише за заявкою покупця надсилає через Нову Пошту товар, а покупець, отримуючи його на складі відділення, оплачує його вартість готівкою або платіжними банківськими картками.

    Тому що, ТОВ «НоваПей» входить в ГК «Нова Пошта» і надає фінансові послуги під брендом NovaPay (раніше Forpost). ТОВ «НоваПей» є платіжною організацією міжнародної платіжної системи «NovaPay», в рамках якої здійснюються перекази коштів. ТОВ «НоваПей» є фінансовою установою відповідно до Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи серії ФК №378 від 08.01.2013 року та має право надавати фінансові послуги, зокрема, здійснювати переказ коштів, на підставі Ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків за №11/1, що видана Національним банком України 17.10.2014 р.

    За умови отримання післяплати через «NovaPay» не застосовують РРО також і ті ФОП, які здійснюють реалізацію: технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    У разі отримання оплати готівкою або приймання платіжних карток через POS-термінал або інтернет-еквайринг всі ФОП 2, 3 та 4 групи повинні застосовувати РРО при продажу будь-яких товарів.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    С 01.01.2022 года использование РРО будет обязательно физическими лицами-предпринимателями, которые являются плательщиками единого налога 2-4 групп.

    Но если Ваш доход в любое время в течении года превысит 1 320 000 грн. - обязанность применять РРО начинается для Вас с первого числа первого месяца квартала, следующего за возникновением такого превышения.

    Например, превысите доход в 1 320 000 грн. в феврале - обязаны использовать РРО со 2 квартала года (с апреля).

    При этом, уже обязаны использовать РРО те, кто осуществляет реализацию:

    • лекарственных средств, медицинских изделий, платных медицинских услуг;
    • ювелирных изделий, драгоценных камней;
    • деталей и принадлежностей для автотранспортных средств;
    • бытовых товаров, подлежащих гарантийному ремонту;
    • текстиля (кроме реализации на рынках);
    • бывшими в употреблении товарами в магазинах.

    ---

    Регистраторы расчетных операций не применяются при осуществлении расчетов за услуги в случае проведения таких расчетов исключительно с помощью банковских систем дистанционного обслуживания и / или сервисов перевода средств.

    Что это значит: если потребители, используя сеть Интернет, заказывают услуги и расчеты за них осуществляют исключительно с применением электронного платежного средства и платежных систем (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 и т.д.), такие операции осуществляются предоставляющим услуги без применения РРО.

    Такая норма предусмотрена Законом Украины от 1 декабря 2020 № 1017-IX “О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины и другие законы Украины относительно либерализации применения регистраторов расчетных операций плательщиками единого налога и отмены механизма компенсации покупателям (потребителям) по жалобам о нарушении установленного порядка проведения расчетных операций части суммы примененных штрафных санкций».

    згідно з роз’ясненням Національного банку України (лист від 28.11.2019 № 57-0007/62082) квитанція, отримана при здійсненні розрахунку за допомогою ЕПЗ, не є розрахунковим документом у розумінні Закону № 265 та не підтверджує факт продажу товару (отримання послуг), а лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ.

    Враховуючи викладене, якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар (послугу), і розрахунок за товар (послугу) було здійснено із застосуванням ЕПЗ за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг) чи платіжних терміналів, такі операції здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО продавцем товару (надавачем послуги) та видачею споживачу розрахункового документу встановленої форми (чек з РРО).

    Зауважуємо, що при визначенні відносин суб’єкта господарювання з отримувачем товару (послуги) в обов’язковому порядку слід визначати місце здійснення розрахунків. Тобто, якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад, отримання споживачем комп’ютерних програм, електронних книжок, довідок, висновків, експертних оцінок тощо виключно в електронній формі), то у такому випадку застосування є необов’язковим. У інших випадках (тобто безпосереднє отримання споживачем товарів чи послуг) суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО на загальних підставах.

    При цьому розрахунковий документ повинен бути сформований та надрукований у момент здійснення розрахункової операції. Також у даному випадку у суб’єкта господарювання виникає обов’язок щодо видачі отримувачу товару (послуги) розрахункового документу (чек з РРО) або безпосередньо, або у будь-який інший зручний спосіб, зокрема за допомогою кур’єрської служби, поштової служби тощо, яка може бути як сторонньою організацією, так і структурною одиницею продавця товару (надавача послуги).

    Водночас, у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) застосування РРО є не обов’язковим.

    У випадках повернення товарів (послуг), які було реалізовано через мережу Інтернет, такі операції відображаються у звітності відповідно до встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку та звітності.

    Щодо можливого «касового розриву» повідомляємо, що у випадку проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або у кредит необхідно, відповідно до вимог чинного законодавства при відпуску товару (послуги), видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми із зазначенням у ньому форми оплати «У КРЕДИТ/ПІСЛЯПЛАТА/ВІДСТРОЧКА ПЛАТЕЖУ». Таким чином, фіскальний чек, оформлений належним чином, повинен бути виданий покупцю при продажу товарів.

    При цьому отримання коштів, які надходять у рахунок продажу товару у кредит, слід оприбутковувати у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів, або сума готівкових коштів, отримана від покупця, що відповідає сумі, зазначеній у фіскальному чеку з формою оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу», вноситься до скриньки РРО та пам’яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» із наступним зазначенням на службовому документі номера фіскального чеку, за яким здійснено реалізацію товару в кредит.

    Якщо виключно з рахунку на рахунок ФОП платежі ,через касу банку ,або систем електронних платежів типу приват 24, РРО Вам не треба , чек ,або накладну разом з товаром поштою , це підтверджуючий документ ,про походження товару.

    Ліміт – 167 МІНІМАЛЬНИХ ЗАРПЛАТ грн рік.

    КВЕД 47.91 – основний код економічної діяльності для Інтернет-магазину. Так, 47.91 – це основний КВЕД Інтернет-магазину. Офіційний класифікатор видів економічної діяльності визначає КВЕД 47.91 як роздрібну торгівлю, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет.

    Якщо все йде через рахунок ФОП мови про РРО бути не може до того ж п. 12. Прикінцевих положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР.

    Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України