Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 24 января 2023, вопрос №79262 550₴

Как ребёнку получить гражданство Украины за границей? мама гражданка Рф. Муж, Украины.

Муж гражданин Украины. Жена гражданка РФ. Брак зарегистрирован в РФ в 2020 году. По довоенным законам между Украиной и РФ был договор о взаимном признании документов. В данный момент семья ждёт ребёнка, находится в Турции, оформлен туристический ВНЖ. Что нужно для того, чтобы ребёнку при рождении было оформлено Украинское гражданство? Вариант ехать в Украину невозможен.

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.7%

    Доброго дня, Громадянство дітей пов’язується насамперед з:

    • громадянством їх батьків, а саме перебуванням у громадянстві України батьків дитини чи одного з них;
    • фактом реєстрації місця проживання батьків дитини чи одного з них на території України на момент народження дитини.

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином/ою України.

    Громадянство дітей пов’язується насамперед з:

    Місце народження особи в цьому випадку НЕ впливає на можливість набуття нею громадянства України: особа набуває громадянство України незалежно від того, народилася вона на території України чи за її межами.

    Реєстрація народження дитини за межами України

    Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, в тому числі і народження дитини, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Реєстрація народження дитини провадиться без стягнення консульського збору. Реєстрація народження дитини провадиться консулом (за відповідною заявою батьків дитини) з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища,імені та по батькові.

    Документи для реєстрації народження дитини в консульській установі:

    • документ медичного закладу про народження дитини;
    • паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків);
    • документ, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо)

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Корнійчук Євген Іванович

    Тобто, Громадянство України дитина може отримати по батькові, після народження дитини, медичні документи треба надати у консульство України для оформлення свідоцтва про народження.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.5%

    Вітаю, Анатолій!

    Після народження дитини та отримання іноземного свідоцтва про народження, якщо хоча б у одного з батьків є громадянство України, дитина також має право отримати громадянство України.

    Для отримання довідки про набуття новонародженим громадянства України необхідно звернутись в консульський відділ посольства або консульство України в Туреччині. Варто зазначити, що надати документи необхідно до дипустанови того консульського округу, де народилась дитина.

    Перелік документів (оригінал та копія):

    • свідоцтво про народження;

    • офіційний переклад свідоцтва про народження українською;

    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон того з батьків, хто буде подавати заяву;

    • заява.

    Для проведення процедури набуття громадянства України не потрібно реєструватись в електронній черзі. Також присутність другого з батьків і дитини не є обов’язковою. Консульський збір за надання послуги не стягується.

    Варто зазначити, що довідка про набуття новонародженим громадянства України не може бути видана двічі, тому на першому етапі консульство перевіряє інформацію про неотримання даного документу попередньо. Дана процедура займає 5-ть робочих днів.

    На наступному етапі проводиться перевірка наданих документів та приймається рішення. В разі відмови заявник отримає листа не пізніше, ніж через три тижні після прийняття даного рішення. У разі позитивного рішення новонародженого реєструють громадянином України та видають батькам відповідну довідку.

    Наступним етапом для батьків стане отримання для дитини проїзного документу для виїзду за кордон. Цим документом може бути: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, або посвідчення особи на повернення в Україну.

    Ось такий приблизний алгоритм.

    Джерело: https://visitukraine.today/uk/blog/572/acquisition...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.7%

    Здравствуйте!

    Согласно, законодательства Украины, с 2001 года свидетельство о рождении ребенка удостоверяет только факт рождения, а также родственные связи. Свидетельство о рождении не является документом, подтверждающим гражданство ребенка. Этот факт нужно доказать путём подачи пакета соответствующих документов в органы миграционной службы по месту жительства одного из родителей. Органы миграционной службы на протяжении 3 месяцев проводят проверки для оформления документа – справки о регистрации гражданином Украины.

    Подтверждение гражданства Украины для ребенка предоставляет такие преимущества:

    • Бесплатное образование для ребенка в Украине
    • Иметь все возможные права гражданина Украины
    • Медицинское обслуживание для ребенка в Украине
    • Оформление загранпаспорта для ребенка
    • Права оформить постоянный вид на жительство для всех близких родственников

    Процедура оформления подтверждения гражданства ребенка зависит от оснований, которые предусмотрены Законом Украины «О гражданстве».

    После рождения ребенка и получения иностранного свидетельства о рождении, если хотя бы у одного родителя есть гражданство Украины, ребенок также имеет право получить гражданство нашего государства.

    Для получения справки о приобретении новорожденным гражданства Украины необходимо обратиться в консульский отдел посольства или консульство Украины за границей. Следует отметить, что предоставить документы необходимо в дипучреждение того консульского округа, где родился ребенок.

    Список документов (оригинал и копия):

    • свидетельство о рождении;

    • официальный перевод свидетельства о рождении на украинский;

    • паспорт гражданина Украины для выезда за границу родителям, кто будет подавать заявление;

    • заявление.

    Для проведения процедуры обретения гражданства Украины не нужно регистрироваться в электронной очереди. Также присутствие второго родителя и ребенка не является обязательным. Консульский сбор за предоставление услуги не взимается.

    Следует отметить, что справка о приобретении новорожденным гражданства Украины не может быть выдана дважды, поэтому на первом этапе консульство проверяет информацию о неполучении данного документа предварительно. Данная процедура занимает 5 рабочих дней.

    На следующем этапе производится проверка предоставленных документов и принимается решение. В случае отказа заявитель получит письмо не позднее чем через три недели после принятия данного решения. В случае положительного решения, новорожденного регистрируют гражданином Украины и выдают родителям соответствующую справку.

    Следующим этапом для родителей станет получение для ребенка проездного документа для выезда за границу. Этим документом может быть: паспорт гражданина Украины для выезда за границу или удостоверение личности на возвращение в Украину.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анатолію!

    Реєстрацію народження людини та визначення її походження щодо громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва або консульські установи України.

    Процес реєстрації відбувається за МІСЦЕМ НАРОДЖЕННЯ або за МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ батьків дитини АБО ОДНОГО З НИХ (з письмовою заявою). При цьому у разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження - заяву можуть подати родичі або інші особи, уповноважені представником закладу охорони здоров'я, в якому народилася або зараз дитина.

    Зареєструвати народження дитини можна лише у консульстві. Там проводиться і визначення його походження і присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

    Заяву про реєстрацію необхідно подати невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини, а при народженні мертвої дитини – не пізніше трьох діб.

    Для реєстрації потрібно:

    • документ із медичного закладу про народження дитини, паспорти, що засвідчують особи батьків (батьків);

    • заяву (письмову або звернутись усно) для внесення відомостей про батька.

    Реєстрація проводиться безкоштовно, а за її результатами батькам видається свідоцтво про народження.

    Щоб українській сім'ї повернутися додому з дитиною, народженою в ЄС, необхідно мати при собі:

    • документ, що засвідчує його особу;

    • свідоцтво про народження дитини, видане консульською установою.

    Варто зазначити, що згідно із Законом "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України" передбачено, що жоден громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд на територію України."

    Також потрібно знати, що документи, видані консульською установою, визнані дійсними в Україні лише після їхньої легалізації, якщо інше не передбачено законом чи міжнародним договором України.

    У разі, якщо легалізацію не було проведено компетентним органом іншої держави, дипломатичним представництвом або консульством України, після повернення додому необхідно звернутися до відділу держреєстрації актів цивільного стану для реєстрації дитини.

    Новонароджений українець у ЄС зберігає статус громадянина України. Дані про громадянство та національність в актовому записі про народження та свідоцтво не заповнюються, про що робиться відповідний запис у графі "Для позначок".Крім того, особа, батьки або один із батьків якої на момент його народження були громадянами України, є громадянином України. Місце народження малюка не впливає на можливість набуття ним громадянства України.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    23.6%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо у одного з батьків є дійсний паспорт громадянина Украіііни,то для Украііни Він є пріоритетно громадянином Украііни разом з дитиною ,Вам необхідно звернутись до Органів ДМС з заявою про прийняття громадянства для дитини за територіальним походженням від батька. Для осіб які тимчасово закордоном, таку заяву про прийняття до громадянства дитини і визначення її походження можуть оформити у консульстві.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    23.6%

    Доброго вечора, Анатолій!

    Для оформлення набуття громадянства України за народженням особою, батьки (один із них) якої на момент її народження були громадянами України один з її батьків подає такі документи:

    Закордонна дипломатична установа, до якої подано документи щодо оформлення набуття громадянства України, перевіряє відповідність їх оформлення вимогам законодавства України та підтвердження ними наявності фактів, з якими Закон пов’язує належність особи до громадянства України.

    Рішення про оформлення набуття особою громадянства України або про відмову у задоволенні клопотання приймається керівником закордонної дипломатичної установи або його заступником не пізніш ніж у місячний строк з дня надходження документів. Рішення про відмову повідомляється заявникові у письмовій формі не пізніш ніж у тижневий строк з дня його прийняття.

    У разі прийняття позитивного рішення, особа реєструється громадянином України та документується довідкою про реєстрацію особи громадянином України, яка подається нею для одержання документів, що підтверджують громадянство України.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України