Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 января 2023, вопрос №79408 150₴

одруження з іноземцем

Запитання:
• Мій обранець Швед, хочемо розписатися саме в Україні
• Як це можна зробити швидко? Тобто він не має можливості залишатися в Україні на тривалий період (4-5 днів максимум)
• чи можемо ми подати заявку на шлюб за 1 день та як?
• як він може перетнути кордон (чи можна заїхати як турист і одружитися чи потрібно обов'язково мені заїхати раніше і зробити йому як «возз'єднання з родичами»?)
• які документи йому потрібні у РАЦС? ( знаю що потрібно можливий переклад якихось документів та їх завірити)
• де та як можна завірити його документи?
• де і як скласти шлюбний договір

Ответы юристов (6)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю.

    https://minjust.gov.ua/m/yak-zareestruvati-shlyub-...

    https://minjust.gov.ua/m/de-zareestruvati-shlyub-z...

    https://psjust.gov.ua/post_news/%D0%BF%D0%BE%D1%81...

    останні питання щодо завіряння документів: бюро перекладів+нотаріус.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Догброго дня, Валерія!

    Спочатку загальні речи:

    Процедура одруження з іноземцями складніша, ніж шлюб з українцем, оскільки вимагає додаткових перевірок. Основною особливістю подібного шлюбу є те, що іноземний громадянин в день, коли буде реєструватися шлюб, повинен на законних підставах перебувати на території України.

    Для того, що б укласти шлюб з іноземним громадянином, необхідно зібрати такий пакет документів:

    Паспорти громадянина України заявників, паспортний документ іноземця, або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника.

    Посвідка на постійне чи тимчасове проживання, або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.

    Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для громадян

    України, які постійно проживають за кордоном).

    Документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (якщо шлюб повторний):

    - свідоцтво про розірвання шлюбу;

    - рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили;

    свідоцтво про смерть одного з подружжя;

    висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним.

    Документи, складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку. Документи, видані компетентними органами іноземних держав на посвідчення актів цивільного стану, здійснених поза межами України за законами відповідних держав щодо громадян України, іноземців і осіб без громадянства, визначаються дійсними в Україні за наявності легалізації, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

    Оригінали документів (крім квитанції про сплату державного мита) повертаються заявникам після оформлення заяви. Переклади документів, виданих компетентними органами іноземних держав, залишаються у справах відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував шлюб.

    Вартість послуги становить: 1500 грн. - за послуги відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиціїу день призначення шлюбу. 2000 грн. - за послуги міського відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у вихідний та святковий день. 100 грн. - складання заяв (50 грн. за одну заяву). 200 грн. - за надання інших комерційних послуг КП “Луцькреклама”. Державне мито — 0, 85 грн.

    ТЕПЕР ВАШІ ПИТАННЯ::

    • Мій обранець Швед, хочемо розписатися саме в Україні• Як це можна зробити швидко? Тобто він не має можливості залишатися в Україні на тривалий період (4-5 днів максимум)

    Розписатися можна за день.

    "Шлюб за добу" - це пілотний проект. Його суть полягає у можливості зареєструвати шлюб у скорочений термін, в тому числі за добу за принципом екстериторіальності, тобто не має значення місце проживання громадян, які бажають вступити до шлюбу.

    Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 502 “Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу” поширює дію послуги за обраним заявниками місцем у мм. Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Вінниці, Дніпрі, Луцьку, Миколаєві, Кам’янець-Подільському, Рівному, Житомирі, Харкові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Сумах, Тернополі, Чернігові, Кривому Розі, Бахмуті, Запоріжжі, Білій Церкві, Борисполі, Кропивницькому, Станиці Луганській, Білгород-Дністровському, Полтаві, Кременчуці, Чугуєві, Хмельницькому, Черкасах, Хотині, Ковелі, Нововолинську, Нікополі, Кам’янському, Волновасі, Лимані, Покровську, Коростені, Мукачеві, Тячеві, Олександрії, Вознесенську, Первомайську Миколаївської області, Ізмаїлі, Дубному, Сарнах, Тростянці Сумської області, Генічеську, Новій Каховці, Каневі, Смілі, Вижниці, Володимир-Волинському, Радомишлі, Вишгороді, Трускавці, Чорноморську, Ромнах, Чорткові, Умані, Ніжині, Бердичеві, Новограді-Волинському, Калуші, Шостці, Корюківці, Коломиї, Кременці та с. Холодна Балка Біляївського району Одеської області, с. Білозір’я Черкаського району Черкаської області, с. Кам’яниця Ужгородського району Закарпатської област

    • чи можемо ми подати заявку на шлюб за 1 день та як?

    Так, можете!

    • як він може перетнути кордон (чи можна заїхати як турист і одружитися чи потрібно обов'язково мені заїхати раніше і зробити йому як «возз'єднання з родичами»?)

    Досить мати при собі наступні документи:

    · дійсний паспорт,

    · в’їзну візу (не стосується країн, з якими в нас безвіз, та ціль в’їзду не є робочою, навчанням тощо),

    · підтвердження мети запланованого перебування та фінансового забезпечення на цей час, зворотній білет (якщо є).

    • які документи йому потрібні у РАЦС? ( знаю що потрібно можливий переклад якихось документів та їх завірити)

    Відповів вище.

    • де та як можна завірити його документи?

    Відповів вище.

    • де і як скласти шлюбний договір

    Звичайно в нотаріуса!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Зараз найшвидше і найдешевше звертатися в ЦНАП для надання послуг з реєстрації актів громадянського стану.

    Документи, які необхідні:

    • заява про державну реєстрацію шлюбу встановленої форми, що формується та реєструється за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
    • паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства);
    • документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України;
    • посвідка на постійне чи тимчасове проживання іноземця на території України;
    • документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу (якщо шлюб повторний);
    • документ, що підтверджує сплату державного мита, або повідомлення реквізитів платежу (коду квитанції) про сплату державного мита для перевірки цього факту з використанням програмного продукту «check» або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита;
    • якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, до них додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

    Звернутися можна заступним чином:

    • У паперовій формі документи подаються жінкою та чоловіком особисто.
    • Якщо жінка та/або чоловік не можуть через поважну причину особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу, таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники. Повноваження представника повинні бути нотаріально засвідчені.
    • Подання заяви про державну реєстрацію шлюбу з накладенням електронних цифрових підписів через мережу Інтернет з використанням веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

    Суб’єкт звернення сплачує державне мито у розмірі 0,05 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (0,85 грн).

    Строк надання адміністративної послуги:

    Державна реєстрація шлюбу проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану з дотриманням строків, визначених статтею 32 Сімейного кодексу України, та з урахуванням побажань наречених.

    Стаття 32 СКУ зазначає наступне:

    1. Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу.

    За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку.

    2. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

    3. Якщо є відомості про наявність перешкод до реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці. Рішення про таке відкладення може бути оскаржене до суду.

    Для перекладу та шлюбного договору - до перекладачів та нотаріуса.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Документи які необхідно подати: Наказ Міністерства юстиції №52-5 від 18.10.2000 року

    Заява за встановленою формою.

    Якщо ви раніше не були одружені, то достатньо мати з собою лише паспорти. У разі коли один або обидва закоханих є громадянами іншої країни, то окрім паспортного документа іноземця необхідно подати його переклад українською, засвідчений належним чином, та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні.

    Якщо заявники або один з них раніше перебували в шлюбі, необхідно також надати документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу чи про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб тощо.

    Іноземці так само мають надати документи, які підтверджують припинення шлюбу в країні проживання або громадянства. Відповідно до діючих міжнародних норм ці документи мають бути належним чином засвідчені. Це може бути консульська легалізація або апостиль.

    ---

    У Вашому випадку є можливість скористатися послугою Міністерства юстиції України - "Шлюб за добу" далі детально:

    Хто має право вступати в шлюб?

    Українське законодавство майже не ставить обмежень для тих, хто бажає поєднати своє життя у шлюбі. Фактично кожна особа, яка досягла 18 років та на момент подачі документів офіційно не є одруженою, може створити сім’ю.

    А у окремих випадках, якщо є відповідне рішення суду про надання права на шлюб, створити сім’ю можуть навіть шістнадцятирічні.

    Хто проводить цю процедуру?

    Одруження або, як правильніше казати з правової точки зору, державна реєстрація шлюбу здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

    Яка процедура подачі документів?

    Для того, щоб провести державну реєстрацію шлюбу потрібно звернутись до будь-якого органу ДРАЦС. При цьому, немає жодного значення, де зареєстровані закохані, тобто документи можна подати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану в будь-якому населеному пункті.

    Крім того, заяву про державну реєстрацію шлюбу можна подати в сучасних офісах європейського зразка «Open Space», які надають послуги у сфері ДРАЦС. За ініціативи Мін’юсту такі офіси працюють по всій Україні.

    Які документи потрібні?

    Заява за встановленою формою.

    Якщо ви раніше не були одружені, то достатньо мати з собою лише паспорти. У разі коли один або обидва закоханих є громадянами іншої країни, то окрім паспортного документа іноземця необхідно подати його переклад українською, засвідчений належним чином, та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні.

    Якщо заявники або один з них раніше перебували в шлюбі, необхідно також надати документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу чи про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб тощо.

    Іноземці так само мають надати документи, які підтверджують припинення шлюбу в країні проживання або громадянства. Відповідно до діючих міжнародних норм ці документи мають бути належним чином засвідчені. Це може бути консульська легалізація або апостиль.

    Які ще формальності мають бути дотриманими?

    За загальним правилом після подачі заяви про реєстрацію шлюбу, майбутньому подружжю надається місячний строк на те, щоб подумати над своїм бажанням стати єдиною сім’єю.

    Єдиною можливістю уникнути нікому непотрібного очікування може бути рішення керівника ДРАЦС скоротити цей строк за умови наявності документів, які дають право на термінове одруження: вагітність, наявність спільних дітей або хвороба, яка становить загрозу для життя.

    У випадку, якщо є відомості про наявність перешкод до реєстрації шлюбу, керівник органу ДРАЦС може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці. Рішення про таке відкладення може бути оскаржене до суду.

    Чи обов’язково одружуватись у приміщенні ДРАЦСу?

    За загальним правилом шлюб реєструється у приміщенні органу ДРАЦС, проте, за заявою наречених реєстрація шлюбу може відбутися за місцем їхнього проживання, надання стаціонарної медичної допомоги або в іншому місці, якщо вони не можуть з поважних причин прибути до органу ДРАЦС.

    Крім того, перевагами цього проекту є:

    реєстрація шлюбу в місці, обраному жінкою та чоловіком;

    • відсутність необхідності звернення в ДРАЦС;
    • залучення до організації реєстрації шлюбу інших суб'єктів господарювання.

    Як скористатися цією послугою?

    Щоб зареєструвати шлюб за прощеною процедурою в рамках проекту Міністерства юстиції «Шлюб за добу» необхідно звернутися до одного з організаторів у вашому місті.

    Після цього залишиться зробити лише кілька простих кроків. Перший – обрати організатора. Другий – обрати бажану дату та час. Третій – пред’явити паспорти та за необхідності інші документи. Четвертий – підписати відповідний договір. І п’ятий крок – з’явитися у обраний час та місце і одружитись.

    Де можна скористатися послугою «Шлюб за добу»?

    Одружитися за добу можна за адресами, зазначеними на сайті Міністерства юстиції України – www.minjust.gov.ua

    ---

    ПЕРЕТНУТИ КОРДОН МОЖЕ ПО ТУРИСТУ БЕЗВІЗ

    Так, согласно ч. 1 п. 6 Порядка продления срока пребывания и продления или сокращения срока временного пребывания иностранцев и лиц без гражданства на территории Украины, утвержденного Постановлением КМУ №150 от 15.02.2012г., срок пребывания иностранцев и лиц без гражданства на территории Украины продолжается в случае, когда они прибыли:

    1) по краткосрочной визе, а также из государств с безвизовым порядком въезда при наличии веских оснований (лечение, беременность или роды, уход за больным членом семьи, оформление наследства, подачи заявления о получении разрешения на иммиграцию или приобретения гражданства Украины, выполнения служебных обязанностей иностранным корреспондентом или представителем иностранного средства массовой информации и т.п.) и при условии представления подтверждающих документов - на период существования таких оснований, но не более 180 дней с даты последнего въезда в Украину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Міністерство юстиції України спростило укладення шлюбу під час воєнного стану. Це можна зробити протягом одного дня після заяви та дистанційно через Zoom.

    Так, на сьогодні реєстрація шлюбу може відбуватися у будь-якому органі ДРАЦСу на території, де не ведуться бойові дії. При цьому, в певних умовах шлюби можуть реєструвати не лише працівники органів ДРАЦС. Наприклад, це можуть бути й поліцейські, й військові. Зокрема, це актуально для жінок і чоловіків, які несуть службу. Для них зробили можливість одружуватись дистанційно.

    Реєстрація шлюбу - Гід онлайн Дія (diia.gov.ua)

    Шлюбний договір скласти може нотаріус та посвідчити його відразу.

    бюро перекладів робить переклад при нотаріусах , нотаріус завіряє.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Валерія!

    Для укладення інтернаціонального шлюбу достатньо виконання таких умов:

    • наречені є повнолітніми;
    • вони не перебувають в офіційному шлюбі з іншими особами;
    • немає перешкод для одруження (родинні зв’язки між нареченими).

    Наречені, незалежно від громадянства, повинні подати письмову заяву за встановленою формою до органу ДРАЦС. Це можна зробити кількома способами:

    • особисто завітати до відділу РАЦСу після попереднього запису;
    • подати заяву з нотаріально засвідченими підписами за допомогою представника з відповідною довіреністю, якщо відсутня можливість бути присутніми особисто через поважні причини.

    Громадянам України необхідно надати представникам держоргану паспорт (паспортний документ). Якщо для наречених це не перший шлюб, додатково потрібно надати документи, що підтверджують припинення дії попередніх.

    До пакету документів для іноземних громадян та апатридів мають бути включені:

    • паспортний документ/документ, що посвідчує особу без громадянства;
    • посвідка на тимчасове або постійне проживання в Україні;
    • за відсутності посвідки особа може надати інший документ для підтвердження законності перебування на території України.

    Зверніть увагу: документи іноземців або апатридів мають надаватися з перекладом на українську мову і засвідченням відповідних установ:

    • дипломатичне представництво/консульська установа в Україні;
    • посольство держави;
    • МЗС;
    • інший орган держави або нотаріус.

    Після подання заяви представники органу ДРАЦС надають нареченим основну інформацію щодо подружніх прав та обов’язків, порядку реєстрації шлюбу, права проходження медичного огляду з фіксацією відповіді. З моменту подання заяви до дати одруження має минути не менше місяця. Винятком можуть стати поважні причини, підтверджені офіційними документами.

    ОНЛАЙН ЧЕРЕЗ "ДІЮ":

    Реєстрація шлюбу - Гід онлайн Дія (diia.gov.ua)

    Де отримати

    Відділи державної реєстрації актів цивільного стану

    Дипломатичні представництва і консульські установи України

    Як замовити послугу

    Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто.

    Хто може звернутися: фізична особаДокументи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява про реєстрацію шлюбу (в умовах воєнного стану заява від військовослужбовця, поліцейського, працівника закладу охорони здоров'я про реєстрацію шлюбу без усіх інших документів може подаватися безпосередньо його командиру (керівнику)

    Документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу (якщо шлюб повторний)

    Документ, що підтверджує причину скорочення строку державної реєстрації шлюбу (у разі порушення суб'єктом звернення питання державної реєстрації шлюбу до спливу місячного строку)

    Паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця, особи без громадянства та посвідка на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України

    Рішення суду про надання права на шлюб (у разі звернення осіб віком 16-17 років)

    Документ, що підтверджує сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від слати державного мита (під час воєнного стану не подається, оскільки збір не справляється)

    Умови і випадки надання

    Для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява (форма визначається додатком 7 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні) до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором. При поданні заяви жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

    Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним.

    Державна реєстрація шлюбу проводиться після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу. За наявності поважної причини із дозволу керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану державна реєстрація шлюбу проводиться до закінчення зазначеного строку.

    Державна реєстрація шлюбу проводиться у присутності нареченої та нареченого з пред'явленням для посвідчення їх особи і віку паспортів громадянина України або паспортних документів іноземця чи документа, що посвідчує особу без громадянства. Державна реєстрація шлюбу через представника не допускається.

    На період воєнного стану шлюб можна зареєструвати в той самий день подавши відповідну заяву до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Державна реєстрація шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем, поліцейським чи працюючим в закладі охорони здоров’я може проводитися відділами державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

    У такому випадку заява військовослужбовця, поліцейського, працівника закладу охорони здоров'я про державну реєстрацію шлюбу, що одночасно є підтвердженням факту надання ним згоди на шлюб, подається безпосередньому командиру (керівнику), яким засвідчується справжність підпису на відповідній заяві та забезпечується його передання до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано особисто нареченим (нареченою) заяву про державну реєстрацію шлюбу.

    Заява про державну реєстрацію шлюбу має містити відомості про нього та про особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство. У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої) — також відомості про обране прізвище.

    Факт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом про укладання шлюбу, який складається безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця, та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

    Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

    Факт реєстрації шлюбу також може засвідчуватися актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених, та скріплюється печаткою (за наявності) цього закладу.

    При цьому акт може складатися в присутності обох чи одного з наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній, за участю двох свідків.

    Укладені акти надсилаються до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складання актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Паперові акти на руки видаються у відділі РАГСу, до якого було надіслано оригінал.

    Шлюб укладається за спрощеною системою. Проведення перевірок відомостей про наречених, за відсутності доступу до Реєстру, не застосовується.

    Результат та способи отримання результату

    Видача свідоцтва про шлюб

    Отримати результати надання послуги заявник може особисто.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України