Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 января 2023, вопрос №79575 550₴

Как продать или переписать украинское авто в Турции на другого украинца?

1. Возможно ли переписать авто украинца на другого украинца, чтобы он мог спокойно пересекать границы на этой машине?
2. Если переписать авто возможно, то можно новому владельцу приехать в Украину и продать мою машину?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.5%

    Вітаю, Анатолій.

    1. Так, це можливо шляхом вкладення договору.

    Для укладення договору купівлі-продажу автомобіля Ви можете звернутись разом з покупцем до консульства України в Туреччині. Вони вчиняють такі дії і це чітко визначено законодавством.

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИМІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    27.12.2004 № 142/5/310

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2004 р. за № 1649/10248

    Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text

    3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів

    3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

    3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

    При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

    3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

    {Підпункт 3.3.3 пункту 3.3 глави 3 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 4212/5/535 від 24.11.2021}

    3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

    3.3.5. Не допускається посвідчення договорів відчуження автомобілів, безоплатно переданих (або проданих на пільгових умовах) особам з інвалідністю відповідними органами праці та соціального захисту населення (Порядок забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 (зі змінами).

    {Підпункт 3.3.5 пункту 3.3 глави 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2521/5/279 від 23.07.2020}

    3.3.6. Договори про відчуження повітряних суден, катерів, яхт, моторних човнів посвідчуються з дотриманням вимог підпунку 3.1.7 цього Положення (Порядок ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.97 № 1069).

    2. Коли буде укладено договір купівлі-продажу, Ви вже будете тільки формальним власником. Новий власник зможе приїхати в Україну та оформити авто на себе на підставі договору купівлі-продажу.

    Але все ж для повернення в Україну я радив би формальну на той момент власнику все ж видати довіреність. Це також можливо зробити в консульстві

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    9.1%

    Доброго дня, так ви можете це зробити, для цього вам потрібно звернутися до консульства України в Туреччині і засвідчити договір куплі продажу.

    Контакти за посиланням

    https://mfa.gov.ua/embassies/turechina

    Після засвідчення договору ви повинні будете скласти довіреність на виїзд на нового власника, після того як новий власник повернеться в Україну на основі договору куплі продажу він переєструє авто в сервісному центрі МВС після чого зможе його продати.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович
    21.8%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, АНАТОЛИЙ!

    "1. Возможно ли переписать авто украинца на другого украинца, чтобы он мог спокойно пересекать границы на этой машине"?

    - ДА, ЭТО ВОЗМОЖНО ПО ДОВЕРЕННОСТИ (ГЕНЕРАЛЬНОЙ ДОВЕРЕННОСТИ), УДОСТОВЕРЕННОЙ В КОНСУЛЬСЬКОМ ОТДЕЛЕ ПОСОЛЬСТВА УКРАИНЫ В СТРАНЕ ПРЕБЫВАНИЯ, ГДЕ НУЖНО УКАЗАТЬ ПРАВО НА УПРАВЛЕНИЕ ТРАНСПОРТНЫМ СРЕДСТВОМ, ПРИ ПЕРЕСЕЧЕНИИ ГРАНИЦЫ.

    "2. Если переписать авто возможно, то можно новому владельцу приехать в Украину и продать мою машину"?

    - ДА, ЭТО ВОЗМОЖНО.

    ДЛЯ ЭТОГО В УКАЗАННОЙ ВЫШЕ ДОВЕРЕННОСТИ (ГЕНЕРАЛЬНОЙ ДОВЕРЕННОСТИ), УДОСТОВЕРЕННОЙ В КОНСУЛЬСЬКОМ ОТДЕЛЕ ПОСОЛЬСТВА УКРАИНЫ В СТРАНЕ ПРЕБЫВАНИЯ, НУЖНО ДОПОЛНИТЕЛЬНО УКАЗАТЬ ПРАВО НА РАСПОРЯЖЕНИЕ, ОТЧУЖДЕНИЕ, ПУТЕМ СОСТАВЛЕНИЯ ОТ ВАШЕГО ИМЕНИ ДОГОВОРА КУПЛИ-ПРОДАЖИ В ОТНОШЕНИИ ДАННОГО ТРАНСПОРТНОГО СРЕДСТВА.

    Відповідно до п. 7 гл. 4 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України посвідчені нотаріусами довіреності, а також передоручення за ними, припинення їх дії підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей у порядку, встановленому Положенням про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 28.12.2006 року №111/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.12.2006 р. за №1378/13252. Враховуючи те, що Порядок регулює процедуру вчинення нотаріальних дій нотаріусів України, його положення не стосується іноземних органів та посадових осіб.

    Видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    Однак треба пам'ятати про важливі нюанси:

    • Довіреності, якими Ви делегуєте права на розпорядження майном, треба обов’язково вносити до Єдиного реєстру довіреностей (ЄРД). Їх посвідчення відбувається за правилами, встановленими законодавством України, вони не потребують консульської легалізації чи проставлення апостилю та викладаються українською мовою. З іншого боку відповідно до гл.2 п. 2.2 Положення про Єдиний реєстр довіреностей такі довіреності підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей за заявою довірителя. Така заява надається Реєстратору безпосередньо довірителем. У разі неможливості подання заяви на реєстрацію довіреності безпосередньо довірителем підпис довірителя на такій заяві повинен бути засвідчений підписом та печаткою особи, яка посвідчила довіреність. Коли за вчиненням нотаріальної дії звертається представник з довіреністю, посвідченою консульською установою України, нотаріус перевіряє дійсність такої довіреності за даними Єдиного реєстру довіреностей, якщо вона вже там зареєстрована. Якщо довіреність в Єдиний реєстр не внесена, нотаріус спочатку її реєструє на підставі відповідної заяви довірителя, справжність підпису на якій засвідчено консульською установою. Після реєстрації нотаріус формує Витяг про перевірку дійсності довіреності і вчиняє нотаріальну дію.
    • Так звані “генеральні” довіреності, на жаль, часто призводять до неприємних наслідків. Наприклад, в установі можуть відмовити, оскільки в тексті немає конкретного формулювання про певну дію.
    • Перед зверненням до закордонної дипломатичної установи радимо скласти й мати з собою проєкт довіреності (у електронному вигляді) або хоча б чітко розуміти, які повноваження ви готові довірити іншій особі.

    ТАКИМ ОБРАЗОМ, ДОСТАТОЧНО ДОВЕРЕННОСТИ (ГЕНЕРАЛЬНОЙ ДОВЕРЕННОСТИ), УДОСТОВЕРЕННОЙ В КОНСУЛЬСЬКОМ ОТДЕЛЕ ПОСОЛЬСТВА УКРАИНЫ В СТРАНЕ ПРЕБЫВАНИЯ, ГДЕ НУЖНО УКАЗАТЬ ПРАВО НА УПРАВЛЕНИЕ ТРАНСПОРТНЫМ СРЕДСТВОМ, ПРИ ПЕРЕСЕЧЕНИИ ГРАНИЦЫ; НА РАСПОРЯЖЕНИЕ, ОТЧУЖДЕНИЕ, ПУТЕМ СОСТАВЛЕНИЯ ОТ ВАШЕГО ИМЕНИ ДОГОВОРА КУПЛИ-ПРОДАЖИ В ОТНОШЕНИИ ДАННОГО ТРАНСПОРТНОГО СРЕДСТВА.

    В СВОЮ ОЧЕРЕДЬ, ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО ЗАКЛЮЧИТЬ ДОГОВОР КУПЛИ-ПРОДАЖИ ТРАНСПОРТНОГО СРЕДСТВА, УДОСТОВЕРЕННОЙ В КОНСУЛЬСЬКОМ ОТДЕЛЕ ПОСОЛЬСТВА УКРАИНЫ В СТРАНЕ ПРЕБЫВАНИЯ.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    1.

    Короткий ответ на этот вопрос: нет, продать автомобиль на иностранных номерах в Турции невозможно!

    Для того, чтобы продать автомобиль, к примеру, на украинских номерах, его нужно сначала снять с учёта, потом поставить на учёт. Эти действия возможно осуществить только в стране регистрации автомобиля, т.е. в Украине. Консульство Украины не может снимать и ставить на учёт автомобили.

    Известен только один вариант возможности продажи автомобиля в Турции: генеральная доверенность.

    В идеале можно оформить генеральную доверенность в консульстве Украины. Однако, на сегодняшний день, записаться в консульство на доверенность нереально.

    Другой путь:

    1. Доверенное лицо идет в Украине в МРЕВ (сервисный центр), где берет образец доверенности, которая их устроит.
    2. На основе образца делаете у турецкого нотариуса генеральную доверенность на турецком языке в пользу нового владельца.
    3. Ставите апостиль в Турции.
    4. Делаете в Украине перевод доверенности.
    5. Заверяете перевод у нотариуса.

    Несмотря на то, что в доверенности записано и право управления ТС, и право продажи, и много других прав, всё это не работает на территории Турции!

    Поэтому, новый владелец не имеет права водить автомобиль и вывозить его из страны, пока не переоформит его в таможне.

    В соответствии с Решением Кабинета министров Турции №2009/15481 «О применении некоторых статей Закона о таможне №4458»,

    (1) Товары, на которые распространяется режим временного ввоза, не могут быть сданы в аренду, взаймы, переданы в пользование третьим лицам или проданы.

    Таким образом, автомобиль на иностранных номерах в Турции может использовать только правообладатель разрешения на временный ввоз (т.е. это единственный человек — водитель, который заезжал на этой машине в Турцию).

    2.

    ЕСЛИ ДОВЕРЕННОСТЬ С ПРАВОМ ПРОДАЖИ АВТО, ТО ДОВЕРЕННОЕ ЛИЦО СМОЖЕТ ЕГО ПРОДАТЬ В УКРАИНЕ.

    Крикун Сергій  Павлович
    16.4%

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1145-2022-%D0%...):

    "2. У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:

    1) заявники - власник транспортного засобу (його представник за нотаріально посвідченою довіреністю або за дорученням, якщо власником транспортного засобу є юридична особа) та належний користувач;

    2) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача за формою згідно з додатком 1, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, із накладенням електронного підпису заявників, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису (далі - електронний підпис), або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія), у тому числі з використанням його мобільного додатка, у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, з накладенням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія. Підпис” (“Дія ID”) або електронного підпису заявників та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія відповідно до Законів України “Про електронні довірчі послуги” та “Про електронні документи та електронний документообіг”;...

    4) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    3. Підставою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є електронна заява або заява, сформована та подана заявниками, якою визначено належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній або юридичній особі транспортного засобу в користування.

    4. Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього діючого національного посвідчення водія або діючого посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту (далі - посвідчення водія), яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії...

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка...

    6. За внесення до Реєстру відомостей про належного користувача плата не справляється...

    8. Підставами для відмови у внесенні до Реєстру відомостей про належного користувача є:..

    7) відсутність у поданих документах або Єдиному державному демографічному реєстрі відомостей про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) на території України заявників...

    9) виявлення факту відсутності в Реєстрі інформації про транспортний засіб, зазначений в електронній заяві або заяві...

    11. Інформація про адресу електронної пошти власника транспортного засобу та належного користувача зазначається в електронній заяві або заяві. Заборонено зазначати адресу електронної пошти інтернет-ресурсів (сервісів), доступ до яких заборонено у зв’язку із застосуванням санкцій відповідно до Закону України “Про санкції”.

    12. Строк, на який вносяться відомості про належного користувача, зазначається в електронній заяві або заяві та відповідає строку, зазначеному заявниками.

    13. За згодою заявників внесення відомостей до Реєстру про належного користувача може здійснюватися без зазначення строку...

    25. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив власник транспортного засобу на підставі електронної заяви, здійснюється заявниками через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із накладенням електронних підписів заявників;

    2) Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, шляхом заповнення електронної заяви в довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, із зазначенням відомостей, передбачених додатком 1, із накладенням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія. Підпис” (“Дія ID”) або електронного підпису заявників та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія...

    27. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або засобами Порталу Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, здійснюється автоматично після заповнення та підписання заявниками в порядку, визначеному пунктом 25 цього Порядку, відповідної електронної заяви, а також проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відповідних відомостей.".

    ---

    Доброї ночі, Анатолію! Мені незрозуміло, для чого продавати авто в Констульстві України в Туреченні (проводити грошові розрахунки, сплачувати податки) для того, щоб продати її в Україні. Інша справа, що для продажу власникув необхідно видати довіреність на продаж повіреному. А для перегону авто до України достатньо внести до Реєстру відомості про належного користувача, при цьому, безкоштовно.

    Адвокат Евгений Александрович

    АНАТОЛИЙ!

    Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається:

    Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.

    Нотаріальне посвідчення документів проводиться в приміщенні консульського відділу у години прийому відвідувачів. Можливість/необхідність попереднього запису на прийом необхідно уточнити на вебсторінці закордонної дипломатичної установи, де вчинятиметься нотаріальна дія.

    • Посвідчує угоди (договори, заповіти, доручення та ін.), крім договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього та підготовлених (надрукованих) відповідно до вимог закону документів, сплати консульського збору і відшкодування фактичних витрат. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Нотаріально посвідчувані угоди, а також доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

    Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем.

    Консул засвідчує доручення, заяви тощо від імені однієї або кількох осіб на ім'я однієї або двох осіб (за умови їхнього проживання за однією адресою).

    При посвідченні договорів майнового характеру до консульського відділу додатково треба подати відомості:
    • для юридичних осіб-резидентів – відомості про найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;
    • для юридичних осіб-нерезидентів – найменування, місцезнаходження та державу;
    • для громадян України – прізвище, ім’я, по батькові, адреса постійного місця проживання та ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів;
    • для іноземців та осіб без громадянства – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), громадянство, адресу місця проживання.

    Ненадання відомостей або документів на вимогу консула є підставою для відкладення, зупинення нотаріальної дії або відмови в її вчиненні.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу громадянина України, його представника або представника підприємства, установи, організації, що звернулися за вчиненням нотаріальних дій. Встановлення особи громадянина України здійснюється за паспортом. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладено у разі рішення консула України витребувати додаткові відомості чи документи або направити документи на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію.

    Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:
    • наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;
    • нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;
    • доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Нотаріально посвідчувані правочини, заяви та інші документи підписуються у присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.

    Нотаріальні дії | Міністерство закордонних справ України (mfa.gov.ua)

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    9.1%

    Доброго дня!

    Можете укласти договір купівлі-продажу ,або дарування у консульстві це швидше та консульство може нотаріально посвідчити такі правочини.

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього та підготовлених (надрукованих) відповідно до вимог закону документів, сплати консульського збору і відшкодування фактичних витрат. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Нотаріально посвідчувані угоди, а також доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.5%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анатолію!

    Цілком безпроблемно продати та переоформити авто на українських номерах в Турції в буквальному сенсі цього твердження НЕМОЖЛИВО!

    Це малоймовірно по одній простій причині - для продажу такого авто Ви і покупець авто зобов'язані виконати деякі вимоги українського законодавства, передбачені Постановою Кабінету Міністрів України про про "Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів", а саме і якщо в скороченому та спрощеному вигляді: зняти його з реєстрації у МРЕО, далі овормити з покупцем нотаріально завірений договір купівлі-продажу, а вже після того останній отримає тимчасові номери та пізніше оформить його на себе у МРЕО по місцю проживання.Всі ці кроки, звичайно можливо зробити лише в Україні!

    Втім на мою думку існує три варіанти продажу Вашого авто, але всі вони мають свої переваги та недоліки.

    ВАРІАНТ ПЕРШИЙ: продаж через генеральну довіренність

    Ви оформлюєте на покупця генеральну довіренність. Цеможна зробити або в українському консульстві, або у місцевого турецького нотаріуса. Далі покупець може робити з авто все, що завгодно, в тому числі, продати його.

    Перевага цього варіанту полягає в тому, що все відбувається з максимально можливою швидкістю без будь-яких бюрократичних затягувань!

    Недолікі такі: покупець може відмовитись від цього варіанту; всі штрафи, які надалі будуть виписуватись на це авто за порушення ПДР, будуть приходити на Ваше ім'я.

    ВАРІАНТ ДРУГИЙ: продаж авто в Україні

    В такому випадку все відбувається в України через довірену особу.

    В цьому варінанти є лише одна перевага та один недолік, але достатньо вагомі... Це забере купу часу, зусиль та грошей, проте все буде оформлено законно.

    ВАРІАНТ ТРЕТІЙ, ЧИСТО ТЕОРЕТИЧНИЙ І НЕПЕРЕВІРЕНИЙ: продаж авто в Турції:

    Ви переоформлюєте своє авто на турецькі номери та продаєте його.

    В цього варіанту є лише один недолік: я докінця не переконаний, що його реалізація можливо. Тому перш ніж таке робити, радив би проконсультуватись в турецького нотаріуса - чи буде він згідний укласти таку угоду купівлі продажу.

    Виникнуть уточнення, звертайтесь. Для того треба лише нажати кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Вдачи, Вам!

    Савченко Олександр
    14.5%

    Доброго дня!

    Вам як власнику автомобіля необхідно оформити довіренність у закордонній дипломатичній установі України або в місцевого іноземного нотаріуса (ст.38 ЗУ "Про нотаріат"). Видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення. Довіреності, видані іноземними нотаріусами, також будуть чинними, але зазвичай вони потребують апостилю чи легалізації. Апостиль проставляє виключно компетентний орган країни походження документа. Наприклад, якщо робите довіреність в турецького нотаріуса, то й апостиль треба поставити в Туреччині. Метою процедури легалізації (апостилю) є офіційне визнання за кордоном документів, виданих в Україні, а в Україні - документів, виданих за кордоном. Щоб легалізувати довіреність, засвідчену іноземним нотаріусом, потрібен також буде її переклад.

    З 14 грудня 2022 року відбулись зміни в оформленні реєстрації транспорту. Якщо раніше продавцю та покупцю треба було разом звернутись до експерта МВС, щоб підтвердити факт продажу автомобіля. Потім треба було звернутися до сервісного центру, щоб продовжити оформлення документів. Зараз же, термін дії експертного висновку продовжили до 10 днів. Це дає змогу обрати найбільш зручний час для оформлення документів.

    Нова процедура є більш зручною саме для покупців транспорту. Процедура отримання висновку від експертів перейшла до продавців. Експертиза не потрібна у випадку:

    • оформленні нового автомобіля;
    • зміни особистих даних чи місця проживання власника;
    • знятті з обліку.

    Також не треба звертатись до експертів, через встановлення газового обладнання, чи зміни комплектації авто для роботи. Висновок не потрібен при заміні чи відновленні свідоцтва про реєстрацію.

    У оформленні автомобіля можуть відмовити у випадку неповного пакета документів. Також, скасування процедури можливе, якщо ідентифікаційні номери частин та вузлів автомобіля не сходяться з тими, що вказані в документах. Якщо під час перевірки буде виявлено, що транспорт знаходиться у розшуку, у процедурі оформлення буде відмовлено.

    Відповідно до статті 173 Податкового кодексу ставка податку щодо доходу, від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна, отриманого фізичною особою протягом податкового року, становить 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%;

    Як виняток: дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом податкового року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда не підлягає оподаткуванню.

    Ставка податку щодо доходу, отриманого фізичною особою від продажу (обміну) протягом податкового року другого з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда становить 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    Ставка податку щодо доходу, отриманого фізичною особою від продажу (обміну) протягом податкового року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу становить 18 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України