Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 29 января 2023, вопрос №79626

Аліменти на дитину підрахунки

Підкажіть будьласка якщо мій колишній чоловік,на момент подання позова на аліменти працював офіційно,але зараз він працює на тому ж самому місці але вже не офіційно.То як будуть нараховуватися аліменти?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталля!

    Якщо чоловік фактично не праціює, то за такого рішення суду про стягнення аліментів він мусить сплачувати аліменти, які вираховуються із середньої зарплати по регіону.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Наталія.

    Наскільки я зрозумів, розмір аліментів визначено в частці від доходу.

    Якщо людина офіційно не працює або навмисно приховує доходи, отримує «чорну» зарплату, можливим варіантом вирішення проблеми є подача позову до суду на стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

    Сума аліментів, якщо людина не працює

    Точну тверду грошову суму аліментів, яка підлягає стягненню, якщо людина не працює, назвати може тільки суд після дослідження всіх обставин справи, представлених сторонами документів та інших матеріалів.

    Але відзначимо, що відповідно до статті 182 Сімейного кодексу України, при визначенні розміру аліментів суд повинен враховувати такі фактори:

    стан здоров'я та матеріальне становище, як дитини, так і платника аліментів;

    наявність у платника інших дітей, непрацездатних чоловіка / дружини, батьків;

    наявність майна і майнових прав, наприклад, квартири або машини, грошових коштів, виняткових прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав у платника аліментів.

    Відзначимо, що наведений список не повний, оскільки, суд може прийняти до уваги і інші суттєві обставини.

    Закон говорить, що розмір аліментів повинен бути необхідним і достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Ця норма побічно підтверджує, що батьки рівні не тільки в правах на дитину, але і в обов'язках щодо її забезпечення.

    Наведемо ще одну важливу норму - частина третя статті 182 Сімейного кодексу України говорить, що суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), та по відношенню до яких таким платником аліментів не доведене джерело походження коштів для їх оплати.

    Тобто, варто потурбуватися про те, щоб зібрати докази, що спосіб життя відповідача не відповідає заявленим доходам.

    Нагадаємо, що доказами можуть бути як документи, так і показання свідків. Більш того, можна просити суд витребувати докази, які у вас не вдалося дістати самостійно.

    Розмір аліментів з непрацюючого

    Як вже говорилося суд може присудити стягнення аліментів у частці від доходу. Бувають ситуації, що під час судового розгляду у відповідача був дохід і робота, але після винесення судового рішення навмисно чи ні, платник аліментів став безробітним. Виникає логічне запитання, з якої суми будуть обчислюватися аліменти, якщо такої суми немає.

    Якщо платник влаштувався на роботу, то нова заробітна плата і стане вихідною точкою. Якщо ні і, якщо відповідач, не став на облік біржі зайнятості, то аліменти будуть нараховуватися, виходячи із середньої заробітної плати за місцем прописки.

    Під «цією місцевістю» ховається цілком зрозуміле місце виконання судового рішення, яким найчастіше виступає місце проживання або місце роботи платника аліментів, а також місцезнаходження майна боржника в аліментних відносинах. Середня заробітна плата визначається територіальними органами Державного комітету статистики України. Вищевказані органи надають дані щодо розміру середньої заробітної плати для конкретної місцевості на вимогу державного виконавця. Останній керується отриманими даними при визначенні того, яка сума аліментів з непрацюючого підлягає оплаті з урахуванням заборгованості.

    Джерело: https://ivanivska.gromada.org.ua/styagnennya-alime...

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, аліменти будуть нараховувати за середньою заробітною платою регіону за місцем реєстрації чоловіка. інформацію про середню заробітну плату можу дізнатися в органах статистики України.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України