Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 лютого 2023, питання №79822

Чи можу подати на аліменти перебуваючи у шлюбі?

Чоловік знаходиться в Україні, працює, а ми у Польщі і допомагати відмовляється. Хочу подати на аліменти, але не знаю, чи можливо це зробити знаходячись в шлюбі. А якщо можливо, то як?

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тетяна!

    Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Перелік необхідних документів

    • позовна заява (форма та зміст повинні відповідати ст. 175 ЦПК);
    • копія паспорта позивача;
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • копія свідоцтва про народження спільних дітей.

    При подачі заяви на аліменти потрібно враховувати, що судом може бути нарахована лише певна відсоткова частина від офіційного доходу одного з подружжя, або аліменти у твердій грошовій сумі.

    Існують певні чинники, які впливають на розмір аліментних виплат. Наприклад, стан здоров’я дитини, стан здоров’я одного з подружжя, рівень доходів, наявність інших дітей у того з подружжя , який виконує аліментні зобов’язання.

    Тому, якщо офіційний дохід відрізняється від неофіційного, а так само при нерегулярному доході або відсутності офіційного працевлаштування, краще вимагати виплату аліментів у твердій грошовій сумі. Для цього можуть знадобитися документи, що підтверджують, що фактичний заробіток перевищує суму, зазначену в довідці про доходи. Наприклад, документи, які свідчать про придбання дорогих речей, укладанні прибуткових угод.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Тетяно!

    При відсутності суперечок подружжя може самостійно скласти договір і обумовити в ньому потрібні суми. Але, щоб договір мав юридичну силу, він повинен бути офіційно завірений у нотаріуса.

    Якщо чоловік або дружина не бажають утримувати своїх неповнолітніх дітей, то стягнення аліментів відбувається в судовому порядку, при цьому абсолютно не важливо, перебувають батьки в шлюбі чи ні. Відповідно до законодавства є можливість вимагати матеріальну допомогу на додаткові витрати, пов'язані, наприклад, з лікуванням дитини або її навчанням.

    Слід пам'ятати, що відповідно до ст.ст. 84, 86, 90 Сімейного кодексу України чоловік і дружина зобов'язані утримувати і один одного, а не тільки своїх дітей. У разі незгоди одного з подружжя матеріально підтримувати іншого виплати аліментів відбуваються в судовому порядку.

    Право на отримання аліментів мають:

     дружина в період вагітності і протягом 3-х років після народження

    дитини;

     непрацездатний чоловік / дружина;

     чоловік / дружина, що доглядає за дитиною - інвалідом.

    Подача позовної заяви до суду на отримання аліментів без розлучення відбувається за тим же принципом, як і подача заяви на аліменти після розірвання шлюбу.

    Всього доброго

    Гордієнко Юрій Петрович
    Гордієнко Юрій Петрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Доброго дня, Тетяна!

    Ви маєте право подати на аліменти, перебуваючи у шлюбі. Для цього треба подати до суду Заяву про стягнення аліментів... Можу допомогти у цьому...

    Для отримання більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися" поряд з моїм фото...

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте на це право. Можу допогти вирішити ваше питання

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна рік тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Добрый день. конечно вы можете подать заявление о взыскании алиментов. Не важно находитесь вы в браке или в разводе, родители обязаны содержать детей не зависимо от их отношений. Можете подать исковое заявление, но лучше подать заявление о выдаче приказа о взыскании алиментов, такая процедура намного быстрее. Только нужны доказательства что дети проживают с вами.

    Нужна помощь, обращайтесь.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна рік тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Документы подаются вместе с исковым заявлением, либо через электронный суд либо этим всем занимается адвокат.

    Тетяна Клієнт рік тому

    А сколько стоят Ваши услуги, если возьмёте ето дело и доведете до конца? Мне нужно знать на что розчитовать

    Тетяна Клієнт рік тому

    Я не могу с Вами связаться. Можно мне Ваш номер телефона? По возможности наберу

    Тетяна Клієнт рік тому

    Вообще я из Харькова, но на данный момент нахожусь в Польше. Номер указала польский. Можете не дозвониться

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна рік тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Татьяна я получила вашу заявку сейчас попробую написать на вайбер. Если не получится напишу на вашу почту, которую вы указали.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України