Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 04 февраля 2023, вопрос №80085

Сдача в аренду земли ОСГ

1. Можно ли сдать в аренду фермеру землю ОСГ? Я владелец участка земли ОСГ, назначение "пасовище". Хотел сдать землю фермеру в аренду, но тот отказался, так как по его словам земля должна быть назначения "рилля".
2. Могу ли я сам выращивать на земле ОСГ сельхозкультуры, разводить живность, садить многолетние насаждения, если назначение земли "паcовище"?

Ответы юристов (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні не можете.

    Вам треба змінити цільове призначення.

    Ознайомтесь за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%97%D0%B...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Постановою Кабінету Міністрів України № 1051 від 17.10.2012 року, а конкретніше додатком четвертим, визначено Перелік угідь згідно з Класифікацією видів земельних угідь (КВЗУ) і в якому зазначені групи (види) угідь, що є в Україні.

    Група Рілля включає сільськогосподарські угіддя, які систематично обробляються і використовуються під посіви сільськогосподарських культур, включаючи посіви багаторічних трав, а також чисті пари (ГОСТ 26640-85) та парники, оранжереї і теплиці, а конкретно підгрупи: рілля, перелоги, парники, оранжереї, теплиці.

    До ділянок ріллі не належать сіножаті і пасовища, що розорані з метою їх докорінного поліпшення і використовуються постійно під трав'яними кормовими культурами для сінокосіння та випасання худоби, а також міжряддя садів, які використовуються під посіви.

    Наведене означає, що розорювати сіножаті можна, але не для посіву сільгоспкультур, а виключно задля поліпшення якостей трав’яних кормових культур. Тож вирощування сільгосппродукції на пасовищах та сіножатях суперечитиме виду цих угідь.

    Тож земельні ділянки з цільовим призначенням «Для сінокосіння і випасання худоби» не можна використовувати як ріллю для вирощування сільгосппродукції, оскільки така діяльність здійснюється на сільгоспземлях з іншим цільовим призначенням.

    Вам треба змінити цільове призначення земельної делянки.

    Загальний алгоритм цього процесу виглядає так:

    1. Розробка проекту землеустрою.
    2. Затвердження проекту землеустрою.
    3. Внесення змін до Державного земельного кадастру (ДЗК)/Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стосовно відомостей про цільове призначення земельної ділянки

    Якщо консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України