Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 06 февраля 2023, вопрос №80166 250₴

Відвезти і залишити дитину в Польші з бабусею на 2 тижні

Добрий день. Необхідно матері з дитиною виїхати в Польшу, залишити дитину на 2 тижні з бабусею там, а потім забрати її назад. Цікавить які документи необхідні для цього, окрім дозволу батька про виїзд закордон? чи можуть виникнути проблеми при поверненні назад в Україну без дитини? Чи потрібно оформлювати якийсь статус для бубусі на час коли вона буде з дитиною? Дякую.

Ответы юристов (7)

    Гуща Юрій Миколайович
    20%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виїзд дитини (до 16 років) в супроводі батьків та інших осіб у воєнний час

    fb_35.jpg

    На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:

    Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДІТЬМИ

    1. Якщо дитина досягла 16 років, то вона перетинає кордон за правилами дорослої людини. Їй непотрібні ні дозволи, ні супроводи. Вона може виїхати з України самостійно. Це правило діє як під час воєнного стану, так і в звичайний період.

    2. Під час воєнного стану дитина до 16 років може перетнути державний кордон на виїзд з України без паспорту для виїзду за кордон. Але при наявності свідоцтва про народження.

    3. Під час воєнного стану не діє правило, за яким, якщо дитина виїжджає у супроводі одного з батьків, то інший має надати нотаріальну згоду на це. Один з батьків може самостійно без згоди іншого вивезти дитину.

    4. Дитину без такого нотаріального дозволу крім одного з батьків можуть вивезти: баба, дід, повнолітні брат або сестра, мачуха, вітчим. У цьому випадку необхідно мати з собою документи, які підтверджують родинні зв’язки.

    5. Інші особи також можуть вивезти неповнолітнього за наявності письмової заяви одного з батьків, завіреною органом опіки та піклування.

    ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ, ЯКЩО ДИТИНУ СУПРОВОДЖУЄ РОДИЧ, ОПІКУН ЧИ УПОВНОВАЖЕНИЙ ОДНИМ ІЗ БАТЬКІВ

    Достатньо пред’явити документи, що підтверджують родинний зв’язок. Якщо це рідний дідусь чи бабуся, вони мають взяти свідоцтво про народження своєї дитини (батька або матері дитини) та свідоцтво про народження онука чи онуки.

    Уповноважений однин з батьків має пред’явити письмову заяву, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Або документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Михайло!

    Цікавить які документи необхідні для цього, окрім дозволу батька про виїзд закордон? - ДОЗВОЛУ БАТЬКА ДИТИНИ НА ВИЇЗД ДИТИНИ З МАТІР'Ю НЕ ПОТРІБНО. ТАКІ ПРАВИЛА ДІЮТЬ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ.

    чи можуть виникнути проблеми при поверненні назад в Україну без дитини? - НІЧОГО СТРАШНОГО НЕ ТРАПИТЬСЯ.

    Чи потрібно оформлювати якийсь статус для бубусі на час коли вона буде з дитиною? - БАЖАНО, АБИ ВИ ОФОРМИЛИ В ТАМТЕШНЬОГО НОТАРІУСА ДОВІРЕНІСТЬ НА БАБУСЮ ПРО УПОВНОВАЖЕННЯ ОСТАННЬОЇ ВИХОВУТИ ДИТИНУ НА ЧАС ВАШОЇ ВІДСУТНОСТІ В ПОЛЬЩІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Михайле!

    Дозволу батька на виїзд матері з дитиною не потрібно!

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ станом на 2.02.23 року:

    "На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону."

    Матір без проблем може повернутись в Україну без дитини, але я би радив про всяк випадок оформити угоду між матір'ю та бабусею про право на тимчасове виховання дитини. Аби не було проблем у бабусі, поки дитина є з нею за кордоном. Таку угоду можна оформити в українському консульстві. Так само матір може оформити в Україні нотаріально завірену довіренність на тимчасове виховання дитини бабусею за кордоном.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Михайле!

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»

    “2-3. Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону

    .Для перетину кордону необхідно мати:

    1) Закордонні паспорти для дорослих;

    2) Свідоцтво про народження дитини;

    3) Бажано оформити нотаріально довіреність для бабусі представляти інтереси дитини. (Відповідна довіреність є допоміжним інструментом для забезпечення якнайкращих інтересів дитини, що передбачає додаткову участь у вихованні дитини, зі збереженням пріоритетного права батьків на особисте виховання дитини. Варто зазначити, що така довіреність жодним чином не позбавляє батьків та їхніх прав та обов'язків щодо дитини і не впливає на обсяг таких прав і обов’язків!)

    При поверненні матері без дитини проблем не виникне!

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!
    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    ❗️В період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки, безнотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    "Стаття 257. Права баби та діда, прабаби та прадіда на виховання внуків, правнуків

    1. Баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

    2. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків.

    Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

    Стаття 258. Права баби і діда щодо захисту внуків

    1. Баба і дід мають право на самозахист внуків.

    2. Баба і дід мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних внуків до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.".

    ---

    Доброго дня, Михайле! По-перше, автором питання є Ви, а питання по суті надається від імені матері дитини. Бабуся має пряме законне право на спілкування та участь у вихованні онучки (онука) без будь-яких додаткових повноважень (довіреності), перебувати у Польщі та повертатись до України разом з дитиною. Разом з тим необхіно мати, як вбачається, свідоцтво про народження дитини та свідоцтво про народження матері дитини (на підтвердження спорідненості).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    Цікавить які документи необхідні для цього, окрім дозволу батька про виїзд закордон?

    Дозвіл батька на перетин кордону не потрібен, щодо документів, то діти, які не досягли 16-річного віку, перетинають кордон в супроводі:

    • одного з батьків — на підставі свідоцтва про народження дитини (без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків);
    • інших родичів (це можуть бути баба, дід, повнолітні брат чи сестра, мачуха або вітчим) — на підставі свідоцтва про народження дитини та документа, який підтверджує наявність родинних зв’язків (без нотаріально посвідченої згоди);
    • інших осіб, які не є родичами дитини, — на підставі письмової заяви одного з батьків, завіреної органом опіки та піклування, та за наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону.

    чи можуть виникнути проблеми при поверненні назад в Україну без дитини?

    Ні Ви просто по своєму закордоному пасарту перетнете видете в Україну.

    Чи потрібно оформлювати якийсь статус для бубусі на час коли вона буде з дитиною? Бажано оформити у нотаріуса довіреність, так буде надійніше, для можливості бабусі реалізувати права дитини.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України