Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 09 февраля 2023, вопрос №80392 150₴

Можно ли избежать суда за кредит, если плачу проценты меньше, чем требует банк?

Здравствуйте.
Есть кредит, который платился, с начала войны перестали платить. Но возобновили оплату уже как 3 месяца, правда не в полном объеме, половину от должной суммы процентов пока есть только возможность платить.
Звонят, удорожают подачей в суд. Нсть ли у меня какие-то права продолжать платить столько, сколько посильно? Либо это неминуемо суд?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю.

    Поки Ви будете хоча б якось сплачувати кредит, не буде ніякого звернення до суду. Інша справа - закінчення строку дії договору і наявність заборгованості по кредиту.

    Ви взагалі можете застосувати у даному випадку форс-мажор, якщо позбавлені можливості сплачувати. Форс-мажор не звільняє від обов’язку погашати кредит, а лише ВІДТЕРМІНОВУЄ ОБОВ’ЯЗОК ПОГАШЕННЯ КРЕДИТУ до закінчення дії форс-мажору (воєнного стану).Форс-мажор (воєнний стан в Україні).

    Про кредитні канікули потрібно домовитися безпосередньо з банком. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів аби продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто надалі сплачувати.

    Успіхів.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня! На жаль, воєнний стан не звільняє від обов'язків щодо сплати кредиту. Відсотки за користування кредитними коштами продовжують нараховуватися і після 24 лютого.

    Тож зазвичай банки мають повне право вимагати повернення наданих ними коштів і активно користуються цією можливістю на практиці. Якщо не зважати на такі повідомлення, незалежно від того чи сплачуєте ви кредит частково, чи не сплачуєте зовсім, справа всеж таки може дійти до суду, а відповідно – і до виконавчого провадження, арешту рахунків та іншого майна та обмеження права виїзду за кордон.

    Ви повинні розуміти, що у період дії воєнного стану та у 30-денний строк після дня його закінчення:

    • громадяни звільняються від обов’язку сплачувати неустойку (штраф, пеню) та інші штрафні платежі, передбачені кредитним договором;
    • фінансовим установам заборонено збільшувати процентну ставку за користування кредитом у разі прострочення внесення платежів (крім випадків, коли зміна процентної ставки встановлена кредитним договором).

    Єдине, що вам можу порекомендувати - зверніться до банку для проведення реструктуризації боргу. Скоріш за всього це дасть вам можливість отримати більш зручні умови повернення кредитних коштів, наприклад, зменшити відсотки чи відстрочити платежі на певний час. Рішення про реструктуризацію приймає рішення банк самостійно та індівідуально щодо кожного клієнта.

    Також можуть арештувати кошти на рахунку під час воєнного стану. Не можна відкривати виконавчих проваджень та арештовувати банківські рахунки боржника лише на тимчасово окупованих територіях. (Ізмаїл не відноситься до таких міст)

    Арешту не підлягають банківські рахунки з "особливим" статусом: пенсійні, соціальні, зарплатні, стипендіальні тощо, а також окремі види допомог, зокрема:

    • вихідна допомога, що виплачується у разі звільнення працівника;
    • компенсація працівнику витрат у зв’язку з переведенням, направленням на роботу до іншої місцевості чи службовим відрядженням;
    • польове забезпечення, надбавки до заробітної плати, інші кошти, що виплачують замість добових і квартирних;
    • матеріальна допомога особам, які втратили право на допомогу по безробіттю;
    • допомога сім'ям із дітьми;
    • допомога на лікування та поховання тощо.

    Богданов Микита
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Добрый день.У вас несколько вариантов:1. Договорить с банком и составить график погашения, который вас утроит.2. Платить сколько сможете или не платить. Но в этом случаи проценты увеличиваются и в суд они могут обратиться или продать ваш долг. Далее, если подадут в суд, можно готовить возражения и уже уменьшать сумму долга, если есть основания. Или в судебном порядке сделать оплату долга частями.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    Введення воєнного стану є форс-мажорною обставиною, про що Торгово-промислова палата України оприлюднила відповідного листа від 28.02.2022 року.

    Однак, для того щоб скористатись форс-мажорною обставиною з метою відстрочення сплати кредиту потрібно не мати можливості сплачувати його у період війни та попередньо повідомити про це банк чи іншого кредитора. У такому випадку боржник може розраховувати на ненарахування штрафних санкцій або уникнути іншої відповідальності, передбаченої у результаті прострочення внесення кредитних платежів у зв'язку з настанням форс-мажорної обставини.

    Кілька місяців тому назад Верховною Радою України прийнято Закон, який абсолютно спростив звільнення від відповідальності боржників за прострочення сплати кредитних платежів. Мова йде про Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану", який набрав чинності 17.03.2022 року.

    Основні нововведення, які вносяться вказаним Законом стосовно кредитних правовідносин, полягають у наступному.

    Так, у період дії в Україні воєнного (а також надзвичайного) стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування:

    - боржник звільняється від нарахування пені, штрафів, інфляційного збільшення та 3% річних у зв'язку з прострочення сплати кредитних платежів (штрафні та інші санкції, нараховані включно з 24.02.2022 року підлягають списанню кредитодавцем), а якщо прострочення здійснено боржником за споживчим кредитом – то також і іншої відповідальності;

    - щодо іпотечного майна зупиняється можливість реалізації права іпотекодержателя на: набуття права власності на предмет іпотеки (ст. 37 ЗУ "Про іпотеку); продаж предмета іпотеки(ст. 38 ЗУ "Про іпотеку); виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти (ст. 40 ЗУ "Про іпотеку); реалізацію предмета іпотеки на електронних торгах (ст. 41, 47 ЗУ "Про іпотеку) (наведені нововведення щодо іпотечного майна не поширюються на нерухоме майно, передане в іпотеку після 17.03.2022 року, а також якщо за іпотечним договором, до якого після 17.03.2022 року за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій).

    На період воєнного (надзвичайного) стану також продовжено перебіг загальної та спеціальної позовної давності, а також строку поруки.

    Разом з тим, слід мати на увазі, що вищевказаний Закон позбавляє боржника відповідальності за несплату кредиту в описані строки, однак не звільняє його від сплати процентів та інших наслідків, які можуть бути передбачені кредитними договорами, зокрема від можливості вимагання кредитором дострокового розірвання договору та повернення всієї суми кредиту та процентів за прострочення виконання вказаних зобов’язань в обумовлений кредитним договором строк.

    При цьому своєю Постановою від 25.02.2022 року № 23 Національний банк України (надалі також – НБУ) затвердив Правила роботи банків у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану, якими окрім іншого запроваджено так звані «кредитні канікули».

    Як роз’яснено НБУ банкам дозволено не враховувати несплату за кредитами як прострочення протягом дії воєнного часу та 30 днів після цього, якщо несплата пов’язана із російською агресією.

    Водночас зауважено, що про умови кредитних канікул потрібно домовитися безпосередньо з відповідним банком і така домовленість є добровільною.

    Наразі ряд банків вже давно оприлюднили умови запропонованих ними кредитних канікул, з якими можна ознайомитись на сайтах відповідних банків.

    Ризику звернення банку із позовов в суд не буде, поки Ви платите хоч якісь коши. Банк зацікавлений в отриманні живих грошей, а на в стягненні мертвих баргів!

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля Вашого фото!

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%

    Добрый день Татьяна.

    Банк в любом случае может обращаться в суд.

    Это ему закон не запрещает.

    Но банк не может начислять штрафы и пени за прострочку. Даже если это предусмотрено договором, то суд их не взыщет поскольку на время военного положения это запрещено. Что касается основной задолженности и процентов, то Вам придется их погашать в любом случае, но Вы можете попытаться в суде заявить о наличии форс-мажорных обстоятельств и при наличии доказательств, что война повлияла на ваши возможности погашать кредит (например потеряли заработок и прочее) просить суд взыскать задолженность и отсрочить выполнение решения суда до окончания военного положения.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня.

    на час военного стану і 30 днів після завершення чи скасування штрафи і пені не мають нараховувати, розпочніть листування з кредитором , потім письмова скарга до НБУ , ПОТІМ У СУДІ СПИСУВАТИ ПРОЦЕНТИ І ПЕНІ.

    У Вас є 3 шляхи:

    1. домовленності про відтермінування виплат по кредитах (НБУ дає таку можливість своєю постановою №23 від 25.02.22р.);

    2. Скористатися рішенням промислової палати про форс-мажорні обставини згідно з Указом Президента №64/2022 Про воєнний стан в Україні , який продовжено до 20.05.23 , аргументуйте у листах до банків так:

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    • Визнати себе банкрутом за процедурою передбаченою законодавством

    Скарга до НБУ онлайн https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizen...

    В жодному разі не робіть проплат, якщо вже вийшли на значну прострочку і не можете погасити відразу весь борг з процентами. Такою оплатою Ви не тільки не погасите борг навіть частково, а ще й збільшите строк дії договору , а значить і строк нарахування Вам процентів!

    Нехай подають до суду і вирішують питання боргу там.

    Уразі погроз змініть телефон , а родичі нехай звернуться до поліції про погрози та вимагання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня, суд у вашому випадку це не також і погано на багато гірше постійні погрози, якщо би це був нормальний банк то вони би давно так і зробили, а бо надали вам реструктуризацію боргу або кредитні канікули. Під час військового стану діє форс можорна обставина яка звільняє від відповідальності за не своє часну оплату. Тому платіть по тихеньку ось і все, не треба боятися суду, тут нічого страшного не має. І на мою думку на рахунок суду це всього навсього психологічний тиск. Якщо це МФО а не банк, то вони від вас все одно не відстануть, краще на них подати до суду.

    Хотілось би індивідуально поспілкуватися з вами.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України