Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 13 февраля 2023, вопрос №80562 150₴

Які потрібно документи для крафтовеого виробництва джемів?

Добрий день. Цікавить які потрібно оформити документи для крафтового виробництва джемів, соків плодово-ягідних?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Максиме!

    Якоїсь спеціальної ліцензії в цьому випадку не потрібно.

    Ваш КВЕД-2010: Клас 10.32

    Виробництво фруктових і овочевих соків

    Цей клас включає:

    • виробництво фруктових і овочевих соків, натуральних, купажованих

    Цей клас також включає:

    • виробництво концентратів зі свіжих фруктів і овочів

    Крім того Вам треба оформити підприємницьку діяльнсть. Це може бути ФОП 2 чи 3 групи на єдиному податку, завдяки чому Ви будете платити 5 або 3 проценти з доходу.

    Але я радив би тут все ж таки подумати. Оскільки у Вас будуть витрати, то можливо буде краще оформити загальну систему оподаткування.

    Зареєструвати ФОП можна дуже легко через застосунок Дія. Через той же самий інструмент інформація щодо Вашого ФОПу потрапить доя податкової. Вам лише залишиться отримати звідти витяг з Реєстру платників єдиного податку.

    Було б добре, якщо би ми змогли поговорити про це у приватному форматі. Проаналізувавши Вашу ситуацію більш детально, я міг надати, відповідно, і більш корисну інформацію.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Максиме.

    Для здійснення господарської діяльності Вам необхідно зареєструватися як фізична особа-підприємець або створити юридичну особу, наприклад товариство з обмеженою відповідальністю (найпоширеніше з юр. осіб).

    Ліцензуванню таке виробництво не підлягає проте відповідно до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" https://ips.ligazakon.net/document/view/z970771?an... виробничі потужності треба зареєструвати.

    Так, відповідно до статті 25 вказаного закону

    3. Не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності оператор ринку зобов'язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, в якій зазначаються найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцезнаходження або прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адреса, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб'єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб'єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва).

    4. Заява про державну реєстрацію потужності засвідчується підписом оператора ринку або уповноваженої ним особи та реєструється територіальним органом компетентного органу в день її надходження.

    5. Підставою для відмови у державній реєстрації потужності є невідповідність заяви встановленій формі, надання в ній неповної інформації або наявність раніше прийнятого рішення про державну реєстрацію цієї потужності. Відмова у державній реєстрації потужностей з інших підстав не дозволяється. У рішенні про відмову в державній реєстрації потужності обов'язково зазначаються підстава для відмови та фактичні обставини, що підтверджують наявність такої підстави.

    6. Рішення про державну реєстрацію потужності або про відмову у такій реєстрації приймається протягом 10 календарних днів після отримання відповідної заяви оператора ринку. Копія рішення про державну реєстрацію потужності або про відмову у такій реєстрації надається (надсилається) оператору ринку протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

    7. Оператор ринку має право розпочати експлуатацію потужності за принципом мовчазної згоди, якщо протягом 15 робочих днів після подання ним заяви про державну реєстрацію потужності територіальний орган компетентного органу не прийняв рішення про відмову у державній реєстрації потужності або не надав копії такого рішення оператору ринку.

    Оператор ринку - це зокрема виробник.

    Компетентим органом є управління (відділ) Держпродспоживнагляду України.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Перше, з чим ви зіткнетесь – це реєстрація ФОП. Обрання групи ФОП залежить від того, який річний дохід у Вас буде, чи будуть наймані працівники, хто виступатиме покупцем Ваших товарів, який код економічної діяльності відповідає Вашій діяльності.

    НА ФОП 2 групі передбачено виробництво продукції, КВЕД 10.82 передбачає:

    «

    10.82

    Виробництво какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів

    Цей клас включає:

    • виробництво какао-порошку, какао-масла, какао-жиру, какао-пасти
    • виробництво шоколаду та шоколадних кондитерських виробів
    • виробництво цукрових кондитерських виробів: карамелі, нуги, помадки, білого шоколаду
    • виробництво жувальної гумки
    • виробництво глазурованих, зацукрованих фруктів, плодів, горіхів, шкірки плодів та інших частин рослин
    • виробництво драже і пастилок

    Цей клас також включає:

    • виробництво халви

    Цей клас не включає:

    • виробництво цукрової сахарози, див.

    10.81

    «

    Так, ДФСУ у

    листі від 14.09.2017 р. №1964/Б/99-99-13-01-02-14/IПК нагадала, що до платників єдиного податку 2-ї групи згідно з

    пп. 2 п. 291.4 ПКУ належать фізособи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року вони відповідають сукупності таких критеріїв:

    • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
    • обсяг доходу не перевищує 5 587 800 грн

    ФОП 2 групи не може співпрацювати з юридичними особами, а лише з фізичними особами. Тобто, ми враховуємо, що ви будете виробляти продукцію не оптово та поставка до магазинів оптом не передбачена цією групою ФОП та КВЕД. Для виробництва та реалізаціїї продукції до магазинів необхідно реєструвати 3 групу ФОП та КВЕД «46.36 Оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами».

    Далі, система оподаткування. Є дві системи- спрощена та загальна. Різниця в тому, що на загальній системі ви сплачуєте -- ПДФО — 18% та військовий збір — 1,5% від прибутку, який вираховується шляхом зменшення суми доходу на суму витрат. Для цього ФОП веде книгу обліку доходів та витрат, яку реєструє у податковій за місцем своєї реєстрації.

    Найчастіше ФОП 2 група обирають спрощену систему оподаткування, яка передбачає максимальну сплату -єдиного податку ФОП 2 група — 20% від мінімальної заробітної плати (.), але мінімальну ставку єдиного податку для першої та другої груп встановлюють місцеві ради. І для окремих видів діяльності (або в окремих населених пунктах) вона може бути менше максимального рівня і дуже часто вона менше максимального рівня. Вам потрібно зайти на сайт Вашої міської ради та дізнатись, яку ставку єдиного податку для ФОП 2 групи встановила саме міська рада Вашого міста. Як приклад, в Одесі для другої групи платників єдиного податку місцева рада встановила 10 % розміру мінімальної заробітної плати на усі види діяльності, які дозволені для другої групи платників єдиного податку (417 грн). На жаль, мені невідомо з якого Ви міста, щоб дізнатись цю інформацію для Вас.

    Обрати спрощену або загальну систему оподаткування є Вашим вибором і приймати рішення потрібно після того, як ви дізнаєтесь , яка ставка єдиного податку для 2 групи встановлена у Вашому регіоні.

    Вважаю за необхідне зазначити, що заяву на набуття статусу платника єдиного податку необхідно подавати до податкової протягом 10 днів з моменту реєстрації ФОП.

    Також враховуйте обовязкову сплату ЄСВ за себе, який в місяць становить 22 % від мінімальної заробітної плати.

    Щодо сертифікації продукції.

    Повідомляю Вам, відповідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів №1602-18 від22.07.2014 року (надалі закон) та Наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації» від 06.05.2015р. №451 скасовані: 1. державна ветеринарно-санітарна експертиза; 2. санітарно-епідеміологічний с ертифікат (гігієнічний та карантинний сертифікат) на харчові продукти та напої; 3. Державна санітарно-епідеміологічна експертиза щодо безпечності харчових продуктів; безпечності харчових продуктів;4. сертифікація продукції; 5. декларації виробників про відповідність харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів та інших процедур відповідно до Закону.

    Тому з 20.09.2015 року виробники харчови хародуктів та напоїв припинили отримання документів дозвільного характеру та проходження дозвільних процедур на обов’язкову сертифікацію харчовихпродуктів. У зв’язку з вищевказаним надання сертифікатів якості продукції здебільшого неможливе. Чинні сертифікати діють до дати закінчення строку дії без поновлення, продовження строку дії та/або отримання нових сертифікатів.

    Також відповідно до частини другої статті 32 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» вказує, що сертифікація харчових продуктів необов’язкова.

    Окрім вищезазначеного, раджу Вам оформити медичну книжку на себе як на ФОП. Згідно постанови КМУ від 23.05.2001 р № 559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» продавці готової до вживання харчової продукції власного виробництва зобов’язані мати особисту медичну книжку та проходити обов’язковий медичний огляд, здавати дослідження на туберкульоз, на наявність збудників кишечної інфекції та патогенний стафілокок.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    100%

    Добрый день!

    Вам нужно:

    1. Зарегистрировать ФОП и выбрать КВЭД 47.91, 47.99, 10.84.
    2. Избрать упрощенную систему налогообложения: 2 группа плательщика единого налога.
    3. Открыть счет в банке.
    4. Оформить медицинскую книжку о прохождении медицинского осмотра.
    5. Смешивать специи можно и дома.
    6. Зарегистрироваться в Госпродпотребслужбе согласно Порядка проведения государственной регистрации мощностей, ведения государственного реестра мощностей операторов рынка и предоставления информации из него заинтересованным субъектам.
    7. Сертификат качества специй от поставщиков иметь у себя нужно обязательно.
    8. РРО при безналичном расчете использовать не нужно.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України