Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 24 февраля 2023, вопрос №81221

Іспити для отримання громадянства

Вітаю. Я народилася і живу у придністров'ї, місто Бендери, не маю жодного громадянства. Мій дідусь народився в Україні, я дізналася, що маю право отримати українське громадянство як етнічна українка або за територіальним походженням. Для отримання громадянства чи потрібно мені складати іспити на знання української мови, історії та законів України?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    Умовами прийняття до громадянства України є:

    1) визнання і дотримання Конституції України та законів України;

    2) подання зобов’язання припинити іноземне громадянство.

    Іноземці, які подали зобов’язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це (виданий уповноваженим органом) до ДМС протягом двох років з моменту прийняття їх до громадянства України. Іноземці, які перебувають у громадянстві (підданстві) кількох держав, подають зобов’язання припинити громадянство (підданство) цих держав.

    Подання зобов’язання припинити іноземне громадянство не вимагається:

    від іноземців, які є громадянами (підданими) держав, законодавство яких передбачає автоматичне припинення особами громадянства (підданства) цих держав одночасно з набуттям громадянства іншої держави. Такі норми, наприклад, діють в Норвегії, Австрії, Японії, Китаї, Індії, Індонезії;

    якщо міжнародні договори України з іншими державами, громадянами яких є іноземці, передбачають припинення особами громадянства цих держав одночасно з набуттям громадянства України. Як приклад, «Договір між Україною та Грузією про запобігання виникненню випадків подвійного громадянства та усунення вже існуючого подвійного громадянства».

    3) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років (таким документом може бути посвідка на постійне проживання в Україні).

    Безперервне проживання на території України – це проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік – 180 днів. Не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України.

    Ця умова не поширюється на іноземців, які перебувають у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, і на іноземців чи осіб без громадянства, які перебували з громадянином України понад 2 роки у шлюбі, що припинився внаслідок його смерті.

    4) отримання дозволу на імміграцію.

    5) володіння українською мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування. Ця умова не поширюється на осіб, які мають певні фізичні вади (сліпі, глухі, німі).

    6) документ про наявність законних джерел існування протягом останніх 6 місяців на момент подання заяви про прийняття до громадянства України.

    Таким документом є виписка з банківського рахунка іноземця. При цьому сума коштів на банківському рахунку повинна бути не менше ніж 12 прожиткових мінімумів в Україні, встановлених на момент подання заяви про прийняття до громадянства України.

    До громадянства України не приймається особа, яка:

    1) вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид;

    2) засуджена в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (до погашення або зняття судимості) з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави;

    3) вчинила на території іншої держави діяння, яке визнано законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином

    Виникнуть додаткові питання, звертайтесь до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України