Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 25 февраля 2023, вопрос №81263

Чи можливо громадянину Грузії отримати громадянство України, якщо він візьме шлюб з громадянкою України в Україні

Чи можливо громадянину Грузії отримати громадянство України, якщо він візьме шлюб з громадянкою України в Україні

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марина!

    Перебуваючи у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, іноземець має право або отримати посвідку на постійне місце проживання в Україні при цьому зберігши громадянство своєї країни, й користуватись перевагами громадянства країни не резидента, або подати документи на отримання громадянства України. При отриманні посвідки на постійне місце проживання в Україні, іноземець фактично користується всіма правами громадянина України за виключенням деяких обмежень щодо займання певних державних посад. У випадку з отримання громадянства України іноземець має право отримати біометричний паспорт і безперешкодно перетинати кордон з країнами Європейського союзу.

    Якщо ж іноземець все ж таки вирішив отримати громадянство України, йому необхідно подати до територіального органу Державної міграційної служби (по своєму місцю проживання) такі документи:

    – Заяву про прийняття до громадянства України (в двох примірниках);

    – Три фотокартки (розміром 35*45 мм);

    – Декларацію про відсутність іноземного громадянства;

    – Копію документа про дозвіл на імміграцію в Україну;

    – Документ про наявність законних джерел існування протягом останніх шести місяців на момент подання заяви про прийняття до громадянства України;

    – Копію документа, що підтверджує перебування чоловіка (дружини) особи у громадянстві України;

    – Документ, що підтверджує перебування особи у шлюбі з громадянином України терміном понад два роки.

    Вище перераховані документи іноземець подає особисто. Подання документів через представника не допускається. Розгляд поданих іноземцем документів органами Державної міграційної служби України не перевищує одного року.

    Після цього, Державна міграційна служба України відправляє подані іноземцем документи до Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції України. Кожний орган повинен надати згоду іноземцеві на отримання громадянства України та підтвердити факт відсутності за іноземцем в Україні судимості, штрафів, адміністративних правопорушень та відкритих стосовно нього кримінальних справ.

    Після отримання позитивних рішень від органів Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції України, Державна Міграційна служба України відправляє документи до Комісії при Президентові України з питань громадянства, яка розглядає подані документи й у разі відсутності недоліків приймає рішення про внесення пропозицій Президентові України щодо задоволення заяви іноземця про прийняття до громадянства України.

    У разі ухвалення позитивного рішення Президентом України виноситься Указ про присвоєння іноземцю громадянства України та документи відправляються разом з наказом до Державної міграційної служби України та Міністерства закордонних справ України. Державна міграційна служба України на підставі наказу Президента України надає іноземцю довідку про реєстрацію особи громадянином України. На підставі цієї довідки іноземець має право в територіальних органах Державної міграційної служби України по своєму місцю проживання отримати паспорт громадянина України. А далі, якщо необхідно, можна буде отримати і біометричний паспорт, щоб пересуватися по території Європейського союзу без віз.

    Виникнуть додаткові питання, звертайтесь до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України