Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 лютого 2023, питання №81273

раздел имущества супругов после развода.

Супруги, будучи в законном браке приобрели две квартиры, а после расторжения брака разъехались в эти квартиры. После смерти мужчины их общий сын должен подать заявление на вступление в наследство на квартиру отца. Но его мать стала претендовать на половину квартиры, как на свою собственность, поскольку она была приобретена в браке. Но в квартире матери, которая тоже была приобретена в браке есть доля отца, наследником которой является сын. Как разрешается эта ситуация, в суде, или нотариусом, потеряли ли родители право на части квартир, если после развода прошло более 3-х лет?

Відповіді юристів (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Лана!

    Дійсно, батько мав по 50 % в кожній квартирі. І відповідно саме ці частки повинні спадкуватись.

    Відповідно до ст. 1226 Цивільного кодексу України, частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. При цьому, співвласник має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

    При оформленні спадщини як за законом, так і за заповітом нотаріус у випадках, коли із документа, що посвідчує право власності, вбачається, що майно може бути спільною сумісною власністю подружжя, повинен з’ясувати, чи є у спадкодавця той з подружжя, який його пережив і який має право на 1/2 частку в спільному майні подружжя.

    Вирішення цього питання належить до компетенції нотаріуса.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України