Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 25 февраля 2023, вопрос №81276 150₴

Відмовили у виплаті компенсації по догляду за особою з інвалідністю

Особі, яка здійснює догляд за особою з інвалідністю 1а групи на непрофесійній основі призначили компенсацію для фізичних осіб по догляду за особою з інвалідністю з липня 2022 року терміном на 12 місяців.

В листопаді 2022 року особа яка здійснює догляд працевлаштувалась ( з/п мінімальна).

Після цього у відділі соціального захисту населення особі, яка здіснює догляд у виплаті компенсації відмовили і не повідомили про це. Остання виплата компенсації була виплачена в листопаді 2022 року.

Чи має право особа яка здійснює догляд на виплату компенсації фіз особам по догляду за особою з інвалідністю з моменту працевлаштування ?

В якому Законі України прописано, має чи не має право особа на виплату цієї компенсаціі?

Якщо у виплаті компенсації відмовляють або не відмовляють, то яка має бути після цього процедура
(мають зробити акт обстеження, перерахунок компенсації , оцінити потреби тощо ?)


Дуже дякую!

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Ось чіткі відповіді на Ваші питання:

    Чи має право особа яка здійснює догляд на виплату компенсації фіз особам по догляду за особою з інвалідністю з моменту працевлаштування ?

    Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця за рахунок коштів місцевого бюджету з місяця звернення за нею, якщо протягом місяця з дня звернення подано всі необхідні документи. Якщо в у довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, медичному висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді зазначено інший строк, то компенсація призначається на такий строк, але не більше 12 місяців.

    Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги,за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, визначається із застосуванням автоматизованого обміну даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій та обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї цієї особи на кількість осіб, які входять до складу сім’ї. Як правило дохід на члена сім'ї не повинен перевищувати 2700 грн.

    В якому Законі України прописано, має чи не має право особа на виплату цієї компенсаціі?

    Обчислення доходу відбувається за методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 17 травня 2022 р. № 15Якщо у виплаті компенсації відмовляють або не відмовляють, то яка має бути після цього процедура(мають зробити акт обстеження, перерахунок компенсації , оцінити потреби тощо ?)

    Очевидно, що на підвищення доходу на кожного члена Вашої сім'ї вплинуло Ваше влаштування на роботу.

    Проблема з ідентифікаційним номером В Бухгалтерії неправильно подали індефікаційний код особи, яка працює до податкової. Працююча особа офіцно оформлена на роботі з 21. 11. 2022р. Взяла з податкової довідку про доходи всього 2022 року. Звернулась до податкової 21. 02. 2023 р. В довідці про доходи зарплати немає ні за листопад, ні за грудень. Які права має особа, яка працює, в такому випадку, куди можна поскаржитись?

    В такому випадку Вам треба звернутись до бухгалтерії і попросити аби вони внесли правильні дані до податкової і подали туди ж письмові пояснення з цього приводу!

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    66.7%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Виплата зупинена законно , адже доглядач не може перебувати у трудових відносинах чи вести бізнес ,як ФОП.

    Він здійснює виключно догляд і доходи мають бути на домогосподарство - 2 589 грн. Якщо більше доглядачем не призначать.

    Вам необхідно припинити офіційну працю ,як доглядачу.( Доглядач не має права виконувати іншу оплачувану роботу в тому числі ,як ФОП).

    Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги

    Фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до Закону без здійснення підприємницької діяльності, виплачується компенсація за догляд (абзац перший частини сьомої статті 13 Закону).

    Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, незалежно від кількості осіб, за якими здійснюється догляд, розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, встановленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи - надавача соціальної послуги за попередніх шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги.

    Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи - надавача соціальної послуги обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу. Методика обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 16 червня 2020 року № 419.

    Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, визначається з розрахунку 70 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше 360 годин на місяць. Компенсація за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, виплачується фізичним особам - надавачам соціальних послуг, які не перебувають у трудових відносинах, не є фізичними особами - підприємцями, не провадять незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої або викладацької, а також медичної, юридичної практики, у тому числі адвокатської, нотаріальної діяльності тощо), не перебувають на обліку як безробітні та відповідно до тристороннього договору про надання соціальних послуг з догляду, що укладається у письмовій формі між фізичною особою - надавачем соціальних послуг з догляду, отримувачем соціальних послуг з догляду або його законним представником та структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міської ради міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад (далі - орган соціального захисту населення).

    Однією з істотних умов такого договору є кількість годин надання соціальних послуг з догляду на місяць.

    Зарахування до страхового стажу

    Відповідно до пункту 9 частини першої статті 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, зокрема підлягають:

    один із непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, за дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;

    непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України