Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 09 марта 2023, вопрос №81979

Як можна отримати паспорт, якщо мені вже 21 рік?

Коротко поясню ситуацію.
Особі 21 рік, паспорт не робили. Проживає особа не за місцем прописки і змоги поїхати туди зробити паспорта немає. Декілька разів їздили в місцевий органі внутрішніх справ і ніякого результату. Перший раз вони послали нас за місцем прописки, другий раз вони сказали що почитають устав, чи мають вони право робити паспорт в такій ситуації. Потім в телефоній розмові вони сказали привезти в якості свідків 4 рідних людини (маму, папу і т.д) і писати пояснювальній чому досі немає паспорта до 21 віку, і бажано мати якийсь документ для підтвердження особи, атест чи щось подібне. Всі побідні документи згоріли за місцем прописки в наслідок війни.

Які доменти зараз є на руках:
Свідотсво про народження.
Індефікаційник код
Додаток 13
ну і 4 свідка також є.

• Наскільки компетентними і правомірними є дії органі внутрішніх справ, чи вони просто хочуть "хабара"?
• Яка саме на даний час процедура отримання паспорта не за місцем прописки в данній ситуації?
• Які документи потрібно мати для отримання паспорту в іншому місті, якщо особа не може поїхати за місцем прописки?
• Чи передбачені якісь обмеження для отримання паспорту особою, яка проживає в Україні не за місцем прописки?
• Чи є можливість подати заяву на отримання паспорту в онлайн-режимі?
• Чи передбачений якийсь штраф за несвоєчасне оформлення паспорта?
• Чи є необхідність у свідках для оформлення паспорту особі, яка вже досягла 21-річного віку?
• Куди звертатись в разі відмови в отримані паспорта в нашій ситуації?

Ответы юристов (3)

    Вадим Клиент год назад

    Хотів вибрати "VIP-консультацію" за 250грн але декілька днів не працює оплата на сайті, тому можу перевезди гроші на карту, за і найточнішу відповідь. Дякую!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Вадиме!

    Подавати документи для оформлення паспорта потрібно до територіального органу/територіального підрозділу Державної міграційної служби. До компетенції МВС дане питання не входить.

    Пунктом 20 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою КМУ 25.03.2015 №302, визначено, що документи для оформлення паспорта подаються особою до територіальному органу/територіальному підрозділу ДМС, уповноваженому суб’єкту за місцем звернення особи. Тобто, Ви можете подавати документи за місцем фактичного проживання. Обмежень немає.

    Заявник для оформлення паспорта подає такі документи:
    • свідоцтво про народження,
    • ідентифікаційний код,
    • паспорт батьків (або одного з них),
    • документ, виданий відповідним органом, установою, організацією, який містить фотозображення особи, - для осіб, які звертаються за оформленням паспорта вперше після досягнення 18-річного віку. У разі відсутності такого документа особа подає письмову заяву в довільній формі, в якій зазначається інформація про адресу місць проживання, навчання, роботи, установ виконання покарань та інша інформація, відомості про свідків, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи відповідно до абзацу третього пункту 43 Порядку оформлення паспорта громадянина України. Працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС здійснюється перевірка відомостей та документів, поданих свідками за наявними обліками ДМС, іншими державними та єдиними реєстрами, іншими інформаційними базами, що перебувають у власності держави;

    Тобто, якщо Вам 21 рік і Ви вперше оформляєте паспорт, то потрібно провести процедуру встановлення особи. Необхідність у свідках буде залежити від того, чи достатньо буде у Вас документів для підтвердження Вашої особистості.

    У разі відсутності документів з фотокарткою/відцифрованим образом обличчя особи, отриманих з державних, єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, та за результатами перевірок, за якими особу не ідентифіковано, проводиться процедура встановлення особи шляхом опитування свідків, які були зазначені заявником. Свідками можуть бути дієздатні один із членів сім’ї особи (у тому числі колишня дружина/чоловік), близька особа або сусід, які досягли 14-річного віку та мають документи, що посвідчують особу, які підлягають обов’язковому пред’явленню. Для підтвердження того, що особа є членом сім’ї або близькою особою, подаються документи, що посвідчують відповідні факти (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про народження, рішення суду та інші документи). У разі відсутності зазначених документів такі відомості перевіряються за наявними даними державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій. Для підтвердження зареєстрованого місця проживання сусіди особи подають довідку про реєстрацію місця проживання, видану органом реєстрації в установленому законодавством порядку, або витяг з реєстру територіальної громади, а в разі їх відсутності такі відомості перевіряються за наявними даними відомчої інформаційної системи ДМС або за відомостями, внесеними до документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує спеціальний статус. За результатами опитування свідків складається акт встановлення особи за формою, визначеною МВС. У разі встановлення працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС факту невідповідності відомостей, що містяться в документах, поданих заявником та/або свідками, відомостям, що містяться в наявних обліках ДМС, інших державних та єдиних реєстрах, інших інформаційних базах, що перебувають у власності держави, процедура встановлення особи не проводиться.

    Підстави для відмови у наданні послуги
    • Відсутність громадянства України.
    • Стосовно видачі паспорта звернулася особа, яка не досягла 14-річного віку, або представник особи, який не має документа, що підтверджує його повноваження як законного представника;
    • Особа вже отримала паспорт (для осіб, яким до 16.06.2017 виповнилося 16 років - паспорт зразка 1994 року)
    • Особа подала не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення та видачі паспорта;
    • Дані, отримані з Реєстру, не підтверджують інформації, наданої особою або її законним представником;
    • Особу не встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи.

    План дій у разі відмови в оформленні паспорта залежить від підстав. Якщо особу не встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи, тоді потрібно отримати рішення суду про встановлення особи.

    Термін розгляду заяви

    Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

    У випадках оформлення паспорта вперше особам, які досягли 18-річного віку, у зв'язку із проведенням процедури встановлення особи строк оформлення паспорта продовжується до двох місяців (пункт 43 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України).

    Відповідальність за порушення міграційного законодавства України

    Стаття 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»

    Проживання без паспортаПроживання громадян, зобов’язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом, проживання без реєстрації – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.).

    В онлайн режимі ооформити паспорт Ви не зможете.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вадиме!

    Тут дійсно треба детально вивчати Вашу ситуацію! Але ось попередні відповіді на Ваші питання:

    • Наскільки компетентними і правомірними є дії органі внутрішніх справ, чи вони просто хочуть "хабара"?

    Без попереднього ознайомлення з деталями того, що відбувається, сказати важко. Скорше за все, що це звичайна бюрократична волокіта, а може цн пов'язано якось із фактом невизначенності з громадянством.

    • Яка саме на даний час процедура отримання паспорта не за місцем прописки в данній ситуації?

    Документи для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта подаються до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноважених суб’єктів.

    Випадки подання документів для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта лише до територіального органу/територіального підрозділу ДМС:

    • набуття особою громадянства України (за винятком випадків набуття особою громадянства України відповідно до статті 7 Закону України “Про громадянство України”);
    • оформлення особі паспорта вперше після досягнення 18-річного віку без подання документів з фотозображенням особи, виданих уповноваженими органами, установами, організаціями;
    • оформлення паспорта вперше після досягнення 18-річного віку особі, яка надала рішення суду про встановлення особи (для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи);
    • повернення на проживання в Україну особи, яка постійно проживала за кордоном;
    • оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, якщо така особа не отримувала паспорта, оформленого із застосуванням засобів Реєстру;
    • відбування особою покарання в установах виконання покарань або обрання стосовно особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, або перебування на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу.
    Які документи потрібно мати для отримання паспорту в іншому місті, якщо особа не може поїхати за місцем прописки?

    Для оформлення паспорта заявник подає такі документи:

    1. свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави (далі - свідоцтво про народження);
    2. оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України). У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
    3. паспорт громадянина України для виїзду за кордон, у тому числі строк дії якого закінчився (для особи, яка постійно проживає за кордоном або яка постійно проживала за кордоном та повернулася на постійне проживання в Україну, або для особи, яка набула громадянство України за кордоном);
    4. заява про зняття з консульського обліку (для особи, яка досягла 14-річного віку, постійно проживала за кордоном та повернулася на постійне проживання в Україну) за встановленою формою (далі - заява про зняття з консульського обліку);
    5. посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);
    6. рішення суду про встановлення особи (для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи);
    7. документ, що посвідчує особу законного представника/уповноваженої особи, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника/уповноваженої особи;
    8. документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати. Оригінал документа про звільнення від сплати адміністративного збору повертається заявнику, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів та дати;
    9. документ, виданий відповідним органом, установою, організацією, який містить фотозображення особи, - для осіб, які звертаються за оформленням паспорта вперше після досягнення 18-річного віку. У разі відсутності такого документа особа подає письмову заяву в довільній формі, в якій зазначається інформація про адресу місць проживання, навчання, роботи, установ виконання покарань та інша інформація, відомості про свідків, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи;
    10. одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування із застосуванням засобів Реєстру - для оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, або особі, яка відбуває покарання в установах виконання покарань або стосовно якої обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, або яка перебуває на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу (в разі потреби);
    11. документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):
    • про місце проживання - довідку органу реєстрації встановленого зразка;
    • про народження дітей - свідоцтва про народження дітей;
    • про шлюб і розірвання шлюбу - свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;
    • про зміну імені - свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;
    • документ, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків з даними про РНОКПП, або повідомлення про відмову від його прийняття, або дані про РНОКПП, внесені до паспорта або свідоцтва про народження.

    • Чи передбачені якісь обмеження для отримання паспорту особою, яка проживає в Україні не за місцем прописки?

    Жодних рбмежень з цього приводу не передбачено! Можна отримати паспорт, як за місцем прописки, так і за місцем реєстрації ВПО!

    • Чи є можливість подати заяву на отримання паспорту в онлайн-режимі?

    Така можливість на жаль законом не передбачена. Принаймні поки що...

    • Чи передбачений якийсь штраф за несвоєчасне оформлення паспорта?

    Відсутність паспорту є адмінінстративним правопорушення і передбачено статтею 197 КУпАП - проживання без паспорта:

    Проживання громадян, зобов'язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання чи перебування - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    В той же час штрафів за невчасне подання документів саме на id-картку немає. Ви оплачуєте лише вартість паспорта.

    • Чи є необхідність у свідках для оформлення паспорту особі, яка вже досягла 21-річного віку?

    Причина такої вимоги мені не розуміла. Треба мати більше інформації.

    • Куди звертатись в разі відмови в отримані паспорта в нашій ситуації?

    В такому разі можна оскаржувати дії територіального міграційного органу в адміністративному порядку або звертатись до суду.

    ВИСНОВКИ:

    Отримати паспорт особа має повне право! Я допоможу Вам довести це до успішного кінця!

    Раджу звернутись до мене персонально, натиснувши конпку "звернутись" біля мого фото. Тільки в цьому випадку зможу проаналізувати Вашу ситуацію детально та надати всі необхідні реком ендації!

    Вдачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України