Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 15 березня 2023, питання №82262

Публичное хамсво и оскорбление в переписке

Какая статья регулирует отвесвенность за публичное хамсво и оскорбление в соц сетях? В группе из 90 человек на меня вылелись маты за конкретный вопрос по делу за оплаченных услугу , а в ответ меня послали и отказались чио либо объяснять

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олена!

    За розповсюдження неправдивої інформації особу може бути притягнуто до відповідальності, а збитки, які були завдані такими діями, можуть бути спричинені як фізичній, так і юридичній особі.

    Якщо особа, яка опублікувала щодо Вас недостовірну або образливу інформацію, відмовляється від її спростування, а також від сплати компенсації моральної шкоди, Ви маєте право на захист своїх прав та інтересів шляхом подання позову до суду.

    Ви маєте невід’ємне право на відшкодування моральної шкоди, спричиненої поширенням відносно Вас неправдивих відомостей або образи в мережі Інтернет, якщо Вам вдасться довести перед судом чотири ключові елементи:

    • Факт розповсюдження інформації, тобто доведення її до відома хоча б однієї особи.
    • Інформація, яка була поширена, стосується саме Вас.
    • Факт недостовірності поширеної інформації.
    • Поширення такої інформації, що порушує Ваші особисті немайнові права, тобто, або завдає шкоди Вашим особистим немайновим надбанням, або перешкоджає Вам всеціло та своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

    Належним відповідачем у разі поширення неправдивих даних в мережі Інтернет є автор, який здійснив першу публікацію таких відомостей, та власник веб-сайту, на якому було розміщено відповідну статтю (пост). Цих осіб необхідно буде встановити та зазначити в позовній заяві. У випадках, коли опублікована інформація є анонімно, а доступ до сайту – вільним, належним відповідачем є лише власник такого веб-сайту.

    Тобто, Вам необхідно буде довести, не тільки факт поширення стосовно вас неправдивих відомостей, а також встановити та вказати у позовній заяві автора інформаційного матеріалу, особу, яка здійснила його поширення, а також власника веб-сайту, на якому було опубліковано такий інформаційний матеріал.

    У випадку, якщо Вам вдасться визначити реальну особу автора публікації, доведення правдивості поширеної інформації вже буде його обов’язком. Так, законодавством України передбачено, що обов`язок довести, що поширені відомості є достовірними, покладається на відповідача.

    Ви, як позивач, маєте право подати допустимі докази недостовірності поширеної інформації.

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. Нанесення словесних образ кваліфікується як хуліганство: адміністративне правопорушення дрібне хуліганство чи злочин хуліганство. Ви маєте право звернутись до поліції з письмовою заявою. Просіть захистити Вас від тих грубіянів та прийняти проти них реальні міри, в тому числі притягнути до адмінвідповідальності.

    Ви можете звернутись до інтернет-поліції Кіберполіції України. Адреса її інтернет-сайту: https://cyberpolice.gov.ua/. На ньому є посилання "зворотній зв'язок" з можливістю надіслати звернення до кіберполіції.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Можу написати для Вас текст заяви в поліцію або текст звернення до Кіберполіції України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України