Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 березня 2023, питання №82408

ОТКАЗ В ВЫЕЗДЕ и довідка ВЛК

Склалась важка ситуація. Потрібна ваша допомога.
Я недавно пройшов ВЛК і отримав статтю 30А по негодности с исключением с военного учёта, мені поставили печатку і відмітку про викладення и також на окремій сторінці по зняття.

На кордоні з одеською областю в напрямку до Кишиніва мене зняли з автобуса, у мене при собі був військовий квиток з відмітками а також копія довідки ВЛК, адже оригінал залишив у себе РТЦК(моя помилка)
Але справа в тому, сто прикордонники сказали, що навіть при наявності на руках оригіналу довідки ВЛК вони мене все одно не пропустіть, оскільки сказали, що хоч я і начебто списаний, але за кордон по моїй статті чомусь не випускають. (Хоча в мене сама стаття "А" 30 за Розкладом хвороб.
Чи таким чином зло "зганяють" на чоловіках, чи це примха, але сказали що мене не випустять по статті моїй 30А

Що в такому випадку робити? Дзвонити в ДПСУ? брати оригінал довідки ВЛК та спробувати їхати через іншу область і пункту пропуску?

2. І друге питання. У є довідка ця з висновклм ВЛК(додаток 4), але чомусь моя довідка відмінна від тих зразків що я бачив(прикріплю зображення для зразку і фото ВЛК і військового квитка)

Будь ласка порадьте, які потрібні дії?

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитре!

    Дуже дивна історія! І чергові протизаконні дії ДПСУ!

    Якщо у Вас у воєнному квитку стоїть відмітка, що Ви непридатні до військової служби і виключені з обліку, то Вас просто зобов'язані по закону випустити за кордон!

    Згідно з останніми роз'ясненнями ДПСУ від 2.02.23 року виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку, можливий.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    • Дмитрий Клієнт рік тому

      Юрію, якщо можете, гляньте документи, будь ласка

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        У військовому квитку повинно бути написано "виключений з військового обліку", а не "знятий". Це ще старе формулювання. Може тому і причепились! Вам треба знову звернутись до свого ТЦК. Не виключено, що вони направлять Вас на проходження ВЛК.

        • Дмитрий Клієнт рік тому
          1. Так в ТЦК сказали що зняли мене з обліку. Тобто через те, що в квитку старе формулювання мене не зняли?
          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Цілком можливо, що саме через це. В законі конкретно зазначено: "виключений з обліку".

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Прочитайте мою першу відповідь. Там в роз'ясненнях ДПСУ також про це йдеться!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Для повної відповіді потрібно бачити наявні у Вас документи.

    Але, прикордонники ввели Вас в оману. Вони взагалі не мають права надавати оцінку підставам за якими ВЛК прийшло до висновку про Вашу непридатність до військової служби. Підставою для виїзду є запис в військово-обліковому документі щодо визнання непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку на підставі рішення ВЛК. При цьому стаття Розкладу хвороб значення не має.

    Вам повинні були видати письмове рішення про відмову в виїзді за кордон, яку і потрібно оскаржити.

    Щодо другого Вашого питання то фото документів не закріпилось.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Дмитрий Клієнт рік тому

      Додав документи, гляньте будь ласка

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Ваша довідка відповідає Положення про ВЛК. То що вона стилістично відмінна (шрифтом) не має значення.

        Наявних документів цілком достатньо для виїзду. Ви маєте підстави для оскарження дій ДПС

        • Дмитрий Клієнт рік тому

          Чи можу я запросити/взяти оригінал довідки ВЛК у своєму РТЦК і чи дадуть вони на руки її?

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            Так, Вам зобов'язані видати на руки оригінал довідки, або завірену ТЦК копію. Але запису в військовому квитку цілком достатньо для виїзду

            • Дмитрий Клієнт рік тому

              А чи є проблемою те, що в квитку ще старе формулювання? Хоча ж по факту я виключений згідно статті і рішенню ВЛК


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України