Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 17 марта 2023, вопрос №82423

Пенсія. Інвалідність. Чорнобильске посвідчення

Доброго дня. Моя дружина закінчую оформлення III групи інвалідності. Чи має вона право на пенсію за інвалідністю? І якщо у неї є чорнобильске посвідченння IV групи чи дає це право на збільшену пенсію за інвалідністю?

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Особи з ІІІ групою інвалідності мають право на 50% пенсії за віком.

    Для призначення пенсії по інвалідності необхідний страховий стаж. (ст. 32 ЗУ"Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text )

    для осіб з інвалідністю II та III груп:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно - 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно - 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно - 7 років;

    від 38 років до досягнення особою 39 років включно - 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно - 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно - 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно - 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно - 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років.

    Після 1 січня 2015 року додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорії 4, не встановлюється. (ст.49 ЗУ"Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-12#Text)

    Право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років, жінки - 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 процентів заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше - не вище 85 процентів заробітку, у разі призначення пенсії на умовах частини другої статті 27 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". (ч.2 ст.56 ЗУ"Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-12#Text)

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Никита Клиент год назад

      Дякую за відповідь. Хочу уточнити, що дружина має інвалідність 3 групи через захворювання на рак Щитовідної залози. Тож хочу уточнити, можливо саме ця хвороба і наявність посвідчення 4 групи дає праве на збільшену пенсію?

      • Дерій Владислав Олегович

        Дану інформацію Вам нададуть в територіальних органах Пенсійного фонду України


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України