Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 18 марта 2023, вопрос №82464 150₴

Погрожують звільнити за статтею,для псування репутації

Доброї Дня,я хочу звільнитись з роботи,усно попередила Керівника що хочу звільнитись, і після вихідних в робичий день повинна буду написати заяву на звільнення.
Керівник під час розмови і попередження її в усній формі що я звільняюсь,сказала щоб я відпрацювала 2 тижні,але я не місцева, а з області.Погрожує тим що якщо не відпрацюю то звільнить по статті, і в мене зіпсується репутація завдяки цьому.Що робити.Працюю офіційно,але частину офіційно на картку, а частково отримаю заробітню плату в конверті.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юлія!

    Взагалі то законом не передбачено Ваше двотижневе "відпрацювання" у разі звільнення за власним бажанням, в ньому йдеться лише за Ваше попередження роботодавця за два тижні до дня свого звільнення. До того ж погрози роботодавця про Ваше звільнення "по статті" не мають під собою абсолютно ніякого правового підгрунття!

    Але давайте по порядку...

    Звільнення за власним бажанням регулюється статтею 38 КЗпП. За загальним правилом Ви маєте обов'язок попередити роботодавця про розірвання трудового договору за два тижні. Таке попередження має бути у вигляді письмової заяви. Якщо «терміновість» звільнення не має значення, то вказувати в заяві причину не обов’язково.

    Проте, якщо Ви шукаєте варіанти, як звільнитися з роботи за один день, то для того мають бути вагомі причини. Законодавчий перелік таких причин визначено частиною першою тої ж статті 38 КЗпП. До них належать:

    переїзд на нове місце проживання;

    переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

    вступ до навчального закладу;

    неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;

    вагітність;

    догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною-інвалідом;

    догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи;

    вихід на пенсію;

    прийняття на роботу за конкурсом,

    а також з інших поважних причин.

    Як бачите, у Вас є широкій вибір поважних причин, за якими Ви можете звільнитись без вказаного в законі двотижневого попередження. Щось мені підказує, що серед них є як мінімум одна, яка може Вам підійти.

    Крім того згідно статті 4 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2352-IX від 01.07.2022 (особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника) у Вас з'явилась ще одна законна причина звільнення без попередження роботодавця:

    "1У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури)".

    Якщо у заяві про звільнення працівник вказав хоч одну із зазначених причин, роботодавець має звільнити працівника у строк, про який він просить, тобто без відпрацювання двох тижнів.

    Виникнуть уточнення або додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня, Юліє!

    Стаття 38 КЗпП передбачає, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

    Але, у Вас є поважна причина для звільнення - проживання в другій місцевості, тому роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, який Ви просите. В такому випадку до заяви про звільнення необхідно додати докази, які підтверджують дану причину.

    Випадки, коли можна не дотримуватися двотижневого строку попередження, а саме:

    • переїзд на нове місце проживання;
    • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
    • вступ до навчального закладу;
    • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
    • вагітність;
    • догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю;
    • догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;
    • вихід на пенсію;
    • прийняття на роботу за конкурсом;
    • інші поважні причини (ст. 38 КЗпП);
    • підприємство розташоване в районі, де ведуться бойові дії, й існує загроза життю і здоров’ю працівника (ст. 4 Закону 2136).

    Загалом, погрози керівника, щодо звільнення по статті є безпідставними, та викликані тим, що їй необхідно «притримати» Вас на роботі, щоб знайти заміну на Ваше місце та провести розрахунок з Вами.

    Алгоритм дій кадровика та бухгалтера у день звільнення:

    • КРОК Відділ кадрів (бухгалтер) видає наказ про звільнення (як правило наказ видається раніше, а не в день звільнення)
    • КРОК проект наказу про звільнення підписує керівник
    • КРОК наказ реєструється в Журналі реєстрації кадрових наказів тривалого строку зберігання (присвоюємо номер наказу)
    • КРОК Нараховується зарплата працівнику за останній місяць роботи
    • КРОК Визначається кількість невикористаних днів щорічної основої відпустки, щорічної відпустки на «дітей», які підлягають компенсації під час звільнення
    • КРОК Бухгалтер нараховує компенсацію за невикористані дні відпусток
    • КРОК Бухгалтер утримує зайво нараховані відпускні (якщо працівник використав надміру відпустки до звільнення)
    • КРОК Якщо необхідно, нараховується вихідна допомога
    • КРОК Провадиться перерахунок ПДФО (якщо необхідно, утримуємо з працівника недоутриманий податок, або, навпаки, повертаємо заво утриманий)
    • КРОК Утримуються аліменти (якщо звільняється платник аліментів), повідомляємо виконавчу службу про припинення трудових відносин з таким працівником та суму непогашеного боргу з аліментів за наявності
    • КРОК Розраховуються перші лікарняні (за необхідності)
    • КРОК Перевіряється Колдоговір, Положення про оплату праці, Трудовий договір на предмет наявності інших обов’язкових виплат при звільнення працівників. Нараховуємо й виплачуємо
    • КРОК Вноситься запис про звільнення в особову картку П2
    • КРОК Проводиться повний розрахунок з працівником (ст. 116 КЗпП)
    • КРОК Видається копія наказу про звільнення (ст. 47 КЗпП)
    • КРОК Видається повідомлення про нараховані та виплачені суми працівнику (ст. 47 та ст. 116 КЗпП)
    • КРОК Закривається особова справа працівника

    Отже, коли Ваша заява про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (причину потрібно документально підтвердити) роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який Ви просите.

    Згідно зі ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку і здійснити з ним розрахунок відповідно до вимог ст. 116 КЗпП України якою передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації провадиться в день звільнення

    А відмовити працівникові у звільненні за власним бажанням роботодавець не має права.

    З повідомленням про порушення трудових прав можна звернутися до територіального органу Держпраці за місцезнаходженням роботодавця зі скаргою на дії, що порушують законодавство про працю. Органами, які розглядають трудові спори, відповідно до ст. 221 КЗпП України є комісії по трудових спорах та районні (міські) суди.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, пишіть заяву на звільнення відповідно до ст. 38 з підстав неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання) і вас роботодавець повинен звільнити у день який ви зазначено у вашій заяві.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n218

    На той рахунок, що вам погрожують звільненням за статею, на мою думку це всього на всього психологічний тиск. Але у будь якому разі, якщо таке станиться ви зможете звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія!

    "...Погрожує тим що якщо не відпрацюю то звільнить по статті, і в мене зіпсується репутація завдяки цьому..." - НЕ БІЛЬШЕ, АНІЖ СЛОВЕСНІ ПОГРОЗИ. ДЛЯ ЦЬОГО ЖОДНИХ ПРАВОВИХ ПІДСТАВ Я НЕ ВБАЧАЮ, А САМІ СЛОВА РОЗЦІНЮЮ ЯК МОРАЛЬНИЙ ТА ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТИСК НА ВАС.

    ЯКЩО ВИ ПРАЦЮЄТЕ ОФІЦІЙНО, НА ВАС ПОШИРЮЄТЬСЯ ЗАКОНОДАВСТВО ПРО ПРАЦЮ, ЗОКРЕМА НОРМИ КОДЕКСУ ЗАКОНІВ ПРО ПРАЦЮ УКРАЇНИ.

    ОСЬ ЩО ВІН КАЖЕ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ:

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили.

    ...

    ТОМУ ВСЕ ДУЖЕ ПРОСТО: ОБЕРІТЬ ІЗ ВИДІЛЕНОГО ЖИРНИМ ВИЩЕ ПІДСТАВУ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ У БУДЬ-ЯКИЙ ЗРУЧНИЙ ДЛЯ ВАС ДЕНЬ. НАПРИКЛАД, ПЕРЕЇЗД НА НОВЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ, АЛЕ НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО ДОКАЗИ ЦЬОГО.

    ПІСЛЯ ЦЬОГО ПОДАВАЙТЕ ЗАЯВУ ТА "ПЕРЕДАВАЙТЕ" СПРАВИ.

    "...Працюю офіційно,але частину офіційно на картку, а частково отримаю заробітню плату в конверті..." -ЦЕ ВАШ ТАК ЗВАНИЙ "КОЗИР" ВПЛИВУ НА РОБОТОДАВЦЯ У ВИПАДКУ ВІДМОВИ У ЗАДОВОЛЕННІ ВАШОЇ ЗАЯВИ. НАТЯКНІТЬ, ЩО БУДЕТЕ ВИМУШЕНІ ЗВЕРНУТИСЬ ДО ПОДАТКОВОЇ, І ДУМАЮ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України