Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 марта 2023, вопрос №82544

Чи можу я розпоряджатися спадщиною за заповітом, якщо заява в нотаріуса зареєстрована, але свідоцтво не оформлене?

Моя баба залишила заповіт на своє майно: мені земельний пай, а моїй тітці будинок із присадибною ділянкою. Ми обидві подали заяви в нотаріуса на свою частину спадщини. Але тітка оформляти право власності не стала. Чи може вона розпоряджатися будинком і городом, чи повинна оформити все до кінця?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Галино!

    У спадкоємця, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, права володіння та користування спадковим майном виникають з часу відкриття спадщини.

    Відсутність реєстрації права власності відповідно до Закону України «Про реєстрацію речових прав на нерухому майно та їх обтяжень» не зумовлює позбавлення особи прав користування та володіння належним їй на праві власності спадковим майном, однак зумовлює обмеження у праві розпорядження майном (не має права продавати, дарувати та інше).

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Галина Клиент год назад

      Дуже дякую! Це те, що мені на цей момент треба було дізнатися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Галина!

    Користуватися зможе, а ось розпоряджатися своєю часткою майна - ні! Тому я раджу все ж таки отримати свідоцтво про спадщину та закінчити переоформлення. Бо як мине термін отримання спадщини, то тітка може бути визнана такою, яка відмовилась від неї.

    Як хочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    • Галина Клиент год назад

      Дякую. Зрозуміло.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Розпоряджатись майном, що входить до спадщини, вона ще не має права, бо не отримала ніякого документу на те майно. Свідоцтво про право на спадщину-це фактично перший документ на спадщину, яку вона успадкує. Свідоцтво видається зараз після спливу 10-ти місяців з дня смерті спадкодавця.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги.

    • Галина Клиент год назад

      Дуже дякую, зрозуміло.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України