Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 22 марта 2023, вопрос №82702

Спадщіна за кордоном

Доброго дня я зараз знаходжусь за кордоном разом з сестрою та племінецею 6 років вже як пів року померла моя мати але зараз повернутися не можем до україни , десь як два роки помер також наж батько я відмовилася від своеї частки а сестра не втупала в спадщіну скільки зараз можливо чекати до вступу до спадщіни мешкали в місті кривий Ріг дніпропетровської облості

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олександро!

    Для прийняття спадщини спадкоємцю необхідно подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу. Закордоном таку заяву можна подати в закордонну дипломатичну установу.

    Для прийняття спадщини встановлено строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

    Згідно п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці.

    Тобто загалом у спадкоємця є 10 місяців щоб подати заяву на прийняття спадщини.

    Поновити строки прийняття спадщини можливо у судовому порядку.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександра!

    У Вас є 10 місяців для звернення до нотаріуса. Для цього Ви можете також подати відповідну заяву до українського консульства. До неї треба докласти свідоцтво про смерть матері.

    Як схочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександро!

    У Вас є 10 місяців з дати смерті матері на подання заяви про вступ до спадщини. Можете спробувати таку заяву подати за кордоном в дипломатичному представництві України. Але складність може полягати в тому, що там дуже великі черги. Тому розраховуйте свій час.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України