Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 26 марта 2023, вопрос №82916 150₴

Дані паспорта зміна народження

В Україні живу із 2 місяців після народження вже 47 років. батько народився в Татарстані, записаний як руський, соотв і я теж. До цієї недокраїни не маю жодного відношення. Чи можу змінити місце народження та національність?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання здійснюється відповідно до Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5, з урахуванням особливостей, передбачених пунктом 14 розділу ІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5

    Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається:
    • особою, щодо якої складено актовий запис;
    • одним із батьків неповнолітнього (малолітнього);
    • піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього;
    • опікуном недієздатної особи;
    • спадкоємцем померлого;
    • представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви (частина друга статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану").

    Внесення змін до актових записів цивільного стану не дозволяється за заявою представника осіб, у тому числі представника, повноваження якого ґрунтуються на нотаріально посвідченій довіреності, крім випадків, передбачених частиною третьою статті 126 Сімейного кодексу України.

    Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних відділів державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (далі – відділ державної реєстрації актів цивільного стану) за місцем проживання заявника, а у випадках зміни прізвища особи – за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України) (пункт 2.1 розділу II Правил).

    Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, та внутрішньо переміщенні особи подають заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території на їх вибір.

    За видачу свідоцтва про реєстрацію актів цивільного стану у зв'язку зі зміною актових записів цивільного стану сплачується державне мито у розмірі 0,02 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (34 копійки станом на 01 січня 2022 року) відповідно до підпункту «д» пункту 5 статті 3 декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито".

    Важливо!!! Якщо зміни до актових записів про народження вносяться у зв'язку з помилками, допущеними під час реєстрації актів цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану, то громадяни звільняються від сплати державного мита за видачу свідоцтва про народження (пункт 13 частини першої статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито").
    Для внесення змін до актового запису цивільного стану особа повинна подати:
    1. заяву встановленої форми;
    2. свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;
    3. інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті (пункт 2.6 розділу IІ Правил).

    Заява повинна бути заповнена розбірливо, у ній мають бути надані вичерпні відповіді на всі запитання (пункт 2.2 розділу IІ Правил).

    Документи, складені іноземною мовою, подаються для внесення змін до актових записів цивільного стану разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку (абзац третій пункту 1.5 розділу I Правил).

    Для зручності громадян та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Міністерством юстиції України запроваджено вебпортал "Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану", завдяки якому можна подати документи до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет.

    Зареєструвавшись на вебпорталі, Користувач може:

    - подати заяви щодо державної реєстрації актів цивільного cтану, заяви про повторну видачу свідоцтв та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, заяви про внесення змін, доповнень, анулювання та поновлення актового запису цивільного стану;

    - здійснити попередній запис на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану із зазначенням зручних дати і часу;

    - здійснити необхідну оплату державного мита чи платних послуг;

    - отримати консультацію працівників відділ державної реєстрації актів цивільного стану щодо надісланих через Веб-портал заяв або звернень.

    На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2 до Правил.

    У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Питання про внесення змін до актового запису цивільного стану розглядається у 3-місячний строк з дня подання відповідної заяви. За наявності поважних причин строк може бути продовжений, але не більше ніж на 3 місяці (пункт 1.10 розділу I Правил).

    Оскарження відмови про внесення змін в судовому порядку

    Адміністративний позов про оскарження відмови відділу державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актового запису, оформлений відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України, подається в порядку адміністративного судочинства до Окружного адміністративного суду за зареєстрованим місцем проживання (перебуванням) цієї особи позивача, або за місцезнаходженням відповідача.

    Якщо така особа не має місця проживання (перебування) в Україні, тоді справу вирішує адміністративний суд за місцезнаходженням відповідача.

    За подання адміністративного позову немайнового характеру фізичною особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу відповідно до підпункт 1 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» (1073,60 грн. - станом на 01 січня 2023 року).

    Пільги щодо сплати судового збору визначені статтями 5, 8 Закону України "Про судовий збір".

    Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через 60 днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

    Суд розглядає справу по суті протягом 30 днів з дня початку розгляду справи по суті (стаття 193 Кодексу адміністративного судочинства України).

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" білЯ мого фото. Охоче на них відповім!

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%

    Доброго дня. В українському законодавстві немає чіткого критерія щодо визначення національності за національністю матері або батька. Це означає, дитина може обрати національність одного з батьків.

    Критерії, які служать для визначення національної приналежностіНими можуть бути:родовід батьків людини;місце народження, проживання чи її роботи, тобто місце становлення людини як особистості, формування її життєвих цінностей:

    1. освіта;
    2. релігія;
    3. територіальні або національні традиції,;
    4. виховання;
    5. вплив певної національної групи людей(оточення) тощо.

    ВАЖЛИВО! Примушування громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

    Внесення змін до актових записів цивільного стану

    Громадяни мають право у встановленому порядку відновлювати свої національні прізвище, ім'я та по батькові.

    Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається. Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав і свобод громадян за національною ознакою забороняється й карається законом.

    Громадяни мають право у встановленому порядку відновлювати свої національні прізвище, ім'я та по батькові. Громадяни, в національній традиції яких немає звичаю зафіксовувати "по батькові", мають право записувати в паспорті лише ім'я та прізвище, а у свідоцтві про народження - ім'я батька і матері.

    Встановлення (зміна) національності проводиться через орган державної реєстрації актів цивільного стану.

    Документи, які необхідно подати:

    • письмова заява про внесення змін до актового запису щодо її національності до органів реєстрації актів цивільного стану;

    • свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні

    • інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

    За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Внесення будь-яких змін до актових записів цивільного стану (в тому числі й до свідоцтва про народження) регулюється «Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання». Щоб виправити помилку в актових записах цивільного стану, треба звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного за місцем проживання із заявою. Внутрішньо переміщені особи (а також жителі непідконтрольної території) вправі звернутися з такою заявою до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного на їх вибір (п.2.1 «Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»). Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін. Відповідно до п. 2.5 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається:

    • особою, щодо якої складено актовий запис;
    • одним із батьків неповнолітнього (малолітнього);
    • піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього;
    • опікуном недієздатної особи;
    • спадкоємцем померлого;
    • представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

    До заяви потрібно додати(п.2.7 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»): – свідоцтво, у якому зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; – інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті (п.2.6«Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»).

    Це можуть бути наступні документи: – повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян; – копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому; – паспорти батьків або самої особи, щодо даних якої треба внести зміни.

    Якщо актовий запис про народження знаходиться у архіві іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану, орган, куди особа звертається, повинен самостійно витребувати потрібні дані. Якщо той відділ державної реєстрації актів цивільного стану знаходиться на окупованій території, державна реєстрація актів цивільного стану підтверджується відповідними свідоцтвами, витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, якщо вони не містять незастережених виправлень, дописок чи явних ознак підробки. Зміни до втраченого свідоцтва можуть вноситися тільки після його поновлення (п.2.9. «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»).РозглядНа підставі зібраних документів та за наслідками перевірки Відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану (і до свідоцтва) або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку (2.12. «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»).).Строки розглядуПитання про внесення змін до актових записів цивільного стану (відповідно і до свідоцтва про народження) розглядається у тримісячний строк з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику видається нове свідоцтво. На свідоцтві проставляється штамп «Повторно». Свідоцтво, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку (2.22. «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю, Олексанндре.

    Дані щодо місця та країни народження, на жаль, змінити НЕМОЖЛИВО.

    Але можете спробувати отримати українське громадянство.

    Відповідно до статті 8 Закону України "Про громадянство України", особа без громадянства або іноземець, який подав зобов’язання припинити іноземне громадянство, та подав заяву про набуття громадянства України, а також його неповнолітні діти, реєструються громадянами України, якщо така особа (один з варіантів):

    • сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України Закону України "Про правонаступництво України";
    • сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР).
    Як отримати послугу?
    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. дві фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см (зроблена протягом останніх 6 місяців);
    5. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.
    Вартість послуги та пільги

    Оплату за набуття громадянства України не передбачено

    Подача заяви

    Заява подається особисто, одним із батьків дитини або іншим законним представником дитини

    Необхідні документи

    Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Крім того, в залежності від підстав для набуття громадянства, подаються документи, визначені п.п. 24-44 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України "Питання організації виконання Закону України "Про громадянство України"

    Термін розгляду заяви

    До трьох місяців

    Результат отримання послуги

    Набуття громадянства України

    Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

    Не обмежений

    Підстави для відмови у наданні послуги
    • відсутніть підстав для отримання послуги;
    • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.
    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не передбачено

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    23.3%

    Доброго дня!

    Чи можу змінити місце народження та національність? - громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність (ст. 11 Закону України «Про національні меншини в Україні"). Це означає, що будь-який громадянин у будь-який час може довести свою національну ідентичність, змінивши національність, яку в дитинстві за нього обрали. На даний час діюче законодавство України не містить вимог про внесення відомостей про національність в паспорт громадянина України, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб чи в інші документи.

    ВАЖЛИВО! В українському законодавстві немає чіткого критерія щодо визначення національності за національністю матері або батька. Це означає, дитина може обрати національність одного з батьків.

    Критерії, які служать для визначення національної приналежності. Ними можуть бути:

    • родовід батьків людини,
    • місце народження, проживання чи її роботи, тобто місце становлення людини як особистості, формування її життєвих цінностей:
    1. освіта,
    2. релігія,
    3. територіальні або національні традиції,
    4. виховання,
    5. вплив певної національної групи людей(оточення) тощо.

    ВАЖЛИВО! Примушування громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

    Порядок зміни національності:

    Встановлення (зміна) національності проводиться через орган державної реєстрації актів цивільного стану.Документи, які необхідно подати:

    • письмова заява про внесення змін до актового запису щодо її національності до органів реєстрації актів цивільного стану;
    • свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;
    • інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

    За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Оскарження відмови органу державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється шляхом звернення до суду. Файл:Адміністративний позов.docxПозов подається до адміністративного суду:

    • за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) особи-позивача або
    • за місцезнаходженням відповідача.

    Якщо особа не має місця проживання (перебування) в Україні, тоді справу вирішує адміністративний суд за місцезнаходженням відповідача.

    Судова практика:


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України