Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 29 марта 2023, вопрос №83128

Чи треба реєструвати ФОП

Хочу почати надавати послуги репетитора індивідуально та в групах в орендованому приміщенні. Чи обов*язково реєструватися, як ФОП та орендувати приміщення за договором? Які наслідки, якщо орендую приміщення і буду надавати послуги без реєстрації?

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Маріє!

    Для надання послуг репетитора Ви повинні бути фізичною особою - підприємцем або самозайнятою особою (провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності).

    В Україні забороняється здійснення господарської діяльності фізичною особою без реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії, дозволу чи іншого дозвільного документа для провадження певних видів господарської діяльності.

    Здійснення діяльності з метою одержання прибутку вказує на підприємницький характер такої діяльності.

    Згідно зі статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 - 34000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    Згідно зі статтею 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

    Крім того, відповідно до положень статей 50-54 Цивільного кодексу України право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

    Отже, для підприємницької діяльності Вам потрібно належним чином зареєструватись як фізична особа - підприємець (далі – ФОП).

    Окрім державної реєстрації ФОП, необхідно звернути увагу на таке.

    Одним з мінусів ФОП може виступати положення щодо повної відповідальності своїм майном (стаття 52 Цивільного кодексу України).

    Фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

    Фізична особа - підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна.

    Важливою складовою діяльності ФОП є правильне визначення системи оподаткування та інших відносин з державними органами України.

    Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПК України) для фізичних осіб - підприємців передбачає можливість застосовувати одну з двох систем оподаткування:

    1) загальна система обліку та звітності (стаття 177 ПК України);

    2) спрощена система обліку та звітності (статті 291-300 ПК України).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України