Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 30 марта 2023, вопрос №83188 250₴

Повернення матері з 2 дітьми з-за кордону по внутрішнім документам.

Доброго дня! Маю наступне питання. Я здітьми знаходжуся в Ірландії під тимчасовим захистом, виїхали відращу після вторгнення РФ. Рік тут. Виїжджали з а внутрішнім паспортом і свідоцтвпх про народження у дітей. Закордонний паспорт тут зробити,як виявилося,не реально.В посольстві працює пару чоловік, існує онлайн черга ,для замовлення документів, на яку потрапити не можливо. На листи і телефонні дзвінки ,яких було чимало, жодного ращу мені не відповіли. І тепер мені потрібно повертатися на Україну, говорять що потрібно обовязуово апо загран паспорти , або посвідчення особи на повернення , для нього теж потрібно зловити слот , щоб стати в чергу , а це зробити не реально. Знаю випадки, що виїжджали через кордон Румунії по внутрішнім. Планую летіти через Молдову , і звідчи на Україна. ПИтання чи маю я право вертатися додому по Укр паспорту? Всі документи про тимчасовий прихисток є і в мене і дітей. Ми рік тут .

Ответы юристов (8)

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    В постанові КМУ про Правила перетину державного кордону громадянами України сказано, що документом, що дає право на в'їзд, є:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу.

    Отже, основним документом для повернення в Україну є закордонний паспорт. Якщо ж строк дії вашого закордонного паспорта добігає кінця - новий паспорт закордоном ви отримати, скоріш за все, не зможете: біометричні документи виготовляються в Україні і не всі дипломатичні установи закордоном поновили логістику виготовлених документів з України. Проте є вихід.

    Згідно з постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування:

    - перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено, а також дітьми на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон їх законних представників, до якого внесено інформацію про дитину.

    Отже, на час дії воєнного стану в закордонних дипломатичних установах (посольствах/консульствах) ви зможете продовжити закордонний паспорт на 5 років, а також внести дані дитини в паспорт батьків, якщо паспорт дитини також прострочений. Після продовження строку дії паспорта, вже з дійсними закордонними паспортами можна сміливо прямувати додому.

    Якщо ж ви виїхали з внутрішнім паспортом/ID-карткою/іншим документом або без документу взагалі - ви теж зможете повернутися в Україну. Для цього також потрібно буде звернутися до посольства/консульства України закордоном. В такій ситуації дипустанови видаватимуть посвідчення особи на повернення в Україну.

    Посвідчення особи на повернення в Україну є документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України, дає право на в’їзд в Україну, оформляється і видається закордонними дипломатичними установами України.

    Стосовно документів для подачі на оформлення посвідчення особи на повернення в Україну або продовження дії закордонних паспортів - читайте в роз'ясненні Посольства України у Франції.

    На час воєнного стану консульський збір за консульські дії не стягується.

    Отримання всіх документів - продовжених паспортів і посвідок - здійснюється в день звернення до дипломатичної установи. В разі відсутності у громадянина будь-яких дійсних паспортних документів, запит стосовно перевірки особи буде направлено за місцем реєстрації заявника в Україні, що може зайняти певний час.

    Якщо є внутрішній паспорт заборонити в 'їзд не можуть ,але можуть бути питання ,щодо встановлення тих чи інших документів їх наявності.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Анно!

    Румунська Прикордонна Поліція дозволяє перетин румунського кордону для транзиту в Україну громадянам України, які покинули територію України починаючи з 24 лютого 2022 року, без наявності дійсного документу для виїзду за кордон та без візи, якщо вони надають на прикордонному контролі один з наступних документів:

    • внутрішній паспорт громадянина України старого зразку;
    • внутрішній паспорт громадянина України з електронним носієм;
    • небіометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (включно з відміткою про продовження терміну дії);
    • свідоцтво про народження;
    • діти, дані яких вписані у паспорт одного з батьків.

    З вищезазначеними документами можливо повернутися в Україну з Румунії перетнувши кордон Румунії з Чернівецькою областю: прикордонний пункт Сірет – Порубне та з Закарпатською областю: прикордонні пункти Сігету Мармацієй – Солотвино, Халмеу – Дякове, а також паромною переправою Ісакча – Орлівка.

    Також українські громадяни, які отримали форму тимчасового захисту на території однієї з держав членів Європейського Союзу, згідно з Рішенням (ЄС) 2022/382 Ради, можуть переміщуватись, зокрема з метою транзиту, до іншої країни-члена ніж та, що видала дозвіл на перебування, на період до 90 днів протягом 180 днів. Водночас, на період тимчасового захисту дозволяється виїзд з Румунії всіх громадян України, які користуються правом вільного повернення в Україну.

    Щодо повернення в Україну з країн ЄС через Республіку Молдову, то відповідно до розпорядження Комісії з надзвичайних ситуацій РМ № 55 від 22.12.2022 року для громадян України до 1 лютого 2023 року був запроваджений спрощений порядок перетину державного молдовського кордону через пункти пропуску на молдовсько-румунському кордоні та в міжнародному аеропорті «Кишинів», а також під час виїзду з Молдови в Україну, на підставі документів, що підтверджують особу ( у тому числі т.зв. «внутрішній» паспорт громадянина України, свідоцтво про народження для осіб до 18 років тощо) та за якими був здійснений в’їзд до Республіки Молдова.

    Щодо продовження терміну дії спрощеного порядку перетину кордону інформація відсутня. Необхідно звернутися до консульства або посольства України в Республіці Молдова.

    А на даний час діє розпорядження Комісії з надзвичайних ситуацій Республіки Молдова №1 від 24 лютого 2022 р. де зазначається, що при перетині кордону за напрямом в'їзду до Республіки Молдова з території України, дозволяється перетин державного кордону громадянами України, через пункти пропуску при пред'явленні одного з документів, що засвідчують особу:

    1. для неповнолітніх – одного з наступних документів: свідоцтво про народження, національне посвідчення особи (Посвідчення особи/ідентифікуюча карта), паспорт;
    2. для дорослих – національне посвідчення особи (посвідчення особи/ідентифікуюча карта) або паспорт.

    Громадянин України може один раз в'їхати та один раз виїхати за будь-яким із наявних у нього документів. Але для багаторазового перетину кордону потрібний виключно дійсний закордонний паспорт громадянина України.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гордієнко Олена Володимирівна
    12%

    Так, ви маєте право повертатися в Україну по тим документам, по яким Ви виїджали. Повернення можливе також через Польшу. Прикордонна служба України та Польщі пропускає громадян за документами по яким вони виїджали з країни після 24.02.2022 року.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анна!

    формально за таких обставин Ви маєте право на в'їзд в Україну зі своїми дітьми за наявності посвідчення особи на повернення в Україну.

    У відповідності з пунктами 7-11 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженніх постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724):

    "Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

    В'їзд/вхід на територію пункту пропуску громадян, які перетинають державний кордон, перебування у пункті пропуску та виїзд/вихід громадян з нього здійснюється за паспортними документами.

    Громадяни, які перетинають державний кордон, зобов'язані пройти прикордонний, митний та інші види контролю відповідно до законодавства.

    Пропуск громадян через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону.

    Паспортний документ або посвідчення особи на повернення в Україну вважаються дійсними, якщо вони відповідають встановленому зразку, видані уповноваженим на те органом, оформлені належним чином і належать громадянинові, який їх пред'являє".

    В той же час згідно пункту 2 згаданих вище Правил:

    "Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    {Підпункт 4 пункту 2 в редакції Постанови КМ № 527 від 04.07.2018}

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу.

    У разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив зазначені документи (далі - паспортні документи) за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном".

    Згідно роз'яснень, розповсюжєених більшостю дипломатичних установ України за кордоном:

    Посвідчення особи на повернення в Україну є документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України (крім випадків, передбачених законами), дає право на в’їзд в Україну, оформляється і видається закордонними дипломатичними установами України.

    Посвідчення оформлюється та видається у разі:

    • втрати або викрадення під час перебування за межами України документа, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та/або дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
    • коли строк дії документа, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, закінчився;
    • коли встановлено, що документ, який посвідчує особу, підтверджує громадянство України та дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, є недійсним з інших причин;
    • коли громадянин України не оформлював документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України та/або дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

    Посвідчення може бути також видано особам без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні, іноземцям та особам без громадянства, яких в Україні визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, в разі втрати або викрадення під час перебування за кордоном виданих в Україні документів, що посвідчують особу та дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, якщо строк дії таких документів закінчився або встановлено, що вони є недійсними з інших причин.

    Оформлення та видача посвідчення здійснюються протягом одного робочого дня, але не більш як п’яти робочих днів з дня подання всіх документів і отримання консульською посадовою особою дипломатичної установи відомостей, передбачених чинним законодавством, та сплати консульського збору.

    У разі необхідності надсилання письмового запиту строк оформлення посвідчення може бути продовжено до часу отримання відповіді на такий запит, але не більш як 30 днів".

    ВИСНОВКИ:

    1. Правила перетинання державного кордону громадянами України чітко визначають за яких умов Ви маєте право при поверненні в Україну перетнути кордон, якщо не маєте із собою закордонного паспорту.

    2. Українські консульства зобов'язані видати Вам посвідчення на повернення в Україну не пізініше ніж через 5 днів з моменту звернення за таким документом.

    3. В крайньому випадку рекомендую Вам повертатись в Україну через будь яку зі східно-європейских країн. Там вимоги на кордоні до українських біженців не такі жорсткі, як на західних кордонах (особливо раджу звернути в цьому контексті увагу на такі країни як Польща, Румунія та Молдова). Українські прикордонники Вас точно пропустять додому і по внутришніх паспортах та свідоцтвах про народження дітей, хоча формально і не повинні цього робити.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім. Готовий надати Вам повний юридичний супровід Вашої поїздки.

    Вдачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Взагалі відповідно до законодавства повернення в Україну можливе лише за наявності біометричного паспорту або посвідчення на повернення.

    Але на кордоні, що важливо, потрібно просто встановити Вашу особу та громадянство. По внутрішньому паспорту та свідоцтвах про народження дітей, на мій погляд, це можливо зробити. Тому пробуйте повертатись до України.

    Успіхів,

    Крикун Сергій  Павлович
    14%

    Закон України " Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text):

    " Стаття 1. Право громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну...

    Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.".

    Закон України " Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3):

    "Стаття 5. Документи, що підтверджують громадянство України

    Документами, що підтверджують громадянство України, є:

    1) паспорт громадянина України;...

    Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    ---

    Доброго дня, пані Анно! Ваших документів (паспорт громадянина України, свідоцтва про народження дітей) достаньо для в'їзду в Україну. Вимоги інших документів (паспорт для виїзду за кордон, посвідчення особи на повернення в Україну) є, будуть такими, що обмежуть право на в'їзд в Україну.

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, для повернення додому вам буде достаньо поспорту та свідоцтва про народження.

    Право громадян на в’їзд в Україну гарантується Конституцією України та іншими законодавчими актами. Згідно з роз’ясненнями Держприкордонслужби, всі громадяни, які документально доведуть свою належність до громадянства України, зможуть безперешкодно повернутися додому. Тому всім, хто виїхав за простроченим закордонним паспортом, за внутрішнім українським паспортом або за їх ксерокопією, хвилюватися не варто.

    Тим же, хто прагне повернення в Україну, краще оформлювати тимчасовий захист. Право на нього автоматично анулюється після завершення війни, але дає можливість в’їхати в Україну в будь-який час та повернутися за кордон.

    На території ЄС правила в’їзду та перебування іноземців відрізняються залежно від країни. Законодавство деяких держав, зокрема Румунії та Словаччини, у разі перетину кордону без дійсного закордонного паспорта дозволяє перебувати в країні лише за умови подання заяви на статус біженця. Але і ця норма нині, за особливих умов, не завжди дотримується. Країни ЄС намагаються всіляко допомагати та іти назустріч українцям в їх прагненні врятуватися та врятувати дітей, а з іншого боку – зацікавлені у їх поверненні додому після закінчення війни.

    Тому європейці докладають максимум зусиль для використання українцями саме права на тимчасовий захист, а не на статус біженця.

    Тож незалежно від того, з якими документами ви перетнули кордон, будьте впевнені: шлях додому відкритий. Як максимум, вам доведеться отримати у посольстві посвідку на повернення до України.

    Взаємодія профільних органів влади, передбачених інтегрованим управлінням кордону, дозволить зробити перетин громадянами кордону на в'їзд максимально скоординованим.

    Нехай лише дім дочекається кожного.

    Савченко Олександр

    Доброго дня!

    Повернення матері з 2 дітьми з-за кордону по внутрішнім документам. - на жаль, не вийде. Конституція України визначає, що громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну. Тим не менше таке повернення можливо лише за наявності в особи одного із таких документів, як (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text):

    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • дипломатичний паспорт України;
    • службовий паспорт України;
    • посвідчення особи моряка;
    • посвідчення члена екіпажу;
    • посвідчення особи на повернення в Україну.
    Внутрішній паспорт (ID-картка) у зазначеному переліку відсутній. Відповідно повернутися по ньому назад в Україну не вийде, бо необхідно оформити або закордонний паспорт, або посвідчення на повернення в Україну. Умови та строки виготовлення таких документів відрізняються.

    Як повернутися в Україну: що треба знати:

    • Посвідчення особи на повернення в Україну видається, зокрема, закордонною дипломатичною установою (посольством / консульством України за кордоном) в день звернення заявника. Виготовлення такого документа зазвичай є платним, проте за рекомендацією Міністра закордонних справ України від сплати консульського збору можуть звільнити.
    • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон наразі можна оформити, як у закордонних дипломатичних установах, так і у мобільному центрі ДП Документ у Варшаві. Однак замовляючи відповідну послугу слід мати на увазі, що процес виготовлення та видачі такого документу може тривати від 3 до 6 місяців. При цьому за оформлення також необхідно буде сплатити збір.
    • У період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення / скасування українцям дозволено в'їзд та виїзд із України на підставі закордонного паспорта, строк дії якого продовжено, а дітьми також на підставі закордонного паспорта їх батьків або інших законних представників, до якого внесено інформацію про дитину.
    • Продовжити дію паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також внести до нього інформацію про дитину можна безкоштовно у день звернення до закордонної дипломатичної установи.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України