Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 01 апреля 2023, вопрос №83265 150₴

Посвідка на проживання військовому іноземцю

Добрий вечір! Мій чоловік іноземець, що служить за контрактом у лавах ЗСУ, є учасником бойових дій, має військовий квиток. Хотів оформити посвідку на тимчасове проживання, але в міграційній службі відмовили на підставі того, що контракт та військовий квиток є законною підставою для перебування на території України. І так воно звичайно є. Але чи заборонено законодавством, маючи військовий квиток, отримати ще й посвідку на проживання? Чи можна на законних підставах мати на руках одночасно і військовий квиток і посвідку на проживання? Чи дає військовий квиток такі ж свмі гарантії і права, що й посвідка? Завчасно вдячна за відповідь!

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю, Тамара!

    Насправді іноземці, які в установленому законом порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України, вважаються такими, які на законних підставах тимчасово проживають на території України на період дії такого контракту та не потребують оформлення посвідки на тимчасове проживання.

    Право на законне перебування на території України підтверджується не посвідкою на тимчасове проживання, а військовим квитком рядового, сержантського і старшинського складу.

    У свою чергу. іноземці, які надають допомогу ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам спеціального призначення, добровольчим формуванням, що беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації проти України, мають право на отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні.

    Законність перебування іноземця у вказаному випадку підтверджується саме посвідкою на тимчасове проживання, для отримання якої до ДМС України подається:(1) подання органу, що здійснює керівництво військовими формуваннями, наприклад Міністерства Оборони України,(2) клопотання керівника підрозділу військового формування, що підтверджує надання допомоги іноземцем у відсічі збройної агресії російської федерації проти України, або відповідне рішення суду про встановлення цього факту.

    Додатково також подаються:

    • нотаріально засвідчений переклад сторінки паспорту іноземця з персональними даними,
    • дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки.

    Для іноземців, що надають допомогу у відсічі збройної агресії російської федерації, посвідка видається на три роки.

    У ДАНОМУ ВИПАДКУ ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ НЕ ПОТРІБНО НІЧОГО ОФОРМЛЮВАТИ. ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК У ЙОГО СИТУАЦІЇ ПРИРІВНЮЄТЬСЯ ДО ПОСВІДКИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Тамара Клиент год назад

    Дуже вдячна Вам за відповідь! Я розумію, що військовий квиток прирівнюється до посвідки. Але якщо чоловік все ж таки хоче отримати ту посвідку. Вона йому засіла в голові як ідея фікс. Чи десь у законодавстві прописано, що при наявності військового квитка, міграційна служба не має права давати посвідку? Є якісь законодавчі заборони для цього? На сайті міграційної служби в переліку причин для відмови у посвідці, наявність військового квитка ніде не зазначена. Тобто, логічно припустити, що законодавство не забороняє міграційній службі давати посвідку при наявності військового квитка?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Тамаро!

      Звичайно, що наявність військового квитка не позбавляє його права на посвідку.

      Заручившись підтримкою керівництва військовими формуваннями, наприклад Міністерства Оборони України,можливо оформити клопотання керівника підрозділу військового формування, що підтверджує надання допомоги іноземцем у відсічі збройної агресії російської федерації проти України.

      На підставі цього клопотання можливо подавати документи на отримання посвідки.

      Успіхів

    Дерій Владислав Олегович
    23.3%

    Доброго дня, Тамаро!

    Підстави для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України зазначені в ст.4 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»

    Зокрема пунктом 19 даної статті передбачено, що іноземці та особи без громадянства, які в установленому порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України, вважаються такими, які на законних підставах тимчасово проживають на території України на період дії контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України. Тимчасове проживання на території України таких іноземців та осіб без громадянства підтверджується військовим квитком рядового, сержантського і старшинського складу.

    Військовий квиток дає ті ж самі права і гарантії, що і посвідка на тимчасове проживання.

    АЛЕ ПОСВІДКУ НА ДАНІЙ ПІДСТАВІ ВАМ НЕ ВИДАДУТЬ ЗГІДНО СТ.5 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»

    Якщо Ви маєте бажання отримати посвідку на тимчасове проживання - Вам потрібно до міграційної служби подавати документи згідно інших підстав зазначених ст. 5 даного Закону.

    А подання Міністерства оборони України та клопотання командира підрозділу Збройних Сил України є підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання для іноземці та особи без громадянства, які надавали інструкторську допомогу підрозділам Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Тамара Клиент год назад

      Спасибі за відповідь! Першочергово документи він подавав на підставі того, що одружений з українкою. На момент подачі документів контракт у нього ще не був підписаний і військового квитка на руках не було. Контракт він підписав десь через тиждень після подачі документів на посвідку, але отримав відмову бо ніби то вказав неправильно місце проживання (хоча на момент подачі документів він проживав зі мною і документи ми ходили подавати разом), а потім через кілька днів поїхав на свою військову базу. За порадою працівника міграційної служби ми подали оскарження відмови, де вже звичайно повідомили, що мій чоловік вже підписав контракт і має військовий квиток. І вже другий раз отримав відмову тому що має військовий квиток.

      • Дерій Владислав Олегович

        Підстави для відмови в оформленні та видачі посвідки передбачені пунктом 61 Постанови КМУ № 322 від 25 квітня 2018 р.

        Територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС відмовляє іноземцю або особі без громадянства в оформленні або видачі посвідки, у разі, коли:

        1) іноземець або особа без громадянства мають посвідку чи посвідку на постійне проживання (крім випадків обміну посвідки), посвідчення біженця чи посвідчення особи, якій надано додатковий захист, які є дійсними на день звернення;

        2) іноземець або особа без громадянства перебувають на території України з порушенням встановленого строку перебування або щодо них діє невиконане рішення уповноваженого державного органу про примусове повернення, примусове видворення або заборону в’їзду;

        3) дані, отримані з баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують надану іноземцем або особою без громадянства інформацію;

        4) встановлено належність особи до громадянства України;

        5) за видачею посвідки звернувся законний представник, який не має документально підтверджених повноважень для її отримання;

        6) іноземцем або особою без громадянства подано не в повному обсязі або з порушенням строків, визначених пунктами 17-19 цього Порядку, документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі посвідки;

        7) отримано від Національної поліції, СБУ, іншого державного органу інформацію про те, що дії іноземця або особи без громадянства загрожують національній безпеці, громадському порядку, здоров’ю, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, що проживають в Україні, чи іноземець або особа без громадянства вчинили злочин проти миру, воєнний злочин або злочин проти людяності, як їх визначено в міжнародному праві, або розшукуються у зв’язку з учиненням діяння, що відповідно до законів України визнається тяжким злочином;

        8) паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, підроблений, зіпсований чи не відповідає встановленому зразку, чи належить іншій особі, чи строк його дії закінчився;

        9) встановлено факт подання іноземцем або особою без громадянства завідомо неправдивих відомостей або підроблених документів;

        10) виявлено факти невиконання іноземцем або особою без громадянства рішення суду чи державних органів, уповноважених накладати адміністративні стягнення, або вони мають інші майнові зобов’язання перед державою, фізичними або юридичними особами, включаючи ті, що пов’язані з попереднім видворенням за межі України, у тому числі після закінчення строку заборони подальшого в’їзду в Україну;

        11) в інших випадках, передбачених законом.

        62. Копія рішення про відмову в оформленні чи видачі посвідки із зазначенням причин відмови не пізніше ніж через п’ять робочих днів з дня його прийняття видається іноземцеві або особі без громадянства під розписку чи надсилається рекомендованим листом такій особі і приймаючій стороні.

        У разі подання заяви-анкети через уповноваженого суб’єкта територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС надсилає письмове повідомлення про прийняте рішення до уповноваженого суб’єкта для подальшого його вручення іноземцеві або особі без громадянства.

        Іноземець або особа без громадянства мають право повторно звернутися до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта в разі зміни або усунення обставин, у зв’язку з якими їм було відмовлено в оформленні чи видачі посвідки, за умови дотримання строків, визначених пунктом 17 цього Порядку.

        Оскарження та перегляд рішень про відмову в оформленні, обміні та видачі посвідки, про її скасування

        77. Рішення про відмову в оформленні, обміні та видачі посвідки, про її скасування може бути оскаржено іноземцем або особою без громадянства в адміністративному порядку або до суду в установленому порядку.

        78. ДМС, територіальний орган ДМС має право переглянути рішення, прийняте відповідно територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС, за наявності підстав зобов’язати його відмінити попереднє рішення про відмову в оформленні, обміні та видачі посвідки, про її скасування і прийняти нове рішення на підставі раніше поданих документів.

        79. Інформація про результати розгляду скарги доводиться до відома іноземця або особи без громадянства в установлений законодавством строк.

        Отже, законодавчо не визначено, що наявність військового квитка є підставою для відмови у видачі посвідки, можливо працівники ДМСУ керуються внутрішніми розпорядженнями та відмовляють у посвідці у зв'язку з тим, що іноземець вже має належний документ, що підтверджує право на тимчасове проживання на території України (військовий квиток).

        При бажанні Ви можете оскаржити відмову у судовому порядку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тамара!

    Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

    Проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства здійснюється у добровільному порядку (за контрактом) на посадах, що підлягають заміщенню військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України.

    Іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу, є військовослужбовцями.

    Право на законне перебування на території України цієї категорії осіб підтверджується не посвідкою на тимчасове проживання, а військовим квитком рядового, сержантського і старшинського складу.

    Згідно з частиною 4 статті 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" порядок проходження військової служби, права та обов’язки військовослужбовців визначаються цим та іншими законами, відповідними положеннями про проходження військової служби, що затверджуються Президентом України, та іншими нормативно-правовими актами.

    Порядок проходження іноземцями та особами без громадянства (далі - іноземці) військової служби у Збройних Силах України визначається Положенням про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства

    З іноземцями, які добровільно вступають на військову службу, укладається контракт про проходження іноземцями чи особами без громадянства відповідного виду військової служби у Збройних Силах України

    Контракт про проходження військової служби - це письмова угода, що укладається між іноземцем і державою, від імені якої виступає Міністерство оборони України, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби

    У той же час в Законі зазначено: щодо іноземців, які виявили бажання проходити військову службу на посадах рядового, сержантського і старшинського складу у Збройних Силах України, проводиться перевірка відомостей стосовно:
    • законності їх перебування на території України,
    • наявності документів, що засвідчують особу,
    • відомостей про відсутність судимості,
    • достовірності інших відомостей, наданих іноземцями.
    З огляду на зазначене однією з форм законного перебування на території України є посвідка на постійне чи тимчасове проживання, на яку в даному випадку Ваш чоловік має повне право, хоча б на тій підставі, що одружений на Вас! Крім того грунтовною підставою для отримання посвідки є служба у лавах ЗСУ. Зупинюсь на зазначених підставах більш детально.

    Порядок оформлення посвідки на тимчасове проживання такий:

    Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 №322 не передбачено “Продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання”. Відповідно до пункту 19 Порядку оформлення посвідки на тимчасове проживання у разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії.

    З 10.09.2018 територіальні органи ДМС розпочали оформення та видачу посвідок на тимчасове проживання з безконтатним електронним носієм.

    Отримувачі послуги

    Іноземці або особи без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України, в тому числі, військовослужбовці та які:

    досягли 16-річного віку або не досягли 16-річного віку, але самостійно прибули в Україну з метою навчання, — на підставі заяв-анкет, поданих ними особисто;

    не досягли 16-річного віку або визнані обмежено дієздатними чи недієздатними, — на підставі заяв-анкет осіб, зазначених у частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, до яких вони прибули з метою возз’єднання сім’ї

    Підстави для отримання послуги

    Відповідно до статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” посвідка на тимчасове проживання видається (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    іноземцям або особам без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування або укладення гіг-контракту;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи провадження іншої канонічної діяльності за запрошенням релігійних організацій та погодженням з державним органом, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну для участі в діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків іноземних неурядових організацій, зареєстрованих у встановленому порядку;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну для роботи у представництвах іноземних суб’єктів господарювання в Україні, зареєстрованих у встановленому порядку;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну для провадження культурної, наукової, освітньої діяльності на підставах і в порядку, встановлених міжнародними договорами України або спеціальними програмами, а також для іноземців або осіб без громадянства, які прибули в Україну з метою участі в міжнародних та регіональних волонтерських програмах чи участі в діяльності організацій та установ, що залучають до своєї діяльності волонтерів відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”, інформація про які розміщена на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну для роботи кореспондентом або представником іноземних засобів масової інформації;

    іноземцям або особам без громадянства, які є засновниками та/або учасниками, та/або бенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, зареєстрованої в Україні, та розмір частки власності яких або іноземної юридичної особи, бенефіціаром (контролером) якої такі іноземці або особи без громадянства є, у статутному капіталі української юридичної особи становить не менше 100 тис. євро за офіційним валютним курсом, установленим Національним банком на дату внесення іноземної інвестиції;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, або які під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, уклали шлюб з громадянами України;

    іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, зазначеними у частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”;

    іноземцям або особам без громадянства, які звільнені з пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, на підставі рішення суду про скасування рішення про їх затримання або примусове видворення за межі України чи яких до завершення граничного строку перебування у таких пунктах не було примусово видворено за межі України з причин відсутності проїзного документа, транспортного сполучення з країною їх походження або з інших причин, незалежних від таких осіб;

    іноземцям та особам без громадянства, які надавали інструкторську (стрілецьку, тактичну, медичну, радіотехнічну, вибухотехнічну та іншу) допомогу підрозділам Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Міністерства внутрішніх справ України, залученим до проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо у районах її проведення, та/або залученим до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо у районах їх проведення, або добровольчим формуванням, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та спільно з вищезазначеними підрозділами брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, а також які брали участь у виконанні бойових або службових завдань антитерористичної операції та/або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях спільно із вищезазначеними підрозділами та добровольчими формуванням;

    особам, яких визнано особами без громадянства в порядку, встановленому Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

    Як отримати послугу

    зібрати необхідні документи;

    звернутися до територіального органу ДМС або центру державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання іноземця або особи без громадянства*;

    подати необхідні документи;

    отримати посвідку на тимчасове проживання.

    * ПРИМІТКА! Центри державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС та центри надання адміністративних послуг приймають документи для оформлення та обміну посвідок на тимчасове проживання по мірі забезпечення відповідними матеріально-технічними можливостями.

    Подача заяви

    Іноземці або особи без громадянства, які досягли 16-річного віку або не досягли 16-річного віку, але самостійно прибули в Україну з метою навчання, подають заяви-анкети особисто.

    За іноземців або осіб без громадянства, які не досягли 16-річного віку або визнані обмежено дієздатними чи недієздатними, подають заяви-анкети особи, зазначені у частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, до яких вони прибули з метою возз’єднання сім’ї

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, подають:

    паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається), крім наступних випадків: іноземці та особи без громадянства, які зазначені в частині двадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, для отримання посвідки можуть подавати паспортний документ, строк дії якого закінчився чи який підлягає обміну, у разі, коли за отриманням нового документа особа зобов’язана звернутися до органів державної влади країни громадянської належності або країни попереднього постійного проживання, якщо така країна вчинила акт агресії проти України або не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, або відмовляється визнавати протиправність посягань на територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 р. № 68/262

    документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (у разі подання документів законним представником) (оригінали документів після пред’явлення повертаються, копії подаються);

    переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;

    дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки та його копія;

    документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати (оригінал після пред’явлення повертається, копія подається);

    Крім вказаних документів іноземці та особи без громадянства для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, або які під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, уклали шлюб з громадянами України, додатково подають наступні документи:

    документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;

    паспорт громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі, який подається особисто громадянином України. Оригінал документа повертається громадянину України, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Якщо шлюб між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства укладено за межами України відповідно до права іноземної держави, дійсність такого шлюбу визначається згідно із Законом України “Про міжнародне приватне право”.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, зазначеними у частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”:

    документ, згідно з яким вони відповідно до права країни походження іноземця або особи без громадянства вважаються членами сім'ї особи, зазначеної в частинах другій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;

    документ про наявність у приймаючої сторони достатнього фінансового забезпечення для утримання членів сім'ї;

    посвідку на тимчасове проживання іноземця або особи без громадянства, до якого прибув член сім'ї, яка подається особисто її власником. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець та особа без громадянства, які надавали інструкторську (стрілецьку, тактичну, медичну, радіотехнічну, вибухотехнічну та іншу) допомогу підрозділам Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Міністерства внутрішніх справ України, залученим до проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо у районах її проведення, та/або залученим до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо у районах їх проведення, або добровольчим формуванням, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та спільно з вищезазначеними підрозділами брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, а також які брали участь у виконанні бойових або службових завдань антитерористичної операції та/або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях спільно із вищезазначеними підрозділами та добровольчими формуваннями:

    подання Міністерства оборони України, іншого центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, або правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, які виконували завдання антитерористичної операції, здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;

    клопотання командира підрозділу Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, що виконував завдання антитерористичної операції, здійснював заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, оформлене за зразком та у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    У разі отримання письмової відмови у наданні подання чи клопотання, передбачених пунктами 1 і 2 цієї частини, іноземець та особа без громадянства може подати разом із відповідною заявою рішення суду про встановлення факту його належності до осіб, зазначених у частині двадцятій статті 4 цього Закону.

    Термін розгляду заяви

    Посвідка видається протягом 15 робочих днів з дати прийняття документів від іноземця або особи без громадянства.

    Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

    Посвідка на тимчасове проживання видається строком на один рік з можливістю обміну, за винятком випадків, зазначених нижче.

    Іноземцям та особам без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування, посвідка видається на період роботи в Україні, який зазначається в дозволі на застосування праці.

    Іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку, посвідка видається на строк реалізації проекту міжнародної технічної допомоги, який зазначається в реєстраційній картці проекту.

    Іноземцям та особам без громадянства, які є засновниками та/або учасниками, та/або бенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, зареєстрованої в Україні, посвідка видається на два роки.

    Іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання, посвідка видається на період навчання, який визначається наказом закладу освіти про встановлення періодів навчання для іноземних студентів.

    Іноземцям та особам без громадянства, які зазначені в частині двадцятій статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», посвідка видається на три роки

    Підстави для відмови у наданні послуги

    Територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС відмовляє іноземцю або особі без громадянства в оформленні або видачі посвідки, у разі, коли:

    іноземець або особа без громадянства мають посвідку чи посвідку на постійне проживання (крім випадків обміну посвідки), посвідчення біженця чи посвідчення особи, якій надано додатковий захист, які є дійсними на день звернення;

    іноземець або особа без громадянства перебувають на території України з порушенням встановленого строку перебування або щодо них діє невиконане рішення уповноваженого державного органу про примусове повернення, примусове видворення або заборону в’їзду;

    дані, отримані з баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують надану іноземцем або особою без громадянства інформацію;

    встановлено належність особи до громадянства України;

    за видачею посвідки звернувся законний представник, який не має документально підтверджених повноважень для її отримання;

    іноземцем або особою без громадянства подано не в повному обсязі або з порушенням строків, визначених пунктами 17-19 цього Порядку, документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі посвідки;

    отримано від Національної поліції, СБУ, іншого державного органу інформацію про те, що дії іноземця або особи без громадянства загрожують національній безпеці, громадському порядку, здоров’ю, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, що проживають в Україні, чи іноземець або особа без громадянства вчинили злочин проти миру, воєнний злочин або злочин проти людяності, як їх визначено в міжнародному праві, або розшукуються у зв’язку з учиненням діяння, що відповідно до законів України визнається тяжким злочином;

    паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, підроблений, зіпсований чи не відповідає встановленому зразку, чи належить іншій особі, чи строк його дії закінчився;

    встановлено факт подання іноземцем або особою без громадянства завідомо неправдивих відомостей або підроблених документів;

    виявлено факти невиконання іноземцем або особою без громадянства рішення суду чи державних органів, уповноважених накладати адміністративні стягнення, або вони мають інші майнові зобов’язання перед державою, фізичними або юридичними особами, включаючи ті, що пов’язані з попереднім видворенням за межі України, у тому числі після закінчення строку заборони подальшого в’їзду в Україну;

    в інших випадках, передбачених законом.

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги:

    Закон України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”

    Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”

    Постанова КМУ від 02.11.2016 №770 “Деякі питання надання адміністративних послуг у сфері міграції”

    Постанова КМУ від 25.04.2018 №322 “Про затвердження зразка, технічного опису бланка та Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання”

    Декрет Кабінету міністрів України «Про державне мито» від 21.01.93 N 7-93

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти у вирішенні цього питання.

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text):

    " Стаття 4. Підстави для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України...

    19. Іноземці та особи без громадянства, які в установленому порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України, вважаються такими, які на законних підставах тимчасово проживають на території України на період дії контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України. Тимчасове проживання на території України таких іноземців та осіб без громадянства підтверджується військовим квитком рядового, сержантського і старшинського складу...

    Стаття 5. Посвідка на постійне проживання та посвідка на тимчасове проживання..."

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго дня, пані Тамаро! Моя консультація стосовно Ваших питань: "Чи десь у законодавстві прописано, що при наявності військового квитка, міграційна служба не має права давати посвідку? Є якісь законодавчі заборони для цього? На сайті міграційної служби в переліку причин для відмови у посвідці, наявність військового квитка ніде не зазначена.". Справа в тому, що положення кожної частини ст.5 наведеного Закону містить посилання на відповідну частину ст.4 Закону, при цьому, ст.5 не містить частини з посиланням на ч.19 ст.4 Закону. Відповідно до виділеного мною положення ч.другої ст.19 Конституції України посадові особи державних органів влади (ДМС) "зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України" - дана норма для осіб публічного права (посадові особи органів державної влади) має вираз спеціального дозвільного принципу: "Заборонено все, що прямо не дозволено законом". Тому, як я вважаю, в даному випадку клопотання про видачу посвідки на тимчасове проживання підлягає до відмови як забороненої.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Иностранец военный может получить гражданство по спрощеной процедуре ускоренно

    Рада приняла закон №8098, расширяющий права иностранных добровольцев в Украине. Теперь иностранцам из Нацгвардии, Госспецслужбы транспорта и других военных формирований можно легально находиться на территории Украины и получить украинское гражданство по упрощенной процедуре.

    3. Загальна характеристика і основні положення законопроєкту Законопроєкт усуває неточності щодо прав іноземців та осіб без громадянства, які проходять службу у Збройних Силах України, та іноземцями та особами без громадянства, які проходять (бажають проходити) службу в інших, утворених відповідно до законів України, військових формуваннях. З цією метою законопроект передбачає внесення змін шляхом додавання посилання на «інші військові формування» після слів «у Збройних Силах України» до статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», статей 4 та 9 Закону України «Про імміграцію», до статей 1, 2, 4 та Глави ІІІ-І Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Крім того, з метою дотримання принципу правової визначеності та усунення можливих суперечностей щодо правовідносин, які існують зараз і виникнуть після прийняття цього закону, цим законопроектом передбачає внесення додаткових пунктів до Прикінцевих положень Закону України «Про імміграцію» та до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Національну гвардію України». Також, із цією ж метою пропонується викласти абзац другий частини п’ятої статті 9 Закону України «Про Національну гвардію України» щодо того, що норми стосовно проходження служби іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України поширюються і на таких осіб, які проходять службу у Національній гвардії України. Крім того, до Закону України «Про імміграцію» пропонується додати до квот, які дають підстави для надання дозволу на імміграцію іноземцям та особам без громадянства, які ще не прослужили три роки у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, проте під час служби отримали поранення, які не дозволяють їм за станом здоров’я продовжити проходження військової служби.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40566 - закон підписано Президентом України

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Добрый день!

    Существуют основания для получения ВНЖ Украины более десяти, но на практике наиболее распространёнными являются следующие:

    1. Официальное трудоустройство в Украине (получение разрешения на работу).

    2. Воссоединение семьи с иностранцем, который имеет действующий временный вид на проживание в Украине (к этой категории относятся второй из супругов, дети до 18 лет (родные, усыновленные/удочеренные или опекаемые).

    3. Брак с гражданином/гражданкой Украины.( продолжительностью 2 года)

    4. Работа в представительстве иностранной компании.

    5. Работа в представительстве международной неправительственной организации.

    Документы

    1. Заявление-анкета

    2. Нотариально заверенный перевод паспорта (2 экземпляра)

    3. Копия страницы паспорта с отметкой о последнем пересечении границы Украины и оригинал паспорта

    4. 3 фотографии иностранца, размер 3.5 х 4.5 см, на матовой основе

    5. Копия документа, подтверждающего адрес проживания иностранца в стране гражданства (если в паспорте нет отметки о прописке), с переводом на украинский язык заверенная в установленном порядке нотариусом.

    6. Нотариально заверенная копия свидетельства о браке и оригинал

    7. Копия и оригинал паспорта мужа (жены)

    8. Нотариально заверенная копия и оригинал документ, подтверждающий право собственности владельца/владельцев квартиры, в который иностранец будет прописан после получения постоянного вида на жительство

    9. Копия паспорта владельца квартиры, в который иностранец будет прописан после получения постоянного вида на жительство

    10. Нотариальное согласие собственников/собственника квартиры, в который иностранец будет прописан после получения постоянного вида на жительство, об отсутствии возражений относительно постоянной регистрации иностранца.

    Не действительный паспорт использовать нельзя , штампы нужно поставить в новый паспорт.

    Можно подать несколько пакетов документов лично, почтой или по доверенности.

    Так как в Украине карантинные ограничения в связи с коронавирусом и военным положением уточните в территориальном органе ДМС порядок приема граждан.

    Среди прочего командование может подать подання о значительном вкладе иностранца в оборону и сохранение территориальной целосности Украины и на этом основании иностранец имеет право получить вид на жительство в Украине.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю. Іноземці, які в установленому законом порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України, вважаються такими, які на законних підставах тимчасово проживають на території України на період дії такого контракту та не потребують оформлення посвідки на тимчасове проживання.

    Право на законне перебування на території України підтверджується не посвідкою на тимчасове проживання, а військовим квитком рядового, сержантського і старшинського складу.

    У свою чергу. іноземці, які надають допомогу ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам спеціального призначення, добровольчим формуванням, що беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації проти України, мають право на отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні.

    Законність перебування іноземця у вказаному випадку підтверджується саме посвідкою на тимчасове проживання, для отримання якої до ДМС України подається:(1) подання органу, що здійснює керівництво військовими формуваннями, наприклад Міністерства Оборони України,(2) клопотання керівника підрозділу військового формування, що підтверджує надання допомоги іноземцем у відсічі збройної агресії російської федерації проти України, або відповідне рішення суду про встановлення цього факту.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України