Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 11 апреля 2023, вопрос №83732 450₴

Въезд с двумя гражданствами

Имею гражданство Украины и Германии, при этом в данный момент проживаю в Германии. Очень хотел бы посетить Украину и из этого исходит следующий вопрос.
Могу ли я пересечь границу по немецкому паспорту и так же выехать по нему? Могут ли пограничники узнать о наличии украинского гражданства?

Ответы юристов (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Владлен!

    В теорії Ви можете це зробити. Але якщо факт Вашого подвійного громадянства буде виявлений на кордоні (а вирогідність того надзвичайно висока!), то можуть виникнути серйозні проблеми.

    Справа в тім, що стаття 2 Закону України “Про громадянство України” стверджує:

    “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України і навпаки, якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

    Тобто, навіть якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України. Втім, якщо Ви скористаєтесь для вїзду в Україну лише українським паспортом, то ніхто може так і не дізнатися, що Ви до того ж ще і громадянин Німеччини, бо в українських базах даних така інформація відсутня.

    Одна з перших проблем, які можуть у Вас виникнути у зв'язку з використання німецького паспорту, - це проблема Вашого військового обов'язку перед державою. Тобто, Україна вважає Вас своїм громадянином, а значить, Вас можуть навіть не гіпотетично, а цілком реально мобілізувати за законами воєнного часу! Або, якщо у Вас не буде підстав для виїзду за межі України у статусі військовозобов'язаного, то Вас можуть просто не випустити за кордон.

    ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ’ЯЗОК ЛЮДЕЙ З ПОДВІЙНИМ ГРОМАДЯНСТВОМ

    Відповідно до статті 3 Гаазької конвенції, прийнятою Лігою Націй 12 квітня 1930 p., держава не може надавати дипломатичний захист будь-кому із своїх громадян від іншої держави, громадянином якої така особа є. При знаходженні в третій країні особа, яка має громадянство двох і більше країн, розглядається як така, що має тільки одне громадянство.

    Часто визначення якої держави є громадянин вирішується лише у судовому порядку.

    У випадку ж, коли особа виконала свій військовий обов’язок на території однієї із країн, громадянином якої вона є, може постати питання про притягнення її до відповідальності за ухилення від виконання військового обов’язку, або за недозволену службу в іноземній армії.

    Європейською конвенцією про скорочення випадків багатогромадянства від 6 травня 1963 р. передбачено, що від осіб, які мають громадянство двох чи більше держав-учасниць, вимагається виконувати свій військовий обов’язок тільки щодо однієї із цих країн. Але учасницею зазначеної Конвенції Україна не може бути, оскільки в принципі заперечує подвійне громадянство.

    Вихід з громадянства України здійснюється тільки за клопотанням особи і чинне виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

    ПРОТЕ ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ МОЖЕ БУТИ ПРИПИНЕНЕ:

    1. внаслідок виходу з громадянства України;
    2. внаслідок втрати громадянства України;
    3. за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Про всяк випадок надаю Вам повний список підстав для відстрочки від мобілізації:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    визначає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    А також можливі підстави для виїзду, які згадуються в останніх роз'яснення ДПСУ від 2 лютого цього року:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    11.1%

    Закон України " Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17#Text):

    " Стаття 4. Єдиний державний демографічний реєстр...

    Єдиний державний демографічний реєстр ведеться з метою ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсними та знищення передбачених цим Законом документів. Єдиний державний демографічний реєстр у межах, визначених законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, використовується також для обліку інформації про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) особи...".

    Закон України " Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3):

    "Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

    Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

    1) єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України...".

    ---

    Доброго дня, пане Владлене! По-перше, на кордоні при виїзді Україні буде, скоріше всього, встановлено Ваше громадянство України відповідно до наведеного Реєстру. По-друге, відповідно до наведеного положення Закону Ви на території України чи у стосунках з Україною є громадянином України. Тому, як в вважаю, Вам буде відмовлено у виїзді з України.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    8.9%

    Згідно з законодавством України подвійне громадянство (тобто громадянство України та ще однієї, або декількох країн) в Україні не допускається. Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, у відносинах з Україною вважається громадянином України.

    Підстави втрати та припинення громадянства України визначені у статтях 18 та 19 Закону України «Про громадянство». У будь-якому випадку громадянство припиняється в день видання відповідного указу Президента України.

    Отже, особи, які мають громадянство України не можуть виїхати за кордон під час дії воєнного стану, незважаючи на володіння громадянством іншої держави. Використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставах можливо після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України.

    Для України - ви громадянин України, а відтак мобілізація вас також стосується.

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.1%

    Вітаю!

    ТЕОРЕТИЧНО ЦЕ МОЖЛИВО.

    АЛЕ, ДУЖЕ БАГАТО БУДЕ ЗАЛЕЖАТИ ВІД ТОГО ПО ЯКОМУ ПАСПОРТУ ТА КОЛИ ВИ ЗАЛИШАЛИ УКРАЇНУ.

    УКРАЇНА НЕ ВИЗНАЄ ПОДВІЙНОГО ГРОМАДЯНСТВА.

    ЯКЩО ВИ ЛИШАЄТЕСЯ ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ, ТО ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВАС ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Закон України

    Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17#Text

    Стаття 4. Єдиний державний демографічний реєстр...

    Єдиний державний демографічний реєстр ведеться з метою ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсними та знищення передбачених цим Законом документів. Єдиний державний демографічний реєстр у межах, визначених законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, використовується також для обліку інформації про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) особи

    Закон України

    Про громадянство України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3

    Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

    Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

    1) єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України

    Карпенко Андрей Владимирович

    Закон не забороняє подвійне громадянство, а лише не визнає його: за наявності в громадянина України громадянства іншої держави до нього застосовуються всі закони України, як і до решти громадян.

    Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий iншiй державi. Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами”.

    ПРОТЕ ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ МОЖЕ БУТИ ПРИПИНЕНЕ:
    1. внаслідок виходу з громадянства України;
    2. внаслідок втрати громадянства України;
    3. за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Вихід з громадянства України здійснюється тільки за клопотанням особи і чинне виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

    Відповідно до статті 3 Гаазької конвенції, прийнятою Лігою Націй 12 квітня 1930 p., держава не може надавати дипломатичний захист будь-кому із своїх громадян від іншої держави, громадянином якої така особа є. При знаходженні в третій країні особа, яка має громадянство двох і більше країн, розглядається як така, що має тільки одне громадянство.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Тому у зв'язку з тим, що законами України та Конституцією не передбачено подвійне громадянство, доти, доки ви не вийшли з громадянства України, поки немає відповідного указу президента і, відповідно, скасування вашого громадянства, ви є громадянином України. На вас поширюються всі ті обмеження, які були запроваджені на час дії воєнного стану.

    Дерій Владислав Олегович
    11.1%

    Доброго дня, Владлене!

    Якщо, у Вас громадянство Німеччини одночасно з громадянством України, то перетинути кордон за неукраїнським паспортом як іноземець цілком реально, головне - не повідомляти прикордонникі про наявність у Вас паспорта громадянина України.

    Відстежити наявність другого паспорта митний контроль теоретично зможе лише шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Проте, вони будть проводити пошук лише за ПІБ. Якщо при виїзді з України Ви не оформляли біометричні документи - ІD картку або біометричний закордонний паспорт (адже в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність, того що у Вас виявлять громадянство України практично дорівнює нулю.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за використання другого паспорту на території України не передбачено.

    Проте, згідно законодавства України подвійне громадянство в Україні не допускається.

    Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважається громадянином України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

    Офіційно втратити громадянство України можливо лише після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.7%

    Вітаю, Владлен.

    Згодний з колегами, вірогідність встановлення у Вас українського громадянства досить висока.

    Зокрема якщо Ви покидали Україну останній раз на підставі громадянства України, ця інформація може бути відстежена працівниками ДПСУ.

    Тому ризики однозначно є, враховуючи, що у відносинах з Україною Ви вважаєтесь громадянином України і наявність подвійного громадянства забороняється.

    ВИСНОВОК: ПРИЇЗД В УКРАЇНУ МОЖЕ ОБЕРНУТИСЬ ДЛЯ ВАС НЕГАТИВНИМИ НАСЛІДКАМИ. РАДЖУ УТРИМАТИСЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    6.7%

    Здравствуйте, Владлен!

    "Могу ли я пересечь границу по немецкому паспорту и так же выехать по нему? Могут ли пограничники узнать о наличии украинского гражданства"?

    - ТАКОЕ ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ БУДЕТ НЕ СООТВЕТСТВОВАТЬ ЗАКОНУ.

    - СОТРУДНИКИ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ УЗНАЮТ О ТОМ, ЧТО ВЫ ГР.УКРАИНЫ, ИСХОДЯ ИЗ ДАННЫМ РЕЕСТРА (БАЗЫ ДАННЫХ).

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    11.1%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Владлене!

    Могу ли я пересечь границу по немецкому паспорту и так же выехать по нему? Могут ли пограничники узнать о наличии украинского гражданства? - якщо Ви досі маєте українське громадянство, то в'їжджати до України повинні по паспорту громадянина України для виїзду за кордон, а не по німецькому паспорту. Інакше це буде вчиненням адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204-1 КУпАП. У разі наміру перетнути та перетинання державного кордону України громадянином України, він повинен виконати обов`язки, передбачені Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № 3857-XII; статтями 2, 3 цього закону передбачено, що документом, який дає право громадянину України на виїзд з України і в`їзд в Україну, є паспорт громадянина України (а не іншої держави) для виїзду за кордон; перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону; правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України.

    Згідно з п.2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57, перетинання громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю, якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну: 1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; 2) дипломатичний паспорт; 3) службовий паспорт; 4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий); 5) посвідчення особи моряка; 6) посвідчення члена екіпажу.

    Отже, виходячи із принципу єдиного громадянства, виїзд і в`їзд на територію України громадянами України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, суперечить ст.3 Закону України «Про порядок виїзду і в`їзду в Україну громадян України».

    Встановивши правовий зв`язок фізичної особи з державою Україна, тобто належність особи, яка перетинає державний кордон в пункті пропуску за документом громадянина іноземної держави, до громадянства України, службові особи Державної прикордонної служби України зобов`язанні керуватись правовою нормою п.1 ч.1 ст.2 Закону України «Про громадянство України», якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Відповідна правова норма міститься в ч.1 ст.3 Європейської конвенції «Про громадянство» - кожна держава визначає у своєму законодавстві, хто є її громадянами. На сьогодні наявність за громадянином України подвійного громадянства не визнається.

    Регулювання порядку здійснення права громадянами України на перетинання державного кордону здійснює Закон України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», відповідно до цього Закону Кабінетом Міністрів України встановлюються правила перетинання державного кордону громадянами України. Згідно ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» перетинання державного кордону громадянами України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у ст.2 цього закону, а саме паспорту громадянина України для виїзду за кордон. Пункт 2 Правил, визначає, що перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється за переліком документів що підтверджують громадянство України та надають право на виїзд та в`їзд в Україну.

    Отже, в`їзд на територію України та виїзд з неї громадянами України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, суперечить вимогам ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», а тому за наявності підстав тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст.204-1 КУпАП.

    Оскільки початком здійснення прикордонного контролю є момент подання особою паспортного документу для перевірки, факт надання громадянином України паспортного документа громадянина іноземної держави та факт перетинання громадянином України державного кордону України по паспортному документу громадянина іноземної держави, кваліфікується як спроба незаконного перетинання або здійснення незаконного перетинання державного кордону України без відповідних документів, так як даний документ не може вважитися відповідним, тобто адміністративне правопорушення передбачене ч.1 ст. 204-1 КУпАП.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    Це можливо лише у випадку , якщо Ви в їзджали на територію України , як іноземець.

    У іншому разі для України , Ви є громадянином України , до моменту поки не вийшли з громадянства України.

    У разі виявлення інспектором , що Ви громадянином України та без достатніх підстав Вас не пропустять , також можливий штраф за незаконний перетин, серед іншого після виявлення подвійного громадянства буде безліч питань від державних органів, адже подвійного громадянства в Україні немає , згідно законодавства.

    Покарання за незаконне перетинання державного кордону

    Особи, винні в порушенні або спробі порушення режиму державного кордону України, прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон України, у незаконному переміщенні або спробі незаконного переміщення через державний кордон України вантажів, матеріалів, документів та інших предметів, а також в інших порушеннях законодавства про державний кордон України, несуть кримінальну, адміністративну або іншу відповідальність згідно з законодавством України.

    Адміністративна відповідальність

    Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, - штраф від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Виняток! Особа, яка з наміром бути визнаною біженцем в Україні або особою, яка потребує додаткового захисту не несе відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України, якщо вона без зволікань звернулася із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. Така особа не несе відповідальності за порушення правил перебування в Україні, якщо вона перебуває на території України протягом часу, необхідного для подання заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захистуКримінальна відповідальність

    Перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави або особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів, або за документами, що містять недостовірні відомості, карається позбавленням волі на строк до трьох років.

    Ті самі дії, вчинені повторно або групою осіб, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, поєднані з насильством або із застосуванням зброї, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

    Міжнародні договори щодо перетину кордону з Україною

    Щоб отримати консультацію або залучити захисника для отримання вторинної правової допомоги, Ви можете звернутися до найближчого центру та отримати правову допомогу або телефонуйте на номер 0800-213-103.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, на даний момент я бы не рекомендував цього робити. На території України не безпечно, + до всього йде мобілізація і ще є обмеження для перетину кордону.

    Заїхати в Україну ви зможете без проблем, а ось виїхати не факт.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, у разі виявлення подвійного громадянства вас не випустять без підстав.

    ЗАКОН ПРО ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО В УКРАЇНІ

    В Україні інститут громадянства регулюється, головним чином, Законом України “Про громадянство України” N 2235-III від 18 січня 2001 року (далі – Законом) та Європейською конвенцією про громадянство, що була ратифікована Верховною Радою України 20 вересня 2006 року.

    Незважаючи на те, що в цьому документі зафіксовано принцип “єдиного громадянства”, у ньому відсутня норма про недопустимість випадків множинного громадянства. У п. 1 частини першої ст. 2 Закону України “Про громадянство України” зазначено, що “якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визначається лише громадянином України…”.

    Отже, закон не забороняє подвійне громадянство, а лише не визнає його: за наявності в громадянина України громадянства іншої держави до нього застосовуються всі закони України, як і до решти громадян. Це порушує ст. 4 Конституції України, породжує факти існування в Україні явища біпатризму й суперечить міжнародним зобов’язанням, взятим Україною на себе, в яких проголошений курс на уникнення випадків подвійного громадянства.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    10%

    ВІтаю. Спробувати варто але не факт що все пройде без проблем.

    Закон України

    Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17#Text

    Стаття 4. Єдиний державний демографічний реєстр...

    Єдиний державний демографічний реєстр ведеться з метою ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсними та знищення передбачених цим Законом документів. Єдиний державний демографічний реєстр у межах, визначених законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, використовується також для обліку інформації про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) особи

    Закон України

    Про громадянство України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3

    Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

    Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

    1) єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України