Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 11 апреля 2023, вопрос №83746 150₴

Как доставить урну с прахом в Индию?

Здравствуйте! Используя услуги УкрПочты, хочу отправить урну с прахом моего брата в Индию на строго определённый адрес. Брат был гражданином Украины. В Индии урну готов принять его друг (гражданин Индии) и провести соответствующий обряд. Никакого официального завещания на развеивание праха на территории Индии не существует. В Индийском консульстве в Киеве мне сказали, что никаких документов с их стороны не требуется. Через компетентные службы я смогу оформить все необходимые документы на вывоз с территории Украины урны с прахом. Но я не уверен, что знаю их полный список. Хотел бы получить от Вас такой список. И самое главное! Будет ли достаточно этих документов для индийской стороны? Если нет, то где мне узнать, какие ещё дополнительные документы необходимы? Нужно ли ставить в известность о прибытии урны таможенную или какую-то другую службу Индии?
С уважением,
Сергей

Ответы юристов (3)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Добрий день!

    Частиною 8 ст. 365 Митного кодексу України передбачено, що переміщення громадянами через митний кордон України трун з тілами (урн з прахом) чи останків померлих здійснюється на підставі письмової заяви цих громадян довільної форми та документів, визначених Законом України "Про поховання та похоронну справу":

    Стаття 22. Переміщення тіл померлих через державний кордон України

    Переміщення тіл померлих через державний кордон України (у тому числі переміщення через територію України транзитом) здійснюється за умови пред’явлення митному органові особою, яка переміщує (супроводжує) тіло померлого, таких документів:

    -свідоцтва про смерть або іншого документа, що засвідчує факт смерті, виданого компетентним органом;

    -довідки про те, що в тілі та труні (урні) немає вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Таку довідку видає судово-медичний експерт у присутності посадової особи відповідного митного органу - в разі вивезення труни (урни) за кордон - або відповідний компетентний орган іноземної держави з легалізацією такої довідки консульською чи дипломатичною установою України за кордоном - у разі ввезення труни (урни) на територію України.

    Тіло померлого повинне вміщуватися в металеву герметичну труну (урну), яка опечатується посадовими особами, зазначеними в абзаці третьому частини першої цієї статті.

    Розкриття труни (урни) можливе у виняткових випадках за наявності достовірної інформації щодо вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Розкриття здійснюється в спеціальному приміщенні закладу охорони здоров’я України в присутності посадової особи митного органу та особи, яка супроводжує труну (урну), або представника підприємства, який здійснює перевезення, а також інших осіб у випадках, передбачених законом, з дотриманням вимог санітарно-епідеміологічного законодавства України.

    Щодо того, які документи потрібні в Індії то тут повністю використовую інформацію з сайту генерального консульства Індії (https://cgibirmingham.gov.in/index.php?/page/displ...) :

    Должным образом заполненная анкета. Нажмите здесь (заполняет лицо, сопровождающее труп)

    2.

    Свидетельство о смерти от соответствующего местного органа власти.

    3.

    свидетельство о кремации.

    4.

    Справка от гробовщика, подтверждающая, что в урне находится прах умершего.

    5.

    Действительный паспорт заявителя, уносящего прах.

    6.

    Плата - 15 фунтов стерлингов

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Сергію!

    Частина 8 ст. 365 Митного кодексу України визначає порядок та умови переміщення громадянами через митний кордон України урн з прахом чи інших останків померлих. Це здійснюється за подання письмової заяви таких громадян, викладеної в довільної форми, як також документів, визначених Законом України "Про поховання та похоронну справу" (ст. 22 Закону).

    Згадане переміщення урн з прахом через кордон України відбувається за умови пред'явлення на митниці наступних документів:
    • свідоцтва про смерть або іншого документа, що засвідчує факт смерті, виданого компетентним органом;
    • довідки про те, що в тілі та труні (урні) немає вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Таку довідку видає судово-медичний експерт у присутності посадової особи відповідного митного органу - в разі вивезення труни (урни) за кордон - або відповідний компетентний орган іноземної держави з легалізацією такої довідки консульською чи дипломатичною установою України за кордоном - у разі ввезення труни (урни) на територію України.

    Тіло померлого повинне вміщуватися в металеву герметичну труну (урну), яка опечатується посадовими особами, зазначеними в абзаці третьому частини першої цієї статті.

    Розкриття труни (урни) можливе у виняткових випадках за наявності достовірної інформації щодо вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Розкриття здійснюється в спеціальному приміщенні закладу охорони здоров’я України в присутності посадової особи митного органу та особи, яка супроводжує труну (урну), або представника підприємства, який здійснює перевезення, а також інших осіб у випадках, передбачених законом, з дотриманням вимог санітарно-епідеміологічного законодавства України.

    Відповідно до ч. 4 ст. 11 Закону України “Про поховання та похоронну справу " у разі смерті громадянина на території іноземної держави та за наявності письмового волевиявлення про поховання його тіла на території України, посвідченого належним чином, поховання здійснюється у відповідних місцях поховань на території України виконавцем волевиявлення померлого або особою, яка зобов’язалася поховати померлого, за сприяння консульської установи чи дипломатичного представництва України.

    У разі смерті одинокого громадянина або громадянина, від поховання якого відмовилися рідні, на території іноземної держави та за наявності письмового волевиявлення про поховання його тіла на території України, посвідченого належним чином, поховання здійснюється у відповідних місцях поховань на території України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    На сайті Генерального консульства Індії в Україні також є певна інформація саме з цього приводу, з якою можна ознайомитись тут: https://cgibirmingham.gov.in/index.php?/page/displ... Хоча для підтвердження її достовірності, а, можливо, і для отримання додаткової інформації про завезення трунм з прахом на територію Індії я би рекомендував Вам додатково проконсультуватись з представниками згаданої доипустанови.

    Будуть додаткові питання чи уточнення, зверніться до мене особисто, натиснувшки кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Для того, щоб легально перевезти урну з прахом, потрібно дотримуватись законів і правил. «Неофіційне» перевезення праху померлих, наприклад, в сумці або пакеті, заборонено.

    Прах померлих перевозиться в спеціальних урнах. При транспортуванні залізничним або авіаційним транспортом необхідно перш за все правильно упакувати урну. Урна повинна бути виконана з міцного матеріалу і герметично закриватися. Сама урна поміщається в міцний дерев'яний ящик, для запобігання ушкоджень. Ящик, своєю чергою, обшивається щільною тканиною.

    Для перевезення урни будуть потрібні наступні документи:

    • свідоцтво про смерть, з печаткою
    • довідка про кремацію, видана крематорієм

    З цим пакетом документів можна перевозити урну по території України

    Перелік документів збільшується в разі переміщення праху померлого через кордон України на територію інших країн. Додатково потрібно буде оформити наступні документи:

    • довідка про невкладення сторонніх предметів (можливо, буде потрібно завірення в консульстві країни призначення)
    • довідка СЕС
    • митна декларація

    Урна обов'язково опечатується сургучними печатками.

    У кожному разі буває ще ряд нюансів, тому для цього існують спеціальні компанії з транспортування тіл померлих осіб 067 500 40 44.

    Як перевезти урну з прахом з України/ в Україну ритуальним транспортом?

    Дешевше обійдеться транспортування останків через кордон автотранспортом або поїздом. Але для цього знадобиться понад 12 годин. При посадці на повітряний або залізничний транспорт і під час проходження митниці знадобляться наступні документи:

    • Офіційне свідоцтво про смерть (або копія).
    • Свідоцтво про кремацію.
    • Довідка про невкладення сторонніх предметів (видається в крематорії або ритуальній службі під час опечатування контейнера останками, що кремували).
    Необхідні документи для перевезення

    Якщо людина померла або загинула за межами України, будь то Росія, Єгипет або Туреччина, для доставки його тіла на батьківщину потрібно подбати про надання певних документів, серед яких:

    • свідоцтво про смерть з наявністю гробового друку;
    • документ про запайку. При цьому за наявності цінних речей, робиться опис;
    • санітарна довідка про відсутність небезпечних інфекційних захворювань у покійного;
    • дозвіл з боку приймаючої сторони;
    • паспортні дані людини.

    https://graale.net/ua/page/funeral_services/cargo_...

    Це регулюється на законодавчому рівні, а саме «Закон України Про поховання та похоронну справу» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, N 7, ст.47) Стаття 6. Право громадян на поховання їхнього тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України