Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 18 квітня 2023, питання №84032 400₴

Как подать заявление на наследство находясь за границей и не можем в ближайшее время заехать на территорию страны?

Как подать заявление на наследство находясь за границей и не можем в ближайшее время заехать на территорию страны?

Відповіді юристів (16)

    Винограденко Антон Анатолійович
    7.5%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    У зв'язку з війною законодавцями внесені низка суттєвих змін, вищевказаними нормативно-правовими актами, щодо прийняття спадщини в умовах воєнного стану, а саме:

    • перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто, за загальним довоєнним правилом строк прийняття спадщини становив 6 місяців з дня відкриття спадщини. Втім, зміни, що почали діяти з 06.03.2022, додали до цього строку ще 4 місяці. Обрахунок строку для кожної конкретної відкритої справи до воєнного стану виглядатиме таким чином – якщо до 06.03.2022 року шестимісячний строк спадкування не сплинув, то він автоматично подовжується ще на 4 місяці і в сумі становить 10 місяців, а якщо сплинув під час воєнного стану, але до 06.03.2022 року, то діє стара норма, за якою строк прийняття спадщини або відмови від неї не подовжується та становить 6 місяців;
    • в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини;
    • в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу;
    • забороняється видача свідоцтва про право на спадщину (далі – свідоцтво) у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі;
    • під час дії воєнного стану свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом після закінчення строку для прийняття спадщини. Тобто, останніми змінами, що були внесені 02.06.2022 року до п.3 постанови КМУ №164, свідоцтво буде видаватись спадкоємцям, але не через 6 місяців з дня смерті спадкодавця, а через 10 місяців з моменту його смерті або оголошення особи померлою.

    Право на спадщину обов’язково необхідно оформити у нотаріуса (державного чи приватного), звернутися до якого можна в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території України. Знайти нотаріуса можна в Реєстрі нотаріусів, які працюють під час війни, ведення якого здійснює Нотаріальна палата України.

    Отже, для оформлення спадщини спадкоємцю необхідно вчинити такі дії:

    • отримати свідоцтво про смерть спадкодавця (може отримати в будь-якому органі ДРАЦС на підконтрольній території України);
    • подати заяву про прийняття спадщини (далі – заява) до нотаріуса без обмеження строком у шість місяців на період дії воєнного стану у країні. Та слід мати на увазі, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Після отримання заяви нотаріус відкриває спадкову справу та надає особі, яка подала заяву, перелік документів, необхідних для оформлення спадщини, у якому також зазначається розмір плати за вчинення нотаріальних дій;
    • отримати свідоцтво про прийняття спадщини у нотаріуса.

    За кордоном нотаріальні дії здійснюють консульські установи та дипломатичні представництва України відповідно до статті 38 Закону України «Про нотаріат». У такому випадку заяву про прийняття спадщини спадкоємець подає до вище зазначених установ.

    Також заяву можна направити нотаріусу на підконтрольній території України поштою, заздалегідь попередивши його про це, але в такому випадку вона повинна бути нотаріально завірена нотаріусом тієї країни в якій особа перебуває. У залежності від наявності міжнародних договорів, між країною перебування та Україною, може бути необхідне проставлення апостилю. Крім того необхідно буде зробити нотаріально завірений переклад заяви на українську мову.

    Після отримання українським нотаріусом нотаріально правильно завіреної заяви алгоритм дій щодо прийняття спадщини буде аналогічним, як уже було вище вказано.

    Також існує "Фактичне прийняття спадщини" та кому не обов’язково писати заяву про прийняття спадщини

    У відповідності до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Це означає, що якщо особа, на момент смерті спадкодавця, була зареєстрована з ним за однією адресою, то їй не обов’язково йти до нотаріуса та писати заяву.

    Водночас, на практиці, ми б рекомендували, подати заяву до нотаріуса, щоб уникнути в майбутньому проблем. Справа в тому, що трапляються випадки, що особу виписали без її відома або вона просто проживала зі спадкоємцем без реєстрації місця проживання і відсутні підтверджуючі документи про спільне проживання, у таких випадках факт подачі заяви вже буде підтвердженим фактом, що спадкоємець не пропустив строки подачі заяви про прийняття спадщини.

    Ще однією категорією осіб, які автоматично приймають спадщину, відповідно до ч. 4 ст. 1268 ЦК України є малолітні, неповнолітні, недієздатні особи, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, крім випадків, встановлених ч. 2 – 4 ст. 1273 цього Кодексу (відмова від спадщини за згодою батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників та обов’язковим дозволом, на таку дію, органу опіки та піклування). Однак і в цьому випадку рекомендуємо подавати заяву про прийняття спадщини в інтересах вище зазначених осіб, так як дуже часто інші спадкоємці свідомо не надають інформацію про таких осіб, а отже нотаріус розподіляє спадкову масу між відомими спадкоємцями і в майбутньому призводить до судових «тяганин». Також слід врахувати воєнний стан в Україні, так як на територіях де йдуть бойові дії або перебували в окупації, доступу до багатьох реєстрів чи архівів взагалі нема.

    Отже, підсумовуючи все вище викладене, можна вказати, що основними змінами, які відбулися з порядком прийняття спадщини в умовах воєнного стану є:
    • на період воєнного стану строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.
    • у період воєнного стану, не залежно від місця відкриття спадщини, за зверненням спадкоємця будь-який нотаріус України має право завести спадкову справу.
    • якщо нотаріус немає доступу до Спадкового реєстру, він все одно має право завести спадкову справу. Наявність заповіту, спадкового договору та заведеної спадкової справи перевіряється нотаріусом протягом 5 робочих днів з моменту відновлення доступу до реєстру.

    Рекомендую обов’язково подавати заяву про прийняття спадщини, не дивлячись на продовження строків для прийняття спадщини та інших суттєвих змін, що були внесені законодавцями, особливо якщо знаходитесь на більш безпечній території України або за кордоном. До закінчення 10 місяців з дня відкриття спадщини (на період воєнного стану цей строк подовжено) спадкоємець має звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. У разі пропуску цього строку він вважається таким, що відмовився від прийняття спадщини.

    Якщо строк пропущений з поважних причин, спадкоємець має право звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

    До суду необхідно подати підтвердження причин пропуску строку. Суди оцінюють поважність причин пропуску строку, а також чи перешкоджали такі обставини зверненню до нотаріуса. Прикладами поважних причин є тривала хвороба спадкоємця, перебування на військовій строковій службі у складі ЗСУ. Необізнаність про смерть спадкодавця або перебування за кордоном не є поважною причиною пропуску строку.

    Тому аби уникнути в майбутньому проблем з прийняттям спадщини рекомендуємо не зволікати та звертатись до нотаріуса вчасно.

    Юрій
    7.5%
    Юрій рік тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Рекомендую подати заяву про прийняття спадщини засобами поштового зв'язку національного оператора країни-перебування (за аналогією, в Україні таким оператором є ПАТ "Укрпошта"). У заяві також рекомендую вказати у заяві електронну адресу, номер телефону і засоби зв'язку через месенджери Viber, Telegram.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ви можете звернутись за поданням заяви про прийняття спадщини в дипломатичну установу в країні свого перебування.

    Або є інший варіант. Ви можете скласти заяву самостійно та посвідчити її у місцевого нотаріуса. В залежності від країни перебування Вам знадобиться зробити апостиль на заяві. Після цього, цю заяву, посвідчені копії документі щодо смерті спадкодавця та Ваших родинного зв'язку, необхідно направити нотаріусу за місцем реєстрації спадкодавця.

    Третій варіант.

    Ви робити довіреність через дипломатичну установу або місцевого нотаріуса на особу в Україні, на представництво Ваших інтересів щодо прийняття спадщини. Надсилаєте цю довіреність в Україну, Ваша довірена особа на підставі цієї довіреності, перекладеної українською, здійснює всі дії щодо прийняття спадщини.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович рік тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей. (п. 3.6 глава 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України) -

      це з відповіді колеги Дерія нижче

    Мамай Ірина Євгеніївна
    7.5%
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Зверніться в посольство чи консульство країни перебування. Строк у вас 10 місяців з моменту смерті спадкодавця. Якщо строк звернення пропустите, прийдеться поновлювати строк звернення в судовому порядку, що не дуже направді добре, тому що суд може визнати вашу підставу пропуску не поважною і відмовити.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Це питання просте. Вам треба звернутись до українського консульства, маючи на руках свідоцтво про смерть спадкодавця та подати заяву на відкриття спадкового провадження. З дня смерті спадкодавця до дня отримання свідоцтва про спадщину повинно пройти 10 місяців.

    Так само Ви можете звернутись до місцевого нотаріуса, в якого оформити заяву про спадщину та передати її до України тому нотаріусу, який буде вести спадкову справу.

    Виникнуть додоткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Звертайтесь до консульства України в країні Вашого перебування. Проблема в тому, що часто консульства мають черги на місяць вперед, і вимагають надання вже готової заяви про вступ до спадщини.

    Тому у даному випадку простіше звернутись саме до місцевого нотаріуса, який зробить те ж саме, тільки швидше. Потім в Україні дану заяву потрібно буде тільки перекласти на українську мову та передати будь-якому нотаріусу України, який зараз здійснює свою діяльність.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня, Олександре!

    Для прийняття спадщини Вам достатньо особисто звернутися із відповідною заявою до Консульства або Посольства України, яке виконує консульські функції на території країни де Ви перебуваєте. Потреби повертатися в Україну немає.

    Згідно з підпунктом 3.11.3 Положення про порядок вчинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей. (п. 3.6 глава 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    Подати заяву Ви можете 3 шляхами:

    1. Ви особисто подаєте заяву в дипломатичній установі на території країни перебування.
    2. Ви відправляєте заяву поштою, справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.
    3. Заяву про прийняття спадщини Ви подаєте особисто нотаріусу у письмовій формі на території України.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    основні правила спадкування нерухомості під час війни:

    • Отже, розберемось по порядку.

    Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.

    Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини. ( можна подати та зареєструвати у консульстві , а далі направити заяву з перекладом на укр мову вашому представнику за довіреністю, в Україні , який і займеться поданням заяви регіональному нотаріусу для відкриття спадкової справи та збирання документів спадкодавця( померлого громадянина), аби спадкоємці могли вступити у спадщину.

    Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого.

    Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі – заборонено.

    Який строк? Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщин становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.

    • Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану – обмежена.

    Важливо Механізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення. Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрій день!

    порядок отправки:

    Что бы отправить заявление, чтобы у человека на руках осталось подтверждение этой переписки

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Згідно Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від особи, яка померла, (спадкодавець) до особи (осіб), що набувають право на спадщину (спадкоємці). Особливості спадкування під час воєнного стану, на сьогодні, регулюється постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 року № 164. Окрім того, Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» від 11.03.2022 № 1118/5, що набрав чинності 19.03.2022, були внесені зміни в Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5.

    У результаті дій держави-агресора законодавцями внесені низка суттєвих змін, вищевказаними нормативно-правовими актами, щодо прийняття спадщини в умовах воєнного стану, а саме:

    • перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто, за загальним довоєнним правилом строк прийняття спадщини становив 6 місяців з дня відкриття спадщини. Втім, зміни, що почали діяти з 06.03.2022, додали до цього строку ще 4 місяці. Обрахунок строку для кожної конкретної відкритої справи до воєнного стану виглядатиме таким чином – якщо до 06.03.2022 року шестимісячний строк спадкування не сплинув, то він автоматично подовжується ще на 4 місяці і в сумі становить 10 місяців, а якщо сплинув під час воєнного стану, але до 06.03.2022 року, то діє стара норма, за якою строк прийняття спадщини або відмови від неї не подовжується та становить 6 місяців;
    • в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини;
    • в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу;
    • забороняється видача свідоцтва про право на спадщину (далі – свідоцтво) у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі;
    • під час дії воєнного стану свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом після закінчення строку для прийняття спадщини. Тобто, останніми змінами, що були внесені 02.06.2022 року до п.3 постанови КМУ №164, свідоцтво буде видаватись спадкоємцям, але не через 6 місяців з дня смерті спадкодавця, а через 10 місяців з моменту його смерті або оголошення особи померлою.

    Право на спадщину обов’язково необхідно оформити у нотаріуса (державного чи приватного), звернутися до якого можна в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території України. Знайти нотаріуса можна в Реєстрі нотаріусів, які працюють під час війни, ведення якого здійснює Нотаріальна палата України.

    Отже, для оформлення спадщини спадкоємцю необхідно вчинити такі дії:

    • отримати свідоцтво про смерть спадкодавця (може отримати в будь-якому органі ДРАЦС на підконтрольній території України);
    • подати заяву про прийняття спадщини (далі – заява) до нотаріуса без обмеження строком у шість місяців на період дії воєнного стану у країні. Та слід мати на увазі, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Після отримання заяви нотаріус відкриває спадкову справу та надає особі, яка подала заяву, перелік документів, необхідних для оформлення спадщини, у якому також зазначається розмір плати за вчинення нотаріальних дій;
    • отримати свідоцтво про прийняття спадщини у нотаріуса.

    Через військову агресію рф багато громадян України були змушені покинути свої домівки та переміститись у пошуках надійного прихистку, не лише на більш безпечні території України, а й за її межі. За кордоном нотаріальні дії здійснюють консульські установи та дипломатичні представництва України відповідно до статті 38 Закону України «Про нотаріат». У такому випадку заяву про прийняття спадщини спадкоємець подає до вище зазначених установ.

    Також заяву можна направити нотаріусу на підконтрольній території України поштою, заздалегідь попередивши його про це, але в такому випадку вона повинна бути нотаріально завірена нотаріусом тієї країни в якій особа перебуває. У залежності від наявності міжнародних договорів, між країною перебування та Україною, може бути необхідне проставлення апостилю. Крім того необхідно буде зробити нотаріально завірений переклад заяви на українську мову.

    Після отримання українським нотаріусом нотаріально правильно завіреної заяви алгоритм дій щодо прийняття спадщини буде аналогічним, як уже було вище вказано.

    У відповідності до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Це означає, що якщо особа, на момент смерті спадкодавця, була зареєстрована з ним за однією адресою, то їй не обов’язково йти до нотаріуса та писати заяву.

    Водночас, на практиці, я б рекомендував, подати заяву до нотаріуса, щоб уникнути в майбутньому проблем. Справа в тому, що трапляються випадки, що особу виписали без її відома або вона просто проживала зі спадкоємцем без реєстрації місця проживання і відсутні підтверджуючі документи про спільне проживання, у таких випадках факт подачі заяви вже буде підтвердженим фактом, що спадкоємець не пропустив строки подачі заяви про прийняття спадщини.

    Ще однією категорією осіб, які автоматично приймають спадщину, відповідно до ч. 4 ст. 1268 ЦК України є малолітні, неповнолітні, недієздатні особи, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, крім випадків, встановлених ч. 2 – 4 ст. 1273 цього Кодексу (відмова від спадщини за згодою батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників та обов’язковим дозволом, на таку дію, органу опіки та піклування). Однак і в цьому випадку рекомендуємо подавати заяву про прийняття спадщини в інтересах вище зазначених осіб, так як дуже часто інші спадкоємці свідомо не надають інформацію про таких осіб, а отже нотаріус розподіляє спадкову масу між відомими спадкоємцями і в майбутньому призводить до судових «тяганин». Також слід врахувати воєнний стан в Україні, так як на територіях де йдуть бойові дії або перебували в окупації, доступу до багатьох реєстрів чи архівів взагалі нема.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго , Зверніться до консульства україни за кордоном.

    Консул засвідчує справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що паплюжать честь і гідність людини.

    Консул, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені в документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.

    Для засвідчення справжності підпису на заяві про прийняття спадщини / відмову від спадщини зявник подає такі документи:

    • заповнену заяву;
    • оригінал свого закордонного паспорта (у разі його втрати подається оригінал дійсного внутрішнього паспорта);
    • фотокопію першої сторінки свого закордонного паспорта (фотокопії сторінок з відмітками у внутрішньому паспорті, якщо закордонний паспорт втрачено);
    • фотокопію свідоцтва про смерть спадкодавця;
    • фотокопію заповіту (за нявності).

    Консульський збір - 18 євро - справляється у безготівковій формі під час вчинення консульської дії.

    ВАРТО ЗНАТИ

    Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника, а заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    Строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців. Цей строк починається з дня відкриття спадщини (дати смерті спадкодавця).

    Спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, можуть за згодою всіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може встановити додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.

    Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    Прийняття і відмова від спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. Спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

    Місце відкриття спадщини.

    Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (частина перша та друга ст. 1221 Цивільного кодексу України).

    Якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі Закону України «Про міжнародне приватне право».

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються з урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, за винятком, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. У разі, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося, вибір права спадкодавцем буде недійсним.

    Стаття 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» встановлює, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України.

    Право на спадкування.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування отримують спадкоємці за законом в порядку черговості, визначеною у статтях 1261 - 1265 Цивільного кодексу України (частини перша та друга статті 1223 Цивільного кодексу України).

    Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, коли спадкоємцями укладено договір про зміну черговості права на спадкування.

    Степанов Михайло Леонідович
    12.5%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю, отримайте спадщіину, через консульство України за кордоном.

    Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника, а заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    Строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців. Цей строк починається з дня відкриття спадщини (дати смерті спадкодавця).

    Спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, можуть за згодою всіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може встановити додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.

    Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    Прийняття і відмова від спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. Спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

    Місце відкриття спадщини.

    Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (частина перша та друга ст. 1221 Цивільного кодексу України).

    Якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі Закону України «Про міжнародне приватне право».

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються з урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, за винятком, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. У разі, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося, вибір права спадкодавцем буде недійсним.

    Стаття 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» встановлює, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України.

    Право на спадкування.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування отримують спадкоємці за законом в порядку черговості, визначеною у статтях 1261 - 1265 Цивільного кодексу України (частини перша та друга статті 1223 Цивільного кодексу України).

    Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, коли спадкоємцями укладено договір про зміну черговості права на спадкування.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    12.5%
    Иванюк Руслан Эдуардович 9 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Для того щоб отримати майно, що знаходиться за кордоном перше, що потрібно зробити, – визначити місце відкриття спадщини. Адже саме за місцем відкриття спадщини спадкоємці подають нотаріусу заяву про прийняття або відмову від спадщини. За загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Але якщо місце проживання спадкодавця невідоме, то місце відкриття спадщини визначається за місцезнаходженням нерухомого майна або основної його частини, а за відсутністю і нерухомого майна – за місцезнаходженням основної частини рухомого майна (стаття 1221 Цивільного кодексу України). Якщо у спадкоємця є нерухоме майно на території кількох держав, то згідно з Конвенцією про правову допомогу у тих країнах, що приєдналися до цієї Конвенції, свідоцтво про право на спадщину видається у кожній країні згідно з чинним там законодавством, але з урахуванням кола спадкоємців, що подали заяви про прийняття спадщини за основним місцем її відкриття.

    Нотаріус заводить спадкову справу; зацікавлені особи подають заяви про вжиття заходів з охорони спадкового майна, якщо це потрібно відповідно до Глави 6 Закону України "Про нотаріат". На підставі поданих заяв нотаріус визначає коло спадкоємців, які прийняли спадщину або відмовились від її прийняття. Потім видається документ – свідоцтво про право на спадщину та визначається матеріальне право країни, яке буде застосовуватися до спадкових правовідносин. Далі потрібно визначитися із правовим полем, у якому працюватиме нотаріус, адже через те, що майно знаходиться в іншій державі, у справі можуть спиратися не тільки на українське законодавство.

    Підстави звернення

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» (далі - Закон) з урахуванням положень статей 71, 72 Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

    Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» також визначено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Здатність особи на складання і скасування заповіту, а також форма заповіту і акта його скасування визначаються правом держави, у якій спадкодавець мав постійне місце проживання в момент складання акта або в момент смерті. Заповіт або акт його скасування не можуть бути визнані недійсними внаслідок недодержання форми, якщо остання відповідає вимогам права місця складання заповіту або права громадянства, або права звичайного місця перебування спадкодавця у момент складання акта чи в момент смерті, а також права держави, у якій знаходиться нерухоме майно (стаття 72 Закону).

    Особливості вибору нотаріусом норм законів

    Нотаріус працює із кількома нормами законів і застосовує норми іноземного права. Тому він:

    • визначає, за спадковим правом якої країни здійснюється спадкування;
    • перевіряє наявність міжнародного договору про правову допомогу (міжнародної конвенції) з цією країною;
    • відповідно до вимог цього міжнародного договору (конвенції) готує запит до компетентних органів цієї країни.

    Закон України «Про нотаріат» дає право нотаріусам вимагати від осіб відомості та документи, необхідні для роботи. А саме, для видачі свідоцтва про право на спадщину, а також для підтвердження родинних стосунків нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. І без цих документів свідоцтва про право на спадщину він може й не видати.

    Для отримання необхідних документів нотаріус готує відповідний запит до компетентних органів іншої держави щодо отримання відповідних відомостей чи документів, необхідних для оформлення спадщини.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Спадкоємець, який перебуває за межами України, може прийняти спадщину шляхом:

    • звернення до консула України в країні перебування із заявою про прийняття спадщини
    • або нотаріального засвідчення заяви про прийняття спадщини та надіслання її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який перебуває на території України.

    Так, відповідно до ч. 3.23 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, спадкоємці можуть подати заяву про прийняття спадщини поштою, якщо вони проживають за межами України.

    Своєчасно надісланою вважається заява, справжність підпису особи на якій засвідчена (або не засвідчена) нотаріально, що направлена поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку. Нотаріус приймає такі заяви, заводить спадкову справу та у випадку надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчено нотаріально, надсилає лист спадкоємцю, в якому пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У таких випадках конверт підшивається у спадкову справу.

    Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

    Отже, спадкоємець, який проживає за кордоном повинен написати заяву про прийняття спадщини, засвідчити справжність підпису нотаріально та надіслати її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який знаходиться на території України протягом 10 місяців (на час дії воєнного стану) з дня смерті спадкодавця.

    За кордоном нотаріальні дії здійснюють консульські установи або дипломатичні представництва України. Згідно законодавства спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається консулом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або прибути особисто до консула.

    Засвідчення справжності підпису не потрібне, якщо спадкоємець особисто з'явився до консула і подав заяву. У цьому разі консул установлює особу спадкоємця і перевіряє справжність його підпису, про що робить відмітку на заяві і вказує найменування документа, що посвідчує особу, його номер, дату видачі, найменування установи, яка видала документ, рік народження спадкоємця.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Консул засвідчує справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що паплюжать честь і гідність людини. Консул, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені в документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою. Для засвідчення справжності підпису на заяві про прийняття спадщини / відмову від спадщини зявник подає такі документи:

    • заповнену заяву;
    • оригінал свого закордонного паспорта (у разі його втрати подається оригінал дійсного внутрішнього паспорта);
    • фотокопію першої сторінки свого закордонного паспорта (фотокопії сторінок з відмітками у внутрішньому паспорті, якщо закордонний паспорт втрачено);
    • фотокопію свідоцтва про смерть спадкодавця;
    • фотокопію заповіту (за нявності).

    Консульський збір - 18 євро - справляється у безготівковій формі під час вчинення консульської дії.

    ВАРТО ЗНАТИ

    Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника, а заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    Строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців. Цей строк починається з дня відкриття спадщини (дати смерті спадкодавця).

    Спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, можуть за згодою всіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може встановити додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.

    Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    Прийняття і відмова від спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. Спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

    Місце відкриття спадщини.

    Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (частина перша та друга ст. 1221 Цивільного кодексу України).

    Якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі Закону України «Про міжнародне приватне право».

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються з урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, за винятком, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. У разі, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося, вибір права спадкодавцем буде недійсним.

    Стаття 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» встановлює, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України.

    Право на спадкування.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування отримують спадкоємці за законом в порядку черговості, визначеною у статтях 1261 - 1265 Цивільного кодексу України (частини перша та друга статті 1223 Цивільного кодексу України).

    Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, коли спадкоємцями укладено договір про зміну черговості права на спадкування.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України