Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 19 квітня 2023, питання №84069

Чи можна претендувати на частину електростанції якщо вона була куплена в шлюбі, а зареєстрована тільки на одному з подружжя


Доброго дня. Ми з чоловіком 10 років були в шлюбі . За цей час було придбано та зроблено для дому не мало. Будинок в якому ми весь час проживали був його батьків. На 6 році шлюбу вдалося оформити будинок на чоловіка. А через 2 роки ми поставили на території двору сонячні панелі. Так як дім був зареєстрований на чоловіка то і сонячні панелі та всі інші документи пов'язані з цим були записані на нього. Але кошти були зароблені разом. Чи можу я претендувати на якусь частину цих сонячних панелей? І як це правильно зробити ?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Катерина!

    Все, що прибано під час шлюбу, при розділі майна ділиться порівеу між чоловіком та дружиною.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Катерино!

    Ви маєте право на половину всього майна набутого під час шлюбу, незалежно на кого воно оформлене.

    Статтею 60 Сімейного кодексу України визначено, що майно, яке набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Набуваючи у власність майно, дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (стаття 63 Сімейного кодексу України).

    Поділ майна може бути здійснений в добровільному порядку (за домовленістю) або в судовому порядку.

    Тому спочатку колишньому чоловіку запропонуйте добровільний порядок розподілу майна, яке було придбано під час шлюбу. Якщо квартира була подарована чоловіку - то Ви не маєте право на неї, а от на сонячні панелі, які були куплені під час шлюбу - Ви маєте право, а саме на половину даних панелей або якщо їх неможливо розділити, то на компенсацію половини вартості. Таке положення відноситься і до банківських рахунків, і до авто (за умови придбання його під час шлюбу).

    Не можна розділити лише майно , яке є особистою приватною власністю дружини, чоловіка.

    Якщо добровільно домовитись не вдалось - тоді необхідно подати позов до суду про поділ спільного майна подружжя.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України