Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 квітня 2023, питання №84166 250₴

Які виплати отримує військовослужбовців при переводі з однієї військової частини в іншу?

Доброго дня. Цікавить, на які види виплат може розраховувати військовослужбовець при переводі з однієї військової частини до іншої за станом здоров'я.
Дякую.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитре!

    Не зовсім зрозуміле питання.

    Саме переміщення з однієї частини до іншої не тягне за собою ніяких виплат, на якіх би підставах воно не відбувалося. А от зафіксований факт хвороби чи травми, особливо, коли це пов'язано із службою у ЗСУ чи тим більше із участю в бойових діях у зв'язку із захистом Батьківщини, як правило, має по собі наслідком конкретні виплати.

    Питання виплат пораненим військовослужбовцям регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони, а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану.

    Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

    грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень

    додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць

    матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

    «Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я.

    Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. Він додає, що грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових».

    ТЕПЕР ПРО ОДНОРАЗОВУ ДОПОМОГУ:

    Порядок призначення і виплати цієї допомоги затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975 (зі змінами). Зазначена виплата залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у якому вперше встановлена інвалідність або ступінь втрати працездатності.

    Згідно з положеннями Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня встановлено у сумі 2684 гривні.

    Одноразова грошова допомога виплачується в порядку черговості відповідно до дати подання документів до уповноваженого органу. У разі встановлення інвалідності право на отримання допомоги виникає станом на:

    дату, зазначену в довідці медико-соціальної експертної комісії;

    в разі повторного огляду та зміни групи інвалідності — дату, зазначену в довідці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про первинне встановлення інвалідності;

    у разі встановлення ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності — дату, зазначену у довідці МСЕК.

    Щоб отримати одноразову грошову допомогу, необхідно подати документи до структурних підрозділів державних органів. Для чинних військовослужбовців — це військова частина, де вони проходять службу. Для звільнених з військової служби — регіональний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем мешкання/реєстрації.

    Якщо військовослужбовець, крім строкової служби, дістав інвалідність під час служби, то розмір виплати залежить від групи інвалідності.

    Особливості виплати в разі встановлення інвалідності

    Якщо інвалідність військовослужбовця (крім строкової служби) настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) або захворювання, яке він дістав під час виконання обов’язків військової служби (чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин), допомогу виплачують у розмірі:

    400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, — у разі встановлення інвалідності I групи (1 073 600 грн);

    300-кратного прожиткового мінімуму — II групи (805 200 грн);

    250-кратного прожиткового мінімуму — III групи (671 000 грн).

    Виплата військовослужбовцю (крім строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, нараховується у розмірі:

    120-кратного прожиткового мінімуму — I групи (322 080 грн);

    90-кратного прожиткового мінімуму — II групи (241 560 грн);

    70-кратного прожиткового мінімуму — III групи (187 880 грн).

    Якщо йдеться про військовослужбовця строкової служби, військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, то для цих категорій осіб, інвалідність яких настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного їм під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період строкової військової служби, проходження таких зборів, служби у військовому резерві, грошова допомога виплачується у таких розмірах:

    322 080 грн — для І групи інвалідності;

    241 560 грн — для ІІ групи інвалідності;

    187 880 грн — для ІІІ групи інвалідності.

    Допомога в разі поранення (контузії, травми або каліцтва)

    Якщо людина частково втратила працездатність без встановлення інвалідності, то розмір одноразової грошової допомоги залежить від ступеня втрати працездатності. Його встановлює медико-соціальна експертна комісія. Виплата визначається у відсотках від:

    − 70-кратного прожиткового мінімуму (187 880 грн): військовослужбовцю, який зазнав поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання ним обов’язків військової служби, а також особі, звільненій з військової служби, яка частково втратила працездатність внаслідок зазначених причин, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби;

    − 50-кратного прожиткового мінімуму (134 500 грн): військовослужбовцю строкової військової служби, а також особі, звільненій із строкової військової служби, яка частково втратила працездатність внаслідок зазначених причин, пов’язаних з проходженням військової служби, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення її зі строкової військової служби;

    50-кратного прожиткового мінімуму (134 500 грн): військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який зазнав поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності в період проходження зборів чи служби у військовому резерві або не пізніше ніж через три місяці після закінчення таких зборів чи виконання резервістом обов’язків служби у військовому резерві.

    Важливо! Виплата одноразової грошової допомоги взагалі не здійснюються, якщо травма, захворювання, інвалідність чи часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов’язаного чи резервіста є наслідком:

    — вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;

    — вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;

    — навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);

    — подання особою свідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Радо на них відповім!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    На доповнення до моєї відповіді подаю нижче порядок оформлення травми чи поранення, отриманих військовослужбовцем під час служби. Це на той випадок, якщо раптом ви того не знаєте. Бо це важливо знати.

    Крок І. Сповістити та задокументувати.

    Розуміємо, що обставини отримання травми, поранення, контузії чи захворювання можуть бути різними, а інколи навіть вкрай неприйнятними для цього, але перше, що військовослужбовець має зробити - негайно повідомити про таке ушкодження здоров’я безпосередньому начальникові, який зобов’язаний направити хворого до медичного пункту частини(ст.ст. 12, 254 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    За можливості зібрати докази обставин отримання травми, поранення чи контузії. Такі докази мають підтверджувати: дату, час, місце отримання такого ушкодження та те, що воно отримане не у зв’язку з неправомірними діями військовослужбовця (наприклад через невиконання правил безпеки,не одягнені засоби особистого захисту, тощо).

    Це буде в нагоді під час проведення військовою частиною службового розслідування за фактом отримання травми та при поданні документів для компенсації за ушкодження здоров’я.

    Більше того, через бойові дії можливі випадки втрати, знищення чи пошкодження документів.Тому бажано підстрахуватись та мати при собі такі докази.

    Крок ІІ. Звернення за медичною допомогою.

    Медична допомога військовослужбовцю надається за наступним алгоритмом:

    1)сповіщення безпосереднього начальника (командира) про отриману травму, поранення, контузію;

    2)направлення до медичного пункту частини, де йому надається відповідна допомога. При цьому, про кожне звернення військовослужбовця за медичною допомогою мають робитись записи у відповідних облікових журналах (Стаття 254-256 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    3)у разі необхідності за висновком лікаря частини військовослужбовець направляється до медичного закладу поза розташуванням частини.

    При цьому, військовослужбовцю (супроводжуючому фельдшеру, сан.інструктору) надають наступні документи:

    -направлення лікаря частини, підписане командиром;

    -медична книжка;

    -довідка про травму (каліцтво, поранення, контузію). Може бути надіслана протягом 30 днів до центру комплектування та соціальної підтримки, до якого приписаний військовослужбовець у разі, якщо обстановка не дозволяє надати таку довідку.

    -медична характеристика.

    Таким чином, по факту кожного звернення військовослужбовця за медичною допомогою робляться відповідні записи в облікових журналах медичних установ, медичній книзі військовослужбовця, складаються виписні / перевідні епікризи, виписки з медичних карток, результати обстежень та оглядів, тощо.

    Вказані документи будуть необхідні для призначення одноразової грошової допомоги, зокрема під час огляду МСЕК для встановлення групи інвалідності/визначення ступеню втрати працездатності.Тому за можливості зберігайте вказані документи, робіть з них копії чи фотографуйте. В умовах війни може трапитись будь-що, в тому числі фактичне знищення таких документів.

    Чи має право військовослужбовець звернутись до цивільної лікарні?

    Так, військовослужбовець має право звернутись до державних або комунальних закладів охорони здоров'я та лікуватись в них за рахунок Міністерства оборони України або іншої силової структури, але виключно якщо:

    1) за місцем проходження військової служби, навчальних і спеціальних зборів відсутні військово-медичні заклади охорони здоров'я, відповідні спеціалізовані відділення, спеціальне медичне обладнання;

    2) або у екстрених випадках, коли військовослужбовець потребує невідкладної допомоги (в тому числі, скориставшись викликом «швидкої» допомоги «103»).

    (Пункт 4 статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

    При цьому, військовослужбовець зобов’язаний повідомити працівникам такого закладу, що він проходить військову службу та доповісти про таке звернення безпосередньому командиру (начальнику)(ст.12 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    Чи можуть військовослужбовці лікуватись вдома?

    Якщо брати до уваги положення Статуту, то можуть. Але не всі та за виключних умов:

    1)лікуватись на квартирах (удома) можуть тільки офіцери та військовослужбовці, які проходять службу за контрактом;

    2)виключно за висновком лікаря;(ч.5 ст.256 Статуту внутрішньої служби ЗСУ)

    3)за погодженням безпосереднього командира (начальника) (ст.12 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    Крок ІІІ. ВЛК

    Огляд ВЛК – це крок 3 в алгоритмі підготовки документів для отримання одноразової грошової допомоги при пораненні, травмуванні військовослужбовця.Хто направляє на ВЛК? Які постанови приймає ВЛК? Як діяти, якщо Ви не погоджуєтесь з постановою ВЛК?

    Військово-лікарська комісія

    Військово-лікарська комісія (ВЛК) – це єдиний орган, створений для визначення причинного зв’язку захворювань, поранень, травм, контузій, каліцтваз проходженням служби/ виконання обов’язків служби/ захисту Батьківщини. Постанова ВЛК щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання є одним з документів, які військовослужбовець має подати для призначення та виплати одноразової грошової допомоги.

    Хто дає направлення на медичний огляд ВЛК?

    Направлення військовослужбовців на медичний оглядВЛК (в залежності від причин проведення такого огляду) проводиться:

    прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище (зазвичай проводиться за рапортом військовослужбовця);

    начальниками військових лікувальних закладів за місцем лікування.

    Крім того, направлення може бути видане органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України; прокуратурою; судом; начальниками гарнізонів, штатних ВЛК; військовими комендантами гарнізонів; військовими комісарами.

    У випадку направлення військовослужбовця на огляд ВЛК військовою частиною з приводу поранень, травм, контузій, каліцтв, одержаних у період проходження ними військової служби, надається оригінал довідки про обставини одержання травми (поранення, контузії, каліцтва). Вказаний документ має переважне значення для постанов ВЛК, оскільки…

    Які постанови приймає ВЛК?

    За результатом огляду військовослужбовця, який отримав травму, поранення, контузію ВЛК, серед іншого, вирішує наступні питання.

    І. Встановлення причинного зв'язку захворювань (поранень, контузій, травм, каліцтв) у військовослужбовців.

    У разі коли під час медичного огляду військовослужбовців встановлено діагноз, ВЛК встановлює причинний зв'язок захворювання, травми, контузії, каліцтва, поранення.

    Постанови ВЛК про причинний зв'язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв приймаються в таких формулюваннях (п.21.5 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України)*:

    а) "Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов’язане із захистом Батьківщини» - якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане під час захисту Батьківщини або виконання обов’язків військової служби під час служби у складі діючої армії і флоту, а також під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

    б) "Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби" - якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане (крім випадків протиправного діяння), у разі фактичного виконання службових обов'язків під час проходження військової служби в частинах, які не входили до складу діючої армії.

    в) "Поранення (травма, контузія, каліцтво), одержане в результаті нещасного випадку, ТАК, пов'язане з проходженням військової служби" - якщо воно одержане за обставин, не пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби, або одержане внаслідок правопорушення.

    ґ) "Захворювання, ТАК, пов'язане із захистом Батьківщини", якщо воно виникло в період служби у військових частинах та установах, що входять до складу діючої армії, або коли захворювання, яке виникло до цього, у період служби у військових частинах і установах, які входять до складу діючої армії, досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасової) до військової служби.

    * Слід звернути увагу, що до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України не вносились зміни. У зв’язку з цим, можливі зміни у зазначених формулюваннях.

    Чи потребує переведення до іншого військового / цивільного лікувального закладу?

    У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). Проте, за постановою ВЛК, військовослужбовця можуть перевести до іншого медичного закладу (абз.10 пп. в п.20.1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

    Чи потребує військовослужбовець звільнення від виконання службових обов’язків/ відпустки за станом здоров’я?

    У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів (п.6.35 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

    ІV. Придатність військовослужбовця до проходження служби.

    Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби (п.6.35 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України)

    Як діяти, якщо Ви не погоджуєтесь з постановою ВЛК?

    Якщо у Вас виникають сумніви у правомірності постанови ВЛК Ви маєте право:

    1) звернутись до ВЛК вищого рівня для перегляду такої постанови;

    2) або оскаржити таку постанову в судовому порядку

    Будуть питання, звертайтесь!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю, Дмитро!

    По великому рахунку, якщо відбувається тільки переміщення, жодних виплат при цьому не передбачено. Ті дні відпустки, які буди зароблені Вами, матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань "перейде" до іншої військової частини. Про це буде видано наказ і в наказі буде міститись інформація про отримання відпустки та інших виплат.

    Інша справа - якщо Ви маєте право на отримання ОГД у зв'язку із отриманням інвалідності. Але тут потрібно проходити військово-лікарську комісію, а далі йти на МСЕК.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Можливо мається на увазі підйомна допомога.

    Підйомна допомога - це допомога, яка виплачується військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, та тим, які проходять кадрову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу (далі - військовослужбовці), у разі переїзду на нове місце військової служби в інший населений пункт у зв’язку з призначенням на військову посаду, зарахуванням на навчання до вищих військових навчальних закладів, вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи (далі - військові навчальні заклади), та військових коледжів або навчальних центрів (навчальних підрозділів), термін навчання в яких становить шість місяців і більше, без збереження посади за попереднім місцем служби або у зв’язку з передислокацією військової частини (підрозділу військової частини), установи, організації (далі - військова частина).

    Розмір підйомної допомоги та її обчислення

    Підйомна допомога виплачується в розмірі місячного грошового забезпечення на військовослужбовця і 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї, який переїхав з ним на нове місце військової служби.

    Обчислюється виходячи з посадового окладу, окладу за військове звання та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, установлених військовослужбовцю за новим місцем військової служби на дату, коли військовослужбовець приступив до виконання обов’язків за посадою (зарахування на навчання), або на дату прибуття до нового місця дислокації військової частини, на членів сім’ї - на дату реєстрації рапорту військовослужбовця про виплату підйомної допомоги на членів сім’ї військовослужбовця, які переїхали з ним до нового місця військової служби.

    Строки звернення за підйомною допомогою

    виплата підйомної допомоги та добових здійснюється, якщо звернення щодо їх отримання надійшли протягом трьох років із дня виникнення права на їх отримання.

    Що виплачується одночасно з підйомною допомогою?

    Добові, які встановлені Кабінетом Міністрів України для працівників, що перебувають у відрядженні, за кожний день перебування в дорозі (далі - добові) на військовослужбовця та кожного члена його сім’ї, який переїхав разом з ним.

    Коли виникає право на отримання підйомної допомоги?

    на дату прийняття військовослужбовцем посади та справ - для військовослужбовців, які переїхали на нове місце служби з одного населеного пункту в інший у зв’язку з призначенням на посаду;

    на дату зарахування на навчання - для військовослужбовців, які зараховані на навчання до військових навчальних закладів;

    на дату прибуття до місця дислокації, оголошений наказом командира військової частини, - для військовослужбовців, які переїхали на нове місце служби у складі військової частини (підрозділу) в інший населений пункт.

    Ким виплачується підйомна допомога?

    Виплата здійснюється за новим місцем військової служби (місцем навчання) відповідно до наказу командира (начальника) військової частини (військового навчального закладу) із зазначенням нарахованої суми виплат.

    Відповіді на найчастіші запитання:

    Чи виплачується підйомна допомога після прийому військовослужбовців строкової військової служби на військову службу за контрактом: ТАК.

    Чи виплачується підйомна допомога у разі призначення військовослужбовців після закінчення військових навчальних закладів на посади у військові частини в населеному пункті за місцем дислокації цього військового навчального закладу, якщо члени сім’ї не переїжджали до військовослужбовця в період його навчання у цьому військовому навчальному закладі: ТАК.

    Якщо багато переїздів, чи виплачується підйомні за всі переїзди: підйомна допомога військовослужбовцям, у тому числі на членів сім’ї, виплачується не більш як за два переїзди військовослужбовця протягом календарного року, пов’язані з призначенням на посади чи передислокацією військової частини (підрозділу).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня, Дмитре!

    Сам факт переміщення не є підставою для виплат.

    Розмір Вашого щомісячного грошового забезпечення залежить від таких чинників:

    1. Посадовий оклад
    2. Оклад за військовим званням;
    3. Надбавка за вислугу років.

    До додаткових видів грошового забезпечення належать:

    • надбавки;
    • премії;
    • виплата грошової допомоги для оздоровлення;
    • допомога у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини.

    Підставами для розрахунку та виплати основних і додаткових видів грошового забезпечення є:

    • штат військової частини (установи, організації) (далі - військова частина);
    • накази про призначення на посаду та зарахування до списків особового складу військової частини, про вступ до виконання обов’язків за посадою, в тому числі тимчасово, про зарахування в розпорядження;
    • накази про встановлення та виплату основних і додаткових видів грошового забезпечення;
    • накази про присвоєння військових звань;

    Якщо Ви переводитесь за станом здоров'я необхідно в першу чергу знати чи призначені Ви на військову посаду чи знаходитесь у розпорядженні командира.

    Грошове забезпечення військовослужбовцям після перебування у розпорядженні понад два місяці виплачується лише в розмірі окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років, за винятком випадків продовження строків виплати за рішенням Міністра оборони України.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Степанов Михайло Леонідович
    14%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю. Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» підйомна допомога виплачується в таких випадках:

    • при переїзді військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, а також тих, хто перебуває на кадровій військовій службі та військовій службі за призовом осіб офіцерського складу, на нове місце військової служби в інший населений пункт;
    • у зв’язку з призначенням на військову посаду, зарахуванням до військового навчального закладу, термін навчання в якому становить не менше шести місяців;
    • у зв’язку з передислокацією військової частини.

    Питання виплати підйомної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України регламентуються наказом Міністерства оборони України № 45 від 05.02.2018 року.

    Підйомна допомога виплачується в розмірі місячного грошового забезпечення на військовослужбовця і 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї, який переїхав з ним на нове місце військової служби.

    Крім того, за кожний день перебування в дорозі на військовослужбовця та кожного члена сім’ї військовослужбовця, який переїжджає разом із ним, виплачуються добові. Зараз їхній розмір становить 300 грн на особу за кожний день перебування в дорозі його та кожного члена його сім’ї, які переїхали на нове місце служби, за умови надання квитків. При цьому день вибуття та день прибуття рахуються як дві доби. У разі відсутності квитків, добові виплачуються з розрахунку за одну добу переїзду.

    Підйомна допомога та добові в разі переїзду на нове місце військової служби на членів сім’ї військовослужбовця виплачуються на підставі наказу командира військової частини із зазначенням у ньому нарахованої суми до виплати. Для її отримання військовослужбовцю слід написати відповідний рапорт.

    У разі потреби командир, який видає наказ про виплату відповідної допомоги, може організувати перевірку достовірності даних про переїзд членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця військової служби.

    Для цього його наказом створюється комісія з перевірки факту переїзду членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця військової служби.

    ДЛя співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Питання виплати підйомної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України регламентуються наказом Міністерства оборони України № 45 від 05.02.2018 року. Підйомна допомога виплачується в розмірі місячного грошового забезпечення на військовослужбовця і 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї, який переїхав з ним на нове місце військової служби.

    Крім того, за кожний день перебування в дорозі на військовослужбовця та кожного члена сім’ї військовослужбовця, який переїжджає разом із ним, виплачуються добові. Зараз їхній розмір становить 300 грн на особу за кожний день перебування в дорозі його та кожного члена його сім’ї, які переїхали на нове місце служби, за умови надання квитків. При цьому день вибуття та день прибуття рахуються як дві доби. У разі відсутності квитків, добові виплачуються з розрахунку за одну добу переїзду.

    Підйомна допомога та добові в разі переїзду на нове місце військової служби на членів сім’ї військовослужбовця виплачуються на підставі наказу командира військової частини із зазначенням у ньому нарахованої суми до виплати. Для її отримання військовослужбовцю слід написати відповідний рапорт.

    У разі потреби командир, який видає наказ про виплату відповідної допомоги, може організувати перевірку достовірності даних про переїзд членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця військової служби.

    Для цього його наказом створюється комісія з перевірки факту переїзду членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця військової служби.

    2023-03-17_105339.jpg

    Торік за наказом МОУ № 291 від 21 вересня було визначено форму такого акта й внесено зміни до Порядку виплати підйомної допомоги.

    Відповідно до цього документа її розмір обчислюється, виходячи з посадового окладу, окладу за військовим званням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, установлених військовослужбовцю за новим місцем військової служби на дату, коли військовослужбовець почав виконання обов’язків за посадою (зарахування на навчання), або на дату прибуття до нового місця дислокації військової частини, на членів сім’ї — на дату реєстрації рапорту військовослужбовця про виплату підйомної допомоги на членів сім’ї військовослужбовця, які переїхали з ним до нового місця військової служби.

    Також у Змінах йдеться про військовослужбовців (у тому числі членів їхньої сім’ї), «котрі призначені на посади в екіпажі кораблів і суден, що будуються, що переміщені у складі екіпажів цих кораблів і суден з пунктів будівництва до пунктів постійної дислокації та змін дислокації кораблів і суден у зв’язку з постановкою їх у ремонт. Цій категорії армійців підйомна допомога виплачується відповідно до наказів командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України».

    Якщо члени сім’ї переїхали у зв’язку зі службовими переміщеннями військовослужбовців не безпосередньо на нове місце їхньої служби, а до інших розташованих поблизу місця служби населених пунктів і згодом бажають переїхати безпосередньо до місця служби військовослужбовців, підйомна допомога вдруге не виплачується.

    Раніше АрміяInform писала, що для отримання такої допомоги на членів сім’ї слід надати певний пакет документів. Зокрема це копії сторінок паспорта з особистими даними та реєстрацією попереднього та нового місця проживання повнолітніх членів сім’ї, свідоцтв про народження дітей, що завірені підписом військовослужбовця, довідки кадрового органу про склад членів сім’ї військового, які зазначені в його особовій справі. При цьому якщо дружина й чоловік є військовослужбовцями, підйомна допомога на кожного з них виплачується за новим місцем їхньої військової служби, а на членів сім’ї — з місячного грошового забезпечення одного з них (за їхнім бажанням).

    Члени сім’ї військовослужбовця, на яких може бути виплачена підйомна допомога, це дружина, діти, що не досягли повноліття, діти, які стали інвалідами до повноліття незалежно від віку, батьки або усиновителі військовослужбовця та його дружини (чоловіка), які досягли пенсійного віку або є інвалідами.

    Термін, протягом якого військовий може звернутися для її отримання, становить 3 роки з моменту набуття такого права.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України