Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 22 квітня 2023, питання №84254 250₴

Купівля автомобіля з салону, платник чоловік(фоп) отримувач і оформлення на дружину, чи потрібно буде платити пдфо дружині?

Вітаю, цікавить таке питання: хочемо купити авто з салону в сімї, але не хочу його оформлювати на себе, а оформити на дружину + на облік теж на дружину. Але платити за автомобіль буду з своїх рахунків (фоп та фо).
Чи виникнуть і дружини якісь податкові зобовязання(пдфо тощо) та як правильно оформити цей договір купівлі продажу в автосалоні? дякую

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юрію!

    Сплатити з рахунку ФОП за авто дружини Ви зможете лише після того, як сплатите всі належні до Вашої групи та обраної системи оподаткування податки. У дружини проблем із податками на авто не повинно виникнути, оскільки їх в повному обсязі сплатите Ви.

    Отже при купівлі авто треба сплатити:

    Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування сплачується залежно від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі – продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації у розмірі:

    • 3 відсотки — якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
    • 4 відсотки — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
    • 5 відсотків — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

    Відповідно до статті 173 Податкового кодексу ставка податку щодо доходу, від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна, отриманого фізичною особою протягом податкового року, становить 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%;

    Як виняток: дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом податкового року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда не підлягає оподаткуванню.

    Ставка податку щодо доходу, отриманого фізичною особою від продажу (обміну) протягом податкового року другого з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда становить 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    Ставка податку щодо доходу, отриманого фізичною особою від продажу (обміну) протягом податкового року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу становить 18 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Автомобіль, взятий в кредит, чи придбаний за спільні кошти (причому не важливо на чиє ім’я оформлені документи) відноситься до складу спільного сумісного майна подружжя. Такий автомобіль не буде вважатися особистою власністю вашої жінки. Він куплений на ваші кошти. Але навіть якщо, теоретично, у випадку якщо цей автомобіль і буде вважатися податківцями "подарунком, то згідно Податкового кодексу України одержувачі подарунка першого та другого ступенів споріднення податок на доходи фізичних осіб не сплачують. До першого ступеня споріднення віднесені діти, у тому числі усиновлені, чоловік/дружина, батьки дарувальника. Другий ступінь споріднення утворюють рідні брати та сестри, дід і баба за материнською та батьківською лініями.

    Савченко Олександр
    60%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Юрій!

    Чи виникнуть і дружини якісь податкові зобовязання(пдфо тощо) та як правильно оформити цей договір купівлі продажу в автосалоні? - ні, ніяких податкових зобов'язань для дружини не виникне. Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Згідно пункту 7 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

    1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

    Платежі на суму, що перевищує 5000 гривень, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;

    2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

    Платежі на суму, яка перевищує 5000 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

    Враховуючи зазначене, потрібно в договорі купівлі-продажу автомобіля вказати, що покупцем є ваша дружина, а оплата проводиться з банківського рахунку її чоловіка, зазначеного в реквізитах сторін.
    При цьому, зареєструвати авто можна буде саме на вашу дружину (як власника/покупця автомобіля).

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів... (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність, для юридичних осіб - організаційно-розпорядчий документ про проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів та видана юридичною особою довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України "Про дорожній рух").

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

    договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    договір купівлі-продажу транспортного засобу, укладений між покупцем та суб’єктом господарювання, який є власником зареєстрованого за ним транспортного засобу і здійснює оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, підписаний уповноваженою особою такого суб’єкта господарювання та скріплений печаткою (у разі наявності);

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    договори купівлі-продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб’єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб’єктів уповноваженою особою;

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Юрій!

    Оподатковується дохід від продажу автомобіля, при придбанні доходу взагалі не виникає (лише набувається право власності). Так, дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року:

    - одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб;

    - другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

    - третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, оподатковується за ставкою 18%.

    Крім того, дохід від продажу протягом звітного (податкового) року другого та наступних продажів легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

    Дохід від продажу легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) визначається:

    - виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу,

    - або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

    Успіхів!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Юрію!

    Процедура покупки авто в салоні супроводжується складанням і підписанням договору купівлі-продажу транспортного засобу. Для цих цілей у більшості автосалонів є стандартні договори, зміст яких навряд чи будуть міняти під індивідуальні запити клієнта. Тим не менш, не варто відразу ж підписувати документи, уважно прочитайте всі пункти контракту. Крім того, щоб зробити покупку машини максимально безпечною, зверніть увагу, щоб в договорі чітко були прописані такі пункти:

    - терміни поставки автомобіля (якщо авто під замовлення терміни повинні бути зафіксовані в календарних днях)

    - сума авансу і процедура його повернення, в разі Вашої відмови від придбання авто

    - вказана повна модифікація моделі, по якій можна встановити точну комплектацію

    Процедура оформлення покупки нового автомобіля тягне за собою необхідність реєстрації ТЗ в сервісному центрі МВС. Для реєстрації нового авто досить подати такі документи:

    - договір з печаткою продавця

    - індивідуальний податковий номер (ІПН)

    - паспорт або інший документ, що підтверджує особу

    - квитанції про оплату реєстрації та комплекту номерних знаків

    У сервісному центрі ви отримаєте свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків. Після реєстрації дається 3 дні на оформлення обов’язкової страховки (ОСАГО).

    У вартість авто вже вкладені всі податки, які зобов'язаний сплатити автодилер, тому додаткових податкових зобов'язань на дружину чи на Вас не виникне.

    ПДФО платиться лише з продажу авто.

    Відповідно до статті 173 Податкового кодексу отримані фізособою доходи від продажу (обміну) протягом року легкових автомобілів, мопедів і мотоциклів оподатковуються за ставками:

    • продаж першого авто – 0 %;
    • продаж другого авто – 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%;
    • продаж третього і більше – 18 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    Але при першій реєстрації автомобіля з автосалону необхідно сплатити визначену вартість збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за такими розрахунками залежно від вартості легкового автомобіля:

    • не перевищує або дорівнює 442 860 грн — сплачується 3%;
    • більше ніж 442 860 грн, але не перевищує або дорівнює 778 360 грн — сплачується 4%;
    • більше ніж 778 360 грн — сплачується 5%.

    Податок сплачується на бюджетні рахунки, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в сервісних центрах МВС.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    згідно Податкового кодексу України одержувачі подарунка першого та другого ступенів споріднення податок на доходи фізичних осіб не сплачують. До першого ступеня споріднення віднесені діти, у тому числі усиновлені, чоловік/дружина, батьки дарувальника

    Якщо майно не є подарунком та є шлюб ,воно буде спільною власністю подружжя.

    Краще оплатити з особистого рахунку, не ФОПівського.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України