Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 28 апреля 2023, вопрос №84548

Правила торгівлі розливними алкогольними напоями

Я хочу відкрити ФОП та реалізовувати розливні алкогольні напої з фургону. Що для цього необхідно? Дякую за допомогу.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич 11 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Продавати алкоголь п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ забороняє фізособам-єдиноподатникам. Між тим ФОП-єдинникам груп 2 — 3 дозволена роздрібна торгівля алкоголем. Це послаблення стосується не усіх без винятку алкогольних напоїв, а конкретно: пива, сидру і пері (без додання спирту), столових вин. А ось роздрібна торгівля іншими алкогольними напоями для ФОП на ЄП під забороною. Це загальне обмеження.

    Здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єкти господарювання усіх форм власності (у тому числі й платники ЄП) мають право за наявності у них відповідної ліцензії (ч. 20 ст. 15 Закону № 481). Ця вимога не стосується тільки столових вин (див. лист ДПСУ від 29.11.2019 № 1650/6/99-00-04-01-02-15/ІПК, БЗ 113.03). Тобто з усього переліку дозволених до продажу уроздріб алкогольних напоїв ФОП на ЄП груп 2 і 3 без отримання роздрібної ліцензії може торгувати лише столовими винами. А ось для роздрібного продажу усіх інших видів дозволеного алкоголю — пива, сидру і пері (без додання спирту) — єдиноподатникам груп 2 і 3 треба обзавестися роздрібною ліцензією.

    До столових вин п. 28 ст. 1 Закону № 2662 відносить вина, виготовлені шляхом повного або неповного бродіння сусла. Кріплені вина до столових не належать. Тому ними ФОП на ЄП групи 2 або 3 торгувати не можна.

    Якщо ФОП-єдинник групи 2 або 3 вирішив торгувати тільки пивом, йому треба отримати звичайну роздрібну алкогольну ліцензію, тобто ту, яку отримують і для продажу уроздріб міцнішого алкоголю. При цьому нагадаємо: площа місця торгівлі для продажу пива значення не має. Головне, торгувати в стаціонарних приміщеннях (будівлях).

    Що ж до сидру і пері (без додання цукру), то цей алкоголь можна продавати уроздріб виключно в приміщенні торговельною площею не менше 20 м2 (ст. 1 Закону № 481).

    Тому коли отримана алколіцензія для торгівлі тільки пивом, то щоб торгувати за нею сидром і пері, треба, щоб були дотримані вимоги до місця торгівлі таким алкоголем. А саме площа місця торгівлі має бути не менше 20 м2. Тоді для одночасної торгівлі пивом, а також сидром і пері (без додання цукру) досить отримати одну ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем. А саме — на роздрібну торгівлю пивом, оскільки її вартість вища. Добро дає ч. 22 ст. 15 Закону № 481.

    Якщо ж одержувач ліцензії на продаж пива торгує ним у приміщенні площею менше 20 м2, то він не має права здійснювати продаж іншого алкоголю в такому місці торгівлі (БЗ 113.03). Щоб торгувати за такою ліцензією сидром і пері, йому доведеться перебратися у більше за площею місце торгівлі (не менше 20 м2).

    Тим, хто продає пиво, сидр і пері (без додання цукру), буде потрыбен РРО. Адже за вимогами ст. 15 Закону № 481 без РРО/ПРРО не можна отримати роздрібну алколіцензію.

    По факту торгувати уроздріб окремими алкогольними напоями можуть виключно ФОП на ЄП груп 2 і 3. Серед дозволеного алкоголю — пиво, сидр, пері (без додання спирту) і столові вина.

    Для отримання повної консультації та опрацювання алгоритму дій, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України