Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 01 травня 2023, питання №84673 150₴

и питання старого кридиту.

Для однієї особи, взяла кридит в 2012 році перших пів року платив, обіцяв дати додаткову працю, я переїхала в друге місто і він перестав платити, це Імекс банк, 42чи 43 тысяч гривень , ідея банк 12 тисяч гривень,пройшло вже десять років, весь цей час я Не змінювала номера телефону, мені дзвонили,Я або не рала телефону. Пізніше казала що з такою фамілію незнаю особи, АЛЕ ЩЕЖ БРЕХНЯ.
Зараз я на другій фаміліі уже декілька років, в Україні іде війна, моя мама старенька і хоче переписати свою квартиру на мене, як мені дізнатися чи відчипилися від мене банки? Я розумію, що не можна так вірити людям, щоб для них, їм допомагаючи брати кридит, алеж це сталося і прошу вашої допомоги бо весь час про свою помилку та доброту памятаю. З великою повагою до вас Ірина

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Чи є у Вас борг, чи вже ні, можна дізнатися з Єдиного реєстру боржників. Таку інформацію в ЄРБ можна знайти тут: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    В телефоні закачайте додаток "Кредитна історія". Один раз на рік можна безкоштовно побачити всі свої борги в усіх банках за весь період. Ви можете хоч скільки разів міняти прізвище і номер телефону, однак РНОКПП (ваш код) у вас на все життя, тому від боргів не втекти.

    Тимченко Анастасия Александровна
    20%
    Тимченко Анастасия Александровна рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Доброго дня. Те що Ви змінили призвище не змінює той факт, що на Вас оформлені кредити - зміна призвища дуже легко перевіряється. Раджу для початку перевірити свої дані у реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/

    Якщо мати переоформить на Вас кватриру, то у вас з"явиться майно на яке банки зможуть накласти арешт. Так як якщо борг не погашений, то сума його за ці роки могла значно зрости за рахунок нарахований відсотків та пень.

    Якщо виникнуть труднощі звертайтеся за допомогою натиснувши кнопку "Звернутися" біля фото

    Богданов Микита
    20%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня. Перевірити чи відкрито щодо вас виконавче провадження можете за посиланням: https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors. Якщо виконавче провадження відсутнє, тоді можете оформити квартиру на себе. Якщо ж виконавче провадження є, то його необхідно оскаржувати в судовому порядку. Також цю інформацію ви зможете дізнатись через мобільний додаток ДІЯ, в розділі послуги, виконавче провадження. Якщо виконавчі провадження відсутні, то у вас відсутні будь які обмеження. Можете до мене звернутись, я все детально перевірю.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    На підставі постанови Правління Національного банку України від 26.01.2015 № 50 "Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ІМЕКСБАНК" до категорії неплатоспроможних", виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 26.01.2015 № 16 "Про запровадження тимчасової адміністрації у АТ "ІМЕКСБАНК", згідно з яким з 27.01.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію.

    17 травня 2022 року рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 341 затверджено ліквідаційний баланс та звіт про виконання ліквідаційної процедури АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ІМЕКСБАНК".

    Більш всього Ваше кредит був проданий в пулі кредитів.

    Можете спробувати дізнатись за цим телефоном 0-800-105-800 (гаряча лінія Фонду), (044) 333-36-55.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 257. Загальна позовна давність

    1. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки...

    Стаття 261. Початок перебігу позовної давності

    1. Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила...

    5. За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

    За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку...".

    ---

    Доброго дня, пані Ірино! Як вбачається, за кредитами, наданими Вам у 2012 році, закінчився строк позовної давності. Дивіться Ваші кредитні договори - на який строк чи на який термін Вам видано кредити. Якщо з цих моментів пройшло більше трьох років, Ви не зобов'язані за кредитами і маємете право відмовляти у їх сплаті, погашенні. Зараз, на час воєнного стану перебіг позовної давності призупинено, але це не стосується Вашого випадку, оскільки цей строк закінчився, скоріше всього, до початку війни.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    на час военного стану і 30 днів після завершення чи скасування штрафи і пені не мають нараховувати, розпочніть листування з кредитором , потім письмова скарга до НБУ , ПОТІМ У СУДІ СПИСУВАТИ ПРОЦЕНТИ І ПЕНІ.

    У Вас є 3 шляхи:

    1. домовленності про відтермінування виплат по кредитах (НБУ дає таку можливість своєю постановою №23 від 25.02.22р.);

    2. Скористатися рішенням промислової палати про форс-мажорні обставини згідно з Указом Президента №64/2022 Про воєнний стан в Україні , який продовжено до 20.05.23 , аргументуйте у листах до банків так:

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    • Визнати себе банкрутом процедура нижче

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2597-19#Text

    Стаття 115. Підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

    1. Провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника.
    2. Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

    1) розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;(201 000 грн)

    2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців;

    3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;

    4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

    Стаття 116. Заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

    1. Заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність подається боржником за наявності підстав, передбачених цим Кодексом.
    1. До заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються:

    2) документи, що підтверджують наявність (відсутність) у боржника статусу фізичної особи - підприємця;

    3) конкретизований список кредиторів і боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог кредиторів (боржників), а також щодо кожного кредитора (боржника) - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов’язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов’язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;

    4) опис майна боржника, що належить йому на праві власності, із зазначенням місцезнаходження або місця зберігання майна;

    5) копії документів, що підтверджують право власності боржника на майно;

    6) перелік майна, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кожного кредитора, на користь якого вчинено обтяження майна боржника, - ім’я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), сума грошових вимог, підстава виникнення зобов’язань, а також строк їх виконання згідно із законом або договором;

    7) копії документів про вчинені боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочини щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

    8) відомості про всі наявні рахунки боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;

    9) копія трудової книжки (за наявності);

    10) відомості про роботодавця (роботодавців) боржника;

    11) декларація про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства;

    12) докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень;

    (треба сплатити винагороду арбітражного керуючого за 3 місяці. Це не менше 3-х мінімальних зарплат (20 100 грн 2023 році, ч. 4 ст. 30 КБ). Дана сума перераховуються не керуючому, який ще не призначений, а на депозитний рахунок суду.)

    Стаття 113. Особливості провадження у справі про неплатоспроможність фізичних осіб

    1. Провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою

    Суд не одразу визнає банкрутство. Спочатку буде розпочата процедура відновлення платоспроможності через спробу реструктурувати борги. Цим буде займатися арбітражний керуючий.

    Суд затверджує майно, за рахунок якого відбуватиметься погашення боргів (так звана ліквідаційна маса). Сюди входить і частина в загальному майні подружжя. На борги, які не можна погасити та реструктурувати, суд прийме рішення про звільнення від їх сплати.

    Що втратить особа-банкрут

    Фізособа втратить частину свого майна, якщо таке є. Цим буде займатися арбітражний керуючий: він проведе інвентарізацію, прийме вимоги кредиторів, проведе з ними збори, відкриє спецрахунок у банку, на який будуть зараховуватися кошти від продажу майна.

    Що залишиться у банкрута (ч. 6 ст. 131 КБ, ч. 3 ст. 132 КБ)

    залишаться й не будуть включені до ліквідаційної маси:

    житло, якщо воно є єдиним місцем проживання сім’ї боржника (за умови, що квартира до 60 кв. м загальною площею;

    або якщо житлова площа не більше 13,65 кв. м на кожного члена сім’ї;

    житловий будинок – до 120 кв. м). Виняток – житло є предметом забезпечення (іпотека, застава);

    рахунки в пенсійних фондах і фондах соцстрахування;

    суд може виключити майно загальною вартістю до 30 мінзарплат (201 000 грн у 2023 р.), якщо воно є неліквідним, а також майно яке є необхідним для задоволення нагальних потреб боржника-банкрута та членів його сім’ї;

    інше майно, на яке заборонено накладати стягнення (перелік є у Законі “Про виконавче провадження” від 02.06.2016 р. № 1404).

    Скарга до НБУ онлайн https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizens-appeals

    ---

    нараховувати проценти МФО має право тільки в межах строку, на який брався кредит. Зазвичай це 30 днів. Нарахування процентів поза цим строком незаконно, якщо тільки Ви не пролонгували строк дії договору.

    В жодному разі не робіть проплат, якщо вже вийшли на прострочку і не можете погасити відразу весь борг з процентами. Такою оплатою Ви не тільки не погасите борг навіть частково, а ще й збільшите строк дії договору , а значить і строк нарахування Вам процентів!

    Нехай подають до суду і вирішують питання боргу там.

    Уразі погроз змініть телефон , а родичі нехай звернуться до поліції про погрози та вимагання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, пані Ірино!

    Найпростіший спосіб дізнатись, чи не встановлено щодо Вас певних обмежень, це перевірити наявність відомостей щодо себе в Реєстрі боржників за наступним посиланням: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Але навіть відсутність інформації щодо Вас в реєстрі не гарантує, що банки з часом не висунуть проти Вас тих чи інших претензій, тому потрібно спробувати ще пошукати інформацію про Вас через сайт УБКІ - https://www.ubki.ua/credit-history-ua

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України