Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 02 мая 2023, вопрос №84738 800₴

Які документи можна оформити якщо бабуся хворіє на лейкемію (рак крові)?

Тобто чи можна оформити якісь документи про бронь від армії внуку (26-27 років) цієї бабусі або можливість виїзду за кордон?

Ответы юристов (15)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Мається 2 варіанти - опіка через суд( попередньо особа визнається недієздатною), або постійний догляд через орган соц захисту.(доглядач з виплатою на непрофесійній основі)

    Відповідно до ч.1 ст. 39 Цивільного Кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Положеннями ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членом її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Відповідно до ст. 55 Цивільного Кодексу України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх осіб, також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

    Згідно зі ст. 58 Цивільного Кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Відповідно до положень ч. 1 ст. 60 Цивільного Кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 62 Цивільного Кодексу України визначає, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

    Згідно зі ст. 63 Цивільного Кодексу України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    https://www.msp.gov.ua/news/8364.html?PrintVersion -Лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 8596/0/14-15/19 "Про опіку та піклування над повнолітніми особами"

    Відповідно до пп. 1.3, 1.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99 № 34/166/131/881, органами, які приймають рішення щодо опіки та піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    потрібно звернутися до суду а потім до управління соціального захисту у вашому регіоні

    АБО

    оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами, дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Звернутис до ЛКК, або МСЕК в потім до до управління соціального захисту

    ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ висновКУ лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування ... копії довідки МСЕК або довідки ЛКК про те, що престарілий ІНВАЛІД , потребує стороннього догляду.

    МОЖЕ БУТИ відстрочка вд армії та допомога по догляду 860. грн 20 коп

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Достатньо оформити постійний догляд , або (оформити акт встановлення постійного догляду у виконавчому комітеті міської ради) за бабуся на підставі довідки ЛКК будь-якої лікарні, що бабуся потребує постійного догляду, далі у органі соц захисту подасте ддокументи та отримаєте рішення про призначення родича доглядачем з відповідною виплатою, далі подасте - рішення органу соц захисту, довідку ЛКК , АБО про інвалідність бабуся МСЕК - 157/о , свій паспорт, свідоцтво про народження для підтвердження родинних зв язків з родичами бабусі та заяву на відстрочку до тцк сп(воєнкомат)

    це може бути довідка ЛКК будь-якої лікарні про те, що РОДИЧКА потребує постійного догляду на основі діагнозу. (якщо є інвалідність то ЛКК не обов язково)

    це дасть право на відстрочку та виїзд закордон з РОДИЧКОЮ. (ст.23 ЗУ Про мобылілізацію та моб. підготовку)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Ваша підстава для звільнення від мобілізації звучить так:

    Абз. 12 ч.1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • особи, зайняті постійним доглядом за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.
    • документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;
    • висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Тут є два моменти:

    • Наявність особи, яка потребує догляду за довідкою форми 080-о/2 (або 4) – слід довести здійснення догляду шляхом звернення до органу соціального населення та оформити відповідну компенсацію на догляд (досить складно зробити.
    • Відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Це для ТЦК для оформлення відстрочки від мобілізації.

    Однак для виїзду за кордон вам не треба відвідувати ТЦК.

    Відповідно до Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»

    Право виїзду за кордон мають особи, які потребують постійного догляду у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності:

    або

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день.

    Для отримання відстрочки та перетину кордону вам потрібно:

    - отримати висновок про те, що бабуся потребує постійного стороннього догляду. Його за результатами огляду видає лікарсько-консультаційна комісія (функціонує при кожній лікарні);

    - після цього потрібно отримати акт встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Процедура видачі акту така: подається заява про видачу акту до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради. У рамках розгляду акту працівники соціального захисту населення приходять за місцем проживання та проводять обстеження умов проживання. Якщо все проходить успішно видається акт.

    З цима двома документами ви разом з бабусею зможете перетнути кордон.

    Правила перетину державного кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду - у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Ці ж документи даватимуть вам право на відстрочку від мобілізації. Однак, додатково потрібно підтвердити той факт, що бабуся не має інших осіб, що можуть надавати догляд. Це може бути підтверджено довідкою про склад сім'ї, довідкою з органу соц. захисту населення тощо.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    У разі необхідності підготовки заяви та інших документів натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владитславе!

    Не можна сказати, що питання просте, але при розумному і правильному підході вирішити його можливо. Почнемо із закону...

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;"

    Як бачите, основним критерієм для отримання відстрочки на згаданій Вами підставі є наявність постійного догляду, підтвердженного довідкою ЛКК форми 080-4, як також відсутность інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Для проходження ЛКК необхідно отримати напрвлення від сімейного лікаря або із онкодиспансера, де бабуся лікується. Що стосується відсутності інших осіб, то це питання треба вирішувати у ході вивчення конкретно Ваших умов проживання з бабусею. Хочу підкреслити, що у даному випадку необов'язково, щоб біля бабусі нікого з родичів не було, окрім Вас. Можна знаходити докази того, що з різних причин такі особи не можуть доглядати за бабусею.

    Перейдемо до виїзду за кордон...

    Та сама підстава працює і у цьому Вашому випадку догляду за бабусею!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

    або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Найпростіший варіант отримання права на виїзд - це отримання довідки ЛКК форми 080-04 та акту встановлення факту здійснення догляду. В отриманні згаданого акту я можу Вам реально допомогти, починаючи з підготовки заяви до виконавчого органу місцевої влади, яка Вам обов'язково знадобиться. Хоча не виключене вирішення питання і щодо отримання довідки про компенсацію, але тут треба вивчати ситуацію конкретно з Вами.

    Одним словом, виникне потреба поспілкуватися з приводу відстрочки і виїзду зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото! Обов'язково допоможу₴

    Кондратенко Богдан Викторович

    Вітаю! рекомендую оформити постійний догляд за бабусею, щоб мати підстави для вістрочки. Для цього зверніться до сімейного лікаря, він має провести огляд бабусі разом з іншими членами ЛВВ та видати висновок. Якщо потрібна допомога адвоката, звертайтесь.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    До 27 років Ви призовник, та не можете бути МОБІЛІЗОВАНИЙ.

    З 27 РОКІВ ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ, ТОМУ ВИ ПІДПАДАЄТЕ ПІД МОБІЛІЗАЦІЮ.

    1. ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    В Україні передбачені два варіанти офіційного піклування:

    • опіка — передбачена для недієздатних осіб.
    • постійний догляд (піклування, патронаж) — його умови узгоджуються з патронованою особою і прописуються в договорі.

    Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та особами, які визнані недієздатними.

    Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування) та особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

    Тобто опікун призначається, якщо особа визнається повністю недієздатною. Піклувальник призначається, коли дієздатність літньої людини обмежена.

    Тобто опікун призначається, якщо особа визнається повністю недієздатною. Піклувальник призначається, коли дієздатність літньої людини обмежена.

    Згідно з законом, оформлення постійного догляду можливе щодо таких категорій осіб, які його потребують:

    • за дітьми-інвалідами віком до 18 років;
    • за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку;
    • за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду;
    • за іншими громадянам похилого віку, інвалідами, дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Постійний догляд за літніми людьми оформлюють лише на їхнє прохання — коли особа не може самостійно захищати свої права і виконувати свої обов'язки.

    Якщо особа похилого віку дієздатна і не страждає психічними розладами, цілком може себе забезпечити, над нею встановлюється постійний догляд, або патронаж.

    Процедура встановлення постійного догляду оформляється простіше за опікунство, адже немає необхідності у судовому порядку визнавати людину недієздатною.

    Для оформлення піклування (патронажу) необхідні такі документи:

    • заява від пенсіонера з проханням про призначення йому піклувальника;
    • копії паспортів;
    • довідки про реєстрацію місця проживання;
    • документи, що підтверджують право власності на майно або право користування майном;
    • довідка лікарської комісії, яка підтверджує необхідність догляду за літньою людиною;
    • довідка про стан здоров'я особи, яка бажає здійснювати догляд.

    Співробітники органів соцзахисту перевірять достовірність документів і можуть виїжджати за місцем проживання для огляду житлових умов. Після ухвалення рішення про піклування також можуть скласти опис майна, що належить особі похилого віку.

    Військкомат надає відстрочку тільки після проходження військовозобов'язаним ВЛК (медкомісії), а для цього треба з'явитися особисто.

    Вам необхідно мати наступні документи:

    1. Документ, що підтверджує родинний/сімейний зв’язок

    2. Висновок лікарської комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу або Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-4/о або Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, внаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-2/о.

    3. Довідка про отримання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі / фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, яка підтверджує здійснення догляду. Довідка видається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних у місті Києві держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

    Зараз ще можлива наступна форма підтвердження догляду:

    • висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я про потребу у постійному сторонньому догляді;
    • акт встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Зразок заяви:

    В ___РТЦК та СП

    Адреса:

    Від: ПІБ

    ___ року народження

    Адреса проживання:

    Тел.: ___

    Заява

    Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 10 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як усиновлювачу малолітньої дитини ___ ПІБ, ___ року народження.

    Обставини, що зазначені вище та виключають мій призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується висновком ЛКК та Довідкою про отримання компенсації (або Акт).

    Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

    Додатки:

    1.___

    2. ___

    3. ___

    дата підпис ПІБ

    САМЕ ГОЛОВНЕ, ВИ ПОВИННІ ДОВЕСТИ, ЩО ВИ ЗАРАЗ ЄДИНИЙ ХТО МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД.

    2. ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯКЩО БУДУТЬ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ.

    ДОЗВОЛ ВІЙСЬКОМАТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ НЕ ПОТРІБЕН.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. N 57

    Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім'ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) ) за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням...

    Савченко Олександр

    Доброго дня, Владиславе!

    Тобто чи можна оформити якісь документи про бронь від армії внуку (26-27 років) цієї бабусі або можливість виїзду за кордон? - у даному випадку можлива лише одна підстава для відстрочки, що передбачена ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"...

    ОТЖЕ, для отримання відстрочки потрібно мати такі документи:

    - паспорти (ваш та бабусі);

    - висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-4/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text);

    - довідка про отримання компенсації на догляд або акт встановлення факту здійснення догляду за бабусею. Останній отримати набагато простіше, тому зупинюся саме на ньому.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду є взятою на облік ВПО, то звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Зразок такого акта за посиланням - https://auc.org.ua/sites/default/files/sectors/u-1...

    Можу надіслати Вам зразок заяви на отримання цього акта.
    Ну і звичайно потрібно подавати письмову заяву на відстрочку (можу надіслати Вам робочий зразок).

    Якщо говорити про виїзд за кордон, то слід зазначити наступне.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    ТАКИМ ЧИНОМ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН БУДУТЬ ПОТРІБНІ:

    - паспортИ громадянина України для виїзду за кордон;

    - довідка про отримання компенсації на догляд (видається управлінням соцзахисту);

    - акт встановлення факту здійснення догляду за бабусею.

    Тобто, на відміну від відстрочки від мобілізації для виїзду за кордон потрібно мати обидва документи (і довідку, і акт).

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Владислав Клиент 11 месяцев назад

    Мені потрібна коротенька відповідь (1-2 абзаци) саме на випадок з лейкемією. Якщо бабуся слабка але може ясно мислити і повільно ходити й робити свої справи, коміссія не визнає її інвалідом?Чи факту лейкемії вистачить?Ось цей момент не дуже зрозумілий, якщо можна уточніть будь ласка.Цікавить більше виїзд за кордон, і якщо він можливий, то як потім відправити бабусю додому, а самому залишитись за кордоном?

    • Савченко Олександр

      Владиславе!

      У даному випадку потрібно отримати висновок ЛКК про те, що ваша бабуся за своїм станом здоров'я потребує постійного стороннього догляду (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text).

      Інвалідність для цього не вимагається.

    • Промський Євгеній Сергійович
      50%

      1. Факту лікемії не вистачить, потрібно підтвердження в потребі постійного стороннього догляду, з таким діагнозом це можливе.

      2. Після виїзду за кордон ви можете бабусю відправити назад. Формально це заборонено, але станом на зараз відповідальність за це відсутня.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Що Ви розумієте під словами "коротенька відповідь"? Вже більш коротко аніж я, Вам тут ніхто не відповів! Перечитайте її ще раз. Якщо будуть уточнення, я готовий на них відповісти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Владиславе!

    Які документи можна оформити якщо бабуся хворіє на лейкемію (рак крові)?

    Тобто чи можна оформити якісь документи про бронь від армії внуку (26-27 років) цієї бабусі або можливість виїзду за кордон?

    СПРОБУЮ КОРОТКО ВІДПОВІСТИ ВАМ:

    1. ЯКЩО ВАМ 26 РОКІВ І Є ПРИЗОВНИКОМ, ДО ВИПОВНЕННЯ 27 РОКІВ МОБІЛІЗАЦІЇ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ.

    2. У ВАШОМУ ВИПАДКУ ЗОВСІМ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО, АБИ БАБУСЯ ОТРИМУВАЛА ІНВАЛІДНІСТЬ, ДОСТАТНЬО ПРОСТО ОФОРМИТИ ВИСНОВОК ЛКК ПРО ТЕ, ЩО ВОНА ПОТРЕБУЄ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ. ОДНАК ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ І ЦЬОГО БУДЕ ЗАМАЛО. ПОТРІБНО, АБИ ВИ БУЛИ ЄДИНИМ У СІМ'Ї, ХТО МОЖЕ ДОГЛЯДАТИ.

    3. ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ ПОТРІБНО ОФОРМИТИ ВИСНОВОК ЛКК ТА АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    4. СПРОБУЙТЕ ОФОРМИТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ЧЕРЕЗ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ. ЦЕЙ ВАРІАНТ НАДАСТЬ ВАМ ГАРАНТОВАНЕ ПРАВО І НА ВІДСТРОЧКУ, І НА ВИЇЗД.

    5. КЛЮЧОВЕ ЗАРАЗ - ОТРИМАТИ ВИСНОВОК ЛКК ПРО ПОТРЕБУ БАБУСІ У СТОРОННЬОМУ ДОГЛЯДІ.

    6. ЯКЩО БАБУСІ БІЛЬШЕ 80 РОКІВ, ОТРИМАТИ ВИСНОВОК ЛКК БУДЕ НЕ СКЛАДНО. ФОРМА 080-4.

    Детальніше готовий Вас проконсультувати індивідуально. Натискайте кнопку "Звернутися".

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%

    ОФОРМЛЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ ПРИ ЛЕЙКЕМІЇ ЦІЛКОМ МОЖЛИВЕ.

    Щоб оформити інвалідність з онкології, обов'язково пробути на лікарняному від 4 місяців і більше. Під час цього лікарняного проводиться первинне лікування, яке полягає у діагностиці пухлини, ухваленні рішення про необхідність проведення операції та інших засобів лікування. Після закінчення трьох місяців лікування та відкриття лікарняного листа, можна потихеньку розпочинати підготовку до оформлення інвалідності з онкології.

    Зазвичай ініціаторами оформлення інвалідності виступають лікарі-онкологи. Саме вони пропонують почати збирання необхідних для оформлення паперів. Але в деяких випадках пацієнту варто звернутися до лікаря самостійно, попросити видати направлення на всі необхідні аналізи та отримати посилальний лист.Після отримання листа необхідно обійти лікарів, зазначених у ньому, та здати всі клінічні аналізи, пройти обстеження. В обов'язковому порядку, незалежно від різновиду захворювання, для оформлення інвалідності необхідно буде:

    • пройти обстеження у терапевта;
    • здати загальні аналізи сечі та крові;
    • зробити рентген грудної клітки;
    • зробити ЕКГ та УЗД черевної порожнини.

    Після того, як усі лікарі будуть пройдені, а аналізи здано, необхідно звернутися із зібраними довідками до лікаря. Він заповнить історію хвороби і дасть виписку зі стаціонару, де проходило лікування або проводилася операція.

    Далі всі папери підписуються лікарем і головним лікарем поліклініки, також на них проставляються всі необхідні печатки.

    На призначення групи та винесення вердикту впливає:

    • історія хвороби пацієнта та результати його аналізів та оглядів фахівців;
    • уражений орган;
    • розмір пухлини та її локалізація.

    Перша група

    Присвоюється, якщо хворий не може доглядати себе і потребує постійного догляду. Передбачається суттєве порушення функцій організму.

    Друга група

    Призначається при значних порушеннях у роботі організму, але при цьому особа може доглядати себе самостійно. Людина навіть може працювати за умови, що їй буде створено спеціальні умови.

    Третя група

    Надається особам, які не мають значних порушень у роботі організму, але при цьому їхня працездатність знижується. Вони мають право працювати неповний робочий тиждень

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Владиславе!

    Для виїзду за кордон Вам необхідно супроводжувати бабусю. Для цього необхідно

    1. Закордонні паспорти

    2.Висновок лікарської консультативної комісії про необхідність здійснення догляду за бабусею

    3. Акт встановлення факту здійснення догляду

    Або

    1. Закордонні паспорти

    2. Посвідчення (довідка) про компенсацію за догляд https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompensatsii-za-dohliad-fizychnii-osobi-iaka-nadaie-sotsialni-posluhy-z-dohliadu-bez-zdiisnennia-pidpryiemnytskoi--7718ff0c-b823-4c1f-940b-d2aa2c3f4a2a

    Для відстрочки необхідно:

    1. Довідка, що бабуся потребує стороннього догляду

    2. Документи, що підтверджують родинні зв’язки

    3. Документи, що підтверджують відсутність інших осіб, які можуть здійснювати догляд за бабусею

    4. Акт обстеження житлових умов

    Або

    1. Якщо Ви не працюєте, а середній дохід сім’ї менше 2600 – спробуйте отримати компенсацію на догляд https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompensatsii-za-dohliad-fizychnii-osobi-iaka-nadaie-sotsialni-posluhy-z-dohliadu-bez-zdiisnennia-pidpryiemnytskoi--7718ff0c-b823-4c1f-940b-d2aa2c3f4a2a

    2. Документи, що підтверджують відсутність інших осіб, які можуть здійснювати догляд за бабусею

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України