Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 03 мая 2023, вопрос №84771 250₴

Правомірність отримання допомоги від держави за програмою єПідтримка

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка чи було правомірним отримання допомоги від держави за програмою єПідтримка (6500грн) особою, яка є ФОПом 3 групи оподаткування, якщо він одночасно є найманим працівником бюджетної установи (працевлаштований за ТК) Дякую

Ответы юристов (13)

    Промський Євгеній Сергійович
    33.2%

    Добрий день!

    Дана допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам — підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам:

    перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням ДСНС;

    подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

    не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

    Така послуга працюватиме у Чернігівській, Сумській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Житомирській, Одеській, Волинській, Дніпропетровській, Київській областях та в м. Київ.

    З описаних вами обставин ви мали право на отримання допомоги від держави за програмою єПідтримка (6500грн), оскільки підходите під ці критерії.

    Нормативна база: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1272-2021-%D0%...

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.2%

    Вітаю, Анатолій!

    На той час в законодавстві діяли наступні норми:

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів Українивід 9 грудня 2021 р. № 1272

    ПОРЯДОК надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1272-2021-%D0%...

    1. Цей Порядок визначає розмір, умови та механізм надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”.

    Допомога в рамках Програми “єПідтримка” є державною допомогою, яка надається отримувачам допомоги, визначеним пунктом 2 цього Порядку, за рахунок коштів державного бюджету.

    2. Допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам - підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам:

    перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням ДСНС;

    подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

    не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

    3. Допомога надається отримувачу допомоги за його бажанням одноразово у розмірі 6500 гривень (далі - допомога).

    ЯК НА МЕНЕ, ТАКА ОСОБА МАЛА ПРАВО НА ОТРИМАННЯ 6500 ЯК ФОП, І НЕ МАЛИ ПРАВА ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ ЯК НАЙМАНИЙ ПРАЦІВНИК. АЛЕ ОСКІЛЬКИ ВИ ОТРИМАЛИ ДОПОМОГУ НА ФОП, НЕ БАЧУ В ЦЬОМУ ПРОБЛЕМ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.6%

    Доброго дня Анатолію!

    Допомога в рамках Програми "єПідтримка" є державною допомогою, яка надається отримувачам допомоги за рахунок коштів державного бюджету (абзац другий пункту 1 Порядку надання допомоги в рамках Програми "єПідтримка", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 року № 1272 "Деякі питання надання допомоги в рамках Програми "єПідтримка" (далі - Порядок).

    Допомога надається отримувачу допомоги за його бажанням одноразово у розмірі 6500 гривень (пункт 3 Порядку).

    Допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам - підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам:

    1. перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС);
    2. подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;
    3. не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування (пункт 2 Порядку).

    Отже в даному Порядку встановлені обмеження на фізичних осіб, які працюють в бюджетних установах, оскільки саме останні є страхувальниками таких ФО, а не ФОП.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Анатолій Клиент 11 месяцев назад

    Дякую за відповіді. Хотів би уточнити стосовно страхувальника:Як найманий працівник - платником ЄСВ і відповідно страхувальником є установа.Як ФОП - я окремо (додатково) сплачую ЄСВ "за себе" - чи не робить факт сплати ЄСВ мене страхувальником? (я усвідомлюю що міг не сплачувати ЄСВ вдруге, мене цікавить саме принципове питання страхувальника)

    • Промський Євгеній Сергійович

      Формально, якщо ви сплачуєте ЄСВ за себе як ФОП, ви є страхувальником.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо особа офіційно працює в державній установі, то страхувальником, в першу чергу, є саме остання. Якщо особа сплачує страхові внески додатково, як ФОП, то це не змінює того факту, що страхувальником є також державна установа, а отже особа не є суб'єктом отримання еПідтримки.

    Анатолій Клиент 11 месяцев назад

    Зрозумів. Дуже дякую всім за відповіді.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доречи, з приводу неоднозначності питання. Навіть згадка про те, що особа працює в державній установі, вже не дає права на допомогу за еПідтримкою. Пізніше можуть виникнути проблеми із поверненням допомоги.

      Якщо консультація Вас задовільнила, Ви може натиснути сіру галку біля фото і таким чином розподілити кошти.

      Вдачи Вам!

      • Анатолій Клиент 11 месяцев назад

        Тут дозвольте з Вами не погодитись.

        1) Як ФОП і страхувальник я мав право на цю допомогу.

        2) Те, що страхувальником є також бюджетна організація (в теорії) не може забрати в мене такого права.

        Маю на увазі що 2й пункт не надає мені такого права, проте я не бачу пункту в порядку надання допомоги, який в мене це право забирає.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Сперечатися не збираюсь. Життя покаже.

          • Анатолій Клиент 11 месяцев назад

            Я не сперечаюсь, а намагаюсь детальніше зрозуміти ситуацію в якій опинився.

            дякую за відповідь

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Я стараюсь зробити те саме, але ж Ви зі мною не згідні. Проте, зверніть увагу, в законі чітко зазначається, що достатньо наявності самого факту страхування особи державною установою. Ви ж не заперечуєте цього? Тобто, якщо таке страхування мало місце, Ви не маєте права звертатись по допомогу. Розділення ж страхувальників на ФОП та державну установу - це на жаль слабкий аргумент Вибачте за прямоту.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Анатолію!

    Питання неоднозначне, адже і держ установа може вважатись страхувальном, і Ви як ФОП. Як на мене, все таки певні переваги в питанні страхувальника мала саме держустанова, але тут можна заперечити і тим, що і Ви були ФОП.

    Якщо до Вас є певні претензії щодо отримання допомоги 6500 грн, цей спір треба вирішувати в судовому порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України